Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Acél Csaba

1069 bejegyzést írt és 776 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A februári utolsó fácánozás után, mindíg fájó szívvel teszem be a puskámat a fegyverszekrénybe,leápolva, leolajozva, dédelgetve, szinte megszemélyesítve, mint egy  hűséges vadásztársat,közben  bocsánatát kérem, hogy egy darabig majd nem fogom kézbe.Pontosan öt és fél hónapig, a gerlevadászat…..
Ha jól saccolom, egy hónappal ezelőtt ültem ezen a lesen, miután a szeptemberi bikavadászat sikere miatt a terület le lett zárva. Ennek lejárta után, meg az én utam kanyargott másfelé - zömében a gerlézések irányába. Ezen idő alatt, a lesig vezető  erdei utat jócskán benőtte a szúros szederinda, a…..
Órák óta óta mentek a telefonok, ki mit lát a radar képből, a reggel nekiveselkedő eső tart-e majd szünetet a délutáni órákban. Lesz-e egy kis napfényes lyuk a fejünk fölött, amikor éppen a gerlékre várunk - ahogy ezt Karcsi neje sugallta, bízva az eddigi szerencsénkben. A forgatókönyv szerint …..
Az erős szélben susogó kukoricalevelek, jócskán rontották az esélyt, hogy időben észrevegyem ha valami jön. De igazából nem is a kukoricából, hanem a mögöttes erdőből jövő hangok lettek volna izgalmasak, hiszen a meredeken kapaszkodó domboldalban, a sok száraz ág, és kidől fa miatt, nem gondoltam,…..
Hogy ne maradjon nyitott kérdés - beköltöztek-e a kutyáim az új házukba - kéretik a szorongást abbahagyni, igen ! Nem volt könnyű a beszoktatás, napokig duzzogtak a házuk előtti deszka priccsen, elegánsabban szólva a teraszon.Először a gyomrukon keresztül próbáltam hatni rájuk - ismervén a…..
Egy kutya, nem kutya -  a magam gyártotta mondóka szerint - de ez így is van, annak ellenére, hogy a kutyának az ember a társa és fordítva. Az én két kutyás vágyam, már gyerekkorban kialakult, mégpedig egy Homoki Nagy István film hatására, ahol egy vizsla és egy tacskó  - sokszor izgalmas sokszor…..
Ha azt mondom, hogy a vadászatban nincs két egyforma eset, vagy mondjuk  inkább így, hogy vadásznap, akkor nem mondtam újat, vagy szokatlant. Ezért igaz rá a mondás hogy varietas delectat - ezért indulunk el naponta - sokszor ugyan oda - mert biztos, hogy a természet szinpadán - ha a szereplők…..
A cím, akár egy Ezopuszi mesét is jelenthetne, de ebben az esetben ez egy "család-történet". Az én családomét, aki a szünidő utolsó hetében csatlakoztak hozzám egy horgász túrára. A szünidő, egy iskolás és egy ovodás lánygyermek utolsó boldog hetét jelentette.  A Somberki tó nyitásakor már ott…..
Lehet, hogy "tőgymeleg" cinizmus, ha ezt a jeles névnapos napot felemlegetem, de sorsszerű, hogy egy naptári napban olvadnak össze.. Nekem ez a nap, a szokásos vadásznapok egyike és ebben a minőségében  kiválónak minősítem. Mármint a magam részéről, miután egyetlen Viktor, vagy Lőrinc nevezetű…..
Az autó hőmérője 35 fokot mutatott, de az biztos, hogy a napraforgó és a kukorica tábla közé ékelődött keskeny tarlón ennél több volt. A teljes szélcsend sem kímélt, az izzadtság nem párolgott, hanem lecsorgott mindenhová. Erre mondjuk, hogy ideális gerléző idő.  Azért készültem a túlélésre, mert…..
Majdnem kihagytam a lényeget, de egy blogbejegyzés mérete nem lehet túl terjedelmes, mert akkor unalmas. Nos, a vaddisznós "kaland" záróakkordja méltó lett az előzményekhez. Éjjel 11 órakor értem haza, akkor fordultam be a házunk elé, éppen a kissé elfáradt testemet bontottam ki az autóból, amikor…..
Most mellőzném a történet felvezetésének lírai részét,a tájleírást, a régen látott erdő nagyfiúvá cseperedését, az egyik, kidőlt- bedőlt les szomorú emlékét, ahol a tragikus halálú Pisti vadőrrel sokat ücsörögtünk. Bizony, legalább harminc éves emlékek ezek. Sok új les került ide, de már nem az…..
Végre valahára valós vadásztörténetet tudok prezentálni, nem csak olyan szép jelzőkkel felékesített hangulati elemeket -  a hajnali madárcsicsergéstől az estéli harangzúgásig - mint amiket Fekete István pazarul csinált és amit nem érdemes és nem is lehet  utánozni. Azok a vadász írások, amikben…..
 Ez a történet legalább harminc éves, de most jutott eszembe, amikor egy "rajongóm"- Isten nyugtassa, elvitte a harcias rosszindulata - írt egy feljelentést, miszerint én egy vadász, lovász, halász, madarász ember vagyok, az ő fogával nem törődök, stb. stb. A két kőrzeti orvos kolléga is kapott…..
A darazsak feledékenységében bízva, másnap is kiültem a lesemre. Voltak biztató előjelek, hiszen a les környéke háborítatlan volt - mint ahogy írtam, az erdő gazdája reklamált a gyengécske szóró miatt - így a disznók háborítatlanul jöttek-mentek, nem volt kedvem ide ülni. Ráadásul a lesem alatt…..
Előljáróban annyit, hogy ez a történet arról szól, amikor a vadászra vadásznak. Jelesül énrám ! Előzményekről annyit, hogy jó régen nem ültem azon a lesen, ahová ezen a napon készültem, mert kedvemet szegték. Ugyanis egy erdő melletti tisztáson szórogattam a kukoricát a vaddisznóknak, de csak…..
Egy lankás domb oldalában állt a les, jó kilátással a halastó és a les közötti erdőszegélyre. A víz közelsége miatt a hőség is elviselhetőbb volt, ha nem lett volna sok szúnyog, akár idillinek is nevezhettem volna a körülményeket.  Egy keskeny tarló ékelődött a les bal oldala mellet az  erdő…..
Egy vadász ember számára a horgászat, pótcselekvés. Igazából így vagyok ezzel én is, nem horgászni szeretek, hanem halat fogni. Az egyik elképzelhetetlen a másik nélkül, de időben igen, mert ha már  annyit fogtam amennyi kell a halászléhoz, már megyek is haza. Mi a fenének fogdossam ki szegény…..
Nem vagyok egy türelmetlen vadász - mivel számomra az is vadászat, ha nem kell zsigerelni - de az idei őzbakra, már több mint huszadik alkalommal indulok neki.Megalapozott  bizakodással, mert innen-onnan jöttek a hírek, hogy az idén korábban lesz az "őznász", mint ahogy minden előrébb tart a…..
Biztos tippet kaptam - amennyiben ilyen tipp egyáltalán létezik hiszen a a vadászatban csak a bizonytalan a biztos - hogy a mobil átjátszó torony tövében álló lesre kell ülni, mert az erdőből a tarlóra egy jó bak jár ki ! Nem valami illusztris társaság egy vas monstrum, de így már a jókívánságok…..
A tegnapi égető forróságot, mára kellemes enyhület váltotta, kevéske esővel, hűsítő széllel. Két napon belül, két szélsőség, ember  ( állat, növény) legyen a talpán aki ezt jól tolerálja.Pedig kellene, mert a klímaváltozás lényege éppen a szélsőségekben van, az állandósághoz sokkal könnyebb…..
Az előző napi kánikulához a meterológia mára még egy lapáttal rátett - vörös riasztást adtak ki az ország ezen részére. A negyvenhez közeli hőmérséklet olyan érzés, mint amikor sütés közben a sütő ajtaját kinyitjuk és a a forró tepsit vizitáljuk. A szél is elállt, amitől párássá vált a levegő, ami a…..
A következő napra jósolt eső miatt, nagy nyüzsgés volt a határban, rendsodrók, bálázó gépek serénykedtek, mentették, ami menthető. Ismerős lesre ültem, ahol az előző alkalommal egy erős testű bakot láttam, de az esteli sötétben ennél többre nem tellett. Bízva abban, hogy ezen a napon korábban bújik…..
A szúnyog irtást átvette a katasztrófavédelem ! Nevéhez biggyesztve egy két toldalékot, a valóságos helyzetet kapjuk. Ime ! Annyi szúnyog van, hogy  katasztrófa! Ez védelem? Így már jobban fedi a cég neve az eredményt! Pénz nem akadály, mondta Orbán ! Akkor mi?..
Azt mondja a vadász barát, hogy a z előző napi felhőszakadás után, ne a szurdokon menjünk le a völgybe, hátha elakadunk, ő tud egy jól járhatóat. Egy darabig tényleg az is volt, de amikor egy meredek kanyarhoz értünk, kiderült, hogy olyan vízmosásos, hogy traktornak is kihívás. se előre, se hátra,…..