Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kismy

10 bejegyzést írt és 456 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tromsø a legek városa. A világ legészakibb botanikus kertje, planetáriuma, sörfőzdéje, valamint egyeteme található itt. Tromsø azonban nem csupán a legek városa, hanem fontos turisztikai központja is Norvégia északi felének. Ide még járnak a nemzetközi repülőjáratok, viszonylag sok a…..
1880-as évek. William Leonard Hunt, azaz "A Nagyszerű Farini" a híres viktoriánus showman pózol a Kraóval, a laoszi kislánnyal, akit a majom és az ember közötti evolúció "hiányzó láncszeme"-ként mutogattak a vásárokon, cirkuszban. Valójában Krao csak fokozott szőrösségben, hirzutizmusban szenvedett..
A katonai repülőgépgyártás komoly dolog. Számtalan hír szól fejlesztésekről, fejlesztések közbeni buktatókról, néha ép ésszel fel nem fogható összegekről, amit egy-egy modern katonai repülőgép fejlesztése, gyártása felemészt. A haditechnika története tele van olyan repülőgépekkel, amikre irdatlan…..
Pár nappal ezelőtt egy szavazással egybekötött vitaposzt keretein belül az elmúlt 2500 év sorsdöntő szárazföldi csatáiról beszélgettünk közel 300 kommenten keresztül. Szokásunkhoz híven most értékeljük a voksolás eredményét, újabb felületet biztosítva a kulturált véleménykülönbségek korrekt…..
Eddig ebben a hajós sorozatban volt szó egy kísérő rombolóról, egy torpedórombolóról, és egy modern fregattról. Most következő poszt némiképp rendhagyó abból a szempontból, hogy a bemutatott hajóosztály végül csupán egy egységes maradt, tehát a névadó hajón kívül végül nem épült több hasonló (bár…..
Mi itt a Lemilblogon szeretjük a rendhagyó dolgokat, s azon vagyunk, hogy a lehető legváltozatosabb módon kössük le a hadtörténelem és a rendvédelem-história iránt érdeklődő olvasóink figyelmét. Mai posztunk egyfelől csatlakozik az elmúlt időszak első világháborús tematikájú posztjainak sorához…..
A hadtörténelem iránt érdeklődő szakmai sokaságon belül egy markáns kisebbség kifejezetten a haditengerészet rajongója. Ők azok, akik csuklóból megmondják, mi a különbség egy cirkáló és egy romboló között, mi az a zászlóshajó és tán még azt is, hogy miért magasabb rendfokozat az altengernagy az…..
Három héttel ezelőtt foglalkoztunk egy Gallup-felméréssel, amelyben a közvéleménykutató-intézet munkatársai 66 ország lakosságát reprezentáló mintát kérdeztek meg arról, hogy a hat legnagyobb katonai hatalom közül melyiket választanák katonai szövetségesnek egy fegyveres konfliktus esetén. Most egy…..
A Gallup International Association minden évben izgalmasabbnál izgalmasabb közvélemény-kutatásokat készít, többek között olyanokat, amelyek alkalmasak arra, hogy a Lemilblog szakértői olvasóközönségének ingerküszöbét is megugorják. Az egyik ilyenről fogok most beszámolni azoknak, akik érdeklődnek a…..
Kismy 2018.08.23 18:00:45
@Madnezz: persze hogy felsorolok, ez volt a célom. a te 500 éves periódusodat vettem végig ötven évenként. ha lett volna időm megcsináltam volna 25-re is:) azt próbáltam neked ezzel megmutatni, hogy nincs olyan, hogy a franciák ellenünk politizáltak. ahogy már többen, többször leírtuk: nem voltunk játékosok az európai politikában. sem a franciák, sem a poroszok, sem a Habsburgok, sem az angolok, sem az oroszok nem törődtek velünk. ezt alapul véve a Habsburg politika is ellenünk folyt, hiszen az összes háborújukban ott harcoltunk stb...
Kismy 2018.08.23 18:05:02
@Madnezz: ja, és a francia-török "szövetség" margójára egy kiváló tanulmány. be is linkelem neked:)

http://www.academia.edu/7012222/Györkös_A._Mohács_és_a_török-francia_szövetség_avagy_a_Nyugat_árulásának_mítosza_Battle_of_Mohács_and_the_Franco-Turkish_Alliance_or_the_Myth_of_the_Treason_of_the_West_._In_Varga_et_al._A_magyar_emlékezethelyek_kutatásának_elméleti_és_módszertani_alapjai._Debrecen_2013._339-351
Kismy 2018.08.24 13:05:41
@Minorkavidor: fentebb link a Frangepán-féle követségről
Az intézményesített hadviselés történelmében (hat vagy hét ezer év, könyörgök, ezen most ne vesszünk össze) számos írott és íratlan alapszabály keletkezett, elsősorban a megfigyelésekre alapozva. Ezeket a katona- és katonapolitikus-generációk egymásnak adták tovább, majd ezek jelentős részét…..
Szomjan haltak a katonák, mielőtt lelőtték volna őket, ha pár szóban összefoglalhatnánk egy borzasztóan kegyetlen háborút Paraguay és Bolívia között, amelyet spanyolul csak “La Guerra de la Sed”,  azaz a “Szomjúságháború” néven vagy hivatalosan Chaco háborúként emlegetnek. Ez volt a XX. század…..
Komoly, vagyonbiztonságot érintő problémák (háború, forradalom, népvándorlás, Soros György) esetén a körültekintő embernek évezredeken keresztül két lehetősége volt biztonságba helyezni értékes ingóságait. Az egyik az, hogy elrejti ezeket és imádkozik, hogy a rabló vagy a tolvaj lehetőleg ne…..
Az atomfegyver megjelenése és azonnali bevetése megváltoztatta a világot. Mivel az első ilyen két fegyvert bombaként vetették be, az emberiség kollektív tudatába atombombaként szerepel minden olyan fegyver, ami nukleáris reakció elvén működik. A jelenlegi poszt témája mindazon…..
A hétfői Napi érdekes már ma megjelenik a 23-i ünnep miatt és ráadásul meglehetősen erős válogatás készült. Holnap délben is várunk benneteket egy hiánypótló cikkel. Az 1956-os eseményeket egy egészen más megközelítésből láthatjuk: Rémhírek és álhírek a forradalomról! 1862. Giuseppe Garibaldi…..
1900. Szokatlan kéménykialakítású (talán a felsővezeték védelme miatt?) gőz- és egy kis méretű elektromos mozdony egy orosz bányában, Orosz Birodalom  ..
Kismy 2017.09.25 17:51:09
@kugi: tavaly jártam Izlandon, ahol többek közt volt szerencsém egy 90+ bácsival is beszélgetni. egy olyan részéről származott a szigetnek, ahol a gyerekkorában még nem volt út, csak lóval lehetett átkelni a fjellen a legközelebbi városkába, vagy csónakkal körbe a félsziget mentén. és összesen négy tanya volt lakott a környéken:) ennek ellenére mindehol volt telefon, hogy tudják tartani egymással a kapcsolatot. a bácsi amúgy 14 évesen lépett le otthonról és járta be hajósként a világot.
Rendvédelmi, titkosszolgálati és katonai témákkal foglalkozó szakblogként a Lemil már eddig is többször érintette a terrorizmus és a terrorelhárítás különböző aspektusait. Mai, több szempontból is rendhagyó posztunk egy hosszú beszélgetés első részét tartalmazza (a másodikra még várnotok kell néhány…..
Múlt pénteken délután élesedett a hadvezéres szavazós vitaposzt és – az előzetes elvárásoknak megfelelően – elég szép statisztikákat tudhat a magáénak: a 36000+ kattintás és a 340+ komment azt mutatja, hogy a lemiles olvasótábor ismét hatékonyan mozgósította szellemi tartalékait. Köszönjük a…..
Kismy 2017.02.09 12:55:13
@9mmPara:

a 4. pontod az a tipikus patriotizmus, amin túl akarsz lépni. Hunyadi a legtipikusabb főúr példája, aki úgy és ott harácsolt, ahogy tudott. Brankovics György nem véletlenül árulja el, bosszuból tette, miután Hunyadi a legnemesebb egyszerűséggel kiforgatta magyarországi vagyonából (Debrecen, Szatmárnémeti, Munkács, Nagybánya stb)
Idén is elzarándokoltunk Körmöcbányára, hogy - most már lehet mondani: hagyományos - gyalogtúra keretében felmehessünk a Görgey Alagúthoz. Nagyon rosszul indult a nap, az egyik kocsi és vezetője vis maior miatt kiesett a túrából, ez azt jelentette, hogy 13 fő helyett 10 fő tudott csak indulni…..
Kismy 2017.01.25 17:14:56
@Titus Pullo Urbino: ezt hívják úgy, hogy hőmérsékleti inverzió:)
Szinte napra pontosan hetvenöt évvel ezelőtt a frissen kinevezett cseh-morvaországi protektorhelyettes, Reinhard Heydrich beszédet mondott Prágában, arról, hogy miként képzeli el a tartomány és azon belül is a csehek jövőjét. A Sicherheitsdients megszervezője, az Endlösung későbbi kitervelője egy rá…..
Kismy 2016.10.09 03:54:09
@csentecsa: aztaaaa....sőt volt horvát, ukrán, lett, észt, albán, orosz, olasz, fehérorosz és francia ss hadosztály is. juhuuuu!!!
olvasd Hitler asztali beszélgetéseit:D
A mai cikkel egy régi restanciámat pótolom be. Egy olvasónk - Odri Ádám - küldött néhány családi fotót, melyen dédapja látható. Ez önmagában még nem biztosan érdekelne benneteket, de Ádám néhány tőle hallott sztorit is mellékelt, amik sokkal személyesebbé teszik a képeket...
Kismy 2016.09.29 21:10:40
@kugi: a 35. gyalogezred a 7. könnyű hadosztályba tartozott, parancsnok Mező Endre vezérőrnagy

a családom orosz-magyar, dédapám első világháborúban volt fogságban, Szibériából hozott magával haza feleséget. lányuk az anyámmal pont '45 februárjában volt terhes az ostrom alatt. dédanyám volt az aki biztonságban tartotta az utcát, miután az első fosztogatni akaró kiskatonát ékes oroszsággal (job tvoju maty:) verte ki a pincéből. a tisztek aztán megköszönték neki, és bevallották, hogy nekik is így kell bánni velük.
dédanyám testvére a 2. ukrán front egyik hadosztályában harcolt, aki ideiglenesen dobbantott az egységétől, és addig járt fel-alá Budapesten, míg meg nem találta a családot.
A Lemilblog eddigi második legolvasottabb posztjában (öt nap alatt 46000+ oldalletöltés, köszönjük az aktivitást!) kiírt voksoláshoz kereken száz órán keresztül volt nyitva a szavazóablak és a 300+ komment is rekordgyanús. Hétfőn azt ígértem, hogy egy új írás keretein belül fogom ismertetni, illetve…..
Kismy 2016.09.11 13:43:31
@teddybear01: hasonló volt a Moszkva/Széllkálmán környékén. pár ruszki kiskatonát kinyírtak, azán pucéran berakták őket a villamosba, mintha utaznának. a kövi alakulat meg dühében szétlőtte a környék házait. tudtommal ez sincs leírva sehol, nekem apám mesélte, aki ott lakott
Mindennemű katonai hadművelet a felderítéssel kezdődik. A támadni készülő hadseregnek minden információra szüksége van egy sikeres hadművelet megindításához. A felderítés a védelemre berendezkedett hadsereg számára is létfontosságú. Sokáig az emberi szem volt a felderítés…..
Sztálin napiparancsa a Vörös Hadsereg megalakulásának évfordulóján: " A HONVÉDELMI NÉPBIZTOS PARANCSA Moszkva, 1942. február 23. 55. sz.   Elvtársak! Vöröskatonák és vöröstengerészek, parancsnokok és politikai megbízottak, partizánok és partizánnők! A Vörös Hadsereg fennállásának 24.…..
Egy töritanár Jilinben az Északkeleti Normál Egyetem középiskolájában internet híresség lett (jó értelemben), miután fejből felrajzolta az osztály táblájára a világtérképet! Zhao Dengming természetesen istenítik tanítványai és baromira nem értik, miért nem földrajztanár…..