Regisztráció Blogot indítok
Adatok
filosz

0 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Karácsony közeledtével a könyvajánlatok között rögtön megakad a szemünk az olyan könyvcímeken, mint a „Lányok Bibliája” vagy a „Fiúk Bibliája”. A Harmat Kiadó év végén megjelent kiadványai ezek, melyek csupán fordítások, eredetijük ugyanis Angliában készült. A kiadó ezzel a szöveggel ajánlja a…..
Körmendre deponálták a bicskei menekülttábor lakóit, ahol emberhez méltatlan körülmények vártak rájuk. A helyi plébános pedig azt tette, amit Jézus is tenne a helyében...
filosz 2016.12.14 13:26:11
Múlt héten adta hírül több portál is, hogy egy veszprémi faluban egy katolikus pap úgy megütött egy gyereket a hittanórán, hogy a gyerek vérezni kezdett, a pap ellen pedig eljárás indult. Egy valamikor ugyanebben a faluban is hittant tanító – névtelenséget kérő – evangélikus lelkész beszélt az eset…..
filosz 2016.12.13 16:11:29
@É2I: tudomásul kellene venni, a pedagógia: SZAKMA. a teológián erre már nincs idő és amúgyis, aki jó teológus, még lehet csapnivaló pedagógus. a cikkből ráadásul kiderül, hogy itt valójában már gyógypedagógusokra és pszichológusokra lenne szükség. tragédia, hogy itt tartunk, persze az egy főre jutó stadionszám már annál ígéretesebb...
Amikor már azt hiszed, hogy túltetted magad Bill Masters, Virginia Johnson és Libby (Masters) bonyolult kapcsolatán, amikor azt hiszed, hogy minden gennyet kinyomtak már magukból, a pokol összes bugyrát megjárták, és Neked ezt alkalmad nyílt mind végignézni, miközben folyamatosan a saját életedben…..
Lehet, hogy ezek a felülről irányított intézkedések megtámogatják egy kereszténység által valamikor régen lefektetett alapra ráépített Európa konzerválási kísérletét, de az Isten közöttünk megvalósuló országát biztosan nem. Szerző: Kovács Viktor Még mindig tartja magát az emberek fejében az a…..
Arra vágyom, hogy felszabadult és huszonnégy órás keresztény legyek, és az egyházi közeg ezt mozdítsa elő, ne ellene tegyen. Olyan közeg legyen, amelybe ne vágyaimat, érzelmeimet, gondjaimat, utánozhatatlan egyediségemet hátrahagyva kelljen belépnem, hanem ahol történik az élet – annak minden…..
Vannak olyan minimumok, amelyek egy demokratikus társadalomban alapnak számítanak. 2016 van, amikor már kínos szexistának lenni, de az is ugyanennyire kínos, ha valaki gúnyt űz a másik vallásából. A lengyel nagykövetség előtt múlt vasárnap civilek  tüntettek az abortusz teljes betiltásáról szóló…..
A különböző média-felületeken egyre gyakrabban hallható a menekült helyett a migráns kifejezés. Különösen is igaz ez a brüsszeli merényletek óta. A szóhasználattal együtt a képes beszámolók is változnak, hol hosszú sorokban vándorló menekültek, hol pedig rendbontó migránsokat mutatnak, vagy az…..
Jezsuita bloggerek "Oh, ez minden?" 2009.08.24 08:00:00
Az irodalom volt mindig a kedvenc tantárgyam. Mai napig legszebb időtöltésem. Hogy nem azt választottam hivatásomul, egy kamaszkori emlék súlyát idézi fel bennem. Egyik tanárom egyszer, csak úgy “en passant” megjegyezte, hogy “az emberek kétféleképpen járulhatnak…..
Shlomo Sand, izraeli történész tavaly ősszel magyarul is megjelent világhírű könyvét olvasom, melynek címe: “Hogyan alkották meg a zsidó népet?” (The Invention of the Jewish People). A könyv bemutatója épp a házunkban volt, amelyen maga a szerző is megjelent. Mindaz,…..
Egy hete abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy meghívtak egy „Széder vacsorára”. A vacsorát a Council of Christians and Jews (Keresztények és Zsidók Tanácsa) szervezte, melynek egyik tagja a közösségünk egy idősebb papja. Annál is inkább érdekelt az esemény,…..
filosz 2010.12.28 20:29:32
eper.elte.hu/eper.phtml?cim=filosz.html ez a legutolsó felvételünk végleges helye, hallgassátok szeretettel! ezúttal egy amerikában élő idős kántorral beszélgettem, aki negyven év után is magyarul álmodik és számol. és énekel is, de még hogy!
filosz 2011.09.09 17:33:52
radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr3220

radio.sztaki.hu/node/get.php/011pr3221

a II. vatikáni zsinat zsidóságra vonatkozó határozatáról, előzményeiről és egy zsidó válaszról két részben
hallgass meg kérlek
Képzelt Riposzt Hanyatló tudat 2011.07.24 16:44:00
- Hallo, Angela vagyok.- Nem ismerek semmilyen Angélát, szerintem rossz számot hívott. - Orbán úr! Angela Merkel vagyok Németországból.- Merkel asszony! Mindig nagy örömmel hallom Németország vezetőjének hangját. Az ön nagyszerű országa mindig is Magyarország legfontosabb…..
Nem értek a politikához. A március 15-ei miniszterelnöki beszéd most mégis elgondolkoztatott. Orbán Viktor elég energikusan fogalmazott: „Nem tűrtük el 1848-ban, hogy Bécsből diktáljanak nekünk, nem tűrtük el 1956-ban, hogy Moszkvából diktáljanak, most sem hagyjuk, hogy…..
filosz 2011.04.05 17:41:36
Jezsuita bloggerek Mi a zene? 2010.07.23 23:02:00
Ez egy olyan kérdés, amin régóta gondolkodom. Muzsikus családban születtem: apám zongorázott, anyám pedig amatőr operaénekesnő volt. Magam is zongorázgatok, és szeretek zenét hallgatni. Előadásokat is tartottam már zenéről, és a diákjaim reakcióiból tudom, hogy milyen nagy…..
filosz 2011.02.05 22:33:59
én épp most szervezek egy jazzklubbot a magam kis református gyülekezetében. hogy megadjam előre is a választ bizonyos kérdésekre, írtam a gyülekezeti újságba egy cikket erről. kíváncsi vagyok a ti véleményetekre is:

Hogy kerül a csizma az asztalra?
Szakszofon az Úrasztalára?

Az emberek többsége, amikor első ízben hall kortárs komolyzenét, rendszerint hátrahőköl. Annak a harmóniának, örömnek, megnyugtató, vagy éppen felkavaró érzésnek, amit egy szép zenemű hallatán éreznie kellene, a nyomát sem (legfeljebb tényleg csak nyomokban) érzékeli. Ebben újabb és újabb kísérletek sem hoznak általában változást eladdig, hogy könnyen az az érzés alakulhat ki benne: a mai kor embere valami furcsa mutáció, vagy rejtélyes betegség folytán már nem képes őseinek nyomdokába lépni, ha zeneművészetről van szó.
Szerencsére (legalábbis hitem szerint) nem ez a helyzet. Ha létezik a emberiségnek valamiféle kollektív szelleme, az most ebben a mai modern világban sem felejtett el alkotni, éppen csak műfajt váltott és zenei főhadiszállását a klasszikus stílusból áthelyezte a jazz világába. A jazz, amely az egykori gyapotszedő néger rabszolgák önmaguk, majd később az őket kizsákmányoló fehér gazdáik szórakoztatására született énekeiből fejlődött tovább a hangszeres zenéig, napjainkban már az egész világot behálózó és inspiráló műfajjá nőtte ki magát, hatásában és teljesítményében messze meghaladja a kortárs komolyzene jelentőségét. Hódító útja során magába olvasztott minden pozitív energiát és kreativitást amivel csak találkozott. Hogy mi volt ennek a stílusnak a titka, amivel jó száz éven át meg tudta tartani frissességét arra sokan keresik a választ és mivel szeretném ha gyülekezetünkben minél többen ráébrednének a jazzhallgatás jótékony hatásaira, megpróbáltam meg is fogalmazni azt amit felismertem ebből a titokból.
A jazz legfőbb előnye az összes többi műfajjal szemben az, hogy Demokratikus. Mit is értek ez alatt:
1. demokratikus a zenészek egymáshozvaló viszonyában. Úgy alakult, hogy minden zenész, miközben egy közös cél (egy minél emelkedettebb zenei hatás) érdekében közösen és alázatosan dolgozik, rendszeresen lehetőséget kap arra, hogy egy egy szólójáték keretében tökéletesen megvalósíthassa önmaga elképzeléseit egy dalon belül, miközben a többiek mindenben a „kedvére tesznek”. Ettől aztán a jazz egyszerre lesz az összes zenész közösségi és egyéni produkciója (épp mint egy gyülekezetben ugye?).
2. demokratikus abból a szempontból is, hogy nincs semmilyen kötöttség a hangszer, a téma, vagy épp a stílus kiválasztása kapcsán. Egyetlen szempont a minőség, azon túl hogy éppen kókuszdió vagy épp egy Bőzendorfer zongora van kéznél, nem lényeges. A jazz-ben a világ valamennyi hangszerén játszanak anélkül hogy a stílus határait átlépnék, mivel épp az a lényeg hogy ilyen szempontból nincsenek határok. Témáiban is végtelenül sokszínű a jazz. Bölcsőtől a koporsóig (ringatótól a temetési énekig) minden hangulat, érzés és gondolat megtalálhatja a maga kifejezésmódját a jazz-en keresztül.
3. szinte már forradalmian demokratikus a zeneszerző és a zenész viszonya. A témát, a dallamot olyan szabadon adja elő a művész, ahogyan ez semmilyen más műfajban nem lehetséges. Maguk a dallamok számtalan esetben közkinccsé váltak és a különböző együttesek a legnagyobb szabadságban nyúlnak hozzájuk, variációk végtelen és gyönyörűséges sorozatát hozva létre ezáltal. Zenész és zeneszerző teljesen partneri és egyenrangú viszonyban van, a kotta csak jelzés, karmester kizárva (persze a mai jazzről beszélek)
4.a hangszereken túl olyan nem hangszerszerű elemek is bekerülhettek a „kánonba”, amelyek évszázadokon keresztül elképzelhetetlenek voltak a magas művészet világában. Aki mondjuk ismeri Keith Jarrett zongorajátékát pontosan tudja mire gondolok. Szinte látom magam előtt a rizsporos parókájú hölgyeket, hogyan ájuldoztak volna annakidején, ha valaki így, hangosan szuszogva, sóhajtozva, fel- felkiáltva játszott volna színük előtt, a legnagyobb természetességgel (és a legnagyobb sikert is elérve egyben). A jazzban nincs tabu, a cél érdekében szélesre tárult a kapu minden hang, zörej, az élet minden megnyilvánulása előtt.
5.demokratikus a jazz a feldolgozás legkülönbözőbb fajtái előtt. A hiperrealista hangutánzás illetve hangkeltés éppúgy része lehet egy egy előadásnak, mint a legabsztraktabb, legelvontabb matematikai képletek zenei formába öntése. A világ kaotikus zűrzavara ugyanúgy lehet egy darab témája, mint a legszentebb és legtisztább fogalmak.
6.demokratikus módon felülemelkedik a jazz a legkülönfélébb etnikai és kulturális korlátokon. Kitört a gettókból és olyan távoli világokat kötött össze térben és időben is, amelyeket előtte más műfajok sohasem. A mostanában oly sokat szidott multikulturális eszme legszebb termését a jazzben teremte meg. A népzenétől kezdve mondjuk az egyházzenéig a legkülönbözőbb zenei stílusok alkotnak tökéletes keveréket benne, olyan sok változatot létrehozva, hogy azt itt hely hiányában fel sem lehet sorolni, miközben mégis mindegyikre elmondható hogy az a jazz valamelyik formája.
7. végül, de nem utolsó sorban szinte már a zenész és hallgatósága közti határt is feloldja ez a műfaj, éppen látszólagos elvontsága, nehezen érthetősége folytán. A jazz-re figyelni kell, ahogyan egy veretes nyelvezetű regényre, bonyolult versre. Sokszor erőkifejtést, koncentrációt követel a hallgatóitól, de épp ezáltal teszi őt szinte már alkotótárssá. A megoldások, a felismerések közössé válnak, a mesterfokon űzött hangszeres tudás amellett hogy lenyűgöző, ízelítőt ad hallgatójának egy másik, egy magasabb tudatállapotról, ami megéri a fáradságot. A zenész eggyé válik hangszerével, magával a dallammal is (hiszen szabadon variálhatja) a hallgató pedig ha képes ráhangolódni, eggyé válik a koncentráción keresztül a zenésszel. Az improvizációk ha jól sikerültek, egyszerre váratlanul meglepőek és nyilvánvalóan odaillőek, ezáltal egy folyamatos kettősséget hoznak létre a hallgatóban, amit más műfajok, kiszámíthatóságuk miatt nem képesek előidézni.
Azt hiszem aki idáig jutott az olvasásban, már nagyjából sejti mitől válhatott ez a műfaj a legszerteágazóbb és legnagyobb hatású műfajjá napjainkban. Talán ahhoz is kedvet kapott, hogy egy kicsit jobban meg is ismerkedjen vele. Ennek szeretnénk teret adni péntek esténként héttől kilencig az altemplomban. Amikor az ember egy igazán jó felvételt meghallgat, az azt megillető körülmények (jó hangminőség és zavartalan környezet) között, úgy érzi, hogy ha csak egy kis időre és egy kis körzetben is de a dolgok a helyükre kerültek és a dolgok között az ember a maga istenarcúságában (mint maga is kreatív alkotó) megteremtve méltán a teremtés legpáratlanabb alkotásává válik.

Ujvári László
Nem tudom, ismeritek-e azt, akiről beszélni akarok. Elég ellentmondásos figura. Egyrészt rajonganak érte, 4-500 ember jár el hetente a hittanóraszerű „kedd esti alkalmaira”, másrészt vannak, akik kígyót-békát kiabálnak rá és legszívesebben azonnal máglyára…..
filosz 2010.08.06 16:13:35
@álomfejtő: persze én is gyakorló neurotikus vagyok:-)) amit írtam csak annak kapcsán jegyeztem meg, hogy H.C. P.F. nyakába varrja annak a biz. házasságnak a felrobbanását.
filosz 2010.08.09 10:11:11
@Felicitasz: azt írod: Érdekes, én nem így láttam, hogy "nyakába varrja", csak jelzi, hogy milyen furcsa, ha olyan tanácsot adunk, vagy olyasmi elfogadhatóságát jelezzük, ami különben nem lehetne tanácsolható vagy elfogadható.
Ő pedig ezt:"Az atya terápiás működésének eredményeképpen majdnem szétverődött húsz éve tartó házassága." bocsáss meg ez micsoda ha nem vád és ítélet?? nyílt kijelentés félre nem érthető felelősség áthárítás.
máshol felteszed a kérdést: Pál Ferit meg arról kérdezném, hogy vajon a pszichológiai "feldolgozás" az egyetlen út-e szerinte, és ha nem, akkor őszerinte kisebb értékű vagy fejletlenebb verzió-e egyszerűen csak engedelmesen tenni azt ami Isten parancsaiból ott és akkor ránk nézve következik.
helyette persze nem, de magam helyett, az ő előadásainak EGY RÉSZÉT ismerve azt gondolom, hogy ő MINDEN általam hallott előadásában a legnagyobb hangsúlyt tette a gyakorlat (gyónás áldozás miselátogatás ima) elengedhetetlen fontosságára, olyan mértékben, hogy már az mondja szinte mindegy hogy melyik vallást gyakorlod, csak csináld minél intenzívebben. teljes félreértésnek tartom ha valaki úgy gondolja hogy ő a pszichológiát a hitélet HELYÉRE akarná tenni. nálunk van egy régi vita arról hogy a bibliai felosztás (test, lélek , szellem) aprópénzreváltása mennyire sérült az által, hogy a magyar nyelvben Szent Szellem helyett a Szentlelket mondunk ezáltal is összemosva a kettőt. P. F. szerintem attól jó, hogy a teológiailag eléggé elhanyagolt emberi lelket vizsgálja és helyezi vissza jogaiba a teremtési renden belül.
filosz 2010.08.29 21:28:23
Már nem először merülnek fel bennem kérdések a csíksomlyói búcsúval kapcsolatban, s most, hogy ismét ott lehettem, gondoltam, megosztom Veletek is. Személyes kis életemben azért fontos Csíksomlyó, mert hatvan kilométerre laktunk onnan (szüleim most is ott élnek), és gyakran…..
filosz 2010.06.06 16:43:18
@Kajla: biztosan igazad van, amit írtam a zászló széleskörű elterjedése kapcsán írtam.
Az ókori Kínában nagy vita zajlott két mester között. Az egyik neve: Meng (Kr.e.372-289). Kung mester (Konfucius) tanítását követe, és azt állította, hogy az ember természete alapvetően jó, mert az Égtől származik, az Ég pedig jó. Az ember alapvető jóságának jele a…..
filosz 2010.06.03 16:01:02
@álomfejtő: a keresztség (szerintem!!) legfeljebb az eredendő bűn Következményétől szabadít meg (büntetés, kárhozat) ráadásul csak akkor, ha biblikus formában van kiszolgáltatva (újjászületés, megtérés után, önként és tudatosan felvéve) romlott természetünk tapasztalataim szerint csak részlegesen áll helyre, mintegy előképeként a halál utáni, már valóban tökéletes állapotnak. lehet játszani a szavakkal, de a rosz az rosz, a méreg az méreg, az önzés az önzés. morálisan lehet hogy más megítélés alá esik a tudatosság hiányában, de szerintem amit mi "tudatosnak" nevezünk az is csak egy fokozat, nem lényegi különbség, lásd Jézus: bocsásd meg nékik Atyám, nem tudják mit cselekszenek...
Jezsuita bloggerek A halálról.... 2010.04.02 13:29:00
- Apó, engem nagyon érdekelne hogyan képzeled, mi van a halál után? - Nem tudok erről sokat mondani. Mikor, hogyan fogok Istennel és szeretteimmel találkozni azt nem tudom. Abban azonban biztos vagyok, hogy Isten azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Arra is gondolok, hogy valamilyen…..
Lukács evangéliumában mondja a feltámadt Jézus két búsuló tanítványának: „Hát nem ezeket kellett elszenvednie a Krisztusnak, és így bemenni dicsőségébe?” Utána pedig, „kezdve Mózesen és valamennyi prófétán, mindent megmagyarázott nekik, ami az Írásokban…..
A kampányban én már megkaptam a saját üzenetemet. A „kritikus szolidaritás”, Balog Zoltán értelmezésében számomra végre adott egy jó meghatározást arról, hogy milyennek szeretném látni a saját civil közéleti jelenlétemet. Szolidaritás számomra ebben azt jelenti,…..
"A túlszakosodás túl hülyéket szül"... és mennyivel inkább a bigott vallásosság! Ezt hivatott szolgálni és megerősíteni Rómában a Zenit katolikus hírügynökség, kishazánkban a Magyar Kurír egyházi portál. Lássuk csak:   "Szent Teréz szeretett volna…..
Miután az előző bejegyzésben az első lelkész is felkerült a listára, nem lehet kérdés, hogy újabb jelöltünk is ide kívánkozik.A MIÉP színeiben az Országgyűlést is megjárt ifj. Hegedűs első országos hírű botrányát a galíciai jöttmentek hadáról szóló értekezésével…..