Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lexa56

64 bejegyzést írt és 1250 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vagy húsz éve írtam egy cikket Kis János egyik könyvét bírálva a semleges állam koncepciója ellen azzal, hogy a semleges állam valójában nem semleges egy társadalomban előforduló értékekkel, hanem preferálja és támogatja közöttük azokat, amelyek argumentálhatók, reflexívek, racionálisak,…..
Lexa56 2019.08.08 13:31:34
@Zabalint: Pontosan megfogalmaztad az én fenntartásaimat is, csak csatlakozni tudok. A szellemi zárványok jó része nem védekezik, hanem támad, és azokat, akik területükön élnek, de nem értenek egyet a zárvány-kultúrával, azokat megfélemlíti, elüldözi, szélsőséges esetben elpusztítja.
A konzervativizmusé a legplasztikusabb politikai hozzáállás. Genetikusan a konzervatív gondolat a felvilágosodásra való reakció szülötte, de nem reakciós abban az értelemben, hogy a felvilágosodás előtti állapotot akarná visszaállítani. Ez irracionális, terméketlen, szánalmas és egyúttal veszélyes…..
Tamás Gáspár Miklós minden bizonnyal a hosszú magyar ezredforduló (1985-2030?) egyik, ha nem éppen "a" legfontosabb hazai gondolkodója, és nem azért, mintha mindig annyira igaza lenne -- talán nem is ez a gondolkodás általában vett legfontosabb hozadéka sem --, hanem mert annyira szívósan,…..
Nem akarom sorolni azokat a születésüknél, neveltetésüknél vagy -- ezeknél bonyolultabban -- az érdekeiknél fogva bunkó közszereplőket, akik az utóbbi tíz évben rapid módon lepték el az életünket. Annál is kevésbé, mert az egyes bunkók, házastársaik, haverjaik és spanjaik eseti felemelkedése a…..
Lexa56 2019.07.01 08:18:51
@neoteny: :) kösz (beteszem a sorban álló könyvek közé, amiket el kell olvasni) Kérdés, hogy én fogyok el hamarabb vagy a könyvek. Valószínűleg én. Mindig eszembe jut Churchill mondása, mikor megkérdezték mit fog csinálni az örökkévalóságban és ezt monda: az első tízezer évben horgászni fogok, utána meglátom. Én mindig olyan mennyországról álmodom, ahol kényelmesen berendezett könyvtárak, szép parkok és ligetek vannak és sok barátságos kutya. Ember csak annyi, akikkel ki lehet jönni.
Lexa56 2019.07.01 13:32:22
@neoteny: a 144,000 igen nagy valószínűséggel nem az üdvözültek száma, hanem egy külön "osztályt" képeznek. A be nem menő ebek (véleményem szerint) emberi ebekre (jellemekre) vonatkoznak. De majd meglátjuk.
Lexa56 2019.07.01 15:56:24
@neoteny: miért gondolom, hogy külön osztály? pl. azért mert Jézus sehol nem mondta, hogy az üdvösség a szüzeknek lenne fenntartva. A 12 törzs maradványait is nehéz lenne összevadászni, bár Istennek nem lehetetlen. A Jel 7,9 megszámlálhatatlan sokaságról beszél: Azután látám, és ímé egy nagy sokaság, a melyet senki meg nem számlálhatott, minden nemzetből és ágazatból, és népből és nyelvből; és a királyiszék előtt és a Bárány előtt állnak vala, fehér ruhákba öltözve, és az ő kezeikben pálmaágak;

Az tiszta sor, hogy az ókori népek (még az olyan pásztornépek is, mint Izráel) nem kedvelték a kutyákat - nyilván "tisztátalan" voltuk miatt. De azért bizakodom :)
Egy test, egy lélek, ásó, kapa, nagyharang, mindhalálig együtt. Majdnem mindannyian úgy érezzük, erre vágyunk, és szinte biztos, hogy megtapasztaljuk előbb-utóbb: ezt az összeolvadást a párkapcsolatunkban lehetetlen véghez vinni. Úgy érezzük, csak nekünk nem sikerül. Mindenki…..
Az Isten fia feltámadt, szeresd ellenségeidet (is) -- ez a keresztény hit dióhéjban. Nem véletlenül van nehéz helyzetben a vallás még akkor is, ha nem számoljuk a politikai uszurpátorok, mint rezsimünk urainak újabb keletű érdeklődését iránta, papjai egy részének méltatlanságát és egyháztörténetünk…..
Itt és itt már megírtuk, hogy Csányi Sándor OTP-elnök - "Mészáros" élre törése előtt megkérdőjelezhetetlenül a leggazdagabb és Orbán után minden bizonnyal a legbefolyásosabb magyar - lehetett volna Orbán egyeten esélyes kihívója egy mindent átfogó hatalmi vetélkedésben, amelyben a politika az egyik…..
Szeretett és tisztelt barátom szereti idézgetni Elliot Aronson mondását (a Social Animal c. könyvből), miszerint az ember nem racionális, hanem racionalizáló lény, mintegy ezzel indokolva, hogy miért idegenkedik a pusztán racionálisan gondolkodó emberektől. Hát, ha az ember nem racionálisan…..
Volt az 1990-es években egy sci-fi sorozat, a Babylon 5, amely egy űrállomásról szól, amely akarva-akaratlan fontos szerepet játszik az emberiség sorsában, a más értelmes lényekkel közös, hol baráti, hol ellenséges jövő kialakításában. Nem annyira technikai trükkjeinek tökéletessége miatt szerettem…..
Évente 60-70 ezer kilométert autózom Magyarországon keresztbe-kasul; nem hiszem, hogy sokkal többen lennének közöttünk, akik az utak, az árokpartok és épületek állapotától a boltokon, a benzinkutakon, a gyárakon és a szállodákon át a legkülönbözőbb rendű és rangú emberekig több közvetlen…..
Újra kezembe vettem a Történetelmélet c. két kötetes szöveggyűjteményt, ami tematikus szemelvényeket tartalmaz nagy történészek munkáiból. Most épp Marc Bloch „A történész mestersége” c. könyvéből olvasgattam egy részletet. (Bloch-ot a nácik gyilkolták meg 1944-ben részben származása, részben a…..
Krisztus első politikai tette volt -- amivel meghatározta a nyugati civilizáció történetét --, hogy kiemelte a vallást a (zsidó) nemzet közegéből és egyetemes misszióval ruházta fel. A "politikai" persze nagyon is idézőjelben értendő, hiszen éppen nem politikai célú volt ez a tett, ami egyúttal…..
Lexa56 2019.01.28 19:19:09
@DrGehaeuse: Biblikus értelemben (ahogy én értem) Krisztus testének része mindenki, aki újjászületett a Krisztus megváltó halálába vetett hitben. Ennek az ég adta világon semmi köze a felekezeti hovatartozáshoz. A különbség fentről nézve szó szerint ég és föld, csak mi (egyelőre) nem látunk ilyen világosan. Örülnék, ha az egyházak tagságának 1%-a valódi hívő lenne.
Lexa56 2019.01.28 20:44:48
@eloi: természetesen ez is része az üdvözítő hitnek. de a lényeg annak belátása, hogy magamtól képtelen vagyok eleget tenni Isten követelményeinek, és csak kegyelemből nyerhetek üdvösséget.
Ahhoz, hogy lássuk a feladat nagyságrendjét és egyúttal azt, ami reményt ad az elvégzésére, tudni kell, hogy a Fidesz döntően azért sikeres vidéken (falvak, kis és közepes városok), mert Magyarországnak ezt a területileg túlnyomó, lakosságszámban is domináns részét majdnem teljesen elkerülte a…..
Hát sziasztok... Nem tudom, mi lesz ebből a blogból... Nem tudom, hogy végig csinálom e, vagy csak pár poszt születik, de sajnos nem tudom megbeszélni senkivel, ezért elmondom mindenkinek. Kibeszélem magamból a mindennapok nyomorúságát, a harcokat, amiket vívok minden nap a feleségemmel.. Akkor…..
  Ha hihetünk Orbán jóslatámak, akkor 2019-ben “Európa népe” végre leváltja a liberális, 68-as elitet és az illiberális, kilencvenesek uralmával beköszönt az igazi demokrácia korszaka. De miért a hazugság ez a kinyilatkoztatás? Azért, mert a liberalizmustól megtisztított demokrácia valójában…..
Ezen a blogon vissza-visszatérően védem a kapitalizmust elsősorban az ellenfeleivel szemben, amelyek untig elégszer bizonyították már akárcsak a XX. század során, hogy a messze nem "ideális" liberális demokráciával és a messze nem "ideális" piacgazdasággal két dolgot tudnak szembeállítani: moderált…..
Olvasgatom a Gyurgyák János – Kisantal Tamás szerkesztésében 2006-ban az Osiris Kiadónál megjelent kétkötetes Történetelmélet c. könyvet, amely tematikus szöveggyűjtemény, egyben a benne szereplő szerzők szakmai élettörténetét, főbb műveit és rájuk vonatkozó magyar irodalmat röviden bemutató könyv.…..
Eszembe jutott egy séma, ami szerintem sokat megmagyaráz abból, ahogyan Jézus látja a világban járásunkat és hogyan mi szoktuk látni, vagy legalábbis ahogy a legtöbben látják. Mivel nem vagyok nagymester a rajzoló programokban, inkább elmesélem, hogy mit kellene látni. Képzeljünk egy kört, amelyet…..
Gulyás miniszter: "Heller Ágnes természetes közege a Farkasházy-féle szárszói találkozó vendégserege. E körön kívül legfeljebb az ellenében, így részben neki is köszönhetően majd hárommilliósra bővült Fidesz-szavazótábor egyben tartása miatt fontos, hogy teret adjunk amúgy értékelésre méltatlan…..
Olvasom a híreket: „A szürkemarha a magyar állattenyésztés címerállata, s megtestesíti mindazt, ami a magyarokat jellemzi: konok, szikár, küzd a túlélésért és győz. Van múltja, jelene és benne van a jövő - fogalmazott a…..
Pangea Mi lesz veled, Afrika? 2018.07.22 16:28:43
Afrika (ezen belül is Fekete-Afrika) kitartóan magas népességnövekedési ütemével kapcsolatban kifejezetten hajmeresztő előrejelzések jelentek meg, az ENSZ "közepes" forgatókönyve szerint 2100-ra akár 4,4 milliárd fősre is nőhet a fekete kontinens lakossága,  mivel első ránézésre alig érvényesül a…..
Lexa56 2018.07.23 07:49:16
Foucault „A tudás archeológiájában” (is) hangsúlyozza, hogy fölösleges azon diskurzusok és rendszerezési sémák mögött, amelyeket pl. az őrület, az orvoslás, a természettan, az univerzális nyelvtan vagy a gazdaság elmélete kapcsán felfedezett, valamilyen fajta „preegzisztens” gondolatot, valóságot…..
Évekkel ezelőtt már egyszer elolvastam Foucaultnak ezt a könyvét is, de kicsit bosszantott, hogy rengeteget foglalkozik azzal, hogy mindentől és mindenkitől elhatárolódjon és részletesen leírja, hogy mit NEM mond, miről NEM beszél. Ezzel az erővel többet írhatott volna arról, amit mondani akar.…..
Az elmúlt hetek (pozitív értelmű) „hordaléka”. (Szinte csak idézet, kommentár nem kell hozzá, csak néhány szót szúrtam csak be dőlt betűvel. Az egész csak történelem, a mai valósággal való minden átfedés csak a véletlen terméke lehet …). Az idézetek a Károli fordításból vannak. Isten az elején…..