Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ballus

0 bejegyzést írt és 56 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyre több tanár hagyja ott a katedrát, aminek egyik oka az ellenük felhozott, gombamód szaporodó, gyakran hamisnak bizonyuló vádak özöne. Ráadásul sokszor az sem segít, ha utóbb kiderül, hogy semmi rossz nem történt, mert a karrierjük addigra megtörik. Minden ötödik iskolai…..
Szeretném, ha az év első bejegyzése* kicsit más lenne, mint a megszokott, úgyhogy nem villamosokról, és nem is az esti Budapestről lesz szó, de még repülőgép és Doctor Who se lesz benne. Megírásában kicsit korlátozott, hogy se az orgonákhoz nem értek, se a bejegyzés témáját…..
A magyar ember gondolkodása egysíkú. Mondhatok ilyet? Bizonyára nem mindenkire, de azért... vegyünk egy példát:- mit válaszolnánk arra a kérdésre, hogy mennyi szabadsága van a tanároknak, pedagógusoknak? Hát ezt tudjuk, hiszen egész nyáron lógathatják a lábukat, és a semmiért…..
Több kerületi iskolában maradhat el, vagy csúszhat az év végi bizonyítványok osztása. Ennek oka, hogy az iskolák egy részében elfogyott a bizonyítványok nyomtatásához használt nyomtatókból a festék, és a fenntartónak nincs pénze újabbak beszerzésére. Megdöbbentő hírt…..
ballus 2013.06.23 23:21:45
@Benbe: van kifejezetten bizonyítványnyomtató. Ez vízszintesen húzza be a kemény kiskönyvet, és az előre beállított adatokat szépen kinyomtatja.
www.google.hu/search?q=bizony%C3%ADtv%C3%A1nynyomtat%C3%B3&client=opera&hs=BSY&channel=suggest&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=m2XHUczdOJH24QTM5IDYCA&ved=0CDgQsAQ&biw=1333&bih=604
Abban igazad van, hogy idejében kell gondoskodni tartalék patronról / tonerről.
Azonban az érettségik alatt volt alakalmam több kollégával is találkozni különböző állami fenntartásba vett intézményből, és minde elmondták, hogy komoly gondok vannak. Az egyik esetben pl. egy hónapja jelezték, hogy egy ajtó zárja szorul, és meg kellene javítani. Azóta semmi nincs. Ők meg félnek, hogy egy alkalommal bentragadnak egy osztállyal.
Egy másik esetben arra panaszkodtak, hogy a takarítás úgy működik, hogy kijönnek reggel a takarítók, majd az első óra után elmennek, és csak délután jelennek meg. A köztes időben pedig bármi történik, nincsenek ott. Így jobb híján a tanárok és a diákok takarítanak. (Kérdem én, akkor minek fizetnek takarítócégeket???)
És sorolhatnám tovább.
Aki maga nem tanár, vagy nincs a közvetlen közelében tanár, fogalma sincs, mi mindent rejtenek a munkaköri kötelességek. Csak azt látják, megtart 22 órát egy héten, szabad egész nyáron, lógatja a lábát havi száz nettóért. Aki még nem tanár, de felmerült a lehetősége, hogy…..
ballus 2013.05.20 18:08:16
@ejjdejó: És tegyük hozzá, milyen jó is másfél órát állni a Tower metrómegálló diszpécserszobájában, és telefonon bediktálni a rendőrnek egy lány összes adatát, mert a metrón ellopták a pénztárcáját.

És milyen jó hajnalban rendőrkocsiban ülve Kelet-London utcáin menni, hogy a kiskorú gyerek ellen elkövetett szeméremsértéssel kapcsolatban a rendőrségi jegyzőkönyvet felvegyék, majd hazaérve tájékoztatni a szülőket a történtekről, majd többször is telefonon egyeztetni a londoni rendőrséggel, hogy a kislány nem fog kiutazni a bíróságra.
(Mindkettő velem történt meg, két különböző londoni úton.)
Napok óta osztok-szorzok: felsőoktatás vagy szakképzés? Alább igyekeztem tényszerűen összeszedni a pro és kontra érveket, hogy megkönnyítsem a döntést. Kiindulópontnak annyit szögeznék le, hogy bár szeretnék a felsőoktatásban tanulni, nem mindegy, milyen áron lenne erre…..
Újra terítéken a nyelvoktatás - a legújabb verziót "A nemzeti idegennyelv-oktatás fejlesztésének stratégiája az általános iskolától a diplomáig Fehér könyv 2012 – 2018" címmel tette közzé az EMMI Oktatásért  Felelős Államtitkárság. Kérdés,…..
Vastagbőr Elfogadhatatlan 2012.12.12 11:21:00
Bár mostanában Szíjjártó Péter már csak a külgazdasági kapcsolatok építésével foglalkozik, amellett persze, hogy lezárt utakat ad át, régebben mint a Fidesz szóvivője tolmácsolta pártja álláspontját. Ilyen és ehhez hasonló fideszesen idézetekkel már bőven el vagyunk…..
ballus 2012.12.12 21:43:16
@Balibgeczyk: Ugye 2008-ban arra szavazott, hogy ne legyen tandíj? Ha igen, akkor most miért ez a véleménye? Ha nem, akkor ballib volt?
Led Zeppelin - Celebration Day(Omniverse Vision/Pannonia Szórakoztató Kft.) 2007-ben regisztráltam a londoni O2 listájára, hogy megyek a Led Zeppelin elképzelhetetlen koncertjére. Húszmilliomod magammal vártam, hogy hátha. Tizennyolcezer ember jutott be az arénába. Elképzelhetetlennek…..
Egyre homályosabb, mi is lesz az iskolák, a tanárok és a gyerekek sorsa január elsejétől. Folynak az egyeztetések inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel, miközben a Gloviczki Zoltán közoktatási helyettes államtitkár, a folyamat egyik meghatározó szereplője menekülésre vette és…..
Az, hogy megtanulsz-e egy nyelvet, főleg rajtad, de nagy mértékben a tanárodon is múlik. Sok nyelvtanulónak viszont fogalma sincs arról, hogy milyen egy jó nyelvtanár, és képesek hosszú hónapokig, akár évekig frusztrálódni ősrégi tankönyvekből tanító, Minek vittem volna…..
ballus 2012.10.13 11:37:43
@Devourius: Azt szokták mondani, hogy Amerikában nem kell papír. Ehhez képest amikor pályáztam, elkérték a diplomámon kívül még az indexeket is, hogy milyen tárgyakat tanultam + az eddigi munkahelyekről két embertől referenciát. Volt telefonos interjú, szóbeli interjú (egy órán át).
Ha nem jött volna közbe a válság, egy évet töltöttem volna ott.
Akkor most kell vagy nem kell diploma?
ballus 2012.10.13 14:13:01
@Devourius: Tudom, hogy sokan úgy gondolják, hogy értenek a tanításhoz, mint a focihoz. De rengeteg olyan dolog van, amikor ott áll a "tanár" és nem tud mit kezdeni a gyerekkel.

Vannak olyan nyelvi problémák, amelyeket el kell tudni magyarázni, de az, aki nem tanult pl. leíró nyelvtant, fonetikát, fonológiát, és sorolhatnám még, hogy miket, egyszerűen képtelen lesz elmagyarázni, hogy hogyan működik. Mert nem tudja, mert nem hallott róla. És így egyszerűen csak annyit tud mondani, hogy "csak".

Pedig egy gimis vagy egy felnőtt könnyebben megtanulja, ha racionális magyarázatot kap.

Persze van kivétel is. Én is tanítottam úgy, hogy még nem volt angolból diplomám. Igaz, tanári diplomám már volt. De ég és föld a kettő, hidd el.

Meg abban is igazad van, hogy a lediplomázott tanárok között vannak olyanok, akiktől vissza kellene venni, mert semmit sem érnek. Viszont ők azok, akik soha nem találnának magántanulókat.
ballus 2012.10.14 09:30:59
@Devourius: Ezek szerint nem sikerül meggyőznünk egymást. :)

Abban viszont igazat adok, hogy nem a nyelvvizsga a cél, hanem a valódi nyelvtudás. Sajnos a helyzet az, hogy ameddig erre nincs fogadókészség, hanem a papír megszerzése a cél, addig a "piac" is ebbe az irányba megy.

Csak a saját iskolámban elég szétnézni: letudják a középfokú nyelvvizsgát, elrohannak előrehozott - középszintű - érettségit tenni, és utána hátradőlnek, és jól érzik magukat. A nagy részüknek eszébe sem jut, hogy a) jó lenne egy felsőfok is b) akár a második nyelvből is lehetne vizsgázni.

Szerencsére, akik az én kezeim közül kerülnek ki, nem csupán nyelvvizsgát szereznek, de használni is tudják a nyelvet. (már aki hajlandó foglalkozni vele.) :)
A múlt hét péntekén (október 5.) Matolcsy György, nemzetgazdasági miniszter ismertette a kormány gazdasági intézkedéseit, a jövőre vonatkozóan. A 400 milliárd forintos EGYENLEGJAVÍTÓ (szigorúan nem megszorító) programra a 2013-as költségvetésen esett vagy esendő lyukak…..
ballus 2012.10.08 13:46:11
@tede: Azt nem gondolod, hogy azért, mert ha csak az a bére lenne, éhen halna?
Én is dolgozom mellette. De milyen jó is lenne, hogy a Te gyerekeidet, nem olyan tanárok tanítanák, akik kénytelenek gyakorlatilag most már minimálbérért tanítani. Hidd el, szívesebben fordítanám a szabadidőmet a családomra, a diákjaimra vagy akár az iskolára is, ha nem azzal néznék minden hónapban szembe, hogy a számlák kifizetése után 0 forint lenne a kasszámban.
És bizony nekem - és szinte minden tanárnak - szüksége van folyamatos tanulásra, önképzésre, internetre, és egyebekre, amely nélkül mondjuk pár év múlva nem lenne több a tudásunk, mint a diákoké.
Ezek pedig pénzbe kerülnek. Nem is kevésbe.
A 22x óra - csak hogy tudd, a hétvégén kb. 10 órám ment el a dolgozatok kijavítására. (és ez csak 3 osztályé volt) És kb. minden héten legalább ennyi van. A csoportjaim egy része nyelvvizsgára készül. Tudod, hogy mennyi gyakorló feladatsort készítek, amelyet ki is kell javítani? Ja, és ugye ezt nem csinálhatom a "munkaidőm" alatt, hiszen akkor tanítani kell. A 22x órához még legalább ennyit adjál hozzá, és akkor az alapfeladatot már elláttad. És hozzád hányan fordulnak este a Facebookon, hogy segítséget kérjenek? Vagy legyek "bunkó" és mondjam azt, hogy most nem dolgozom?
ballus 2012.10.08 18:07:24
@Kotkodus: Sajnos, vagy szerencsére, nem ismerem a pártpreferenciákat, szerintem nem másabb, mint máshol.
Ugyanis nem nagyon politizálunk. Vagyis beszélünk a politikáról, de nem mindenkivel. Persze tudom egy-két emberről, hogy milyen a pártpreferenciája, de egyrészt nem is mindenkiről, másrészt meg az, hogy a mi tantestületünkben mi van, nem jelenti azt, hogy máshol is ugyanaz lenne.
Az lenne a jó, - és ezt mindig is mondtam - ha a gimiben nem kellene politikai dolgokkal foglalkozni, csak tehetném a dolgomat, amit egyébként szeretek, és - remélem nem hangzik nagyképűen - jól is csinálok.
ballus 2012.10.08 20:17:43
@Kotkodus: Köszönöm támogató szavaidat, igyekszem.
Természetesen nem tudjuk, hogy a közoktatásban tanító pedagógusok mekkora hányada támogatja a második Orbán-kormány oktatáspolitikáját. Ilyen típusú közvélemény kutatásoknak általában a kormányzat a megrendelője, a jelenlegi kormányzat azonban csak „nemzeti…..
ballus 2012.07.30 18:18:13
Kedves Unionist:
Azt írod, hogy "egyetemistaként elég sok gyereket kellett úgymond "megmentenem" a bukástól. de ehhez nem kellett különösebb tudás. nem volt abban semmiféle hősiesség. egyszerűen végigvettük az elemi matekot. függetlenül attól, hogy hol jártak a tanmenetben. és megírtam helyettük a házi feladatot."

Ez több sebből vérzik: gondolom egyszerre maximum 2 gyerekkel foglalkoztál, és nem egy teljes osztállyal. Hatékonyság nem ugyanaz. (Hidd el, tudom, miről beszélek, mert én is foglalkozom otthoni tanítással) Azzal, hogy a házit helyettük megírtad, meg nem segítetted őket. Ugyanis az arra van, hogy azon gyakorolják be (egyedül) az iskolában tanultakat.

Ezt is írod:
"nyilvánvaló, hogy a tanítók egy jelentős része végtelen ostoba. eleve úgy került a főiskolára, hogy máshová nem vették fel. és utána megélhetési tanítóvá vált. mert nem akart elmenni biztosítási ügynöknek, vagy hitelügyintézőnek."

Nos, ezt honnan tudod? Hány iskolában voltál már? Végeztél-e ilyen felméréseket? Tudod-e, hogy egy olyan iskolában, ahol mondjuk 70% problémás gyerek, milyen tanítani, és voltál-e már olyan helyen, ahol azért nem ad a tanár házit, mert tudja, hogy úgysem fogják megcsinálni, és már az siker, ha a nevét hibátlanul tudja leírni a gyerek? És úgy tanítsd őket, hogy anyagilag nem vagy motivált.

A második bekezdésben teljes mértékben igazad van, gyakorlatilag a teljes szakma ezt mondja: nem lehet ugyanazt kérni egy elit iskolában mint egy város széli / falusiban (és nem is kell, hiszen nem ugyanazokra a készségekre, tudásra van szüksége)

A multikulturitási javaslatodat nem értem: miért is legyen a főváros körzete, a Balaton környéke autonóm, miközben a többit be akarod tolni valami többnemzetiségű katyvaszba? Mitől jobb az, ha - iskolarendszeren belül - az ukrán, magyar, ruszin, stb egy csoportban van?

A bérrendezés pedig azért kell most és azonnal, mert pont az a tendencia erősödik egyre inkább, hogy a kevésbé jók mennek pedagógusnak, hiszen anyagi megbecsültség nulla. Ha végre csak annyit tennének, hogy a diplomás átlagbért kapnák, valóban verseny alakulna ki (persze nem egyik napról a másikra).

Egybként a PISA jelentés pont az összehasonlítást szolgálja, és ebben rengeteget fejlődtünk a bevezetése óta. Nézz utána. Ja, és javaslom keress rá az angliai matematika érettségire (GCSE) és nézd meg, milyen feladatok vannak.
Két fontos döntés született ma – és néhány további ezekből következő. Egyrészt Schmitt Pál eldöntötte, hogy nem mond le. Másrészt Orbán Viktor (és a Fidesz) úgy döntött, hogy nem szólítja fel távozásra az államfőt. Egyik döntés sem nevezhető…..
Mivel régóta vagyok nyelvvizsgabiztos, szeretnék néhány igen elterjedt tévhitet eloszlatni amelyekkel úton-útfélen találkozom. Az apropót az adta, hogy beol.hu-n ma megjelent,hogy ismét bíróság elé áll egy csaló, aki valaki más személyi igazolványával próbált "segíteni"…..
ballus 2012.03.14 08:03:56
@OkoskaTo:rp: Kedves Okoska!
Először is van egy tárgyi tévedésed: a készségekből legalább 40%-ot és nem 60%-ot kell elérni. A vizsga összpontszáma kell, hogy 60% fölött legyen,
Sajnos az sem igaz, hogy nyilvános anyagban benne van a részletes értékelés. Van olyan vizsgaközpont, amelyiknél elérhető, de nem mindegyiknél. Az általam leírt konkrét eset egy madaras nyelvvizsgán volt, felsőfokon. A pontozásnál - a fogalmazási és tömörítési feladatnál egyaránt - volt értékelési skála, amely szó szerint azt mondta: 3 pont, ha elérte a szintet. DE ez mit jelent? Erre nem kaptam választ. És miért 3 pont, ha elérte a szintet, miért nem 4 vagy 5? Mi az, ami még a felsőfoktól (C1) is jobb?
Az sem igaz, hogy a betekintésre lehet szülőt, vagy tanárt vinni. Van olyan központ, ahol lehet, de olyan is, ahol nem.
És miért olyan nagy gond új feladatot csinálni? Ha érettségit minden évben újra lehet írni, egy ilyen helyen miért nem? Ja és az érettségin készül tartalék feladat is.
Egyébként azt látom, hogy vannak kiszámíthatatlan vizsgák: Ezeknél egyszerűen nem látni, hogy milyen értékelési rendszer van, mert néha olyan is átmegy, aki alig tud valamit, néha pedig máskor az sem, aki simán veri azokat, akik már rendelkeznek eredménnyel.
Ez persze nem jelenti azt, hogy a vizsgaközpontokat vádolnám, csak a tisztánlátás miatt kellene a javasolt lépéseket megtenni.
ballus 2012.03.14 16:33:44
@HTTT: Az angol tanári diplomával nem mennék el nyelvvizsgázni, hanem bemutatnám az oklevelet, majd megkérdezném, hogy tud-e olyan felsőfokú nyelvvizsgát, ami ettől többet ér.