Regisztráció Blogot indítok
Adatok
penge™

340 bejegyzést írt és 5113 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Magyar Opera Vivaldi 2.2 2018.12.13 18:09:08
A fejlesztők igyekeztek még karácsony előtt kiadni a legújabb verziót, de ez az újdonságok listáján nem fog meglátszani. Sőt! Lapok A 2.2-es verzióban újra a lapkezelés került előtérbe. A lapfülek helyi menüjében mostantól lehetőség van az összes vagy csak a kijelölt lapokat munkamenetként…..
Magyar Opera Vivaldi 2.0 2018.09.25 11:21:31
Hosszú várakozás után ma végre megjelent a Vivaldi 2.0-s verziója, ami a fejlesztői ágon még 1.16-ként futott. A késlekedés oka elsősorban a Chromiumot érintő architekturális változtatásokban keresendő. Mindenesetre a fejlesztőknek sikerült behegeszteni a motor 69-es verzióját a Vivaldi felhasználói…..
penge™ 2018.10.04 18:42:43
@Mihics Zoltán (Med1on): SSD+16GB RAM+i3 és ugyanezt tapasztalom. A Chrome, Opera, Firefox és az Edge is nagyon gyors, zökkenőmentes, a Vivaldi viszont olyan, mintha valami őskövület gépem lenne.

Viszont továbbra sem látok semmi olyan fejlődést, ami miatt érdemes lenne Chrome-ról váltani bármelyikre is. A mozdulatparancsok megoldhatók rendszerszinten (és akkor a belső lapokon is működik), a többihez meg úgyis kiegészítő kell, ott meg megint a Chrome jön ki győztesen, akárcsak az Android integrációba (ami azért lett fontos, mert újabban valahogy nem érdekel már annyira a böngészés, elolvasom ami fontos, néha még arra sincs időm, így a dolgok kicsit feltorlódnak. :D

imgur.com/Pg0WYgo

Persze lehet, hogy csak felületesen néztem át a többi böngészőt, de semmi olyan funkciót nem találok egyikben sem, amit ne lehetne kiegészítővel akár jobban megoldani. Az erőforrásigény pedig innentől nem számít, hogy most 6 gigát eszik a Chrome vagy 5 gigát a Vivaldi/Opera.

Viszont ha valaki kedvet érez, lehetne az oldalon egy komolyabb, kivesézőbb összehasonlítás. Régen olyan vérre menő viták voltak ezekről a dolgokról, hogy beépített funkció vs. kiegészítő vs. erőforrás és így tovább, most meg mintha minden böngésző kb. a Chrome klónja lenne. Már az utolsó bástya, a Firefox is átállt új motorra és a régi kiegészítők már nem is mennek. Ott is befejeződött a teljes Chrome-osodás.
Felhő, okosizé - mi más jutna a ember eszébe, mint valamilyen csúcstechnológiával előállított, modern termék? A marketingesek is jól tudják ezt - nem véletlen, hogy ezek a kulcsszavak jelentik egy elsőre meghökkentő (üdítő)ital arculatépítésének alapját: Tiszta, friss íz melyet a felhők ihlettek.…..
penge™ 2018.07.26 13:23:34
@Harangi István: Egyszer már petíciót is gyűjtöttek a betiltásáért. És ami a legszomorúbb, demokratikus keretek között csont nélkül sikerült is volna: www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/dhmo.html

De itt volt legutóbb az is, hogy "Ön mit gondol arról, hogy Magyarországon be akarják vezetni az arab számokat?" és egy csomó ember felháborodott meg hogy ezt nem kéne engedni.

Az emberek ostobák és ez sajnos minden korban így van. Lehet valaki a szakmájában profi PhD végzettségű, ha a triviális általános iskolás dolgok úgy kikoptak belőle, hogy ilyen marhaságoknak bedől.
Magyar Opera Hogyan tovább? 2018.07.12 14:09:58
Ahogy észrevettétek, az elmúlt hónapokban elég kevés új bejegyzés született, és ennek csak az egyik oka az, hogy nem volt túl sok időm ezzel foglalkozni. A másik ok az, hogy az Opera fejlesztése olyan irányt vett, mikor nem nagyon van miről írni. Az új funkciók egyszerűen csak működnek. Nincsenek…..
Az 54-es verzióban a hírolvasó butított változata visszakerült a Kezdőlapra. Az RSS feliratkozások olvasásához továbbra is meg kell nyitni a Hírolvasót. A menübe bekerült egy új, Frissítés és visszaállítás nevű oldal, ahol a nevének megfelelően manuálisan lehet frissítéseket keresni, illetve a…..
penge™ 2018.07.10 19:46:50
@Nekomajin: Miért, talán nem így van?
penge™ 2018.07.11 11:49:40
@Dzsini: Nagyjából azokat mondtam meg, amikről a panaszkodás megy az előző 15-20 kommentben. Hogy
- Innentől végérvényesen elcsesztek mindent és nemhogy a Presto-s Opera tudása nem fog visszajönni, hanem az új meg sem fogja közelíteni.
- Hogy Chromium alapokon nem lehet világot megváltani, mert ami régen arra ment, hogy az invalid, de népszerű oldalakra kalapáltak workaroundot, az most arra megy, hogy a motort megpróbálják összehegeszteni a meglévő fejlesztésekkel minden változásnál.
- És végül, hogy elmentek masszív profitérdekeltség irányába (akkor még a kínai felvásárlás sehol nem volt).
- Még az spanyolviasz-szaró Apple-izmust is mondtam mikor legelőször úgy döntöttek, hogy könyvjelzőket ma már senki nem használ, elég lesz a revolutionary, amazing Speed Dial, aztán lám, ez is visszaköszönt. Reborn, meg animált hibaoldalak...

Időpontot pedig nem tűztem ki, csak annyit mondtam, hogy egy n+1. Chromium alapú böngészővé fog válni, amíg szépen lassan ki nem véreztetik és idővel egyre többen fognak elfordulni tőle (már a blog egyetlen aktív szerkesztője is Vivaldit használ, ez már az a kategória, mikor a Coca Cola elnöke bont egy Pepsit).
A stabil kiadás előtt elsősorban a magasabb prioritást élvező hibákat semlegesítik. Könnyen elképzelhető, hogy már jövő hét kedden elkészül az 1.0-s verzió, ugyanis a Vivaldi alapítói közül ketten (Jon és Tatsuki) reggelivel összekötött beszélgetésre hívják a nagyérdeműt – az összejövetel Palo…..
penge™ 2017.02.03 19:32:34
@angyalpeter: Én is akartam már többször írni róla, de én úgy vagyok vele, hogy vagy elkezdek rendesen, folyamatosan írni róla, vagy nem. Arra meg nincs időm, hogy folyamatosan írhassak róla. Most mondhatnám, hogy az Opera elpusztítása legalább 50%-kal csökkentette a produktivitásomat, ami azt jelenti, hogy ami eddig 8 órába belefért az most 16 órába fér bele (céges gépen, mert én nem fogok ramtemetőt vásárolni).
penge™ 2018.04.28 13:25:37
@angyalpeter: Sajnos nem, hanem az Otter Browser képviseli az eredeti Opera értékeit, de pár emberes garázsprojektként egyelőre még mindig nagyon lassan haladnak, viszont ők legalább már a GUI nagy részét újraalkották.

A Vivaldi egy különutas böngésző, ami annyiban különbözik a mostani, kínaiak által felvásárolt Operától, hogy más-más feature-ök élveznek prioritást egyiknél-másiknál.

De az eredeti gyerekbetegségek mindenhol megmaradtak. Az Otternél míg a GUI villámgyors és a 12-es Operát idézi, addig az oldal scrollozása is sajnos a 12-es Operát idézi, hiszen Webkit/Blink alapokon nehéz újraalkotni a Presto-t.

A Vivaldinál meg a GUI nehézkes meg látszik, hogy nem igazán bírja azt a használatot, ami Chrome-nál már extrém volt, de Operánál még alap. Pl. a Vivaldi 150 tabnál már 30-40 másodperc alatt indul el (Lazy Loading, tehát ténylegesen csak 1-et kell betöltenie!), mindezt SSD-n, 16GB RAM mellett, úgyhogy a Windows panel jelen állapotában annyira hasznos, mint egy Ferrari 120 km/h-s végsebességgel.

Ezzel szemben Chrome-hoz van egy Sidewise nevű kiegészítő, ami még jobb is.

Tehát lényegében még mindig nem tud semmi olyasmit a Vivaldi, amit a Chrome ne tudna kiegészítőkkel és ma már mivel a motor és a HTML5 miatt szükséges az SSD és a 16 giga RAM még az a plusz-mínusz erőforrásigény sem akkora probléma.

Tulajdonképpen most jutottunk el arra a szintre, hogy ma már ténylegesen számít pl. a szinkronizáció az eszközök között (ebben a Google-nak behozhatatlan előnye van) és oda, hogy nem kell már számolgatni a RAM-ot mert már a sok éve vett alaplapok is 32 gigáig felturbózhatók.

És a Vivaldi (bár sajnos ez is régi Operás berögződés) most kezd el olyan triviális marhaságokkal foglalkozni, mint ilyen panel, olyan panel, könyvjelző grafikonok, stb. Kicsit arra emlékeztet, mikor egy időben a Mozilla (mielőtt abból is Chrome lett saját motorral) pakolgatott bele különböző feature-öket a Firefoxba, hogy az majd milyen jó lesz gyárilag beépítve egy modulárisra tervezett böngészőbe.

Gyárilag olyasmiket kell beépíteni, amit már a legelején megtettek: mouse gestures, keyboard shortcuts, ezek kiegészítőknek nem jók, mert az API nem engedi, hogy mindenhol használd őket.

@Dzsini: Nem mindenkinek van ideje szerkeszteni, aki esetleg olvasó lenne, illetve lehet, hogy a potenciális olvasó épp azért olvassa ezt az oldalt a Desktop Team helyett, mert angolul sem tud.
penge™ 2017.10.26 23:17:20
xkcd.com/1827/

De ha az emberek többsége tisztában lenne vele, hogy szegény sorból maximum középosztálybeli szintig viheti (óriási nélkülözések és áldozatok árán), illetve középosztálybeli szintből gazdag szintig (szintén óriási nélkülözések és áldozatok árán, pedig ő már tálcán kapta a kényelmes életet), akkor itt világégés lenne és Viktornak is nehéz lenne ellenségképet találni, mert az ilyen Soros-félék lennének az elsők, akiket széttrancsírozna a feldühödött tömeg.

Szóval hatalmas szükség van a hozzád hasonló bloggerekre, meg a marketingre meg a médiára meg a többi szarságra, ami elhiteti azt, hogy az a valóság, mikor egy ember a MILLIÓBÓL felemelkedik a semmiből valami csoda folytán. Ennyi erővel lottózni is lehetne, arra 43 milliomodnyi esélyünk van és 5 számot beixelni a fogyatékos is képes.

A rövidített út pedig kizárólag illegális fekete biznisz vagy politikai vonal. Más megoldás nincs. Ha nem te leszel a következő Bill Gates/Mark Zuckerberg/Warren Buffett, akkor egy generáció alatt lehetetlen meggazdagodni.

De tegyük fel, öreg korodra meggazdagodsz, megütöd a főnyereményt. Olyan leszel, mint Andy Vajna. Vajon cserélnél vele, mikor a löttyedt pöcsét még viagrával is csak hetente tudja felállítani Timike (akire többet költ, mint amennyibe bármilyen luxuskurva kerül)?

Vannak dolgok, amiket fiatalon kell megélni és ha az idő elmúlik, akkor lehet bármennyi pénzed, azt már nem tudod bepótolni többé

Az utazásoknál is ugyanez a helyzet. Beülni egy kávézóba Párizsban 80 évesen is meg tudod tenni. Síelni az Alpokban, hegyet mászni, búvárkodni, szörfözni, jet-skizni stb. már 40 fölött is necces, mert egyre öregebb, betegebb leszel. (ha egyáltalán azt megéled és addig el nem visz egy rák vagy egy baleset)

Ha gyereket/családot akarsz, szintén érdemes még férfiaknál is 40 alatt nyélbe ütni, mert 60 éves "nagypapaként" rohadt gáz a 18 éves fiad/lányod ballagásán részt venni.

Szóval jó dolog a pénz, de vannak dolgok, amiket adott időintervallumban kell megtenni, vagy lemaradtál róla és öregen már hiába van akármennyi pénzed.

Tehát ennek okán kijelenthetjük, hogy az emberiség 90%-a teljesen feleslegesen született meg és arra determináltatott, hogy elégedjen meg a nyomorral, mint osztályrészével vagy kösse fel magát vagy egy harmadik lehetőség...nézzen utána ki volt az a Dózsa György és legalább életében egyszer tegyen valamit az emberiségért azzal, - hogy bölcs vezérünk elhíresült mondását idézzem - "visz magával még egy embert."

Evolúcióról meg ne magyarázzon nekem senki, mert az őskorban mindenkinek 0-ról kellett indulni, ma meg az örökölhető vagyon által a valódi géntemetők is nem csak érvényesülhetnek, de köröket verhetnek bárkire, aki rosszabb starthelyzetből indul. Régen ilyen nem volt. A mamutvadász és a törzs legjobb csajának párzásárból született utódnak ugyanúgy meg kellett küzdenie az életben maradásért, mint a törzs többi tagjának.
A béta csatornára került fejlesztések Gyakorlatilag semmi. Az elmúlt hetekben azért nem volt külön bejegyzés a fejlesztői kiadásokról, mert kizárólag hibajavításokat adtak ki. Ezek többsége a Reborn felülethez kapcsolódik, de a VPN és a szinkronizálás hibák is javítva lettek. (A VPN még vacakolhat,…..
Magyar Opera Opera "Reborn" 2017.02.16 20:26:03
Nem, most nem egy újabb kísérleti projektről van szó. Bár kétségtelen, hogy a Neon fontos mérföldkő volt abban, amit most kapunk. A Reborn mindössze egy belső kódnév, amit minden bizonnyal sokat fogunk emlegetni a közeljövőben. Történt ugyanis, hogy az Opera egy radikálisabb átalakításba kezdett a…..
penge™ 2017.03.10 12:00:43
@Nekomajin: Az tényleg nem a fényes vitaképességedről tesz tanúbizonyságot, hogy valakit csípőből banolsz. Pláne ha az érvei helyett a kifejezésmódjára figyelsz. A trágárság vagy modoroskodás az adott egyént minősíti, de attól még az érvek ott vannak, azokkal kell vitatkozni. A véleményt pedig tiszteletben tartani, még akkor is ha nem vitaképes az illető.
Ha problémád van az Opera asztali verziójával Windows, Linux vagy Macintosh rendszeren, itt kérhetsz segítséget! Ha az Opera Minivel kapcsolatban kérdeznél, akkor kattints ide! Próbáld meg a problémádat pontosan körülírni. Írd le, hogy mi okozta a gondot, mit csináltál éppen,…..
penge™ 2014.05.30 00:29:37
@djuice: Első lehetőség: A fájlnak csak a kiterjesztése .flv de valójában mondjuk .mp4 (az Opera szűrője mime type-ra keres, nem kiterjesztésre) vagy valami más.

Második lehetőség: bug
penge™ 2014.06.17 04:19:07
@djuice: Firefox a megfelelő kiegészítőkkel. De sajnos azt is butítják.

De ez még legalább elég népszerű ahhoz hogy kiegészítők legyenek hozzá és aktívan fejlesszék vagy ha nem, akkor legyen valaki, aki megcsinálja, meg magát a böngészőt is aktívan fejlesztik, ami pl. az Otter Browser-ről ki tudja meddig mondható el.

Az a szomorú, hogy a Maxthon-tól is csak rosszabbak vannak és azon is erősen érződik, hogy 1-2 fejlesztő gondolt egyet és a saját szájíze szerint csinált egy böngészőt majd talált párszázezer embert, akiknek hasonló a véleményük a tökéletes böngészőről (vagy csak épp a számukra elérhető legjobbról) és ezért használják.

A Flock, az Orca browser meg az összes többi mind ezen alapult. A Maxthon az, ami még egy ilyen hibrid motoros (bár a 3-as már asszem csak gecko-t és webkitet használ), az összes többi még attól is gagyibb, mert fogtak egy nyílt forráskódú valamit (legtöbbször Chrome vagy Firefox) és azt kezdték el módosítani.

Ahol sima webkit köré építkeztek, azok nagyon erőtlen böngészőnek tűnnek. Főleg linuxon van több belőle, rekonq, midori, epiphany és társai, de ott is kb. hasonló a funkcionalitás és a tudás csak annyi inkább a különbség, hogy kevésbé tűnik egy átskinezett Chrome-nak/Firefoxnak a GUI.

Az Opera attól volt különleges, hogy minden átgondolt és logikus volt. Na jó, nem minden, de azért a legtöbb dolog. Elkezdte az ember használni és azt érezte, mintha egy nagy egységes egészet használna, ahol minden mindennel együttműködik. A többinél azt érzi az ember, hogy egy összeollózott valamit használ.

Az Operában minden az alapoktól épült fel. Először volt a legtöbb funkciónál az INI fájl, az opera:config beállítás meg a motorháztető alatti dolgok és utána készítettek hozzá UI-t (vagy nem). A többiben dacára a nyílt forráskódnak a régi elveket pofánköpve még ami értelmes lenne is rosszul vagy hiányosan van implementálva.

De ez sajnos máshol is megfigyelhető az optimalizáció hiányával együtt (ma már lassan egy szimpla böngészéshez 8-12 giga RAM fog kelleni), mert régen a programozás művészet volt. Igazi exkluzív dolog, amit jó értelemben vett hackerek műveltek, a szakma legnagyobbjai mert imádták csinálni. Alkotni akartak, pozitív dolgokat véghez vinni és hogy még mellette pénzt is kerestek vele az meg külön extra volt.

Manapság meg a szakma a pénzéhes kóklereket szippantja fel meg a vadkapitalista menedzsereket akikből sokszor CEO lesz, így arra mennek, hogy hogyan lehetne minél hatékonyabbnak lenni.

Ergo: minél kevesebb munkával (minél kevesebb és minél kevésbé megfizetett programozókkal minél spártaibb munkakörülmények között) minél gyorsabban (összecsapva, optimalizálatlanul), minél inkább eladható terméket gyártani, ami nem a valós funkcionalitást és hasznosságot jelenti, hanem mi az, amit minél több marketingbullshittel körülaggatva rá lehet sózni a fogyasztói társadalom legaljára.

Vannak cégek, ahol jól fizetik a dolgozókat és úri dolguk van (pl. Google) a cégnél, de ott meg pontosan tisztában vannak vele, hogy az átlagember közelebb áll a piros pánikgombot dühösen püfölő csimpánzhoz, mint a power userekhez, ezért nem tesznek kísérletet a társadalom átformálásra. Inkább sodródnak az árral egyfajta közös konszenzusban az egyes országok politikusaival és nagyvállalkozóival együtt, akiknek mindnek közös érdeke, hogy minél hülyébb legyen az ember.

Kicsit megint elrugaszkodtam az alaptémától, de lényegében ezekre a háttérfolyamatokra vezethető vissza, hogy az Operát is elcseszték és minden normális programot vagy elcsesznek vagy megszüntetnek, vagy az erőforrásigény száll el az egekbe. Mert a hülyék paradicsoma már a spájzban van...
penge™ 2017.01.18 09:55:27
@sBc: Kicsit késve, de csak teljesült a kívánságom. Kérdés, hogy lementették-e a megfelelő emberek, akik tudnak vele mit kezdeni. Mostanában az Otter browser is egyhelyben toporog, gondolom a Chromium korlátai miatt.
Egy ideje foglalkoztat a dolog, hogy hozzá kéne nyúlni a dizájnhoz. Bár a mostani nekem nagyon tetszik, de van vele egy komoly probléma. A menü manuálisan van összeállítva a forráskódban, aminek két következménye van. Az egyik, hogy túl merev, macerás átalakítani, új kategóriákat bevezetni. A másik,…..
Ahogy az elmúlt hetekben észrevettétek, a desktop blogon mostanában szeretik előre lelőni egy-egy új verzió várható tartalmát, így mi is erre állunk át. A módszer előnye, hogy jobb rálátást kapunk a készülő újdonságokra. Hátránya viszont, hogy a most leírtak közül még nem minden található meg a…..
penge™ 2017.01.07 18:39:30
@Nekomajin: Ezt úgy kell érteni, hogy kiveszik a Chromium alapból a lehetőséget vagy valamilyen más formában lesz rá alternatíva?
penge™ 2017.01.08 01:54:36
@Nekomajin: Így mondjuk van értelme. Bár a Java szerintem még nem halt ki annyira. Sok bank használja még.
A béta csatornára átkerült fejlesztések A 64 bites Windowsos összeállítás Az árfolyamátváltó Az RSS detektor a címsávban Az új híreket jelző pötty a navigációs sávban a hírolvasó ikonján Néhány programindítással és szinkronizálással kapcsolatos javítás A push API és credentials API…..
penge™ 2016.11.05 09:44:49
@royal fröccs: Distill Web Monitor. Nem tudom Operához van-e, illetve mennyire működik vele a Chrome-os változat.
Fontosabb újdonságok Az energiatakarékos üzemmód újabb fejlesztéseket kapott. A Beállításokban részletesen lehet szabályozni, hogy milyen körülmények között kapcsoljon be. További újdonságok Az RSS olvasó rengeteg hibajavítást kapott. Új funkciók (kategorizálás, olvasottnak jelölés, stb.)…..
penge™ 2016.07.27 01:42:14
@Nekomajin: Csak pár évet késtek vele. Lassan már az afrikai szeméttelepekre is megérkeznek a működő DDR3-as modulok az azt támogató konfigurációkkal.
Magyar Opera Hordozható Opera 11 2010.11.24 16:23:00
 A napokban jelent meg az Opera 11-es verziójának az első bétája, ezért elkészítettem én is hozzá a portable változatot. Tudom, hogy az új opera már hordozható lenne, viszont úgy vélem, hogy azért szükségetek van az előre bekonfigurált verzióra is. A kiegészítők miatt…..
penge™ 2010.11.25 16:12:06
@ap: Még mindig ott, ahol eddig voltak: magyaropera.blog.hu/2010/11/24/opera_11_usb
penge™ 2016.07.08 20:26:22
@Nekomajin: Csak semmit nem érsz vele, mert a jelszavak a registryhez kötöttek.
Főbb újdonságok A szinkronizálás kapott néhány motorháztető alatti fejlesztést. Új tartalmak szinkronizálásáról egyelőre nincs szó. További újdonságok  Frissítéseket kapott a hírolvasó, a videónéző és az energiatakarékos üzemmód is. Jelenleg még láthatatlan fejlesztések Elkezdték az…..
penge™ 2016.06.26 15:47:37
@Mesant: A kínaiak nem vesztegetik az időt. :D
Főbb újdonságok Tovább bővült a Hírolvasó testreszabhatósága. Még mindig nincs RSS támogatás, és most úgy áll a dolog, hogy lehet, hogy nem is lesz. Használhatatlan az egész. További újdonságok Mostantól lehet online forrásból is importálni az adblock listákat. Az egyetlen feltétel továbbra…..
penge™ 2016.05.20 00:38:35
@sBc: Két bajom van az online RSS olvasóval. Az egyik (azt talán a fizetősség megoldaná), hogy rohadt lassan frissülnek a feedek, bizonyos komment feedeknél használhatatlan emiatt.

A másik, hogy (feedly-n legalábbis) elég nehézkes az, hogy ne lineáris sorrendben olvassak hanem mint anno az M2-ben, végigfutok rajta, amit meg akarok tartani azt "read" státuszba teszem, ami nem érdekel vagy csak átfutottam azt meg törlöm és a lineáris sorrend megmaradt, csak így pillanatok alatt át tudtam futni a rövid postokat, a hosszabb/kivesézősebbek meg megmaradtak arra az időre, mikor több egybefüggő időm volt rájuk.

Most meg egyedül Androidon van gReader Pro, ami képes szinkronizálni a feedlyvel és tökéletes is lenne... Windowson vagy Linuxon.

De Androidon nem, mert csomó cikk van beágyazott videóval azt meg út közben mobilnettel nem fogom megnézni. De nagyobb képeket sem. Meg van mikor linkelnek egy csomó külső oldalt az adott oldalról az is elég nehézkes telefonon, desktop böngészőn sokkal kényelmesebb lenne.
Az Opera nagyjából két hónapja alaposan megbolygatta az állóvizet, amikor bejelentette, hogy natív tartalomblokkolót épít a böngészőibe. Saját méréseikre alapozva azt tapasztalták, hogy a weboldalakon megjelenő reklámok többsége nem csak a felhasználói élményt rontja, hanem jelentős mértékben…..
penge™ 2016.05.08 20:12:50
@sBc: Akkor ez lehet a trükk a dologban. Már kérdezni akartam, hogy valaki érzi-e, hogy gyorsabb lenne az Operás megoldás mondjuk az µBlock Origin-tól vagy én rontok el valamit, amiért nem látok különbséget.
penge™ 2016.05.08 22:48:42
@sBc: Dehogynem, ugyanis az ABP köztudottan a leglassabb, legmemóriazabálóbb megoldás, ezért is jött létre az uBlock és még sok-sok kis erőforrásigényű klónja.
Hónapok óta tologatott új rovatunkban egy-egy szolgáltatást fogunk bemutatni az Operából. Ezek egy része más böngészőkben is megtalálható ugyan, mégis érdemes körüljárni, hogy az Operában mi hogy működik, és mik a különbségek. Az egyik leginkább várt eszköz kétség…..
penge™ 2016.04.30 12:04:19
@Nekomajin: A Chrome szinkronizálja a kiegészítőket, alkalmazásokat, jelszavakat, stb.
Magyar Opera VPN? Proxy? Mi van? 2016.04.23 12:58:00
Az Opera rövid időn belül a második olyan funkció böngészőbe építését jelentette be, amit az internetezők különböző szolgáltatások és bővítmények formájában már rég óta használnak. A tartalomblokkoló után azonban a VPN szolgáltatás is valahol tabunak számít a tartalom előállítók és közvetítők…..
Főbb újdonságok Beépített, ingyenes VPN szolgáltatás (Az Adatvédekem és biztonság lapon lehet bekapcsolni a Beállításokban) Lebegő videó ablak (a múlt heti bétából) Saját adblock listák importálása (Haladó beállítás) További újdonságok A gyorshívó elemeit mostantól nem lehet véletlenül…..
penge™ 2016.04.22 08:20:38
@Cawington: www.speedguide.net/faq/what-ports-do-i-need-to-open-to-permit-vpn-traffic-163

De mikor először olvastam a kommentedet, én is arra tippeltem, hogy a kínaiak tettek bele valami backdoort.
Főbb újdonságok Megújult a Hírolvasó beállítási oldala. Sokkal részletesebben lehet szűrni a mintegy 8000 választható hírforrás tartalmában, viszont RSS csatornákra még mindig nem lehet feliratkozni. Jelenleg még láthatatlan fejlesztések A tartalomblokkolóba saját listákat is fel lehet majd…..
penge™ 2016.04.10 15:12:15
@Nekomajin: Pont ezért bosszantó, mert kb. 5 perc lenne implementálni. Az előzmények meg önmagában átláthatatlan mert egy oldalhoz 50+ link van, Google találati oldalaktól kezdve minden, ömlesztve. Ott még azt is a többedik lapon találom meg, amit tegnap néztem, nem azt, amit 1-2 hete.

@expa: Ezt a kört futjuk le a blogon évek óta. Egyszerűbb usereknek az IE/Edge is bőven megfelelő, telepíteniük sem kell semmilyen másik böngészőt. De van egy kicsi százalék, akiknek igényük van a nagyobb tudásra. Legyen már egyetlen olyan böngésző, ami erre specializálódik. Főleg, hogy már a Firefoxnak is annyi, kukázni fogják a régi kiegészítőket (vagy már megtették).

Teljesen felesleges ebből hitvitát csinálni és megmagyarázni, hogy az egyik primitív a másik meg túl igényes. Mindenkinek meg kéne találnia a számára megfelelő böngészőt. Az átlagusereknek szinte bármi jó, mert csak címsor és ablak kell, aki meg eddig Operát használt az most egyetlen olyat sem talál, ami pótolhatná és várja, hogy vajon melyik lesz a befutó.

Az új Opera? A Vivaldi? Az Otter?
penge™ 2016.04.13 23:06:45
@Nekomajin: Pont olyan érzékeny adatoknál nem használnék kiegészítőt, mint a könyvjelző.

@expa: Létezik fizetős böngésző? Nem. Pedig az lenne az első olyan szoftver, amiért még fizetnék is. A legalapvetőbb dolog 2016-ban, ami az OS-től is fontosabb.
penge™ 2016.04.14 13:10:11
@Nekomajin: Mondjuk elcsesz mindent, mert ha túl nagy a jogköre (írhat a fájlrendszerbe) akkor egy apró hiba és elszáll az egész Bookmarks.json fájl, ha pedig valami workaroundot használ (erre nagyobb az esély) akkor sosem lesz fizikálisan eltárolva az extra adat, csak valami egyedi ID alapján párosítja össze a könyvjelzőkkel a saját homokozójának saját kis adatbázisfájljába.

1. Itt a szinkronizációval se mész semmire (ha másik eszközön jelentkezel be a Google fiókba, akkor leszinkronizálja ugyan a (Chrome Store-ból telepített) kiegészítőket, de a default beállításokkal. Tehát a kis fájlnak is lőttek (amilyen extra védelmek vannak mostanában még pendrive-on sem lehetne egyszerűen hordozni, mert gondolom registryt is kéne buherálni hozzá).

2. Ugyanúgy lehet hiba a kiegészítőben és egy frissítés kinyírja. Itt a könyvjelzők érintetlenül maradnak, csak az extra adatok szállnak el.

@expa: Ezt a témát már ezerszer kivesézték, amikor jönnek az alázatot kimaxoló tömegek ezzel az "ajándék lónak ne nézd a fogát" dumával, csak mindnek az lett a vége, hogy akkor maradtunk volna a barlangban.

Az emberiség az elvárásai által fejlődik, hogy mindig többet és jobbat akar. Negatív szempontból a marketing is ezt használja ki, de ha reális dolgokban akarunk jobbat azzal nincs semmi baj, sőt.

A fejlesztők meg akár ingyenes, akár fizetős terméket kínálnak, egy többszereplős piacon kell megfelelniük. Ha nem felelnek meg, akkor a felhasználóknak a szólásszabadság értelmében joga van negatív kritikát írni a szoftverről, amivel esetleg nem csak azt a felhasználót (sok esetben pont nem azt, mert ő azért dühös, mivel "szar de nincs jobb" szituáció miatt kénytelen azt használni) fogja elveszíteni a cég, hanem elesik több tíz vagy száz potenciális felhasználótól, akiknek teljesen mindegy, hogy mit használnak (hiszen a poweruser funkciók rétegigényt elégítenek ki) mert látja, hogy tele van elégedetlen userekkel.

A Bugatti Veyron vagy a Ferrari sem attól népszerű, mert sokaknak lenne tapasztalata vele, hanem mert specifikációkban csúcs (legalábbis ezt hirdeti/hiteti el magáról) és mivel nem tömegtermék még a "én jobb vagyok mint az emberek 99%-a" életérzést is táplálja.

Az Apple termékeknél is ugyanez a szitu, pedig már minden harmadik ember iPhone-nal szaladgál.

Az Opera ugyanezzel tudott volna érvényesülni, ha megmarad a régi vonalon, egy eladható brandet kellett volna építeniük. Az, hogy mennyit tud senkit nem érdekel. De az, hogy megfelelő marketinggel eladják (ezáltal nő a kapitalizáció, boldogok a részvényesek és egyre jobb és jobb lesz a szoftver), az már igen. Tetzchner meg ezt mindig leszarta, ezért is nem látok a Vivaldiban sem túl nagy jövőt ha nem gyúrnak rá a marketingre.
Főbb újdonságok Beépített reklámblokkoló Miután a beállításokban bekapcsoltad, a címsáv jobb oldalán egy ikon jelenik meg. Erre kattintva lehet az adott oldalon engedélyezni a reklámok blokkolását. A blokkolás még azelőtt megtörténik, hogy a böngésző elküldené a kérést a szerver felé, ezért a…..
penge™ 2016.03.11 16:42:01
@Bluemotion:

1. A kommentelési lehetőségnek az a célja, hogy mindenki kifejezze a véleményét. Sőt, attól szép igazán, ha nem mindenkinek ugyanaz a véleménye. Régebben még itt is így volt, helyet kapott még a Firefox fantábor is aki csak Operát fikázni járt ide.

2. Azért olvasom a mai napig a blogot, mert nem vagyok elégedett a jelenlegi felhozatallal és várok valakitől valamit ami pótolhatja a régi Operás élményt. Eddig, mindent összevetve(!) a Vivaldi áll nyerésre, de még nem biztos, hogy ő lesz a befutó. Az Otter mögött sajnos nincsenek komoly csapatok, lassan halad, viszont különleges abból a szempontból, hogy teljesen más vonalon indult el a fejlesztése, mint a mainstream Chrome-koppintásoké.

3. Miért kéne társadalmi munkában egy olyan böngésző mögé állnom, amit még én magam sem tudok teljes értékűen használni, mert több sebből vérzik? Például a jelszókezelője még a Chrome megvalósításától is szarabb, hol van a Wand szintű, komplex űrlapkezelés? Ez ez még csak egy a sok közül.

De továbbra is figyelemmel kísérem a fejlődésüket. Sajnálom, ha az itteni megmaradt törzsgárda mindent fikázásnak lát, ami nem 100%-ban pozitív ömlengés.

Jó dolog a beépített reklámblokkoló, de n+1. a prioritási sorban, ezért nem is írtam róla inkább semmit.
penge™ 2016.03.11 23:06:35
@brummicsek: Lehet, hogy a kínaiak már abban gondolkodnak, hogy a hirdető cégek jattolnak nekik és azokat átengedik majd, mint az ABP csinálta.
penge™ 2016.03.26 16:50:17
@n0gard: Elvileg még az uBlock-tól is kisebb.

Gyakorlatilag ilyen erőforrásigény mellett mit számít már + pár mega?

i.imgur.com/jw5ULNV.png

El nem tudom képzelni, a 64 bites mire lehet képes, ahol nincs 4 gigás korlát. De egyszer majd azt is kipróbálom.
Magyar Opera Vivaldi bemutató 2016.03.12 09:33:00
Emailben kaptunk egy részletes bemutatót a jelenleg 3. béta kiadásánál tartó Vivalvi böngészőről. Kellemes olvasást!A cikket köszönjük Sárkánybaby-nek. Úgy gondolom, sem a Vivaldit, sem a Vivaldi csapatát nem kell bemutatnom senkinek, de talán nem árt, ha így több, mint egy évvel a legelső…..
penge™ 2016.03.14 22:22:07
@brummicsek:
- Context search hiánya
- Szinkronizáció hiánya (még sima Google fiókos szinkronizáció sincs, pedig Chrome-kompatibilis)
- Jelszókezelője katasztrófa, még megnézni se lehet az elmentett jelszavakat.

Hirtelen ennyi ami eszembe jut. Na meg az Operás kiegészítők maximum trükközéssel mennek vele.

De Operában is vannak fordított irányba ordító hibák. A kezdetleges könyvjelzők, se description, se nickname, de még mentés dátuma sem (nemhogy látogatás dátuma, ami mindegyikből hiányzik).

Nincsenek oldalra rendezhető fülek, nincs fix állapotsáv, stb.