Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ehran

0 bejegyzést írt és 956 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Először beszél őszintén a Bocuse d'Or döntőjén, Lyonban átélt érzelmeiről Széll Tamás, aki egy most bemutatásra kerülő dokumentumfilmben elmondja, mennyire nehéz volt lepleznie csalódottságát, és hogy örökre lesz benne egy rossz érzés a verseny miatt. Folytatódik a TV Paprika Bocuse d’Or sorozata,…..
ehran 2017.04.24 15:48:31
@FlybyWire: Nem érted. Nem számít, hogy ízlik-e, akkor is meg lehet mondani egy ételről, hogy jól sikerült-e. Mondok példát mielőtt félreérted illetve kifacsarod amit mondok: ha a kritikus nem szereti a brokkolit, úgy en bloc, akkor is meg tudja mondani, hogy jól sikerült-e az a brokkoli leves/krém/morzsa/piskóta/akármi, amire a séf felhasználta. Kismillió szempontból lehet elemezni egy adott fogást, és ezek jó része objektív dolog, illetve a többit, ideértve az összbenyomást is, pedig egy - lehetőleg jó nagy - tapasztalati bázisból teszi össze az ember. Voltaképpen ezt is nevezhetjük egy szakmának.
ehran 2017.04.25 12:31:37
@FlybyWire: Borkóstoláshoz nem értek, és persze az ételkóstolást sem kell a szíved mélyén elfogadnod objektívnek, csak ne is hangoztasd hogy de facto szubjektív, mert nem igaz. Egyébként még egy kiegészítés: akár az is belefér a dologba, hogy Neked jobban ízlik az, amit a kritikus rossz(abb)nak ítél, jó eséllyel akkor is neki van igaza. Ismét egy példa: feleségem jobban szereti túlkészítve a csirkemellet, holott ha étteremben így hozzák ki, akkor azt egy kóstolónak - helyesen - le kell pontoznia. Más kérdés, ha egy vendég eleve így kéri.
ehran 2017.04.26 16:08:17
@FlybyWire: Na ez pont nem öncélúság (amúgy már mindenre ráhúzzuk a sznobot? Öncélú=sznob?). Egy étel ideális elkészítése pont attól ideális, mert az emberek nagy többségének így ízlik. A csirkemellet a nagy többség puhára, szaftosra készítve szereti, ezért az a helyes elkészítési mód, akkor is, ha mondjuk Neked meg nekem kiszárítva, túlsütve ízlik jobban. Egy kritika a nagy többségnek kell útmutatást nyújtson.
Robert Jordan népszerű fantasyregény-sorozatából, Az Idő Kerekéből (Wheel of Time) a Sony csinálhat sorozatot. A tévés adaptációról már régóta folynak a tárgyalások, és tavaly hárultak el a jogi akadályok a produkció elől. Most pedig bejelentették, hogy a Sony csinálhatja a sorozatot, a vezető író…..
Nagyjából egy hónappal ezelőtt robbant a bomba, amikor is megrázó videó készült Laci bácsi gasztrobűneiből. Egy összeállítást készített Ivassalkapcsolatosproblemak mikroblogger Benke Laci bácsi konyhai ámokfutásából, amit főzés címen szokott rendezni különféle tévéműsorokban. Az ország gyakorlatilag…..
ehran 2017.02.07 12:47:05
@karandash: Mondjuk olyan embert kerdeztel az altalanos hazai gasztronomiai helyzetrol, akit ez a tema nem erdekel. ;) De egyebkent amit irtal az pont ugyanigy igaz lehet szinte barmely europai orszagra - igy Magyarorszagra is. Ne essunk abba a hibaba, hogy nalunk az atlagember fozozseni lenne, vagy valami baromi valtozatos konyhat vinne otthon, kenyelmi termekek nelkul. Legjobb pelda erre epp ez a Benkelacibacsis dolog, a nagy tomeg el van ajulva a szakertelmetol, es maximum probal a "nyomaba erni" - es akkor ok meg ugye azok akik valamelyeset erdeklodoek a tema irant. :)
A francia gasztronomia meg mindig az etalon, egy amerikai, skandinav, spanyol vagy japan meg mindig az o alapjaikon kezd tanulni - remelhetoleg hamarosan nalunk is ez lesz a helyzet.

@Attilajukkaja: Bocs, lehet rossz hozzaszolasra valaszoltam, de nem homarlevesre hanem alaplere gondoltam. :)
ehran 2017.02.08 10:38:32
@Attilajukkaja: Éttermekben, ahol jellemzően valóban sötétebb az alaplének a húsa, elég extrém arányokat szoktak használni (mondjuk 1kg hús/1l víz vagy alaplé) és be is sűrítik némileg. Ez a pirítással együtt már sötétebb alaplevet kell eredményezzen, más kérdés, hogy otthon ez nem feltétlen gazdaságos. Én itthon ezt eddig kacsaaprólékkal játszottam csak el, amit szárnyasalaplével öntöttem fel lepirítás után, tényleg szép sötét színe lett a lének.
ehran 2017.02.08 10:40:08
@ehran: "az alaplének a húsa," - Eh, ezért nem szabad átszerkeszteni a mondatot menet közben; természetesen a színe. :)
Alex Atala egy élő legenda, harcművész, ex-punk és DJ, a brazil gasztronómia hőse, aki ha kell szigonypuskával a víz alatt, vagy épp puskával az esőerdőben ered az alapanyagai után. Megmutatom, milyen a degusztációs menü a 2 Michelin-csillagos Sao Paulo-i éttermében! Fotó: a Netflix Chef's Table…..
ehran 2016.08.24 13:55:48
@Étteremkritikus: A pirarucunak van pl., de az sem sokkal "magyarosabb": arapaima :) Molnár Gábor könyveiben találkoztam vele, ő is jókat írt róla, bár nyilván lényegesen egyszerűbben elkészítve fogyasztotta.
ehran 2016.08.24 15:14:57
@világevő: piranhat nem ettel amikor kint voltal? Molnar Gabor azt is dicserte. Meg a banan-nyers nadcukor erjesztes eredmenyet is. :)
A krémest (meg persze külföldi unokatestvéreit főleg) eleve a legfantasztikusabb desszertként tartom számon. És most rátaláltam a legjobbra...
ehran 2016.08.24 13:35:29
@Void Bunkoid: Ez krémes. Lehet Neked csak egy megjelenési formája van, de attól még gyűjtőnév, és akkor az eredetéről/fejlődéséről, készítési módozatairól meg az esetleges külföldi ráhatásokról nem is beszéltünk. A mille feuille még ráadásul eléggé közel is áll az általad linkelthez, már amennyiben leveles tészta közé kerül bavaroise krém.
Az a bizonyos "agyonbonyolított francia készítési technológia" minden, a cukrászat terén magára valamit is adó országban az abszolút alapnak számít.
(Egyéni vélemény, hogy az általad linkelt képen látható krémest kicsit sem találom étvágygerjesztőek, a cikkben szereplő süteménnyel ellentétben. Nem is igen ettem még jót ebből a fajta hazai verzióból, hacsaknem háznál.)
Gyaníthatóan jövőbe pillantással, Forrás felvételről lejátszott monológjával indítjuk az évadot, melyhez a képi körítés a teljesen szétcsapott főhadiszállás: sehol a metrókocsi, sehol a berendezés, és persze sehol hőseink – szóval baljós a kinézet és a szavak is; pont…..
ehran 2016.05.23 10:16:34
@AaannnaaA: Nem bődületesek? Csodálkozom is, hogy senki nem tette szóvá a kommentekben, de maga a kezdés tényleg senkinél nem csapta ki a biztosítékot? Hát az előző évadot egy Butch Cassidy és a Sundance kölyökből nyúlt befejezéssel zárták: kirongyoltak minden mindegy alapon a szabályos zárótűzbe fedezék nélkül. Most meg annyit kapunk csak, hogy 1-2 horzsolással flangálnak a városban... Hát azért itt lett volna mit magyarázni, hogy a vérbe élték azt túl _mindannyian_ pár karcolással. Számomra ez nagyon kezd elmenni valami Rambo-science-fiction irányba, nagyon nem bánom, hogy ez a záróévad.
[update február 1.: pár kiegészítés és gondolat]Decemberben jelent meg a franciák saját listája a világ legjobb éttermeiből. Ebben egy - eddig viszonylag - ismeretlen étterem került első helyre. A séfje ma öngyilkos lett...
ehran 2016.02.08 12:01:36
@Feketecsuklya: @kisQtya: Na csak mielőtt megint a Michelint, vagy a csúcséttermi körülményeket hibáztatnánk:
24.hu/kulfold/2016/02/07/kiderult-miert-lett-ongyilkos-a-vilag-egyik-legjobb-sztarsefje/
Az a jó a márkázott tartalomban, hogy nem kell kínlódni a termékelhelyezéssel, a bújtatott reklámmal, a béna, a kamerába a lehető legváratlanabb pillanatokban belógatott szponzortermékekkel, mert az első perctől fogva világos, hogy mivel állunk szemben. Ilyen műsorból kismillió…..
ehran 2015.09.08 18:53:41
@sixx: Gasztronomiai korokben komolyan veszik. Egyebkent meg tesztel is legjobb tudomasom szerint.
A flamand konyha Magyarországon még nem világhírű, pedig vannak olyan sztárjaik, akik megérdemelnék. A festői (fucking) Brugge melletti, 3 Michelin-csillagos Jan Hertog is ilyen.   Pár hete jártam Belgiumban egy-két nagyon jó étteremben, többek közt a fantasztikus, 2 csillagos…..
ehran 2015.03.17 11:59:33
@Elisorne: Fogalmam sincs az anyagi helyzetedről, nincs is semmi közöm hozzá, ezért ne vedd magadra, de azért azt tapasztaltam általában, hogy az "átlagember", aki csodálkozva néz rám, hogy vagyok képes ennyit fizetni egy ilyen étteremben, az teljesen hasonló összeget költ cigire, piára, szórakozóhelyre, koncertre, autóra, motorra, akármilyen hobbira. De az nem furcsa, meg azt meg lehet engedni magunknak, csak az éttermi költés a minőségre a meghökkentő...
ehran 2015.03.17 12:25:07
@Elisorne: Mondom, a tévedés ott van, hogy ez összességében "kis mennyiségű" lenne. Ettem már párszor ilyen sokfogásos menüt - egy-egy fogás mindig kis adag, valóban - de soha nem kellett még éhesen távoznom, viszont olyan eset fordult már elő, hogy nem tudtam végigenni. :)
Amúgy én is nagyon szeretek olvasni, de az ekönyvekkel elég rendesen lehet spórolni ezen a területen - mondjuk én jól elvagyok az antikvárium-korú könyvekkel is.
ehran 2015.03.17 12:52:04
@Elisorne: Off: Aki azt állítja, hogy nálam nagyobb (papír)könyvrajongó, az festi magát :) - családilag több mint 5000 kötetünk van otthon (jó pár évtizede gyűjtögetjük), de mégis pikkpakk átszoktam az ebookra, még a nyilvánvaló gyerekbetegségei ellenére is. :)
Az RTL Klub új főzős reality-vetélkedője már a promókampány alatt idegesített egy kicsit, Itt az Iz-faktor vagy mi is volt a szlogen ugye, amikor pedig elővezették a zsűrit, akkor nagyon vakargattam a fejem, mert értem én, hogy nem kellenek az elhasznált arcok, és Gianni már eleve…..
ehran 2014.09.03 22:45:51
@jog-ász: Nem csak állítólag, hanem valóban egy igen kitűnő ételkritikus, intelligens és nagyon széles körűen tájékozott a gasztronómiát illetően. Viszont van egy saját stílusa, nem hiszem, hogy jobb lenne, ha mást erőltetne magára.
ehran 2014.09.03 22:47:41
@luckyme: Jó ételkritikusból itthon elenyészően kevés van - Pierre az egyik! - közülük olyat találni, aki jól mozog a tévében és vállalja is, háát... Szóval vagy ez, vagy ezt a részét el kellett volna engedni a műsornak, de gondolom itt meg betartandó előírások vannak.
Tegnap este megnéztem Az élet ízeit, ami a francia és az indiai gasztronómia dicsőítése mellett is felvetett egy érdekes kérdést. A fotó nem a filmből van, hanem saját, tengeri sün egy létező párizsi Michelin-csillagosban. Egészen pontosan azt, hogy vajon milyen fejet…..
ehran 2014.09.03 11:21:06
@protézisesh: Nagyon erősen tévedsz, az elmúlt tizenakárhány évben minden nyáron megfordultam az Adriánál, én nem egyszer láttam már olasz társaságot/családot Horvátországban a parton gyűjtögetett sünökből csemegézni, ráadásul nyersen! Nem gondolnám, hogy "übersznobok" lettek volna. ;)
Sokaknak van határozott véleménye a fine diningról, a csúcséttermekről annak ellenére is, hogy esetleg soha nem kóstoltak semmit ilyen helyeken, ez egy rendes trollt nem tart vissza attól, hogy egy-egy fotó alapján megállapítsa egy ételről, hogy az ehetetlen vagy éppen túlárazott,…..
ehran 2014.07.25 13:17:21
@Brit Columbia: MGE-s versenyeken rendszeresen szokott indulni, ügyes nagyon, és mint ez is mutatja, szeret tanulni, fejlődni.
Erre a kérdésre kerestem a sürgős választ, hiszen nem olyan gyakori, hogy Budapesten önmagát csúcséttermi pozícióba helyező étterem nyit, nagyon fontosak az ilyenek (mint például a Lou Lou), még akkor is, ha nyilván nem fog mindenki elmenni enni oda, aki olvas róla. De vajon jó is…..
ehran 2014.04.29 17:01:32
@bam-bi: Azért ne vedd annyira biztosra, hogy nem játszik jelentős szerepet az árképzésben az alapanyag - amiket ilyen helyeken használnak, jelentősen drágábbak általában, mint a, hm, "hétköznapi" minőség.

@seepheerd: Azt is összeszámoltad, hány fogásból állt a menü? ;)

@iparterves: Hm, nem lehet, hogy azért is vitte olyan jól azt az egyszerű konyhát, mert előtte több másban is kipróbálta magát - pl. ilyen sokfogásos nagykonyhán? Nekem elég átgondolatlannak tűnik kijelenteni, hogy _csak ez vagy az a jó_. Szerintem itt a kisadagos-sokfogásos éttermek között is van igen kitűnő szép számmal. (A legjobb éttermi élményem egy két csillagos, 12 fogásos vacsorához kötődik, az ételek nagy részének ízét a mai napig fel tudom idézni, pedig nem tegnap volt, és ettem már pár helyen azóta.)
Bevallom, kicsit le vagyunk lassulva, pedig azért történnek itt érdekes dolgok. A nyúl el-szem-te-le-ne-dett (*) A könyvwarez témáról már sok szó esett, a dolog nem fekete-fehér, ez világos. Bizonyos esetekben hiányt pótol, más esetekben arra kényszeríti a kiadót, hogy…..
ehran 2014.04.03 12:08:33
@szakértőbb: Bocs, de nagyjából 6-8 éve morognak azok, akiknek kicsit is rálátásuk volt a dolgokra, és mellé egy kis józan eszük, hogy a kiadók/írók/jogtulajok már igazából akkor el voltak késve az ekönyves megjelenésekkel, és hogy nem feltétlenül azért kéne lépni, mert már van elégséges piac, hanem mert a legális kínálat hiányában, _az ingyenes letöltésre való szoktatás zajlik_!!! Most már késő ezen csodálkozni. Pláne ha még az ilyen kezdeményezésekre is képtelenek érdemben lecsapni, mint a fenti, cikkben említett. Miért is nem lehet egy "próbavásárlás" keretében megtudni a számlaszámát az illetőnek, majd annak birtokában megtenni a feljelentést, és kérvényezni az adatai kiadását?
  Molnár B Tamásék már a spájzban vannak. Sőt. Nem csak ott vannak, de megpróbálják kinyalni a mézesbödönt is, miközben mindent összetörnek. Ez persze nem számít. A lényeg, hogy megint sikerült belerúgniuk a szakmába. A Bocuse D'or verseny a világ legrangosabb szakmai…..
ehran 2014.03.26 22:43:31
@vakegér II: Mondjuk arra gondoltam, hogy Széll Tamás talán nem azért nyert, mert "csókos seggnyaló", hanem mert valóban kiváló szakács, és jobb volt a többieknél. Ezért talán kijárt volna neki pl. az elnézést... Ja, és anno gondolom, mikor a másik oldal "módosított egyoldalúan", és Tamás szorult ki a Bocuse selejtezőből, akkor is fel voltál háborodva, nem? A támogatás alapú eredmény meg vicc, remélem nem gondolod, hogy azon országok, akik mögöttünk végeztek, kevesebbet költöttek a versenyzőjükre, mint a magyarok. Lol
A régi szakemberek eredményei? Ne nevettess, mert leesek a székről. Mielőtt itt beindult volna a változás, évekig, évtizedekig értetlenül jártunk éttermekbe - az átlagosnál jóval többet - és az értetlenség tárgya az volt, hogy hogy lehet az, otthon vagy a rokonságban vagy a szomszédban jobb halászlét, sültet, pörköltet, süteményeket, salátákat, akármiket eszünk, mint a hivatásosoknál, akik ugye ezt tanulták elvileg, és évek óta művelik. Ez mitől eredmény? A cukrászat a mai napig itt tart, egy random vidéki nagymamánál jobb süteményeket eszem, mint a hazai cukrászdák 90%-ában. Ezt tényleg elismeréssel kellett volna jutalmaznia MBT-éknek, nem? Veregessük egymás vállát, milyen faszák vagyunk, a tényekkel meg ne foglalkozzunk. Ja, és ha elő mersz jönni azzal, hogy persze, de a vendégek kilógtak az ajtón azokból az éttermekből, meg a mai cukrászdákból, akkor csak úgy mondom, hogy ezen logika mentén a legjobb hazai étterem a McDonald's. ;)
A szakácsképzésről meg előbb tájékozódj, mielőtt felhánytorgatod az eredményeik hiányát: hogy a politikai felsővezetés támogatása ellenére! sem tudnak MBT-ék eredményt elérni - és nem azért, mert nem próbálkoznak - mivel az azt jelenleg kézben tartó szervezetek hatékonyan fúrják meg a jogszabályi oldalról. Tudod, azok a régi szakemberek. MBT-ék már tavaly készen álltak arra, hogy beindítsák a képzési központjukat, de a jogszabályokon elhasaltak.
Pont érdekes folytatása a múltkori nagy sikerű témának, (amikor egy magyar séf vallott nekem a szakma nehézségeiről), ez a nyílt levél, amit egy amerikai séf címzett egy tanítványának, aki két hét után lelépett az étterméből, feltehetően azért, mert nem bírta a terhelést. Tanulságos…..
ehran 2014.03.13 12:20:41
Azért az látszik a kommentelők többségén, hogy nincs igazán tapasztalatuk az éttermes világban, illetve ha már szóba került GR, akkor pláne a csúcséttermes részében. Szokták hasonlítani a katonasághoz a dolgot, és talán ez a legjobb megközelítés: iszonyú kemény hierarchia van, és annak is kell lennie, hogy működhessen. Az ordítás itt is könnyen része lesz a dolognak, a legtöbb helyen jellemző, sokszor óhatatlan is: nagy a hely, nagy a zaj, sürgés-forgás, koncentrálás, amin "át kell törni". A szemétkedés persze így sem szükségszerű, viszont más kérdés, hogy pontosan mit is takar, mikor van tényleg öncélú megalázás, és mikor csak keményebb hangú irányítás, amit a galamblelkű egyén már szemétkedésnek gondol, esetleg 3x mondták el már korábban normálisan, de még mindig nem csinálja ahogy kell. Az is naiv elképzelés, hogy mindig a séf veszi fel az alkalmazottat, meg hogy olyan könnyű pótolni, ha valaki elmegy. Általában eleve mindig kisebb a személyzet, mint igazán ideális lenne, senki nem örül, ha ebből még kiesik valaki.

@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Azért olyan szinten leegyszerűsíted a kérdést, hogy az már nevetséges. Millió és egy oka lehet annak, amiért valaki nem megy el külföldre dolgozni több pénzért úgy, hogy közben normális, tehetséges, jó szakember, és nyelveket is beszél. Arról nem is beszélve, hogy így tényleg soha semmi nem lenne az országból. A töritanár is egy jó példa: ha kiváló tanár és ember, meg tehetséges is, és nyelveket beszél, akkor persze menjen el külföldre, elvégre ott jobban boldogul, itthon meg adott a tanárok fizetése. Akkor ezek szerint itthon ne is legyen normális történelemoktatás? Vagy hogy gondoltad? Tanítson magyar történelmet külföldön?
Azt meg amúgy szerintem senki nem mondja itthon, hogy ne lehessen grízes tésztát enni, csak azt, hogy lehetőleg készítsék normális alapanyagból. Illetve a Mekit sem kell beszántani, az volt csak a kívánalom, hogy jelenjen meg a másik véglet is a választékban.
ehran 2014.03.16 16:16:04
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Azért az úgy látszik, hogy nincs sok rálátásod a dologra: mi van azokkal, akik mondjuk elkötelezettek egy szakma mellett, mert szeretik, egész életükben arra készültek; vagy akik felelősségérzetből csinálnak valamit; vagy akiknek versenyképes volt sokáig a szakmájuk, most már nem az, de idősek az átképzéshez; akik egészségügyi okokból nem képesek bármit dolgozni; akiknek nincs pénze átképeznie magát; vagy nincs ideje, mert egyedül nevel valami rosszul fizető állás mellett 3 gyereket; aki súlyosan beteg hozzátartozót nevel, csak kötött időbeosztásban tud dolgozni; - stb. nyilván kismillió egyéb ok lehet, ami felett "nagyvonalúan" átsiklottál.
És igen, lehet, hogy így sem kéne "fürdőskurva módjára siránkoznia az embernek", de mondjuk a fenti levélből ez nem is jött le, Te estél túlzásba.
Szerintem sem szar munka a szakácskodás, viszont keménynek valóban nagyon kemény, én minimálisan (tényleg, csak turistáskodás jelleggel) belepróbáltam, láttam, amúgy nem ez a szakmám.
ehran 2014.03.18 09:35:25
@Az evolúció megfordítója... vissza a fára!: Mondjuk akkor benned valószínűleg nincs ilyen szintű felelősségérzet, ha úgy gondolod, hogy ez nem normális, mint ahogy biztos vagyok abban is, az ismerőseid között is van olyan, aki valóban emiatt dolgozik az adott területen, csak Te ragasztod rájuk ezt a címkét, hogy önmaguknak hazudnak, mert Neked ez kényelmesebb, jobban belefér a világképedbe. Mindenesetre én ismerek nem egy ilyen embert - konkrétan volt olyan tanárom, aki versenyszférás, jól fizetett állást hagyott ott, hogy taníthasson - és részemről le a kalappal előttük.
Azt meg sajnálom, hogy nem érted, mi az, hogy elkötelezett valaki egy szakma (hivatás) mellett, gondolom Neked a pénz az elsődleges, mindegy mit csinálsz, elismerem, a legtöbb ember ezt az utat követi, bizonyos keretek között én is, de talán épp ezért én felnézek azokra, akik hivatástudatból csinálják azt amit, akár szakácsok, akár orvosok, akár kőművesek.
Nem igazán értem, Téged miért idegesít - gondolom senki nem kényszerít, hogy elolvasd vagy meghallgasd a panaszaikat. :) De ismétlem, a fenti levél számomra baromira nem tűnik panaszkodásnak.
Sárközi Ákos tegnap még nem akarta elhinni, hogy Michelin-csillagot kapott az étterme, a Borkonyha, mára talán már kezdi felfogni a dolgot (itt van róla a nagyon vicces videó, a gratulációm közben végig meg van róla győződve, hogy csak ugratom). Ezt a jó kis receptet még pár hete…..
Előbeszéd Elvileg, ha van egy jó hangkártyám, meg egy-két jó szoftverem, már tudok zenét csinálni. Gyakorlatilag viszont nem lett belőlem sem Mozart, de még egy Lagzi Lajcsi sem. Az ekönyvekkel sincs ez másképp. Még ingyenes eszközökből is van sok, de a kereskedelmiek sem…..
Sorry, csak most lett időm arra, hogy összehozzam a posztot a legjobb tavalyi keresőkifejezésekről. Kicsit megkésett, de nem akartam abbahagyni a szép hagyományt (korábbi évek: 2010, 2011, 2012), ugyanakkor embertelen meló volt átnézni azt a több mint 11 ezer keresőkifejezést, amivel…..
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
ehran 2013.12.18 23:01:01
@Dworkyll: @ehran: Kaptam egy emailt a Koobe.hu-soktól, egy igen korrekt levelet, amiben felajánlották az AngelGlow cseréjét az új verzióra. Bár amiatt, mert félreértették, hogy hol vettem, azt hitték, náluk. Le a kalappal a hozzáállásuk előtt, és egy nagy piros pont nekik.
ehran 2014.01.26 23:09:43
@guti.haz14: Pont ezt akartam én is ide linkelni. :)
"Gyors érési folyamat eredménye, hogy a könyvipar felismerte: a felhasználó macerálása helyett érdemesebb – és ami még fontosabb: kifizetődőbb – egy mindkét fél számára elfogadható protokollt érvénybe léptetni" - Gyors érési folyamat - mihez képest? Mindenki, akinek kis esze volt, már a legelején közölte, hogy eleve egy lépést nem kéne tenni a kemény DRM irányába, lásd zeneipari példa.
Csordás Attila is most keménykedne a "kalózokkal" - holott szerintem nem ők tehetnek igazán róla, hogy legálisan csak 5-6 ezer a megvásárolható kötet, a másik oldal 40ezréhez képest, arról nem beszélve, hogy melyik mennyi ideje áll ugye rendelkezésre (mondjuk mindkét oldali számokkal szemben fenntartásaim vannak...).
ehran 2014.01.28 23:19:12
@tetsuo_: Oké, így tényleg árnyaltabb, főleg a végével értek egyet. De továbbra sem értem a hezitáló kiadókat, tisztán bebizonyosodott, hogy kimaradni nem lehet belőle, és muszáj változtatni valamit a dolgokon, úgy nem maradhat, ahogy eddig működtek.
A rámen egy szenzációs, a télies időjáráshoz nagyon jól passzoló, erőteljes ízű, gazdag, érdekes, egzotikus, de mégis azonnal ismerősnek tűnő tésztaleves.Alapvetően igyekszem csak az autentikus, valódi, hagyományos recepteket összeszedni a világból, de van néhány olyan…..
ehran 2014.01.14 10:40:44
@világevő: Én ezt készítettem el: buvosszakacs.blog.hu/2011/01/09/v_107 ;)
De majd megnézem az általad javasoltat is. :)
ehran 2014.01.14 10:52:06
@világevő: Bevallom nem, tésztából bóti' volt. :)
ehran 2014.01.14 11:02:50
@világevő: Most megfogtál. :) Jó étvágyat mindkettőhöz!
Mindig jó új embereket köszöntani a blogon. Mostani írásunk elkövetője nem először alkotott már elgondolkodtatót, fogadjátok szeretettel Törpe minoritás provokációtól sem mentes eszmefuttatását a puha-DRM-ről. A cikk eredetije az eclassic blogján…..
ehran 2013.12.04 12:19:22
@RolRol: Korrekt szürkezónás könyvműhelynél működik a fél-egy éves moratórium a kikerülést illetően!
ehran 2013.12.04 12:26:57
@Kelt: Buszos "óriásplakát" ér? Bár csak féleredmény, mert nem egy konkrét könyvet reklámoznak, hanem a tcom txtr-s hirdetése.
világevő A legmenőbb étlap 2013.11.05 21:14:42
A 2 Michelin-csillagos, stockholmi Frantzén étterem hozza a skandinávoktól megszokott hihetetlen letisztult és vonzó dizájnt, de ehhez kitaláltak még egy nagyon extra megoldást, a videóétlapot. Lenyűgöző. És persze a weboldal is gyönyörű: www.restaurantfrantzen.com, na meg…..
ehran 2013.11.10 01:31:49
@rambo13: Mindig mondom, be a latin nevekel a gasztróba is! :)
Egyébként van ilyen kezdeményezés, elég korrekt is:
tarkabarka.cafeblog.hu/szotarak/ez-egy-minta-oldal-2/

@Szelid sunmalac: Az angolokat és a skandinávokat nem tudom első kézből, de az olaszoknál azért nem csak "egy-két" jó étterem van, és olyan szinten az életük szerves része a gasztronómia, hogy már csak ebből is következik, hogy nem csak éttermi szinten főznek jól. De jó pár helyen tapasztaltam is ezt.

@kantonpárti: Ez nagyon-nagyon nem igaz. Nagyon kíváncsi lennék, hogy milyen séfeket ismersz, kiknek a főztjével van személyes tapasztalatod, de ha kicsit is elmerül az ember ebben a világban, és elkezd komolyabban főzni, nagyon gyorsan rájön, mennyit számít a tehetség. Amellett persze, hogy nyilván jelentősége van az állandó kísérletezésnek is. Csakhogy a variációk száma végtelen, egy-egy fogást elkészíteni pedig sok idő, szóval nem teheted meg, hogy akármeddig kísérletezgess, annak mindig tudatosnak kell lennie. És itt jön képbe egy csomó olyan tulajdonság, ami fejleszthető, de egyáltalán nem biztos, hogy tanulható. Ha meg hiányolod a tudományos hátteret, majd egyszer nézz utána mondjuk ezeknek a neveknek: Heston Blumenthal, Hervé This, Harold McGee, Ferran Adriá, vagy lapozz bele a Modernist Cuisine című könyvbe, és rájössz. ;) Annyit segítek, hogy a főzés tömény kémia, fizika és biológia.
Egyébként igen, egy jó szószt (pl. egy jó demi glace-t) nem egyszerű elkészíteni. Meg mondjuk egy igazán jó terrint sem. És még sorolhatnánk nagyon hosszan.