Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mj

12 bejegyzést írt és 14752 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Errefelé az égtájakat nem nyugat, kelet, észak, délnek mondják, hanem benek, künek, fenek, lenek a nevük. Ezt jó tudni, ha keressük az utat az Őrségben Velemér felé, ahol az ország egyik páratlanul értékes temploma, az egyedülálló freskótöredékeket őrző, eredeti állapotában megmaradt Árpád-kori…..
2018. augusztus 06. reggele. Általános családi idill tombol a rákosborzasztói peremkerületben. A nappaliban a lányok olyan hangerővel nevelik egymást az osztozkodás és az egyetértés örömeire, ami egy panellakásban garantálná a szomszédok által kihívott gyermekvédelmisek állandó látogatását. Eközben…..
A szocialista Magyarország mindennapjait - eddig még nem látott, eredeti színes fotókkal bemutató - sorozatunk folytatódik az MTI fotósainak munkáiból, 1962-ből. 1962. július 3. A balatoni kompra felhajtó Ikarus autóbuszt nézik az emberek a tihanyi kikötőben. MTI Fotó: Sziklai Dezső..
Még a kórházban, az újszülött egy-két napos korában megtörténik az első kötelező szűrővizsgálat, a PKU, vagyis az újszülöttkori anyagcsereszűrés. Ennek során egyetlen cseppnyi, a baba sarkából vett vér több, súlyos következményekkel fenyegető anyagcsere betegség felismerését teszi lehetővé. Lássuk,…..
Ha rászántad magad arra, hogy mosogatógépet vásárolj, néhány perc nézelődés után biztos észreveszed, hogy hatalmas a választék, és szinte aranyáron kínálják ezeket a gépcsodákat. De mi a különbség az egyes modellek között? Egyáltalán milyen tulajdonságok alapján érdemes mérlegelni?..
Lett néhány kedvenc játszóterünk a városban.  1. Pasaréti úti játszótér  árnyékos  kedves emberek sok apuka és anyuka együtt (vagyis nemcsak anyukák) jó minőségű játékok felnőttek számára is edzőpark a játszótér közvetlen közelében  színes környezet  biztonságos játékok  jó, hegyi…..
Mj 2018.06.06 14:41:13
@Clamesa:

Hetente 3-szor biztosan járok arra (tegnap voltam ott legutóbb), és még nem volt olyan alkalom, hogy ne lett volna 10-nél kevesebb közös játék a homokozóban (plusz csomót használtak is közben a gyerekek), de még közös motor is van.
Mj 2018.06.06 14:41:19
@Tom Bradley:

Én is pont ezt írtam, erre ez már a második eset a blog.hu-n, hogy az utolsó mondatom eltűnik. Érthetetlen.
"Ma egy új szerzőt köszönthetünk "hem" személyében. A történelmi témájú blogolást illetően  sem kezdő (tortenelmierdekessegek.blog.hu), és mondjuk úgy, hogy a húszas évein már túl van ;)" - Jtom 1942 egy hideg napjának reggelén légvédelmi szirénák és fegyverropogás hangjára ébredtek a kanadai…..
Mj 2018.03.24 08:46:00
@gigabursch:

Egy utolsó esélyt azért adtam neki. A Gulágot is ajánlottam feljebb, bevezetésnek jó lesz.
Az én nagybátyám egyébként a puha Kádár alatt ült Baracskán '73-ban egy 30 napot, mert március 15-én nacionalista uszítást valósított meg azzal, hogy egy Petőfi-idézetes kitűzővel a mellkasán egy piros szegfűt (haha, ha ismerte volna a virág későbbi karrierjét
Mj 2018.03.24 11:35:57
@Mj:

Folytatás, nem tudom, milyen anomália nyelte el a kommentem végét: "akart letenni a Petőfi szobor lábához. (Akkor volt Pesten a második nagy tüntetés.)"
Mj 2018.05.29 16:30:44
@gintonic.azigazi:

80 éve volt az Anschluss. Azóta még ukrán, bosnyák meg macedón identitás is lett.
Dalmácia fővárosában, Zadarban található az az egyedi kőből faragott orgona, melyet az Adriai-tenger hullámai szólaltatnak meg. Az ember és természet kreatív összjátékából született csodálatos hangszer a népszerű horvát város háborúsúlytotta hangulatát igyekszik kicsit színesebbé, vidámabbá tenni.…..
Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a…..
Mj 2018.04.25 23:56:59
@élhetetlen:

Ki mondta, hogy nem zavar a többiek nyomora? De mit tudok vele csinálni, nem veszem fel a CSOK-ot mások nyomora miatt, és inkább a családom is szívjon, vagy szerinted mi a megoldás ilyenkor? Szerintem nem kéne személyes vonalra terelni ezt, pláne nem szalmabáb érveléssel. Ennél sokkal színvonalasabb kommenteket tudsz írni.

Egyébként hosszútávú tendencia, hogy a lakhatás drágul az országban, például azért is, mert eddig évtizedekig rendkívül olcsó volt európai, de még regionális szinten is, erről több tanulmány van. Ebből valamilyen százalékot nyilvánvalóan a CSOK miatti drágulások is kitesznek, csak közgazdász vagy ingatlanos legyen a talpán, aki ezt kiszámolja.
Mj 2018.04.26 10:45:34
@apro_marosan_petergabor:

Ne mondd már.
Mj 2018.04.26 18:05:35
@apro_marosan_petergabor:

Ez érdekes, a kommentem java része eltűnt.
Evangélistáktól a katolikus misén, a prédikáció előtt is felolvasnak, evangélikusoktól viszont nem, mert az másik felekezet. Bayer Zsolt sosem volt evangélista, evangélikus viszont annál inkább, bár ugye, elvileg már nem sokáig.
1900 körül. Francia pásztor lakókocsijában..
Mj 2018.04.16 21:59:04
@adg:

Számomra a vezetés legnehezebb része nem agyérgörcsöt kapni a rengeteg alkalmatlan/figyelmetlen/egyéb szempontból ön- és közveszélyes sofőr/bringás/motoros/gyalogos miatt.
Parkolni ezzel szemben kifejezetten szeretek, főleg, ha elöl-hátul max 10 centi hely marad csak, abban legalább van egy kis kihívás (nincs parkolóradarom).

Erre az Oso-ra én sem jöttem volna rá magamtól.
JogÁsz Csalók vagy pancserok? 2018.04.13 21:28:26
Soha ennyi „furcsaságot” nem tapasztaltunk még országgyűlési választáson, mint a mostanin. Soha ennyi választással kapcsolatos felháborodott Facebook bejegyzés nem látott napvilágot, mint ezen a héten. Csoda-e hát, ha egyre többen kiáltanak választási csalást és szinte minden ellenzéki párt a…..
Mj 2018.04.15 21:05:41
@Minden cigány jelentkezzen szírnek Németországban!:

Én nem tudom, hol és mikor voltál SZSZB-tag, de komolyan, egyszer sem derült ki nálatok, hogy ki kicsoda? Már az eskütételkor, bemutatkozáskor ki szokott derülni, hogy ki milyen delegált - vagy, ha valaki póteskütételre megy, akkor az kicsoda -, nemhogy az alatt a több, mint fél napos együtt ücsörgés alatt, amit a választás napján beszélgetéssel szoktak tölteni a szavazatszámlálók.
(Én egyébként 2008-tól 2014-ig voltam szavazatszámláló, legtöbbször elnök, így én egy kicsit a központi működésre is ráláttam, mivel nekem kellett bemennem a jegyzőkönyvvezetővel.)
2017 júliusának végén és augusztusának első napjaiban a Vértesben és a Balaton környékén kirándultunk, ahol megnéztük többek között a gesztesi és gerencséri várak romjait, a vértesszentkereszti bencés apátságot, Csókakő várát, Fehérkő várát Kereki határában, a somogyvári bencés apátságot, a fonyódi…..
A kalcium remek példája, hogy esik át a közvélekedés a ló egyik oldaláról a másikra. Hosszú évtizedekig mindent gyógyító univerzális szerként működött az allergiától a rontáslevételig, ma eljutottunk oda, hogy lassan totális közutálatnak örvend. A kalcium alapvetően egy nélkülözhetetlen anyag,…..
Férfiszemmel Szerelem és hatalom 2018.03.22 13:50:13
Sokan vannak, akik tagadják, hogy minden párkapcsolaton belül van hatalmi kérdés is. Pedig könnyű belátni, hogy ami nem futó kaland, ott előbb utóbb oly sok minden válik közössé, hogy olyan döntéseket kell meghozni, melyek mindkét fél életét befolyásolják. Amikor pedig elér idáig egy kapcsolat,…..
Nemrégiben (2018 február 10-én) jelent meg az Archaeological and Anthropological Sciences nevű szakfolyóiratban egy érdekes cikk a 2013 –ban feltárt (és azóta vizsgálatoknak alávetett) budapesti királysírról, mely a Mátyás-templomban található és a kutatók szerint III Béla illetve Chatillon Anna…..
Mj 2018.02.25 14:42:06
@11110000:

"Ha jól tudom, az alánok lettek aztán a jászok (jazigok)."

Nem egészen. Alán eredetűek a jászok, de az alánok nem egyenlők a jászokkal. A jazigoknak, bár az alán eredet itt is feltehető, semmi közük hozzájuk, kb. 100 éve gondolták a név hasonlósága alapján, hogy ugyanarról a népről van szó, aztán jött Melich János és rendbe tette a dolgokat. (A jazigok az ókorban itt élt harcos, szarmata nép, a rómaiaknak is meggyűlt velük a bajuk. A jászok mint ász, ászi törzsek sokkal később különíthetők el valahol a Kaukázus környékén, tömeges kárpát-medencei jelenlétük nem igazolható 1239, 1242 előttről.)

">>Ez az "Álmos anyja Aino volt" infó honnan származik?<<
Magyar regék és mondák? Valószínűleg legalább annyira pontos, mint az Álmos vagy az Árpád név. Bár lehet, hogy rosszul emlékszem, és a felesége, Árpád anyja volt Aino."

Nem tudom, melyik magyar regékről és mondákról beszélsz, de még általános iskolában is azt a verziót olvassák, ahol Emese a rituális ősanya neve. Egyébként a mi esetünkben ritkán jegyezték fel a törzsfők, fejedelmek feleségeinek, anyjának a nevét, így Géza fejedelem feleségéig valójában fogalmunk sincs, hogy kinek hogy hívták az anyját. Az Árpád-ház nem uralkodó X. századi tagjait, de még a hét törzs nevét is csak azért ismerjük, mert a 948-ban követségben járó Tormás (Termacsu) és Bulcsú horka voltak olyan kedvesek és elmondták Bíborbanszületett Konstantin császárnak, akinek fennmaradt a műve. De még Szent István lánytestvéreinek a nevét sem tudjuk, pedig ő már elég jelentős uralkodó volt.
Szóval tényleg érdekelne, hogy a Kalevalán kívül ugyan honnan jutott az eszedbe az Aino név, mert a magyar regék és mondák zsákutca, a szakirodalom nem említi, sőt, ilyen vonatkozásban még gugli találat sincs rá.

"Tudom, ezt a marhaságot minden áltudományos értekezésben elsütik. Csak mivel nem maradt fenn sem írás, sem magnófelvétel, amin avarok beszélnek magyarul, vegyük ezt egy ordas nagy kamunak."

Imádom, amikor a részmondataimat emelik ki és elemezgetik, aztán megállapítják, hogy az önkényes kiemelés tartalma marhaság. Soha, sehol nem találhatsz tőlem arra vonatkozó állítást, hogy az avarok biztosan magyarul beszéltek, mert nem tudjuk, hogy milyen volt a nyelvük. Ez egy erős feltételezés, ami bizonyos körülmények között beleillik a képbe, de egyáltalán nem biztos, hogy így is volt.

"Jaja, mert István híresen könyörületes volt."

István egyáltalán nem volt kegyetlenebb a saját korának moráljánál. Az erdélyi Gyulát csak elfogta, ami egyébként kifejezetten gáláns eljárás volt, Ajtonyt csatában ölte meg a hadvezére, az ellene merényletet megrendelő Vazult pedig csak alkalmatlanná tette az uralkodásra, ami kb. a legenyhébb defenzív lépésnek számított, simán meg is ölethette volna. Ezek a reakciók is azt mutatják, hogy képes volt a helyzetnek megfelelően, higgadtan, akár enyhe ítélettel is reagálni arra, ha az uralma és/vagy az élete veszélyben forgott.

"Biztos Koppány felnégyelése is csak arról szól, hogy jelképesen négy hely uralkodójának nevezte ki."

Szalmabáb érvelés. De valóban ez volt a legszigorúbb megtorlás, amit az életét és/vagy a hatalmát veszélyeztetők ellen véghez vitt.

"Vazult sem vakították meg, csak arról szól, hogy nem fogadta el kora technikai fejlődését, valamit a labdarúgáshoz sem értett, focivak volt, mint id. Knézy Jenő szerint Ferguson (jó, mondjuk a MU 30 perc múlva megnyerte a meccset a focivak edzővel, de hát erre mondják, hogy vakszerencse, meg vak tyúk is talál szemet).
Hagyjuk már ezeket az utólag belemagyarázott marhaságokat."

Vazul büntetése speciel valóban relatíve enyhe volt, de ha ilyen színvonalon érvelsz, csak időpazarlás neked szakmai érvekkel válaszolni.

Ezért jó, ha az ember medievistaként, középkori filológia keretében az eredeti XIV. századi krónikakompozíciót olvassa latinul, ahelyett, hogy a félrefordításokra támaszkodna. Mindig érdemes az elsődleges forrást választani a másodkézből származó információ helyett, de hát én senkitől nem várom el, hogy Tonuzoba történetét eredeti nyelven olvassa. Cserébe viszont annyit elvárhatok, hogy ne magas lóról kezdjen kioktatni olyasvalaki, aki még az áltisis töribe is olyat képzel bele, ami nincs ott.

">>Szent László és a kun legendája is valójában egy besenyő támadásról szól<<
Igen, így közel ezer év távlatából ezt biztosan jobban lehet tudni, mint ahogy akkor tudták az akkor élt történetírók."

Ha ennyire nem vagy tisztában a középkori történetírók nevezéktanával, akkor tényleg ne erőltessük ezt. A bizánci források szerint a honfoglaló magyarok paiónok (azaz pannonok) voltak, akkor most higgyük is el, ugye? Másrészt de facto a kunok később érkeztek a besenyőknél, nem is lehettek ott. Ellenben a kinézetük és életmódjuk elég hasonló volt, így természetes volt, hogy összemosták őket, mindenki ezt csinálta szerte Európában minden nomád törzzsel.

"Tényleg meg kéne reformálni az oktatást, az egyetemen is ezek szerint, mert ha ezt így oktatják, az tényleg elég tragikus."

Ezt inkább nem kommentálnám.
Mj 2018.02.25 14:42:17
@EU zászlót mindenhova!:

Valójában egyáltalán nem biztos, hogy az adott csontváz a felmenője volt.

ujkor.hu/content/bebizonyosodott-hogy-iii-bela-finnugor-eredetu-volt-amirol-hirek-beszeltek-es-amirol-nem

Engem anno teljesen meggyőzött Tóth Endre tanár úr, majd Buzásék cikke arról, hogy a csontváz szinte biztosan Könyves Kálmáné, hiszen a régészeti rétegelemzés és az oszlopráépítés kizárja, hogy a XII. század közepénél későbbi legyen, a koponyán látható jelképes koponyalékelést nem végeztek a XI. század végétől (Kálmán 1070 körül született), ráadásul egyedül Könyves Kálmánnál indokolt sírmellékletként a főpapi kereszt, semelyik másik királyunk nem volt püspök.
Hab a tortán, hogy enyhe tartási aszimmetriája volt az egyébként Szent Lászlóhoz hasonlóan lovagi termetű, 189 cm-es csontváznak, ami az alapjául szolgálhatott a későbbi Álmos-utód által megrendelt krónika púpos jelzőjének, bár természetesen párhuzamok alapján is tudjuk, hogy a minden alap nélküli fizikai befeketítés szokványos eljárás volt, ha az illető ellenséges személy volt.
Személy szerint külön érdekességnek tartom, hogy a koponya korábban rekonstruált arca feltűnően hasonlít a Szent László-herma meglehetősen egyedi arcához. (Az külön érdekes kérdés, hogy az 1192-es szentté avatás előtt őrizhettek-e a nyilvánvalóan már akkor is helyi kultusznak örvendő Lászlóról portré jellegű fejszobrot - nem volt jellemző a korban -, amit a királyt még életében látó szobrász faraghatott. Mert egyszerűen annyira egyediek a vonások, hogy furcsának találnám, ha a barokk koronát kivéve Zsigmond-kori, ma ismert herma vagy annak a biztosan létezett elődje esetében a megrendelő vagy a művész gondolt volna egyet.)
Mj 2018.02.25 14:42:25
@ezneménvagyok:

A germánok sok hullámban települhettek rá a romanizált lakosságra vagy ezer éven át, amely szintén nem volt egységes, és szintén jelentős, de nem létszámfölényben lévő germán népességet is magába olvaszthatott már az elején. Tehát a folyamatot úgy is el lehet képzelni, hogy sosem kerültek túlsúlyba az éppen germán nyelvet beszélő betelepülők, mindig csak kisebb részletekben olvadtak be és cseréltek nyelvet, a végeredmény mégis genetikai értelemben germán túlsúly, nyelvi értelemben meg (új)latin lett.

A 670 körül megjelenő griffes indások sajnos egyáltalán nem biztos, hogy külön nép voltak, mivel a viseleti motívumok alapján nem mindig lehet népeket elkülöníteni. (Pont ilyen a Nike pipa és társai.:))
László Gyula professzornak valóban tetszetős a kettős honfoglalás-elmélete, de én is csak egy feltételezésként kezelem a többi közül. Talán egy-két évtized és a régész, történész berkek is meg tudnak állapodni valamiben, nagyon megy most a kelet-európai, magyar törzsekhez köthető leletanyag vizsgálata, a genetikusok, biológusok is rárepültek a témára - bár azért egy fenti komment alapján is kiderült, hogy lukra tudnak futni, ha elkezdik kiterjeszteni a szakmájuk határait a történettudomány egyéb segédtudományai felé -, csak nyelvészetileg, írott források felkutatása és elemzése terén húztak már le erről kb. minden bőrt.
Jó pár évvel ezelőtt a kutyatámadások elég felkapott témának számítottak a médiában. Manapság már csak az igazán extrém esetek nyernek széles nyilvánosságot. Megkopott az ilyen esetek hírértéke. Viszont ettől még szó sincs arról, hogy a kutyatámadások száma visszaesett volna...
Mj 2018.02.15 20:41:42
@martineden:

Két kutya harapott meg eddig. (Nagyon szeretem a kutyákat, nekünk is van egy magyar vizslánk, szerencsére egyik harapás sem lett trauma.)
Kb. 6 éves koromban egy németjuhász, akinek a kamasz kölyke felé nyúltam a gazdája tudtával, illetve pár hónapja egy tacskó, aki a bolt közvetlen bejárata mellett, ugatva, idegesen várta a gazdáját, és annyira kevés volt a hely, hogy túl közel mentem hozzá, és beleharapott a bokámba. Természetesen a gazdája volt a legjobban meglepődve, hogy a tündéri kiskutyája nem tudja kezelni, ha kikötve ott hagyja.
3 éves koromban meg simán hagyta egy bullterrier anyuka, hogy a pár napos kölykeit megsimogassam.
Mj 2018.02.15 22:56:09
@slowMotion:

A komondorhoz csak annyit, hogy kun eredetű, a tatárjárás környékén került Magyarországra, a neve is kunokhoz tartozót jelent (koman-dur).
A kuvasz elvileg tényleg a honfoglaló magyarokkal kerülhetett a Kárpát-medencébe, de a lengyel párhuzam alapján nem biztos, hogy ilyen egyszerű az eredete.
Fáj a feje? Lázas? Megfázott? Közel 50 paracetamol- és ugyanennyi ibuprofen tartalmú vénynélküli gyógyszer közül válogathat a patikákban. Gyors segítség, remek hatás, akkor mi a probléma? Azt eddig is lehetett tudni például, hogy a paracetamol önmagában is májkárosító hatással rendelkező vegyület.…..
Mj 2018.02.07 23:07:36
@Online Távmunkás:

Még nem láttam/hallottam/olvastam orvost, gyógyszerészt terhesség alatt ellenjavallani a kék Panadolt, pedig hány homeopátiás csodabogyót ajánló gyógyszerésszel futottam már össze, jaj.
De nyilván nem is eszem úgy, mint a cukrot.
(Anyámnak a kiváló francia ellátástól szállt el a májfunkciója, miután hetekig szedették vele a paracetamolt mononukleózisra.)
Mj 2018.02.07 23:24:34
@Segna:

Kicsit haldoklik a telefonom, szóval lehet, hogy ebből is duplázás lesz, sorry.
Az orvosom ugyanúgy a kék Panadolt ajánlja, mint kb. akárki más, ami paracetamol ugyebár. (Tök egészséges vagyok, sose volt komoly bajom.) Az Algopyrint meg kb. senki, mert a betegtájékoztató szerint is csak a második trimeszterben szedhető, aminél még a Nurofen is jobb, mert az csak az utolsó alatt nem.
Szóval ezért is tettem fel a költői kérdést, hiszen éppen a paracetamol terhesség alatti ajánlása az, ami egységes, kb. minden másban minimum megoszlanak a vélemények.
Terhesség alatt én egyáltalán nem kávézom, de nálam nem is hatnak a népi akármik. Ha még sikerül elkapnom a nulladik stádiumban, esetleg elmulaszthatja egy félhomályban vett forró kádfürdő és utána alvás, de ez mondjuk csak a nap végén lehetséges. Amúgy marad a fájdalomcsillapító.
A gyermekvárás hónapjai alatt az anya szervezetében számos változás zajlik, egyrészt a méhben növekvő magzat élettani szükségleteinek megfelelően, másrészt felkészülve a szoptatás időszakára. A női mell is átalakul, hogy el tudja látni majd az újszülött táplálásának feladatát. Nézzük, a mell milyen…..
Mj 2018.01.24 15:00:33
@openszószáJETI:

Ó, dehogynem!
Mj 2018.01.24 23:41:36
@Androsz:

Pedig nem, azok a mirigyek olyanok, mint egy kis szőlőfürt, ha éppen tejtermelés zajlik. Ha meg nem, akkor iciri-picire visszahúzódnak, a zsírállomány visszaépülésének utat engedve.
Rengeteg bőtejű, kis mellű nő van, ahogy tejtermelési gondokkal küzdő nagy mellű is. Anyámnak pl. mindig is elég jó alakja volt, aztán hormonális okokból sosem volt elég teje. Nekem valamivel kisebb a kosárméretem és mindig annyi tejem volt, amennyi kellett, kivéve most, hogy újra babát várok, de ez is hormonális.
A kismamák többsége egyetért abban, hogy aki csak teheti, táplálja anyatejjel a gyermekét, legfeljebb ennek módjában és időtartamában vannak véleménykülönbségek. Annyira, hogy manapság már lelkiismereti kérdéssé vált a szoptatás, lassan már rosszabb anyának érzi magát, aki valami miatt kezdettől…..
A szülés folyamata messze nem az a negédes, romantikus történet, amelyet a születési értesítők habos csipkébe öltöztetett babáit látva képzelhetünk. Az először szülő anyukáknak és a papás szülésre vállalkozó társaiknak is tisztában kell lenniük azzal, hogy a csoda, az új élet bizony vér és egyéb…..
Mj 2018.01.18 15:18:13
@Hortenz:

Ez a 100-ból 1 csak azoknál a kórházaknál állná meg a helyét, ahol rutinszerűen vágnak vagy tojnak a gátvédelemre. Valójában szerencsére egyre több nőnél figyelnek erre. (Ha semmi nem indokol gyorsítást és hagyjuk a szülést a maga tempójában zajlani, lesz ideje a gátnak is, hogy táguljon. Ettől még repedhet, csak sokkal kisebb eséllyel.)
Szülőként könnyűszerrel felmérjük gyerekünk fizikai igényeit: megetetjük, ha éhes, meleg ruhába bújtatjuk, ha fázik, és időben lefektetjük, hogy kipihent legyen. Ezek valóban létfontosságú tényezők, ugyanakkor ahhoz, hogy egy gyerek kiteljesedhessen, felszínre kerüljön a benne rejlő potenciál, ennél…..
Mj 2017.11.21 14:22:44
@Frick László Intézet:

Nekem nagyon jól alvó gyerekem van, de életszerűtlen lett volna elvárnom csecsemő korában, hogy nappal legalább 4 órát aludjon. Később meg aztán pláne, amikor fokozatosan egyre kevesebb nappali alvásra van szükség. Az anyatej nagyon könnyen és gyorsan emésztődik, így legalább 3 óránként, növekedési ugrások idején sokkal sűrűbben is mellre kéredzkedhet egy baba annak érdekében, hogy jóllakjon, illetve előre, a megnövekedett igényekhez igazítsa a tejtermelést. Ergo kifejezetten ártalmas a sikeres szoptatás szempontjából elvárni bármiféle órához igazodást egy csecsemőtől, ahelyett, hogy az alapszükségleteire válaszkészen, minél hamarabb reagálnánk. Ugyanez a helyzet, ha sír: ő csak sírással tudja elmondani, hogy valami miatt rosszul érzi magát, amire szintén minél hamarabb érdemes adekvátan reagálni, ha már a korai jelekre nem sikerült.

Az egyik nővérem percre pontosan előírt napirend alapján nevelte a kicsi gyerekeit, egy őrület volt az egész. (A gyerekeknek előbb-utóbb magától is kialakul a napirendjük, de nem percre pontosan, hiszen senki sem robot.) A többi testvérem gyerekei nem lettek nehezen kezelhetők vagy SNI-sek csak azért, mert náluk rugalmasabb volt az időbeosztás és a szükségleteikre figyeltek az óra percmutatója helyett.
Egyébként is érdekelne, hogy sírni hagyás nélkül - ami csak azt erősíti meg a csecsemőben, hogy nem számíthat a világra és az ő szükségletei nem fontosak, ami kifejezetten nagy stresszel is jár - hogy lehet mély alvásra bírni egy kisbabát, aki mondjuk éhes.

Amúgy több más mondatoddal is egyetértek, csak, hogy ne legyek abszolút negatív.:)
Mj 2017.11.21 14:23:29
A frissen megválasztott román elnök, Klaus Iohannis nagyszebeni polgármester kapcsán a legtöbb hírben megemlítették azt, hogy szász felmenőkkel rendelkezik. Kik ezek a szászok? Annak ellenére, hogy az erdélyi szászokkal közel 800 évig éltünk egy hazában valljuk…..
Mj 2015.01.03 21:58:26
@Tranquillius:

Megvan a Trianoni menyecskével (meg a Mi a madzsarral) együtt, annak idején ez adta az egyik löketet ahhoz, hogy kifejezetten a pusztuló vidékekre is elmenjek. De Beke György szociográfiai indíttatású sorozata is tanulságos (Barangolások Erdélyben), sajnos csak az első 4 kötetét tudtam eddig megszerezni.
Mj 2015.01.12 15:27:08
@BZ1975:

De, alapvetően igen, a legjelentősebb városokat is szinte egytől egyig ők hozták létre.
Mj 2017.04.13 20:38:46
@Albu:

Igen, Algyógy felé menet.