Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kis ember

204 bejegyzést írt és 3945 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
          Ha valaki azt hiszi, hogy most majd jól nekimegyek Tamás Gáspár Miklósnak, akkor téved. TGM az egyik legbecsületesebb magyar publicista, olyan műveltséggel, amit én már túlzásnak tartok. Igen, ő erősen baloldali, én meg  nem, mondjuk más sem vagyok, de ez teljesen érdektelen. Eszembe…..
Kis ember 2019.09.19 22:20:15
Hajónapló Csütörtök. 2019.08.29 21:58:49
Tegnap piacnap volt, csónakkal mentünk kaprot venni a tökfőzelékhez. Ja meg vettünk még kenyeret és bementem a Viza hajóra a Toldi Mikinek  volt tengerész gépüzemvezető kollégámnak visszaadni a hézagmérőt, amit a szelephézag állításhoz használtam, mert a sajátomat azóta se találom. Sebaj egyszer…..
Kis ember 2019.08.30 14:29:24
Hajónapló Hétfő. 2019.08.26 17:31:07
A délelőtt megint a gépházé volt. Nekiálltam az árvízkárosult elektromos alkatrészek kiszerelésnek. Azzal kezdtem, hogy kikötöttem az indítóakkumulátorokat. Bajuk nem esett az elárasztástól, gondozásmentes zárt akkuk, csak attól, hogy a víz alatt voltak, mindkét  + bronz saru  zöldre oxidálódott (…..
Hajónapló Vasárnap. 2019.08.11 23:40:57
Íme a csodafegyver. Igen AZ. Játék vizipuska. A szivornyája megtoldva tizenhárom és feles műanyag "bergmanncsővel". ( Emlékszik még rá valaki milyen volt az igazi? Ónozott vaslemezből korcolt cső kátránypapír béléssel. Külön spéci fogószerű irdaló szerszám volt a hajlításra, minden átmérőhöz…..
Hajónapló Kedd. 2019.08.06 21:20:22
Sok időm nem volt örvendezni a sikernek amikor utolért az újabb baj. Múlt hét pénteken este megyek ki a hajóra sötétben, már az furcsa volt, hogy a reggel még a stégről a deckre aránylag meredeken felfelé vezető járó vízszintes, lett, mondom "ennyit leengedtek a  Dunából?"  (ebben az ágban a…..
Hajónapló Vasárnap. 2019.06.23 17:32:21
Nekiálltam takarítani a hajón. Mit mondjak.....elég elhanyagolt a szalon belső. Elkezdtem felszedni a padlódeszkákat, alatta porszívózni. Rég elfeledett dolgok kerülnek elő ilyenkor.  Ez például a ballagó tarisznyám. Nem herdáltam el az útravalót, még mindig benne volt az 5 fillér, amit  iskolámtól,…..
Hajónapló Hétfő. 2019.06.17 15:31:16
Itt mindenki süteményt eszik...szóval talán mégis egész jól sikerült. Mindenesetre nem lehet azt mondani rá, hogy " a kutyának se kell". Rettenetes ahogy tombolnak a szúnyogok. Nekiálltam paradicsomot kötözni, csak úgy felhőznek ki a levelek közül, ráadásul mindkét kezem elfoglalt a munkával,…..
Kis ember 2019.06.20 11:33:04
@Rónarider:
Az állatorvos megbetegszik és elmegy a rendelőbe.
- Mi a panasza? - kérdi a háziorvos
- Jaaaa... így könnyű!
  Ahogy az már az elmúlt időben kiderült rólunk, a munkánkon kívül számos egyéb gyengénk van, például a sorozatok. Az HBO Chernobyl című sorozata több szempontból is kihagyhatatlan volt számunkra: egyikünk paksi tinédzserként, másikunk ukrán határ menti háromévesként élte meg a bemutatott…..
Hajónapló Kedd. 2019.06.04 23:40:17
Csupa hétköznapi dolgot csináltam. Miután hirtelen kitört a nyár ( a múlt héten még fűtöttem a hajón az esti zuhanyozáshoz), átköltöztem éjszakára a fűthető szalonból a hátsó hálókabinba. Ez alkalomból ágyneműt is cseréltem... rá is fért, emlékeim szerint karácsony táján húztam utoljára át az ágyat…..
Kis ember 2019.06.08 08:34:21
@A Tengerész:
Értem. Hasonló a jelzés, azzal a különbséggel, hogy a mollt a hang mellé írjuk. (Dm, Dmin, d, re-min)
Ha jól értem, az első hat ütemben egy D mollt (D-A-F) játszol váltóbasszussal (a váltóbasszus az V fok, azaz D esetében az A), a következő nyolcban egy A7 (A-C#-E-G) akkordot váltó- majd peres basszussal, aztán 6 D moll, majd megint hat A7, végül megint hat D moll.
Teljesen jó Tonika-Domináns váltó kör (bár hogy miért van benne egyszer nyolc ütem, mikor a többi hat nem értem, de most nem tudom meghallgatni a zenét)
Kis ember 2019.06.08 17:30:59
@A Tengerész:
Sok roma "filhallásra" játszik, de az a szép a zenében, hogy az sokszor elég is.
Váltóbasszus:
Egy alapakkord három hangból áll: alap, terc, kvint. "C-dúr" esetében ezek C-E-G, "C-moll" esetében C-Eb-G, azaz az alap és a kvint ugyanaz, a terc határozza meg, hogy dúr vagy moll. Az angol ebben is logikusabb, mert a dúr akkordot "Major"-nak (pl. C Major) hívja, utalva a nagy tercre (C-E), a moll akkordot medig "Minor"-nak (pl C-minor), utalva a kis tercre (C-Eb). A kvint tehát, amelyik az akkord része ("C-dúr" esetében a G hang, "D-moll" esetében az A hang)egyben váltóbasszusként is szolgál, csak nem ugyanabban az oktávban, hanem lejjebb ütik meg. Ha pl a "D-moll" esetében a D és az A hangokat váltogatjuk basszusban, akkor váltóbasszusról beszélünk.
Peres basszus az, mikor nem az adott akkord alaphangját ("D-moll" esetén D-t) ütsz meg basszusban, hanem valamelyik más hangot, ez a "tiszta" zenékben (nem jazz :D) általában az akkord valamelyik hangja. Pl. "A-dúr" esetén a C#.
------
Tonika-Domináns kör:
A zenék nagy része a következő zenei eszközöket használja a leggyakrabban: feszültségkeltés és feloldás. A feszültséget általában az adott hangsor V. fokára felépített harmóniával (akkorddal)kelti. Ennek komoly akusztikai oka van, de ebbe most ne menjünk bele. Akit jobban érdekel, annak ajánlom először tanulmányozni hu.wikipedia.org/wiki/Felhangsor .
A skála V hangjára felépített akkordot hívjuk Dominánsnak, mert dominálja, uralja a dalt és az ember füle vágyik a megnyuvásra, az alaphangra, a Tonikára.
A következő példában kettős nagybetűvel jelölöm az alaphangot, egyes nagybetűvel a dominánst. Mivel dúr skálákról van szó, ezért az adott hangokra I és V fokon dúr akkord (harmónia)építendő fel. (A mellékhármasokat majd máskor)

C-dúr skála esetén:
CC-d-e-f-G-a-h-CC (0#)
GG-a-h-c-D-e-f#-GG (1#)
DD-e-f#-g-A-h-c#-DD (2#)
AA-h-c#-d-E-f-g#-AA (3#)
EE-f#-g-a-H-c#-d#-EE (4#)

stb, a keresztek száma a felfelé következő kvinten kezdett skálával mindig eggyel növekszik, lefele pedig csökken.
Ugyanez "bé"-s hangnemekben:

FF-g-a-b-C-d-e-FF (1b)
BB-c-d-eb-F-g-a-BB (2b)
EbEb-f-g-ab-B-c-d-EbEb (3b)
stb, A bék száma a lefelé következő kvinttel mindig eggyel nő.
Ebből jön ki a kvintkör. www.thetunedinacademy.org/redesign2014/wp-content/uploads/2017/01/colorful-circle-of-fifths.jpg
Aki ezt megértette, innen már le tudja vezetni a zene legtöbb harmóniáját.
Hajónapló Szombat. 2019.06.01 23:34:12
Kinőtték a WC papír gurigákat a dinnyepalánták. nagyon kell sietniük ha termést is akarnak hozni a tél beállta előtt, mert itt a nyár. Egészen pontosan ma van az első napja. Miután tegnap még tél volt (komolyan az esti zuhanyhoz be kellett kapcsoljam a hajón a hősugárzót), ma viszont már pólós,…..
Kis ember 2019.06.05 13:43:38
@pernahajder Campbell:
Kedves Campbell, ezek szerint a nagy kabinos hajók nagyjából egy cruiser felszereltségével vetekednek. A tengerjárókon is kb ezeket tanultuk. EPIRB, radarok, GPS, navigációs szofver...
        Még 2017 februárjában történt, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár igazgatója fegyelmit adott az 1956-os Intézet négy munkatársának (Eörsi Lászlónak, Rainer M. Jánosnak, akit nemrég akadémikusnak választottak, Sárközy Rékának és Ungváry Krisztiánnak) mert nyilatkozni merészeltek azzal…..
Kis ember 2019.06.03 09:04:07
@Muad\\\'Dib:
Kisebb érvelési hibát vélek felfedezni a szövegedben.
Nem azt mondtam, hogy aki dolgozik, az támogatja a rendszert. Ezt te mondtad. Hanem aki pl fegyelmit ad olyanoknak, akik nem érdemlik meg, csak azért, hogy olcsóbban megússzák, az kollaboráns.
Kis ember 2019.06.03 12:23:13
@Muad\\\'Dib:
" az is fura, amikor @Kis ember külföldről kollaboránsoz le mindenkit, és onnan üzenget ide, hogy nem baj ha mindenkinek rohadt s*ar lesz, de fújj kollaboránsok"
A személyeskedésre válaszolva: én előbb ellenálltam és csak aztán léptem le (nem volt egyébként teljesen közvetlen az összefüggés, de szerepe volt benne). Több mint egy évig volt a nevemen egy folyamatos tüntetés, "túlélőcsomag" volt az ajtó mellett és a telefonok, fényképező, videó állandóan feltöltve - és sajnos sokszor szükség is volt rá.
Ha annak iején nem úgy gondolkotak volna a kollaboránsok, mint most te, akkor nem lett volna szükség a két évig tartó tüntetésre.
Kis ember 2019.06.03 13:36:42
@Muad\\\'Dib:
Rajtam semmit. Ha a vezető rendszermérnöknek politikai okoból nem helyesen kell cselekdnie, akkor álljon fel. És az segíteni fog, mert akkor a hatalom kénytelen előbb-utóbb meghátrálni. Ha nem talál szakembert, működőképtelen.
   A "Lendület"-csoportok vezetői nyílt levelet írtak az Akadémiával kapcsolatos rémisztő tervekkel kapcsolatban. Az index.hu ma már szemlézte a szöveget, de talán jobb, ha a teljes levél is megjelenik valahol. (kézzel copy-paste-oztam, a béna tördelés az én érdemem)  Itt nem a politika által…..
Hajónapló Szombat. 2019.05.25 14:04:55
Megkaróztam és felkötöztem a paradicsomokat. A szomszédtól mentett és kiszárított dísznádakat 2,5 m magasságban kifeszített horganyzott drótok tartják  kidőlés ellen. Hogy fent jobb legyen a benapozás, kicsit kifelé megdöntöttem mindkét sor karót. Ennél tudományosabban nem tudok paradicsomot…..
Ha a rémes közlekedés kerül szóba, aligha Málta az első, ami a legtöbb embernek beugrik, pedig a szigeten tényleg horror lehet eljutni egyik helyről a másikra – legalábbis Karesz tapasztalata alapján, aki múlt heti írása után most a közlekedést veszi górcső alá...
Kizárólag egy bestiális gyerekgyilkosnak köszönhetjük, hogy nem járkált közöttünk évtizedekig büntetlenül és gyilkolásra készen egy másik bestiális gyerekgyilkos. A kétbalkezes nyomozóktól ugyanis járhatott volna. ..
Kis ember 2019.05.18 21:24:10
Érdekes olvasni, hogy a kedves kommentelők nekiugranak valakinek, ( @acycloren: ), aki nem hozott semmilyen erkölcsi ítéletet, hanem megpróbált tényszerűen leírni valamit.
Azt hiszem elég nagy baj van a fejekben, ha már egy ilyen fantasztikus blogon is az érvek helyett az érzelmek dominálnak a vitában. Ugyanakkor persze érthető, hiszen a legszörnyűbb bűncselekményről, gyilkosságról szól a poszt.
A blogírónak mindenestre köszönöm a cikket, sosem hallottam erről az esetről, borzalmas.
Meglepő módon a bulváron túl a mértékadónak nevezhető sajtóig is elért Angliában az a twitter-bejegyzés, amely szerint a Wizz Air ülészsebekben fellelhető biztonsági tájékoztató kártyája szexista. A tweetet készítő hölgy azon akadt ki, hogy a bemutató kártyán megrajzolt utas túlságosan szexi, hiszen…..
        A magyar parlament elnöke nem tartja egyenrangúnak a melegeket, és a pedofilokhoz hasonlítja azokat a melegpárokat, akik örökbe fogadnának egy gyereket.        Ruth Davidson, a skót konzervatív párt elnöke, mesterséges megtermékenyítés után szülte meg gyerekét, egy nővel él együtt. Leo…..
           Körösényi András és Mándi Tibor írt egy érdekes cikket a Valaszonline-ra.  Írásukban a konzervativizmus és az Új Jobboldal világnézeti összeegyeztethetetlensége mellett érveltek. Órákon belül rájuk is ugrott egy megadja, a Kommentár ex-szkinhed verőembere Békés Márton. Ma azonban a…..
Kis ember 2019.05.09 17:40:37
@TG69:
Ez nem a dialektikus materializmus?
Hajónapló Kedd. 2019.04.02 17:16:41
MINDEN évben ugyanaz a sipákolás kétszer  amikor óraállítás van. Mutatnak egy orvost aki elmondja hogy micsoda rettenetes hatással van az idegrendszerre, vérnyomásra, koncentrációra, aztán az utcán addig megy a  riporter az arcába dugva embereknek a mikrofont amíg nem talál hármat aki ki van tőle…..
Hajónapló Csütörtök. 2019.03.14 21:34:32
Reggel átcsónakáztam J-vel a túlpartra a HÉV végállomáshoz, aztán szokás szerint ("nulla dies sine linea"), feladat után néztem. Az mindig akad. Kerthez igazán még mindig nincs jó idő, beültem hát a télikertbe egy könnyű de nemszeretem feladat végrehajtásához, kiegyeltem a paradicsompalántákat.…..
Hajónapló Szerda 2019.03.13 17:20:15
J piacon volt és eszébe jutottam. Arról van szó, hogy még az előző tulajdonostól maradt itt a házban egy kevéske súrolópor, tudjátok, olyan mint ami régen a VIM volt. (bár lehet, hogy már csak én emlékszem rá). Na ha minden igaz ötödik éve lakunk itt, elfogyott az a kevés ami a hengeres flakon…..
Na helló Vincent! Hogy vagy? Szólt JT, hogy 10 éves lettél. Gondoltam benézek, hogy lássam megvagy-e még… Hogy te mekkorát nőttél mióta elmentem!!! Te jóisten, hány éve is? Fura itt körülnézni… Vajon hányan vannak még itt a régiek közül? Megváltoztál! Nem, nem úgy mondom: jól nézel ki. De…..
Kis ember 2019.03.03 14:07:05
     Szarka László Csaba akadémikus a következőt engedte meg magának Körösényi Andrással szemben.  "Lehetséges-e például az objektív tudomány képé­ben tetszelgő, kőkemény globalista értékrendszer hirdetése az akadémia mint nemzeti közintézmény keretein belül? Normális körülmények között,…..
Kis ember 2019.02.21 21:16:06
"Ahol nem vagyunk mi, ott az ellenség"
coub.com/view/90t4m

Azzek, a Tanú egy szatíra, nem használati utasítás!
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
Kis ember 2019.02.21 09:09:41
@cardiobascuralis 8:
Valószínűleg alszik még jotunder, azért nem törölte.
Ugyanakkor én itthagynám, mert ennél jobban már nem is égethetnéd magad.