Regisztráció Blogot indítok
Adatok
meshuggener (törölt)

0 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A félmaratonos edzésem első hete, ahogy korábban már írtam, nem indult valami jól. Elrontott gyomor és baloldali térdproblémák jellemezték, melyekből az első szerencsére elmúlt. A másodikkal nem tudtam mit kezdeni, pihentettem, ilyesmi, de sok változást nem értem el. A keddi…..
Hamburger Szómagyarázó 2008.08.28 11:08:00
Mivel a feleségem, nagyon ímmel-ámmal ugyan, tanulgat magyarul, ezért érdekes szavaknál mindig felmerül bennem, hogy hogyan magyaráznám el neki, ez éppen mit jelent. Összegyűjtök néhány ilyet, magyarázzátok meg nekem, mint magyarul még nem beszélőnek, hogy mit jelentenek…..
meshuggener (törölt) 2009.01.09 14:32:17
kattogtattatok

"you have been clicking around" :-D

amugy erdekessegkeppen:

Extremely long words

* Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért

Partition to root and suffixes with explanations:

meg- verb prefix; in this case, it means "completed"
szent holy (the word root)
-ség like English "-ness", as in "holiness"
-t(e)len variant of "-tlen", noun suffix expressing the lack of something; like English "-less", as in "useless"
-ít constitutes a transitive verb from an adjective
-het expresses possibility; somewhat similar to the English auxiliaries "may" or "can"
-(e)tlen another variant of "-tlen"
-ség (see above)
‑es constitutes an adjective from a noun; like English "-y" as in "witty"
-ked attached to an adjective (e.g. "strong"), produces the verb "to pretend to be (strong)"
-és constitutes a noun from a verb; there are various ways this is done in English, e.g. "-ance" in "acceptance"
-eitek plural possessive suffix, second person plural (e.g. "apple" -> "your apples", where "your" refers to multiple people)
-ért approximately translates to "because of", or in this case simply "for"

Translation: "for your [plural] repeated pretending to be undesecratable"

The above word is often considered to be the longest word in Hungarian, although there exist longer words like:

* Legeslegmegszentségteleníttethetetlenebbjeitekként

leg|es|leg|meg|szent|ség|telen|ít|tet|het|etlen|ebb|je|i|tek|ként
"like those of you that are the very least possible to get desecrated"

These words are not used in practice, but when spoken they are easily understood by natives. They were invented to show, in a somewhat facetious way, the ability of the language to form long words. They are not compound words – they are formed by adding a series of one and two-syllable suffixes (and a few prefixes) to a simple root ("szent", saint). There is virtually no limit for the length of words, but when too many suffixes are added, the meaning of the word becomes less clear, and the word becomes hard to understand, and will work like a riddle even for native speakers. An example:

* Töredezettségmentesítőtleníttethetetlenségtelenítőtlenkedhetnétek

tör - ed - ez - ett - ség - mentes - ít - ő - tlen - ít - tet - het - etlen - ség - telen - ítő - tlen - ked(ik) - het - né - tek
"you [plural] could constantly mention the lack [of a thing] that makes it impossible to make someone make something defragmenter-free"
Hamburger A német nyelvről 2008.08.12 10:22:00
Emlegettem már, hogy sosem szerettem a német nyelvet. Ez mostanra sokat javult, de még mindig nem az igazi, valahogy a hangzása nem jön be annyira. A középiskolai kötelező német sem segített ezen, sőt... Nem vagyok nyelvész, de arra gondoltam, érdekes lenne összeszedni néhány…..
meshuggener (törölt) 2009.01.09 14:46:57
A bejegyzes szuper, csatlakozom. Azert annyit ne felejtsunk el, mielott azt mondjuk, angol szokincsunk a nemet es francia tudasunkbol szarmazik, hogy mindharom a latin es gorog nyelvbol szarmazik. Ennyi. Amikor kinyitottam eletem elso gorog tankonyvet, az elso mondat az volt. Amennyiben anyanyelvi angol beszelo vagy, maris ismersz 60000 gorog szot es kifejezest...

:-)

Ezert konnyu az atjaras egy bizonyos mertekig. Amugy vannak meg olyan erdekes kerdesek, mint nehez nyelv-e a magyar, meg hasonlok. Ez mindig az adott beszelo anyanyelvetol fugg. Peldaul egy francia szamara az olasz roppant konnyu nyelv, mig egy mandarin anyanyelvu szamara mar joval nehezebb. Probalkoztak mar egyebkent olyanokkal, hogy nyelveket rangsorolni megtanulasanak nehezsege szerint, altalaban a japan vegez elso helyen (a kb. 15 fele mod es szoszepitgetesek isteni intezmenye miatt), valamint az arab, mandarin, kantoni van az elbolyban. Egyebkent az abc-ket se felejtsuk el, a thai abece peldaul pokoli nehezen sajatithato el.

De erdekes kerdes meg a nyelv kozvetett hasznossaga. Erdemes a wikipedia mutual intelligibility szocikket elolvasgatni.

Egyvalamit pedig sose tevesszunk szem elol : olyan, hogy primitiv, vagy fejleletlen nyelv, nincsen! Gyakori tevhit, hogy azt hiszik az emberek, egy Amazonas oserdejeben elo torsz latal hasznalt nyelv primitiv. Ez nem igy van. Ertelemszeruen nincsen szavuk a toredezettsegmentesitesre, de erzelmeiket, kornyezetuket, kapcsolataikat es az altaluk eszlelt jelensegeket bamulatos komplexitassal irja le a nyelvuk.

Tovabbi erdekes adatt, hogy a nyelveszek ISO 639-3 besorolasa tobb, mint 7700 beszelt nyelvet kulonboztet meg, mig az allamok altal hivatalosan elismert nyelvek szama mindossze a 200-as nagysagrendben talalhato meg.

Az is erdekes kerdes, hogy egy adott ember hany nyelven beszel. Ha egy arab ajku valaki peldaul kantoni es mandarin nyelvjarasban is megtanul, az sokkalta nagyobb fegyverteny, mintha egy francia ajku megtanulna olaszul, spanyolul, es portugalul.

Na jo, lepihenek...
Hamburger Neves nap 2008.12.04 12:37:00
A mai napon sokminden történt a világban. Ami az én szemszögemből mégis érdekesebb, hogy születésnapom van. :)Keserű tapasztalat volt, amikor megtanultam, hogy errefele a népek szeretik, ha a születésnapukon az első, amit hallanak másoktól, az a szülinapi köszöntő. Ha ezt…..
Pokoli dilemmába’ vagyok. Most már komolyan ráfeküdnék a pulzusmérésre, de nem tudom, mivel. A sima táv- és tempómérést kicsit már unom. A környékemen már szinte minden lehetséges kombinációt lemértem, azt is tudom nagyjából, hogy ha kényelmesen csoszogok, az 6,4-es…..