Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dami123

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 A Wikilovesmonuments pályázat egy hete indult a magyar Wikipedia és az Indafotó szervezésében, a pályázat célja, hogy minél több szabad licenszű kép szülessen magyarországi műemlékekről. Ehhez a Kulturális és Örökségvédelmi Hivataltól kapott a pályázat egy…..
Dami123 2011.09.29 20:18:22
@Mityu:
Azt hiszem arról van tehát szó, hogy Te nem szeretnél részt venni a pályázaton mert a kért licenc feltételei túl megengedőek és szigorúak számodra. Nincs itt félreértés :)

Ettől függetlenül, azért mások még dönthetnek úgy, hogy akár a nyeremény miatt, akár csak egy jobb világba vetett hit miatt, vagy azért, hogy a Wikipédiában normális képek legyenek mégis elfogadják a szabad licenceket. (Ha a szabad licencet sikerült elfogadni, a kiírásban magában nincs további megszorítás azokhoz képest.)
Dami123 2011.09.29 20:26:04
@Mityu: Akkor nem értjük egymást. A részvétellel *mindenkinek* átadod a jogot a képed teljeskörű használatára, ha ez volt a kérdés?

Vagy jogtechnikailag érdekel, hogy a CC licenc esetében ki a „Jogosult” és ki a „felhasználó” és ki között jön létre a szerződés? Mert ez sokkal érdekesebb kérdés, igaz, hogy nem módosítja az elsőre adott választ, de lehetőséget ad a magyar jogi szabályozás mélylélektanának elemzésére.
Dami123 2011.09.29 21:05:55
@Mityu:
Szerintem ezen a ponton elbeszélünk egymás mellett, ha gondolod, írj a kiírás alján lévő e-mail címre magyarul vagy oroszul és akkor megbeszélheted a legilletékesebb személlyel az aggályaidat.

Ami szerinted jogilag nem előnyös, az a szabad licencek alapja. Nem árulunk zsákba macskát, a kiírásban tökéletesen ugyanaz van, mint a licencekben – az pedig mindenki egyéni döntése, hogy elfogadja-e őket.

Nem sértődünk meg, ha valaki nem teszi. Mi azt valljuk, hogy a szabad licencek összességében jótékony hatással vannak a társadalomra, a tudásra, a kultúrára – de mi egy megosztáspárti társaság vagyunk, így nem a meggazdagodás a célunk és számunkra közömbös, hogy a műveket bárki eladja-e vagy sem.

Mi azt szeretnénk, ha minél többen választanának szabad licenceket, ezáltal gazdagítva a közvagyont, lehetővé téve enciklopédiák és más nonprofit projektek illusztrálását és akár innovatív üzleti megoldásokat is (CD-n kiadott enciklopédia, műemlékes hógömbök, Wikipédiából nyomtatott poszterek, stb.).

A WLM esetében elsődleges szempont, hogy jó minőségű képek kerüljenek szabad licenc alá, egyrészt a jó fotósok részvételének következtében, másrészt a nagy számok törvénye miatt. Hozzá kell tenni, hogy egy nem jó minőségű kép egy korábban soha le nem fotózott műemlékről is több információt nyújt, mint nulla kép. Ha több kép születik ugyanarról a műemlékről, azzal pedig lehetőségünk lesz a legjobb kiválasztására és használatára.

Minőségtől függetlenül, mi nem fogunk fizetni a képekért (kivéve a nyerteseket), és nem korlátozzuk senki jogait a képei eladására.

Azt mindenki maga döntse el, hogy van-e esélye eladni a képeit és ha igen, akkor a verseny által nyújtott nyilvánosság és a kiírás feltételei javítják-e vagy rontják összességében az esélyeit. Emellett biztatunk mindenkit arra is, hogy mérlegelje, hogy szeretné-e, ha az általa is olvasott Wikipédiában a saját települését bemutató cikkben jó minőségű képek lennének – és hajlandó-e ezért az általa készített fotókat felajánlani.
Nyilván az olvasók többsége tudja, hogy hogyan kell helyesen beszúrni egy html sablonba egyetlen sornyi iframe-et, de biztos vannak olyanok is, akiknek ez nehézséget okoz.A Facebook új "Like" buttonja azért jó, mert ha blogunk olvasói erre a gombra kattintanak, ennek a postnak a…..
Dami123 2010.05.20 16:03:50
@mr.president: Lásd developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box és olvasd el a korábbi megjegyzéseket, ha valamiért nem működne.
Dami123 2010.06.14 12:49:51
@mangorlo: Névvel nem. Ha lehetne, akkor óriási adatvédelmi botrány lenne ebből. (Nem mintha a Google Readerben egyébként nem lennének nyilvánosak a lájkolások név szerint.)

@agyvihar: Eddig még nem láttam működő like gombot RSS feedben, viszont megosztó gombot elég könnyen lehet csinálni.
Dami123 2010.08.04 08:27:03
@helyzetjel: Talán ezekre gondolsz: www.facebook.com/badges/ ; bár valószínűbb, hogy erre gondolsz: developers.facebook.com/docs/reference/plugins/like-box.

Egyébként időközben július 23-án frissítették a like gombot; az iframe-s verziónál lehet megjegyzéseket hagyni lájkolásnál (ha az iframe min. 450 képpont széles); és az Insightson keresztül elérhető a tetszik gomb megnyomásának statisztikája. developers.facebook.com/blog/post/397
Andrew Holtz az első online orvosi televíziós csatorna arca és egyben író is, aki legutóbb azt a kérdést feszegette, mennyibe kerülhet egy-egy epizódban House ügyködése beleértve a diagnosztikai eljárásokat és kezeléseket is. Nem hasraütésre állapította meg az árakat, hanem…..
Rengeteg fontos dolgot jelentett be tegnap a Google. Egy-kettőre én is kitérek ezen a blogon. Az egyik mindjárt egy valóban fontos dolog: a Font API és a hozzá kapcsolódó Google Font Directory. A kiváló minőségű, ingyenesen hozzáférhető és alakítható webes fontkészleteket a…..
A Cserépfalu bloggere lett figyelmes arra, hogy a Facebookon automatikusan létrejöttek a magyar települések közösségi oldalai. Cserépfalu település oldala például így néz ki.A településoldalakon nem csak a kapcsolódó Wikipedia-szócikk jelenik meg, de a beágyazott Bing Maps-en…..
Dami123 2010.05.07 14:47:55
@Horváth János: Igen, nagyjából erről lehet szó és valószínű, hogy a cikkben található koordináták alapján rakják be a Binges térképet is.
A szerencsés viszont, hogy a WP oldalak dizájnosan jelennek meg és ott van mindegyiknél a szerkesztés link. Valahol kár viszont, hogy egyelőre csak az angol Wikipédiával működik és, hogy a magyar településeknél az első kép amit találtak a szócikkben és megtettek logónak általában a megyetérkép és nem mondjuk a címer.
(A szócikkekben magukban a megyetérképre rá van még igazítva egy piros pont, ami az adott települést mutatja.)
Az online enciklopédia magyar kiadásába karácsony első napján felkerült a 150 ezredik szócikk, s ezzel szócikkszámban felért a Pallas Nagy Lexikonához. Amúgy a 150 ezredik szócikk egy japán irodalmi műről, a Gendzsi regényéről szól.A Révai lexikont még nem sikerült beérni…..
Dami123 2009.12.30 15:28:28
@Pirandellus: Ez a Pallasnál valószínűleg nem igaz (ha nem néztem el valamit nagyon, max. ezer cikk származik a Pallasból).
(A következő forrás, ami az ember eszébe juthatna a Szinnyei lexikona is csak kb. 5000 szócikket jelent.)

Összehasonlításul, az angol Wikipédián körülbelül 12 000 cikk származik a Britannica 1911-es kiadásából.
A közösségi web korszakának egyik, ha nem a legjobb fejleménye a Wikipedia megszületése és sikertörténetté emelkedése. A sikerhez egy kisebb csodára volt szükség, amiben korábban - a 90-es évek végén, 2000-es évek elején - majdhogynem senki nem hitt.A csoda az volt, hogy…..
Dami123 2009.12.01 13:33:20
@KGyST: A regisztrált szerkesztők a legfrissebb lapváltozatot látják (beleértve a saját szerkesztésüket is), így inkább az okoz frusztrációt nekik, hogy ki van írva, hogy várniuk kell a szerkesztés ellenőrzésére.

A nem regisztrált szerkesztők is látják a saját szerkesztésük eredményét egy megjegyzéssel, hogy "A szerkesztéseid akkor jelennek meg a stabil változatban, ha egy járőr ellenőrizte őket. ...".

@morph: A szerkesztők közé a legalább két szerkesztéssel rendelkező regisztrált szerkesztők kerültek, ha jól értelmeztem a helyzetet. (Elméletileg, akinek csak egy szerkesztése volt, az egyszerre "született" és "halt meg" szerkesztőként, így nem befolyásolja a grafikont.)
A magyar internetet is megjárta a hír, miszerint bizonyos Rob Matthews elkészítette a Wikipédia legkeresettebb kiemelt cikkeinek 5000 oldalas nyomtatott változatát. A szerzőt az első közlések egyikében tévesen a Wikipédia atyjának nevezték, ezt aztán más webhelyek is átvették. Az alapos  tévedés…..
Már így az első bekezdésben szeretném nyugalomra inteni a magyar wikipedistákat: a kritika nem elsősorban nekik szól, hiszen tisztában vagyok vele, hogy mennyit tettek és tesznek azért, hogy a Wikipedia magyar kiadása egyáltalán értékelhető online enciklopédia legyen.…..
Amit érdemes róla tudni: van benne 3G és GPS. Szénfekete színű. Jobb benne az audio, és 199 dollárba fog kerülni a nyolc gigás verzió. Az USA-ban július 11-től kapható. A történelem legunalmasabb Apple eseményének végén annyi bizonyos: az Apple mindent kiszivárogtatott jó…..
Dami123 2008.06.09 21:16:17
Eszerint: www.engadget.com/2008/06/09/steve-jobs-keynote-live-from-wwdc-2008/ igenis rajtavagyunk (a 70 ország közt, a másik térképet még nem sikerült kisilabizálnom...).
Dami123 2008.06.09 22:00:42
Steve Jobs mintha valami olyasmit mondott volna, hogy "The maximum price around the world is $199 USD." Forrás: www.macrumorslive.com/

Hogy ez mennyire marad igaz, mire megjelenik nálunk is, az kérdéses lehet. Illetve biztos igaz marad, csak nem biztos hogy folyóárfolyamon számolva...
Dami123 2008.06.10 12:11:15
Ha igazak a pletykák, akkor tényleg inkább euróban fogják számolni a 200-at, és nem dollárban (www.xms.nezz.be/apple.php?tk=iphone). Az előfizetési díj ha nem is lesz mesterségesen magas, akkor is gondolom többet kell majd a telefonra költeni az adatforgalom díja miatt.
Kíváncsi vagyok hány év múlva lesz annyira olcsó, hogy Domino csomagban árulják...
Kettős Mérce Szavazz! 2008.06.06 23:59:00
a nyíllal lehet lejjebb görgetni..
Dami123 2008.06.09 23:28:21
Apró technikai megjegyzés: jeeka honlapjának megadásakor lefelejtettétek a -t és természetesen a zseniális blog.hu soha nem elég okos, hogy magától odategye.
Vigyázat!! FIDESZES adatgyűjtés!!!! Legalábbis az MSZP szóvivője, Nyakló István szerint.  Gratulálunk. Adj meg egy nevet és egy e-mail címet, és már fogadhatsz is  az EB meccseire: Hajrá Európa!..
Hét elején megírtuk, hogy a Google favikont cserél webszájtjain. Akkor sem értettük, hogy a kis kék "g" betű mennyivel reprezentálja jobban a Google-t, mint az eddigi színes keretes, nagy "G", de most végre a legilletékesebbtől kapunk választ kérdéseinkre...…..
Úgy tűnik, csak nem akar romlani a Firefox 3 béta teljesítménye. A mostani, ötödik béta verzióról már egyenesen azt állítják, hogy például az olyan komplex webes alkalmazások is, mint amilyen a Gmail kétszer olyan gyorsan fut az új Firefoxon, mint a Firefox 2-n. Aki próbálta…..
Webisztán Nem lopok. Megosztok. 2008.01.20 15:40:00
Hányszor láttad már a mozikban vagy dvd-ken a kalózellenes szervezetek propagandafilmjét? Az Európai Parlamentben több mint 40 parlamenti hellyel rendelkező európai zöldek/EFA csoport és a svéd RåFILM (svéd filmkészítők nonprofit szervezete, akik a fair megosztást támogatják)…..
A Twittervisionhöz hasonlóan a Wikipedia szócikkeiben szerkesztgetőket is nyomon lehet követni. A megoldás itt is egy Google Maps mashup. A WikipediaVision alkalmazást egy magyar fejlesztő, Kozma László követte el.  A megvalósításhoz a Wikipedia publikus oldalát használja, mely…..
A Firefox magyar nyelvi változatának karbantartója keresett meg azzal, hogy szerintem milyen magyar webes alkalmazások kerüljenek be a Firefox hamarosan publikus betává érő harmadik verziójába. Eddig ezek vannak benne a listában: Search: Google, Yahoo, Amazon, Answers, CC, eBay RSS…..
Nemrégiben írtunk róla, hogy a Google ismét magyarította egy-két szolgáltatását. Nos, egy ideje már a Docs&Spreadsheets is elérhető magyar nyelvi interfésszel. (A keresztségben a "Dokumentumok és Táblázatok" nevet kapta.) A Google fordítógépezete azonban talán egy…..
A mai napon véget ér egy korszak az Index életében. Nyilván mindenkinek megvan a maga elvárása az egyik legnépszerűbb magyar hírszájttal kapcsolatban. Ahány ember netezik Magyarországon, annyiféle új Indexet lehetne csinálni. Nehéz megmondani, hogy egy, a legszélesebb…..
MedIQ Blog a magyar Wikipédiának 2007.07.22 09:33:00
Végre elindult egy blog, melyben a magyar Wikipédia (bárki által szerkeszthető netes lexikon) életébe kaphatunk betekintést. Kiemelt cikkekből szemezgethetünk, részleteket olvashatunk a belső működésről, más, hasonló projektek munkáiról. Tehát: huwiki.blogspot.comMeghívást…..