Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr. szpahi

0 bejegyzést írt és 1219 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Elöljáróim utasítására sok éven keresztül egy régi és nagyhírű intézményben, a Pápai Német-Magyar Papnevelő Intézetben  (Pontificium Collegium Germanicum et Hungaricum) dolgoztam, mint (magyar és nem magyar) növendékek lelki vezetője (magyarul: „spirituális” :). Ezen az alapon egy alkalommal arra is…..
Dr. szpahi 2016.07.03 10:01:03
@Hermes the God in Yellow:

Nehéz gyermekkorod lehetett :-)

De még mindig jobb ha itt tombolod ki magad, mint a valóságban. Jobbulást kívánok!

www.youtube.com/watch?v=T9ckjELRL6Y
Dr. szpahi 2016.07.03 17:29:04
@Hermes the God in Yellow:

Szerintem beteg vagy. Ezen nincs mit meggyónni, legfennebb imádkozom érted, de csak ha te is úgy akarod :-)

A virtuális mémeket és a trollokat pedig még egy kereszténynek sem kötelező szeretni (esetleg hús-vér személyeket).
Dr. szpahi 2016.07.04 11:29:30
@Hermes the God in Yellow:

"jaj de oda vagy magadtól. okosnak, szellemesnek hiszed magad. " "neked biztos van egy souvenired erről a nyakadban, 18k aranyból. vagy ilyenek elött ájtatoskodsz amikor mások látnak"

Érdekes ezt egy olyasvalakitől olvasni, aki istennek nevezi magát, egy apolló-testű avatart használ, és úgy beszél, mint aki éppen ma kakilta a spanyolviaszt :-)

"ez az igazi bajom veletek."

Persze, én is beteg vagyok, de legalább nincs bajom azokkal, akik nem ugyanazt képviselik mint én. Ezért nem is írogatok válogatott gorombaságokat (ismeretlen) személyeknek, nem trollkodom bele számomra érdektelen témákról folyó beszélgetésekbe. Az hogy te így teszel, önmagában diagnózis-értékű.

De már mondtam: még mindig jobb ha itt tombolod ki magad, mint a valóságban :-)
Az alábbiakban nagyon nagy együttérzéssel és compassioval, együttszenvedéssel szeretnék beszélni arról, amit „sérült férfiasságnak” is mondhatnék. Csak utalásszerűen hadd említsem az ezen a területen támadó nehézségeket: a homoszexualitást nagyon merész dolog…..
Dr. szpahi 2015.08.11 10:10:59
@kaleidoscope:

Az Egyházat a Szentlélek vezeti, nem a népakarat. Szerintem Te összetéveszted a katolicizmust a szocializmussal...
Dr. szpahi 2015.08.11 10:43:19
@kaleidoscope:

Jól írta @Pandit: mi mindannyian gyarló emberek vagyunk, küszködünk saját bűnös vágyainkkal, szenvedélyeinkkel, legyőzhetetlennek tűnő kísértésekkel, ezért teljességgel irreleváns, hogy hányan szeretnék megváltoztatni az egyház tanítását, a BŰN azért bűn marad. Mert "Isten igaz, még ha minden ember hazug is" (Róm 3/4)

Minékünk elsősorban nem az egyházzal, hanem Isten ítéletével kell számolnunk, Aki előtt semmi rejtve nem marad. Sokkal közelebb állunk Krisztushoz, ha megpróbáljuk legyőzni saját kísértéseinket, ha ezerszer elbukunk is, bevalljuk gyengeségeinket és törekszünk a jóra, mintha mindenáron felmentést akarunk kicsikarni az egyháztól, saját lelkiismeretünk megnyugtatására. "Mit ér az embernek, ha az egész világot megnyeri, lelke azonban kárt szenved?" (Márk 8/36).
Dr. szpahi 2016.07.02 20:36:10
Szentelésre készülök.Diakónus leszek. Kétezer-tizenhat. Április három. Ez egy egyszeri esemény az életben. Milyen érzés ez (testileg-lelkileg)? Nem könnyű erre válaszolni, pedig csak rá kellene tekintenem, mi van bennem most az esemény előtt. Megosztani még nehezebb. Ráadásul úgy írni erről,…..
2000. december 4-én az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése az 55/76-os határozatával a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át, amit 2001. június 20-tól kezdve minden évben megünnepelnek. Így kerül sor ennek megünneplésére az idén 2015. június 20-án,…..
Dr. szpahi 2015.12.02 20:19:51
@Izrael misztériuma:

Sőt, a XXI. században már a modernizmus az, ami "sötét" és túlhaladott.
Dr. szpahi 2015.12.03 09:09:33
@uszo: @jabbok:

"Szerinted valószínűsíthető, hogy ugyan azon értékalapon nyugszik az antimodern világ, vagy a feudalizmus mint a liberális demokrácia?"

Szerintem igen. Mindhárom irányultság a keresztény világszemléletből származik, annak egyfajta tökéletlen, és kiteljesedése során egyre kaotikusabbá váló, a krisztusi tanításoktól egyre inkább távolodó változata. A muszlimok vagy más vallások hívei (bár lehet hogy használják), nem ismerik ezeket a fogalmakat, még akkor sem, ha számunkra könnyebb a saját történetiségünk-gyártotta kategóriákat ráaggatnunk az ő világszemléletükre is.

Vélhetően és remélhetően mi itt mindannyian ugyanarról a (keresztény) álláspontról indulunk, mégis eltérő következtetésekre jutunk. A modernizmus alapja a fejlődéselvű világkép, aki hisz benne, az reménykedik, hogy az emberiség története folyamán egyre tökéletesedik, egyre civilizáltabb és felvilágosultabb lesz. Egy ilyen nézőpontból a "feudalizmus", a "középkor", vagy akár a Krisztus feltámadásával kezdődő keresztény ókor természetszerűen "sötét" és "alacsonyabbrendű" a mai "civilizált" társadalommal szembeállítva.

De vajon csakugyan így van ez? Aki a modernizmust képviseli, annak magától értetődik. Aki viszont pre- vagy posztmodern álláspontból látja a világot, annak a fejlődéselvűség gondolata nem más, mint illúzió. Én legalábbis már egyáltalán nem hiszek benne. Sokkal inkább egy olyan teleologikus világtörténelemben, amelyet az evangéliumi tanítások szerint - anélkül hogy bármilyen önjelölt próféta vagy összeesküvés-elmélet gyártó fanatikus baromságát komolyan vennénk - végül az apokalipszis zár majd le.
Dr. szpahi 2015.12.30 12:40:44
@uszo: (Szekt)atévés boldog új évet kívánok Neked :-)
Ha megkérdezzük valakitől, aki történetesen katolikus, hogy hány szentség van, alighanem gondolkodás nélkül rávágja: hét. No és hány parancsolat van? A válasz ugyanilyen egyszerű: tíz. Ha rászánjuk az időt és egy kicsit utánanézünk néhány egyháztörténeti adatnak…..
Dr. szpahi 2015.10.29 15:49:15
@Pandit: @khamul: @studiorum:

Rendben. A kicsinyest visszavonom (amúgy inkább olyasmire értettem, ami túlzottan az evilági dolgokkal van elfoglalva). És abban is pontosítanom kell, hogy én az egyházban a pragmatista irányultságot nem teljességében, csak a főbb tendenciákban, teológiai divatokban látom egyre inkább érvényesülni. Ha valamit fontosnak tartok a hagyományokban, az a spiritualitás. Ez viszont a reneszánsz és a reformáció, majd különösképpen a felvilágosodás óta a katolikusoknál is hanyatlóban van. Ennyi lenne az észrevételem tulajdonképpen :-)
Dr. szpahi 2015.11.01 09:03:48
@pacsy:

Köszönjük a rövid reflexiót és az imát. Azt hiszem mindannyiunknak szüksége van rá. Nekem mindenképpen :-)
A jelenlegi migránskrízis sok furcsasága mellett a legkülönösebb mégis az, hogy úgymond meglepett mindenkit. Meglepte a politikusokat, meglepte a médiát és meglepte az akadémiai világot.  Engem azonban nem.  Épp a napokban mesélte egy barátom, hogy egy hónapja véletlenül…..
Dr. szpahi 2015.10.21 13:10:34
@Izrael misztériuma:

Nagyon undorítónak tartom az igyekezetet, hogy mindenáron be akarjátok bizonyítani: a magyarok mindig idegengyűlölők, gonoszak, gyilkosok voltak a történelem folyamán. Mit szólnál, ha valaki ugyanezt a zsidókkal művelné itt a blogon? Be tudnád-e idézni EGYETLEN hozzászólásodat az itt közzétett többezer kommented közül, ahol CSUPÁN EGYSZER is jót mondtál arról az országról, és arról a népről, ahol élsz?!
Dr. szpahi 2015.10.21 22:27:54
@Izrael misztériuma:

Nem kell azért a nemzeti egységhez tartozni, hogy szeressük a népünket és a hazánkat...
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
Dr. szpahi 2014.05.30 07:26:40
Dr. szpahi 2014.06.03 19:10:10
@Izrael misztériuma:

Azért még sok van a szemkilövetésig :-)
Dr. szpahi 2015.09.05 16:00:01
@Izrael misztériuma:

"Megeszi-e a Jobbik a Fideszt reggelire?" Ezt nem tudom, de ti minden esetre gőzerővel dolgoztok ezért. Csak aztán ne bánjátok nagyon, ha meg is kell enni, amit megfőztetek...
Egy kicsit nehéz megérteni azt, amit most szeretném, ha megértenétek. Azt is tudom, hogy sokakból elementáris zsigeri ellenkezést ki fog váltani. Jobb is ezt előre leszögezni, hogy senkit – sem a kedves olvasót, sem a szegény posztolót – ne érjen meglepetés a későbbiekben a…..
Dr. szpahi 2015.06.08 07:54:40
@andronikos:

A kiindulópont az volt, ha jól emlékszem, hogy "Isten nem ismeri a szenvedést. " Mármost az én szerény meglátásom szerint, a Megváltást (mint üdvtörténeti mozzanatot), az elutasítást, a megalázást és a keresztre feszítést középpontba állítva (de nyilván nem feledkezve meg a feltámadott Krisztusról), ebből a kijelentésből vagy az következik, hogy Krisztus isteni és emberi "része" szétválasztható lenne (esetleg az isteni nem foglalja magába az emberit), vagy pedig a Szentháromság tagadása. Hiszen a szenvedéstörténet a Megváltás elszakíthatatlan (bár nem a leglényegesebb) része.

A fentiek fényében vajon miképpen értelmezhető a "szenvedett Pontius Pilátus alatt?"-kijelentés?
A II. Vatikáni zsinat a Katolikus Egyház történetének 21. egyetemes zsinata volt; az egész világról a Vatikánba érkező püspökök gyülekezete, akik az egyház életében az éppen fontosnak ítélt témákat vitattak meg. Az összes résztvevő száma körülbelül 2540 fő volt, akik…..
Dr. szpahi 2015.03.18 22:23:40
@manlakos: :-))
Dr. szpahi 2015.04.13 23:25:29
@bélaybéla: Há' még a vatikáni valuta :-)
Dr. szpahi 2015.04.14 09:37:36
@Kitalátor (másként) gondolkodó:

"még él a méla Béla"
(Karinthy Frigyes: Így irtok ti)
Pár éve csak érettségi tétel volt, egyszer volt, hol nem volt-történet a keresztényüldözés. Feledve már a diktatúra rafinált mesterkedése, hogy kiszorítsa előbb a közéletből, majd mindenhol az egyházakat. Idővel kiengedték az utolsó börtönben sínylődő papot is, és az…..
Dr. szpahi 2015.04.14 06:43:28
@Kitalátor (másként) gondolkodó:

Csodálkoztam is, hogy Csaba barátunk egy ideje "megkímél" minket az álpróféciáktól. De sebaj, van helyette gyíkemberes videó :-)
Egykor egy amerikai elnök a szabadság jelszavává tette szállóigévé vált hitvallását: „Ich bin ein Berliner”. Mindenki tudta, hogy ez sem származási- vagy lakhelyet, sem illetőséget nem jelölt meg, hanem egyértelmű ideológiai álláspontot. Valójában Kennedy vallomást tett,…..
„Ha nem lesztek olyanok, mint a gyermekek, nem mentek be az Isten országába” (Mt 18,3) – minden keresztény ismeri a jézusi mondást az evangéliumból. Őszintén szólva nekem mindig gondot okozott ez a szakasz. Vajon milyen értelemben kellene a gyerekekhez hasonlítanunk? Mert azt…..
Dr. szpahi 2015.01.04 20:33:57
@matthaios:

A különböző egyházszakadások nem minden ok nélkül történtek. És még sajnos eljöhet az az idő, amikor néhányan A DÖNTÉS TERHÉNEK TELJES TUDATÁBAN azt mondják majd: "Itt állok, mást nem tehetek!" Adja Isten, hogy erre többé ne kerüljön sor!
Dr. szpahi 2015.01.05 10:32:54
@pacsy: @matthaios: @khamul:

Köszönöm szépen a reflexiókat! Hangsúlyozni szeretném: tudom, hogy a szentírást az egyház kanonizálta, adta tovább stb. és azt annak is tudatában vagyok, hogy a szentírás különböző szövegrészeinek az egyházi értelmezése a mérvadó. @khamul: szerintem valamit félreértettél, távolról sem állítom, hogy nekem lenne valamiféle "magánértelmezésem", amelyhez ragaszkodnék az egyházi magyarázatokkal szemben.

Ugyanakkor hiszek benne, hogy nem csak az egyházat, hanem mindegyikünket segít a Szentlélek abban, hogy felismerjük egyik vagy másik krisztusi ige valódi értelmét, ha figyelünk Istenre, és életünket megpróbáljuk Krisztus tanításai szerint vezetni. Isten segítségével járhatunk a helyes úton akkor is, ha pl. nem ismerjük betéve Aquinói Szt. Tamás teológiai téziseit, és ugyanez fordítva is igaz: maga az ismeret még távolról sem elegendő Krisztus követéséhez, ha nincs bennünk szeretet, megértés, alázat, bölcsesség stb.

Átfogalmazom tehát, amit mondtam: Krisztus igéjének egyszerűsége és a szavaiból sugárzó isteni erő LELKILEG, ÉRZELMILEG sokkal inkább képes megszóltani engem, mint a katekizmus, a különböző paragrafusokba szedett egyházi szövegek vagy a teológiai levezetések.
Dr. szpahi 2015.01.05 10:49:46
@pacsy:

"a modern teológia nagy újdonsága, hogy a történetiség komolyabban számításba veendő, mint azt a skolasztikus teológusok hajlottak"-ennek a megállapításodnak nagyon örülök!

Ugyanakkor azt is figyelembe kell vennünk, hogy mi is a történetiség részesei vagyunk, és nem tehetünk úgy, mintha nem a XXI. században, hanem pl. a XIII-ban élnénk (nem vagyunk jobbak, sem okosabbak lennénk, csak mások vagyunk, és szerintem ez Isten akarata is!).

Krisztus evangéliumi tanításai azért csodálatosak, mert sokkal kevésbé érzékelhető az a történeti távolság - ha tetszik erodáció, lemorzsolódás - mint az egyházi, teológiai szövegeken. Krisztus a jelenből szól hozzánk, mig pl. Aquinói Szent Tamás - remélem, megbocsát @matthaios:, és @studiorum -, ma már csak lábjegyzetekkel és kiegészítésekkel aktualizálható.
“Sokan kérdezgetik, hogyan lehetséges az, hogy a katolikus hit ilyen fontos tanbeli kérdéseivel kapcsolatban a püspökök és a bíborosok ilyen különbözőképpen gondolkoznak. A Szinódus napjaiban legalábbis ez vált világossá – túlságosan is. A szentségek, a bűn, a kegyelem, a…..
Dr. szpahi 2014.12.09 19:09:09
@khamul:

Valóban abszurd ez az érvelés, amit művelsz. Szigorúan a katolikus teológia és a bibliai tanítások szempontjából a házasságban élő, gyermekeket nevelő férfi és nő kapcsolatát összehasonlítani az aktív homoszexuális kapcsolattal olyan, mintha egy pohár bor elfogyasztását a napi heroinadag belövésével állítanád párhuzamba.
Dr. szpahi 2014.12.10 18:16:18
@khamul: @Pandit:

Szerintem is itt holtpontra jutottunk a beszélgetésben. Kíváncsi lennék viszont, hogy szerintetek mi a célja az összehívott zsinatnak, és mi lesz az eredménye?
Nemrégiben hallottam egy szép történetet egy argentin jezsuita barátomtól. (Nem, nem a pápa volt! :) Azt mesélte, fiatalabb korában egy másik fiatal rendtársával néhány évet Spanyolországban, lelkipásztori munkában dolgozott. A püspök Madrid egyik külvárosában bízott rájuk…..
A liberális demokráciáról szóló beszédje volt az utolsó csepp. Orbán annyira diktátor, hogy már az amerikai sajtónak is fáj?  A Washington Post, The New York Times, és most már a Wall Street Journal is Putyinhoz hasonlítja, és teljes autoriter kormányzásról beszél. Az…..
Dr. szpahi 2014.09.10 17:06:01
@Izrael misztériuma:

Az egy évre jutó GDP-t tekintve Románia most kb. Magyarország 2003-as, 2004-es szintjén áll.
Dr. szpahi 2014.09.10 21:13:34
@Izrael misztériuma:

A feldolgozott adatok forrásai: countryeconomy.com/sources

Sok érdekes összehasonlítás van még ezen az oldalon a pl. népesűrűség, demográfia, banki alapkamatok, minimálbér, a hitelminősítők osztályzata stb. stb.
Nemrégiben az egész világsajtót bejárta a hír: június 8-án Ferenc pápa meghívására a Vatikánban találkozott egymással Shimon Peres izraeli elnök és Mahmoud Abbas a Palesztin hatóság elnöke. A Szentföldön sohasem találkozhattak volna, hogy együtt imádkozzanak; ott ugyanis az…..
Dr. szpahi 2014.08.20 21:43:18
@Izrael misztériuma:

Persze, ugyanilyen szomorú az is, amit a muszlim fanatikusok a keresztényekkel művelnek Irakban (úgy hallottam, sok németországi, hollandiai állampolgár is együtt harcol ezekkel a véres kezű fanatikusokkal, ami még szörnyűbb ebben a borzalmas tragédiában).
Dr. szpahi 2014.08.22 08:38:59
Egy nemzet, két nép és három nem. Ez lehetne a posztmodern Magyarország legrövidebb leírása. Egy nemzet? Az Alaptörvény egységes nemzetből indul ki. Íme, a sokat vitatott nemzeti hitvallás:  „MI, A MAGYAR NEMZET TAGJAI, az új évezred kezdetén, felelősséggel minden magyarért,…..
Dr. szpahi 2014.07.04 19:29:15
@YganA:

Bizonyos szempontból igazat adok Neked. Úgy elfajult már ez a vita, és olyan kontraproduktív a "melegek" jogaiért és a "meleg büszkeség" nevében folytatott agitáció, hogy úgy érzem, egy ideje (éppen a túlzott propaganda miatt) sokkal szigorúbban tekintek "meleg" embertársaimra :-)

Pedig (hiszitek vagy nem), mindig toleráns voltam a mássággal, és az a tapasztalatom, hogy többségük különösen kedves és finomlelkű ember.

Amint Luther is mondotta annak idején: "Itt állok, mást nem tehetek." Krisztus és az egyház tanításait nem tudom, és senki (még a magam kedvéért) sem akarom megtagadni.

Én is nap mint nap küzdök bűneimmel, gyengeségeimmel, de nem tudom azt mondani saját bűnös hajlamaimra, hogy azok "természetesek", mert önmagamat úgysem tudnám becsapni, másokat meg nem akarok félrevezetni.

Krisztus a Mester, mi mindannyian testvérek vagyunk, és felelősséggel tartozunk egymás iránt. A felelősség pedig azt is jelenti, hogy figyelmeztetjük a testvérünket, ha letér a helyes útról. Ezt várom el én mindenkitől, saját magam számára is...
Dr. szpahi 2014.07.05 08:58:08
@kaleidoscope: @vigyüktúlzásbaadolgokat: @Izrael misztériuma: @YganA:

Kedves beszélgetőtársaim. Úgy látom, ez a vita a végtelenségig folytatható lesz, és mindannyian egyre jobban belesodródunk egymás megbélyegzésébe, skatulyázgatásába. A véleményem a kérdés megítélésében nem változott, de belátom, hogy részemről is elhangzottak olyan kijelentések, amelyek talán bántóak is lehetnek az érintetteknek. Ha bármelyikötöket megsértettem volna, bocsánatot kérek. Én is gyarló, bűnös ember vagyok, aki talán sokkal érzékenyebb arra, hogy mások bűneit szóvá tegye, mint hogy őszintén önvizsgálatot tartson. Penitenciaként egy hónapig visszavonulok, és megtartóztatom magam mindenféle kommenteléstől. Isten áldjon, és vezessen mindenkit a helyes úton az üdvösség felé...
Dr. szpahi 2014.09.02 08:21:01
@Izrael misztériuma:

Teljes mértékben egyetértek! Sok nagy bűnös és nyilvános istentagadó tért meg, és szolgálta Krisztust. Ez viszont csak az isteni kegyelemnek köszönhető, mert a bűn annyira súlyos teher, hogy saját erejéből senki sem képes megszabadulni tőle.

Az az ember aki eléggé "jónak", "normálisnak" tartja magát, sok esetben nem képes a megtérésre, mert úgy gondolja, hogy "mások" bűnössége mellett ő egy ártatlan bárány. Igaz, hogy volt pár abortusza, esetleg elkergette a gyermekeit vagy a feleségét, évek óta nem beszél a szomszédjával, de mi ez a világban folyó sok gaztett mellett? Az ilyen ember soha nem tart önvizsgálatot, és el sem tudja képzelni a valódi megtérést, ezért gúnyos megjegyzéseket tesz arra pl. ha valaki kommunista, nőcsábász, alkoholista volt, de hívő keresztény lett belőle. Ugyanakkor "haragszik" az egyházra is, mert az nem hajlandó mindenben elismerni az ő feddhetetlenségét, tökéletességét.
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
Dr. szpahi 2014.01.30 18:03:02
@Izrael misztériuma:

'Most akkor, ezzel a családi múlttal, kérelmezzem-e a magyar állampolgárságot Önöktől?'

Öt évvel ezelőtt Jacob Meiernek ez a kérdése már eleve értelmetlen lett volna. Esetleg kedvesen megkérdezte volna egy kormányhivatalnok tőle, hogy hol tanult meg helyesen magyarul ez az ukrán :-((
Dr. szpahi 2014.08.22 18:45:54
@Izrael misztériuma:

Ez eddig a legnagyobb butaság, amit eddig hallottam. Mert ha az Orbán-kormányok eddigi tevékenysége nem több, mint kommunikációs pótcselekvés, akkor mire fel az ellenzék részéről a hat éve tartó óbégatás a diktatúráról, a demokrácia megszüntetéséről, a szólásszabadság hiányáról, a fékek és ellensúlyokról stb.

Ez most nagy öngól volt...
Jezsuita bloggerek Öt perc foci 2013.10.18 00:16:56
A foci szenvedélyeket ébreszt. Kevesen vannak ebben az országban, akik közömbösek iránta. Siker vagy kudarc egyaránt az újságok címlapjára kerül, és gyakran politikai vonatkozásai is vannak. 1956 előtt is a legjelentősebb felfordulás, népi elégedetlenség egy focimeccs, az 1954-es elvesztett döntő…..
Dr. szpahi 2014.08.13 08:20:56
@Izrael misztériuma:

"A nemzet fütyije megérdemli a nemzeti füttyöt..."

Sajnálom, hogy trágárságban és gorombaságokban nálad is ilyen mélyen van már a küszöb. Szerintem saját magadnak ártasz ezzel a legtöbbet :-(
Dr. szpahi 2014.08.13 13:10:41
@Izrael misztériuma:

A kifütyüléssel nincs bajom. Orbán, akárcsak más politikusok megérdemli, hogy néha kifütyüljék. Az utóbbi időben nagyon elszállt vele is a ló. Ráadásul a focit sem szeretem túlzottan (még soha se voltam stadionban például).

A csúnya beszéd és az altesti humor viszont eléggé zavar. Persze, én sem vagyok szent, de igyekszem visszafogni magam. Van mikor sikerül, van mikor nem, de keresztény szempontból ez utóbbit mindig személyes kudarcként élem meg.
Úgy tűnik, nálunk minden évre jut már egy különadó, és a különadó mindig médiasztár. Lehet méltatlankodni! Persze, az adók még soha nem voltak népszerűek. A különadók, mondjuk a legfrissebb, a reklámadó, annyiban hungaricum, hogy állítólag a fiskális hatásuk harmadrendű…..
Dr. szpahi 2014.06.28 09:15:48
@Antal József:

Szerintem az adóelkerülés nem hungarikum, hanem balkanikum, és egyre inkább europikum is :-)
Dr. szpahi 2014.06.28 16:54:21
@Izrael misztériuma:
"az erkölcsi javulás máris érezhető: az rtl híradó kezd felnőni a feladatához... "

Igen. És bárcsak a többi gagyi rtl-műsor is felnőne, legalább egy mérsékelten iskolázott építőipari segédmunkás szintjére :-)
Dr. szpahi 2014.06.28 19:02:25
@Izrael misztériuma:

Szerintem még mindig az M1 és a Dunatv a legszínvonalasabb (ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne javítani a színvonalukon). Az rtl-klub vagy a tv2 műsorai viszont minősíthetetlenül gyengék. Te tudsz jobbat a magyarországi kínálatból,mint az M1 vagy a Duna-tv?
A katolikus egyházban most zajló folyamatok a közhiedelemmel ellentétben nem Ferenc pápa megválasztásával, hanem korábban kezdődtek (Jakab Attila: Lassú víz c. írásából). Már II. János Pál (†2005) utolsó éveiben érzékelhetővé vált az a törésvonal, amely az egyház…..
A minap a családunkból valaki elmesélte, hogy szeretne elutazni Ausztráliába.  Gyerekkori álom – nincs is ezzel semmi baj! Ráadásul talált egy srácot, aki alkalmas útitársnak mutatkozik. Az apró gond legfeljebb csak annyi, hogy az illető 28 éves hajadon leány, éspedig a…..
Dr. szpahi 2014.06.10 08:18:10
@manlakos:

Kimardt a képletedből, hogy a házasodási hajlandóság nem csak a férfiakon múlik :-)

A sorkatonai szolgálatról pedig még csak annyit, hogy szerintem ez volt a legdurvább, legdiktatórikusabb állami beavatkozás az egyén magánéletébe, ahol a személyi szabadság korlátozása mellett rákényszerítették az embert arra, hogy gondolkodás és lelkiismeretfurdalás nélkül parancsokat teljesítsen, és hozzászokjon ahhoz, hogy a cselekedeteiért nem kell személyesen felelnie, a döntésekért nem kell felelősséget vállalnia. Ez egy jellegzetesen huszadik századi találmány, Európa ókori, középkori és újkori történelme során normális esetben MINDENHOL profi katonaság működött, és sajátos társadalmi pozíciót jelentett katonának lenni (pl. lovagok).
Dr. szpahi 2014.06.10 11:35:52
@vigyüktúlzásbaadolgokat:

Egyetértek egyik előző hozzászólóval (bocs, de most nincs időm megkeresni) abban, hogy a katonaság fenntartása nem megoldás a munkanélküliség felszámolására. Akkor már jobb a közmunka. Egyébként úgy látom, hogy implicit módon Te is erre a következtetésre jutottál, amikor azt írtad, hogy: "Talán a magyar sereg is el tudna látni pl. humanitárius feladatokat itthon is, és nem csak árvíz idején." A sorkatonaság csak azt jelentené ebben a kontextusban, hogy SZIGORÚ BÜNTETÉS (akár főbelövés) terhe alatt, KÖTELEZŐ lenne a részvétel bármilyen tevékenységben, amit megparancsoltak.

Különben volt erre már példa, amikor szegény sorkatonákat rendeltek a nehéziparba, vegyi üzemekbe, a bányába dolgozni, vagy küldtek megfelelő felszereltség nélkül pl. a csernobili atomkatasztrófa elhárítására. Ezért mondtam hogy a sorkatonaság egy súlyosan diktatórikus, jellegzetesen huszadik századi erőszak-intézmény a civil lakossággal szemben.
Dr. szpahi 2014.06.10 11:47:40
@vigyüktúlzásbaadolgokat:

"Rómát az elején nem a katonaparasztok tették naggyá? [...] Gárdonyi megörökíti a kovács, cipész, molnármestert, meg a környékbeli parasztokat, akik védelemért és védeni jönnek.Háry János, akit nem egy-két évre vittek el (szegény Örzse ...), de be is palizták azzal a szép verbunkossal "

Ez mind önkéntesen vállalt katonáskodás volt. Aki beállt a verbunkba, azt vitték is katonának. Ugyanakkor a katonaság egy ügyes jobbágylegény számára akár a karrierépítés lehetőségeként is szóba jöhetett. Számos tehetséges jobbágy- és parasztlegény kapott nemesi kiváltságot, birtokot vagy életjáradékot éppen katonai teljesítménye miatt: "Csak az menjen katonának, aki ilyet szeret". Persze, nem állítom, hogy ne lett volna egy-két szolgabíró vagy földesúr, aki ügybuzgalmában összefogdosott néhány legényt, és kényszerítette őket, de azért ez mégis más, mint a kötelező sorkatonaság.
Furcsa helyzet! A gazdag országok polgárai ünneplik Ferenc pápát – aki önzéssel vádolja őket. Két paulinus szerzetesek által kiadott olasz sajtóorgánum, a Credere és a nagy példányszámú katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana online felmérést végzett Bergoglio pápáról. 10…..
Dr. szpahi 2014.05.24 07:45:31
@manlakos:

Ebben igazad van. A bolti kenyérhez általában natúr élesztőt kevernek. De a kovászban is van élesztőgomba (ami az előző kenyértésztából kerül bele). A wikipédia szerint: "A kovász előtészta, amely liszt és víz alapanyagok felhasználásával természetes élesztőgombák és tejsav-, ecetsavbaktériumok felszaporításával készül."

A kovásztalan kenyér viszont nem tartalmaz ilyen természetesen felszaporított élsztőgombákat. Én inkább azzal értek egyet, amit @Izrael misztériuma: leírt, hogy Jézus idejében, és az utolsó vacsorán kovásztalan kenyeret ettek, mint pl. mai napig ia az indiaiak vagy az arabok (és én is, amikor csak tehetem). Bár kétségtelen, hogy ismerték a kovászt, mert Szent Pál példabeszédbe is foglalta: "Dicsekvésetek nem helyes. Nem tudjátok, hogy egy kevés kovász az egész tésztát megerjeszti? El a régi kovásszal, hogy új tésztává legyetek, aminthogy kovásztalanok is vagytok! " (Kor 5/6-7)

A kérdés részemről itt valóban az volt, hogy lehet-e valóságalapja az @m-athos: által említett (amúgy nagyon érdekes és szép) nesztoriánus hagyománynak (mármint hogy Tamás az utolsó vacsora tésztájából félretett, és ebből készültek a későbbi Eucharisztikus vacsorák), mert ha igen, ez az apostolokkal és a Krisztus által felemelt kenyérrel egy olyan közvetlen (tárgyi, metonimikus) kapcsolatot tesz lehetővé számunkra, XXI. századi emberek keresztények számára, amihez érdemes lenne ragaszkodni akár nekünk katolikusoknak is.
Dr. szpahi 2014.05.24 07:48:03
@Dr. szpahi: Elnézést a vesszőhibákért, nem figyeltem eléggé :-)
Dr. szpahi 2014.05.25 10:48:21
@manlakos:

Rendben. Csak azt nem értem, hogy akkor mi értelme van félretenni a kovásztalan kenyér tésztájából, ha a sima liszt és víz keveréke is megteszi, ha több napig állni hagyjuk :-)
2014. március 31-i videóinterjú készült Ferenc pápával, melyet a belga Verse Vis közösség öt fiatalja készített. A fiatalok angolul tették fel kérdéseiket (egy tolmács segítségével), a pápa pedig olaszul válaszolta meg azokat. Az alábbi magyar fordítást Korponai Gábor…..
Dr. szpahi 2014.05.04 11:18:07
@Izrael misztériuma:

Sajnos az általad linkelt cikkből csak egy oldal olvasható. Abból viszont egyáltalán nem derül ki, hogy a film korhű ábrázolás lenne, sőt, éppen az ellenkezőjére utal, arra, hogy egy túlhaladott, szemellenzős történészi álláspontot jelenít meg: "The Mission [...] displays paternalistic attitudes like those of an earlier generation of North American academic historians. The film's voice is a white European distortion of Native American reality."
Dr. szpahi 2014.05.05 08:23:33
@kaleidoscope:

Valóban nem láttam a filmet, de meg fogom nézni. Az viszont nem véletlen, hogy Te pont a Vatikánt és a kat. egyházat bíráló mozzanatokat emelted ki...

"Megvetett volt, utolsó az emberek között (Iz 53.3) adod címként a bejegyzésednek, hiszen ő is ezt mondja magáról." -ez a teljes mondat, amit írtam, tehát elolvastam TW eredeti blogbejegyzését is. Bár a megbántottságát érteni vélem, a "despised and rejected"-kifejezést nagyon súlyos túlzásnak tekintem.

Feltételezve viszont - de ismeretek hiányában azért nem kizárva - hogy valóban a megbizatásának próbált eleget tenni, és nem kampányolt az iskolás gyerekek előtt a homoszexuális életmód mellett, az egyházi vezetők döntésével egyetértek. Lehet, hogy nagyon előítéletes, sőt: homofób vagyok, de az igazság az, hogy én nem szeretném, ha a kisiskolás gyerekeimet az egyház nevében olyan személy tanítaná, aki homoszexuális viszonyban él, és nem fogadja el ezzel kapcsolatosan az egyház tanításait.

Érdekes, hogy erről a brigtoni közösségről én már a tavaly ősszel hallottam, egyik - eléggé katolikus-ellenes - ismerősöm mondta egy beszélgetésünkkor, hogy Brigtonban, rokonoknál eltöltve néhány hónapot, azt tapasztalta, hogy annyira "divatosak" lettek a homoszexuális kapcsolatok, hogy a gyerekeket rendszerint két "apuka" vagy két "anyuka" hordja iskolába, és még a katolikus papnak is férfi-szeretője van. Én ezt a kijelentést akkor nagyon erős túlzásnak, hazugságnak gondoltam, és most sem hiszem el, de arra azért az ilyen esetek kiválóan alkalmasak, hogy botránkozást keltve sokakat kiárándítsanak az Egyházból, és lejárassák a keresztény tanításokat.
Dr. szpahi 2014.05.05 15:58:45
@Izrael misztériuma: @kaleidoscope:

Az előítéletesség és a kirekesztés nem csak a tekintélyelvű személyiség sajátja, hanem minden ember sajátja. Aki azt állítja magáról, hogy nincsenek előítéletei, annak az az előítélete, hogy aki más véleményen van, mint ő, az "előítéletes". És ebből a pozícióból a magát "előítélet mentesnek" tekintő ember egyúttal "kirekesztő" is, hiszen saját megkülönböztetésének gesztusával azonnal ki is zárta a másik embert az "előítélet mentesek" és a "ki nem rekesztők" közösségéből azzal, hogy a másik ember "előítéletes" és "kirekesztő."

@jabbok: Köszi, én is ezt akartam megfogalmazni, de nem biztos, hogy ilyen pontosan sikerült volna :-)