Regisztráció Blogot indítok
Adatok
efi

0 bejegyzést írt és 2766 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 1860-as évek. Igen. Ő pontosan azt árulja amire gondolsz. Tényleg...
efi 2024.04.02 12:46:30
@ZON:
Szerintem éppem pisil.
1895. A híres baleset a párizsi Montparnasse állomáson, egy ritkán látható szögből fotózva..
efi 2023.11.12 17:33:53
efi 2023.11.12 17:34:38
A nyári ismétlőválogatás utolsó előtti Napi érdekese elképesztő mennyiségű, 91 fotóval! Az egykori Észbontó cári Oroszország sorozat befejezésekor - ami a kommunista hatalomátvétellel ért véget - ígértem, hogy a folytatásban a Szovjetunió "viselt dolgaival" is foglalkozom majd. A mai válogatásban…..
37 kép a mai ismétlőválogatásban! 2016-ban közölt fotók: 1972. Tankolás az ÁFOR kútnál. A kép a Faluszéli házak című film forgatásakor készült. Forrás: FORTEPAN..
A nyári ismétlő válogatás harmadik darabja. 9 éve posztoltam nektek az alábbit: 1988. Szerencsétlenség a ramsteini légibemutatón. Filmfelvétel ITT...
1919. május 1. Lenin a Kreml falánál a május elsejei ünnepségen a Vörös téren. Utólag színezett felvétel..
1846. Mexikói-amerikai háború. A konfliktus végén Mexikó végleg elvesztette Texast és a fogadást hogy megtarthatja Kaliforniát is... 1941-45. Második világháborús veterán arcán bekövetkezett változás az eltelt négy intenzív, test test elleni küzdelmeinek, közelharcainak eredményeképpen 1943.…..
1906. A San Franciscó-i földrengéskor megrepedt utca..
  Ha színházba megyünk és a távolról nem látjuk jól a színészek arcvonásait, segíthetünk ezen egy látcsővel, amelyen közelebb látszik a színpad, jobban láthatjuk az arcokon az érzelmek tükröződését. Ha egy tiszta éjszakán az égboltra tekintünk, és jobban akarjuk látni a csillagokat, szintén a…..
efi 2022.11.09 13:05:23
@38Rocky:
Hát, közel sem.
1. Nem válaszoltál rá, hogy mi van, ha egyforma tömegű a két test. Akkor nem fog gyorsabban telni az idő az "elmenőn" sem? Akkor hiába a gyorsulása, majd a nagy sebessége?
2. "Az idő gyorsulását, lassulását egyazon rendszeren belül nem vesszük észre, ez csak két rendszer összekapcsolásakor derül ki. " Ez tiszta sor, viszont jó régen szinte minden mindennel kapcsolatban volt, majd egyik a másiktól elszakadt, valamelyiken(?) lelassult az idő, vagyis ha onnan valamit idehoznánk most, akkor az a valami fiatalabb kellene legyen. És pont itt a baj. 2-t még könnyű összehasonlítani, de mi van - ha az egykor még egybegyógyult - most meg külön röpködő darabokat vizsgáljuk egymáshoz képest minden kombinációban, kapnánk sok sajátidőt, de egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ezek az összes "párosításban" konzisztensek lennének, ha egyáltalán szét lehetne szálazni. Arról nem is beszélve, hogy ezt az időeltérést a szétválás óta minden anyagdarab úgymond viszi magával örökségként, aminek ezek szerint akár 3 milliárd év múlva is jelentkezni kell, ha akkor véletlenül újra találkoznak...miközben persze már ők maguk is milliónyiszor össze-vissza gyorsultak-lassultak, másokkal találkoztak stb.
Szóval szinte csak az látszik biztosnak, hogy egy valamiről nem beszélhetünk már: bármilyen univerzális időről vagy időtartamról, mert szinte minden anyagdarab sajátideje más és más. Hogyan lehet így bármilyen kijelentéseket tenni pl arra nézve, hogy mi történt a világegyetemben X milliárd éve vagy bármikor? Hol, mivel, kinek az ideje szerint?

Összességében tehát a klasszikus példa (ikerpár) túlzottan leegyszerűsítő. Olyan mintha ha pl 10000 (egymáshoz közeli) csillag mozgásának egymásra hatását 2 darabéval akarnánk megmagyarázni a gravitációs erő segítségével, figyelembe nem véve, hogy közben a másik 9998 is hat mindkettőre és már 1 mp múlva is teljesen más lesz köztük a szitu, mert minden máshol lesz a térben.
efi 2022.11.10 20:11:12
@38Rocky:

De, olvastam, csak felületesen.
A logikai buktató továbbra is fennáll. Ha a Földről elindul a Földnek a fele - valami irtózatos hajtóművel, - gyorsítjuk (miközben a másikkal nem csinálunk semmit, hajtómű sincs rajta) - akkor azt mondjuk, hogy nem történik semmi az idővel, mindkét félgömbön egyformán járnak az órák,holott ez szemmel láthatóan nem szimmetrikus a 2 felet tekintve? És még akkor sem, ha mondjuk a fénysebesség 99,999%-ára gyorsítjuk fel, még ez sem számít semmit? Akkor mivégre van kihegyezve az egész elmélet arra, hogy a nagy sebességgel haladó test így meg úgy? Muszáj lelassulnia az időnek ilyenkor is, hiszen, ha nem így lenne, akkor az állítás csak így hangozhatna: el lehet jutni ugyan 1 év (saját)idő alatt egy 10 fényévre levő objektumhoz, de csak akkor, ha egy magunknál sokkal nagyobb testről indultunk neki. Ez nonszensz.
1909. Favágók Kaliforniában, kivágott mamutfenyővel ..
efi 2022.10.16 19:34:23
@ZON:
Jajj mán :)) Úgy még 0,1 mp pontosság sem lett volna (és milyen feszesnek kellett volna lennie!) Akkor már évtizedek óta kamera+óra kombóval dolgoztak.
Táblák és szabályok dzsungelében kerékpározunk [1] A blogot rendszeresen olvasók tudják már, hogy rengeteget kerékpározom és mivel állandóan figyelem a körülöttem zajló forgalmat, nem tudom nem észrevenni azt, hogy milyen hajmeresztő dolgokat képesek a kerékpárosok művelni, mint a közlekedés…..
efi 2022.10.11 20:09:24
@horvabe:
Akkor még egyszer, miért kell nálunk lennie olyankor, amikor nem kell használni? Kukás mellény se kell nálunk legyen. Igény volna rá, hogy ne legyen, pl délben elmegyek a boltba 500 méterre meg vissza.
efi 2022.10.11 21:24:04
@Mesterséges Geci:
A kerékpár nem lassú jármű.
Ajánlom figyelmedbe a 26 par. (1) b pontot és láthatod, hogy külön kezeli.
1875. A legkorábbi ismert fotográfia Stonehenge-ről..
A nyári szünet utáni első Napi érdekest láthatjátok ma! Jó szórakozást! 1939. Gyerekek a kútnál az Oklahoma City-i May Avenue bodegatáborban. A gazdasági válság idején rengetegen kényszerültek viskókba, miután mindenüket vagy a munkájukat elveszítették..
  Ahogy ébredezett, érezte hogy arcát finom kéz simítja végig. Az álombéli grundról hirtelen a harmadik emeleti lakásba teleportált. Egyenesen az ágyába. A kéznek finom szappanillata volt. Anya... - Laci, Lacikám... Ha akarsz jönni, akkor most kell felkelned! - jutottak el a szavak a tudatáig.  …..
Többen is nehezményeztétek az utóbbi időben, hogy túl sok a háborús fotó a válogatásokban. Nos a mai képsorban egyetlenegy sincsen, bár a vége kissé szomorúra sikerült, de ilyen az élet is. Júliusban és augusztusban most nem lesz Napi érdekes, nekem ez a nyári szünet (fotókat is kell gyűjtenem), de…..
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvednek a FOMO-tól (Fear Of Missing Out), vagyis attól, hogy kimaradnak valamiből...
Kirill a magyar református pátriárka Nem mondhatni, hogy a magyar kormányfő és általa Magyarország megítélése ez idő tájt éppen csúcsokat döntögetne az európai közvélekedés és az európai „utca embere” szemében. Az Európai Néppárt korábban Fidesz szövetséges tagjai már nyíltan felteszik a kérdést,…..
efi 2022.06.03 22:33:46
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alaposabban utánajárni, hogy mi lehet a háttérben...
Itt a nyár! Remélem Ti is sokan töltitek a hétvégét a szabadban, esetleg a vízparton és bízom benne, hogy nem ekkora tömegben, mint mai első fotónk szereplői. 1940. Tömeg a New York-i Coney Island strandján..
efi 2022.05.15 11:15:25
@Fotósképző:
Hátulról a 7.sorban a 144. muki, igaz ?
1944 márciusában a németek megszállták Magyarországot, majd októberben a támogatásukkal a nyilasok átvették a hatalmat. Vendégünkkel, Bartha Ákossal, a Véres város című könyv szerzőjével arról beszélgettünk, hogy a budapesti lakosság miként szállt szembe a németekkel és a nyilasterrorral. Ha…..