Regisztráció Blogot indítok
Adatok
aventus

0 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Néhány napja különös élményben volt részem. Egy számomra közeli emberrel éltem meg! Kértem tőle valamit, elmesélve a körülményeket és kérésem hátterét. Nem volt nagy kérés, komplikált háttér, semmi, egy kísérőlevélre volt szükségem csupán. Nagyon érdekes jelenetben…..
Jezsuita bloggerek Hatalombitorlás 2009.03.29 12:00:00
A demokrácia lényege, hogy az ország valós helyzetéről tájékozott polgárok szabadon választhassanak és olyan politikai erőt bízzanak meg a vezetéssel, akitől remélhetik, hogy a hatalmat az egész közösség jóléte érdekében fogja gyakorolni. Legalább 2006-óta erős kételyeink lehetnek abban, hogy nálunk…..
aventus 2009.03.29 16:36:44
@etienne: Persze, hogy az volt.Csak azóta,folyton változó irányultságú,ugyanolyan átélt szónoklatokat hallgatunk néhány hetenként.Egy dolog viszont változatlan maradt:a hazudozás.Hogy emellett a holdudvar rendületlen kitartással rabol,az már csak hab a tortán.Gázban persze nem csak Gy.miatt vagyunk.Találhatsz bőven történeti elemzéseket a hosszabb távú összefüggésekről.De az is igaz,hogy minden korábbinál kártékonyabb és korruptabb rezsimet hozott létre,pedig az előzőkről se sok jót mondhatunk.
Jezsuita bloggerek Merre tolódunk? 2009.03.17 16:46:00
Kedves barátom hívott meg a családjával március 15-én, hogy találkozzunk a Nemzeti Múzeum előtti megemlékezésen. Ők a vasárnapi miséről egyenesen oda mentek: hadd lássanak ilyet is a gyerekek! Örültünk a találkozásnak; nomeg én is hasznosnak bizonyultam: plusz egy felnőtt, aki…..
aventus 2009.03.18 12:05:41
@Quito: "Sajnos" a népet nem lehet leváltani!Még akkor se,ha nem a szájunk íze szerint reagál pompás,demokratikusan választott politikusaink válogatott gazemberségeire.48 vagy 56 előtt se hinném,hogy okosabb,bátrabb,hazafiasabb lett volna az átlagos/ha ugyan van ilyen/hazánkfia.A történelmi helyzet kényszeríthet különös szerepekbe bármelyikünket.A hősök ritkán önjelöltek,nem úgy mint remek vezetőink.Az a kényszer ami a kisürgéből Héroszt fabrikál söpri el az önjelölteket.Ezt a helyzetet szokás forradalminak nevezni.
aventus 2009.03.19 16:27:00
@esősévszak: "/nemzet:Történelmileg kialakult tartós emberi közösség,amelyet a közös nyelv,közös terület és gazdasági élet s a kultúrában megnyilvánuló közös lelki sajátosságok tartanak össze./Magyar értelmező kéziszótár,Akadémiai Kiadó,Bp.1992./"Bár már kissé régi,de talán érvényes.
Vajon létezik reinkarnáció? A hinduk és a buddhisták szerint: minden esetre (az pedig minimum összesen kb. 1,3 milliárd ember). No persze az igazság nem többségi szavazás kérdése (meg ugyebár amúgy sincsenek többségben! :) Minden esetre elgondolkoztató, hogy a reinkarnáció…..
aventus 2009.03.09 23:06:15
Hát ez kemény vélemény.15 évet töltöttem a külkerben,igaz Ausztráliában és a Déli sarkon soha nem jártam.Az igaz,hogy ahol csak lehetett,helyi keresztény társaságot kerestem és találtam is- koptokkal,örményekkel,grúzokkal,szíriai arámi nyelvű keresztényekkel,nigériai evangélikusokkal és talán máshol is.De beszéltem nem egy mohamedánnal különféle arab országokban,kirgiz moszlimmal,vietnami buddhistával,nigériai Ogun hívővel,sintoista japánnal,akikkel csak módom volt.És bár elbűvölt az Aszakusza szentély és különösen Kamakura/a nagy Buddha és a kolostor/,veszélyeket is vállalva bejártam törzsi vallási központokat Afrikában,soha nem jutott eszembe direkt áthallást keresni.Pedig pl.az,amit Japánból P. Enomiya-Lassale SJ hozott,vagy P.JálicsF.SJ "ellesett" a zen-ből igen csak tetszik.De ők azzal együtt sem adtak fel semmit!Bármilyen naiv is,de a katolicizmus szerintem tényleg nem szinkretikus!Az ezotériával pedig igencsak lehet számolni.Meg kell nézni az erre szakosodott könyvesboltok prosperáló hálózatát, a Waldorf iskolák sorát és azt a kört akik oda íratják be gyermekeiket,vagy az általános iskolákban vallástanítást vállalók elkötelezettségét.Vagy pl.az a több száz jórészt Pestet elhagyó, ellehetetlenült ,tévtanokkal az Őrségbe csalt értelmiségi kallódót!Jó néhányan vannak,ismerek belőlük jócskán.Haragudni persze én sem haragszom,de bár örömmel hallgatom Faludi Akadémiai előadásokat,én nem szívesen lazítanék.Lazul nagyon is önműködően is.
aventus 2009.03.10 06:41:11
@Satori: Kedves Satori!Már bánom az esti indulatos válaszomat.Amiket leírtam az igaz,de nem teljes,mert igaz hogy sok felé,de felületesen tájékozódtam.Nem úgy,ahogy egy éveken át ott élő teheti .És a beszélgetések is mindig nyelvi korlátokkal,néha csak közvetítőn át voltak lefolytathatók.Ám amiről itthonról tudni lehet,annak ma is próbálok utána nézni.Viszont mikor folyton mindenféle furcsasággal szembesülök,elfog a méreg.Pl.közeli jó ismerősöm azt mondja,hogy reméli a következő életében ez és ez máskép lesz.És komolyan mondja,még ki is fejti.hogy nem engedheti az Isten,hogy az élet ilyen rövid és sz... legyen./50 éves orvosnő/.Mindjárt utána kiderül,hogy amióta az édesanyját eltemette,azért néha misére is jár,bár ezt kissé ,mint afféle gyengeséget,röstelli.És így tovább,tudunk ilyeneket mindnyájan.Innen a félelme a sajátomnak.Persze nem a jezsuitáktól féltem,de azt látni kell,hogy a tanítást nehezebben terjed mint a gondolatkisérlet vagy az érdekesség.Még egyszer elnézést a pukkancs reagálásért!
Eucharisztia, szentmise vagy oltáriszentség mind olyan katolikus szakszavak, amelyek protestáns testvéreinket (és másokat) egy csapásra padlóra terítenek. Nem is csoda. Csakhogy ezt az esési technikát nem ők gyakorolták elsőnek. Már az első századokban az híresült el a…..
aventus 2009.03.09 15:22:40
@Ky-Lí: Egyszer hosszú vitát folytattak zenetörténészek arról,hogy az evangélikusJ.S.Bach utolsó befejezett és szinte egész életén át tökéletesített H-moll miséje hogyan és miért lett teljes katolikus mise.A kor protestáns liturgiája a latin miséből csak a Kyriét és Gloriát használta.Egyik álláspont szerint pusztán arról volt szó,hogy a misét a katolikus drezdai uralkodónak szánta volna.Aztán arra jutottak,hogy mint mélyen hívő ember átélte a liturgia nagyszerű teljességét,másrészt mint profi zenészt és librettistát lenyűgözte a mise dramaturgiai tökéletessége.Bachnak igaza volt:valódibb dráma nem született,de hát a szerző mint tudjuk...
Az áldozással is hasonló a helyzet.Ha az Átváltozást emberi eszközökkel szét tudnánk cincálni-micsoda viviszekció volna-nem is lenne az ami.Tudom,hogy kifelé ez nem érv,de tegnap a szentáldozás után egy pillanatig tisztán tudni véltem.
Vége a pótvizsgaidőszaknak. Kész’vagytok? És? Régebben volt már úgy, hogy nem sikerült elsőre? Ezt most komolyan kérdezem! Nem csak merő kíváncsiságból. Engem ugyanis már volt, hogy kirúgtak… Kicsit nehezemre esik bevallani, de így van. Még egyetemistaként is…..
aventus 2009.03.03 20:55:02
@Bagradjan: Talán nem érdektelen megvizsgálni a dolgot az elkövető ,mint szabad akarattal cselekvő szempontjából.Nem mintha szándékos gázolást tételeznék fel.De szabad akarattal gyorsan hajthatott,vagy hasonló hibát követhetett el.Ez pl. mentesítheti Istent mint lehetséges "tettestársat".Nem az ő akarata okozza a bajt.Mint bűneinket,mulasztásunkat is túl kényelmes rákennünk,mondván,hogy elrendeltetett.
aventus 2009.03.04 18:21:35
@Kajla: Ma az a közhely járja erre,hogy rossz időben rossz helyen volt az áldozat.De,hogy ne legyen egyszerű,mi a helyzet a genetikával?Az egyén nem lehet felelős öröklött tulajdonságaiért.Azért,hogy ezekkel mit művel már inkább,bár a készen kapott szülői háttér sok mindent befolyásol.Érdekes,hogy pl.Schopenhauer oktalanságnak minősíti az imént a semmiből teremtett ember rövid életét követő örökre szóló ítéletet feltételező tanítást.Nem nagyon veszi komolyan a velünk született szabad akaratot.
Lévén, hogy nem ezen ország határain belül születtem és már 20 éves is elmúltam, mire ideértem, így egy s más kimaradt az életemből. Például itt tanultam meg szeretni a Kádár rendszert (mert az is jobb volt, mint a Gyurcsányé - hallom), és arra is itt döbbentem rá, hogy a…..
aventus 2009.02.17 15:32:24
@áterpáter: Sajnos soha semmiféle etikett/magán vagy államközi/ nem helyettesíthet etikát!Már pedig etikus cselekvésnek nem nevezhető egy cinikusan helyzetkihasználó,aránytalan és erőfölénnyel visszaélő háborus cselekmény.Amely roham nem csak erkölcstelen hanem ügyetlen is volt.Ezt legitimálni egy látogatással,elhibázott pápai gesztusnak tűnik.A földek fölvásárlása mint a honfoglalás módszere tévedés volt!A palesztin szokások szerint azokról soha sem fognak lemondani,nem pénz kérdése.Ez az alapitó atyák olyan melléfogása volt,melynek hosszú távú következményei beláthatatlanok.Volt évfolyamtársamtól tudom,hogy ma is,Kuvaitban élve is pontosan ismeri rég halott nagyapja által eladott földek adatait és esz ágában sincs azt más birtokának tekinteni .A kisemmizett és menekülttáborokban felnőtt palesztin fiatalok is így lehetnek ezzel.A földi paradicsom tehát egyszerüen az apai rész,nem melirációs vagy agrár állapot függő.
aventus 2009.03.02 10:45:38
@izrael miszteriuma: Ami a nyelvet illeti lehet héber,bár Jézus úgy rémlik az arámi nyelvet használta.Persze a Szent Léleknek nem szoktak nyelvi nehézségei támadni.De komolyra fordítva a szót.Nekem semmi bajom a pápák,katolikus írók,magyar főpapok témába vágó nyilatkozataival.És főként semmi gondom Jézus Krisztus mi Urunk és Megváltónk zsidó voltával,kinyilvánított haza- és népszeretetével. Vonatkozik ez Szent Anyjára,apostolaira,etc.És vonatkozik a mai zsidóságra, éljen az Ámerikában,itthon vagy Izrael államában.A baj számomra ott kezdődik ha ezt a szeretetet és elfogadást manipulálni próbálják és összemossák olyan egyéni és állami cselekedetekkel melyeknek kártékony voltáról mindnyájan meggyőződhetünk!Teljességgel elfogadhatatlan erkölcstelen katonai, gazdasági tettek legitimálása a kiválasztottságra hivatkozva,ráadásul elkoptatja a választott nép iránti tiszteletet,mert a gyakori érdeksértés zsigeri ellenérzést ébreszt.Ezt a fajta érzületet érzem jelen poszt némelyik kommentjéből kicsengeni.Csak egyféle mércével mérhetők cselekedeteink!
Jezsuita bloggerek Ki neked Jézus? 2009.02.04 18:25:00
Talán mindannyiunknak ezen a blogon van véleményünk Jézus Krisztusról. Néhányaknak talán személyes kapcsolatuk is van Vele. Hadd meséljek valamit az enyémről. Kezdjük a születés titkától. Ha valaki hittel nézi, mint én, „megtestesülést” is mondhat. Mindig…..
aventus 2009.02.10 16:51:56
@gyufaárus.hu: Nem épp hétköznapi a kérdés.Vagy hát ritkán gondolok így rá.Pedig Jézus az egyetlen valamirevaló viszonyitási alap,az érvényes mérce maga.Naponta képedek el viselt dolgain,kétségbe ejtenek elérhetetlen erkölcsi magaslatai,teljesíthetetlen parancsai.Nehéz lehet legyőzni a reménytelenséget annak aki nem szemléli, nem olvassa,nem gondol rá.De nem könnyű út az amit kijelölt.Naponta botlom,naponta szégyenkezem,Jézussal még sem reménytelen.Valóban küldi a Vígasztalót.Hála Néki!
Ezek azok a szavak, amelyeket Beppino Englaro az El País-nek adott tegnapi interjújában mondott. Hogy ki ez a Beppino? Hát Eluana Englaro apja. Na és ki az az Eluana? Hát én is csak a tegnap hallottam róla bővebben. Végül is emlékeztem a történetre, de olyan rég volt. Már 17 éve.…..
Vannak bizonyos merev, rendszerető, lelkiismeretes és szabálykövető emberek. Ismertek ilyeneket? Viselkedésük, mozgásuk szertartásos, öltözetük pedáns, konvencionális. Rendszerint komolyak, humortalanok, kevés érzelmet mutatnak. Kicsit úgy tűnik, mintha nem is volna nekik.…..
aventus 2009.01.29 10:01:08
@saintlouisdefrance: Valóban fontos a vallások közti jó kapcsolat,hiszen számos fontos dologban -pl.Isten keresésében- közeliek szándékaink és a valódi frontvonal nem a vallások között húzódik,még ha a politika és nyomában divatos megmondók/Huntington/ ezt sugallják is.Nagyon fájdalmas nyomokat hagy viszont a házon belüli érzéketlenség.A romániai pápalátogatáskor a magyar katolikusok mellőzése vagy a csángók és a délszlovákiai magyarok anyanyelvü pasztorizációjának hiányosságai.komoly bizalomvesztést okoznak.Egy hagyományosan szélbeforduló román politikához alkalmazkodó ortodox egyházvezetés kínálta kiskapu nagyon kétes esély a moszkvai főcsapáshoz.Ezért kár megbántani a lassan évszázada kitartó hűségeseket.És az efféle sérelmek maradandóak.Sajnos.Vajon magyar egyházunk nemzeti érdekérvényesítő törekvései működnek ilyen irányban?
A Népszabadság egyik múlt heti számában egy egész oldalas hirdetés jelent meg, amely arra szólítja fel Magyarország politikusait és civil szervezeteit, hogy „az önvédelmet gyakorló Izrael mellett” álljanak ki a gázai konfliktus kapcsán. Indoklásként megtudjuk, hogy a „terrorista” kisebbség által…..
aventus 2009.01.15 16:18:37
@bajszos: A nagyvilág ezen pontja nem lehet érdektelen.Ez a Szentföld!Zsidó keresztény,muzulmán egyaránt érdekelt.Nem is beszélve az ide menekült,vándorolt,látogató,-máig is magyar gyökerekkel,kapcsolatokkal bíró emberekről.Ami a gyermekek számát illeti:nem csak kultura és hagyomány,hanem stratégiai fegyver!Gondoljatok az erdélyi magyar-román vagy a koszovói albán-szerb népesség létszámának alakulására.A terület birtoklása automatikus következmény,ha nem is azonnal,de elkerülhetetlenül.És ezt mindkét érdekelt fél pontosan tudja,ha beszél róla,ha nem.
Az elmúlt egy hétben a szokásos évi lelkigyakorlatomat végeztem. Mint mindig: teljes csend, napi több órás imádság, meditáció és folyamatos hallgatás. Egyik nap lelkifurdalást éreztem egy esemény kapcsán. Egy anyuka jött hozzám, akit noha sohasem láttam azelőtt, megkérdezte:…..