Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Rollende Landstrasse

10 bejegyzést írt és 703 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1918. Az amerikai USS Fanning romboló által elfogott német U-58 tengeralattjáró tisztjei és legénysége megérkeznek a Fort McPherson-i (Georgia, USA) fogolytáborba..
Rollende Landstrasse 2020.09.15 13:33:22
@5valve: Igazad van. Rosszul emlékeztem, pedig van különbség, tehát észrevehettem volna, hogy az R71 hengerfeje egyezik az M-71-ével
1937. A Hindenburg léghajó katasztrófájában elhunyt németek gyászszertartása az Egyesült Államokban..
Bessenyeire nem hallgat vizslája, Avar István a "kutyagyilkos" színész és miért nem játszott már Kis Manyi a Fekete város külsős felvételein? A fekete város, közönségsiker, színesben... A nagy kudarcra rögvest jött a nagy siker. Az agyonpromózott ám elfuserált Rózsa Sándor utolsó része után nyolc…..
202         Október 30. Péntek Éjszaka F1-n kampóztam. Kübli állította össze a váltást, kitett a 25-ösre, messze mindentől. Egyetlen gép állt most csak ott, egy délután érkezett kisméretű, amerikai magángép. Nagyon mostohán bánunk az ilyenekkel, akik…..
Al Pacino talán egyik legzseniálisabb alakítását nyújtotta Az ördög ügyvédje c. (1997) filmben, melyben olyan sztárokkal láthattuk együtt játszani, mint a gyönyörű Charlize Theron, s az azóta igazi legendává és közönségkedvenccé vált Keanu Reeves. Nemrégiben újra megnéztem a filmet, melyet már…..
Rollende Landstrasse 2020.08.16 21:08:41
@Palánta: Mit vagtak ki a Mélység titkából? Azt hittem, jól ismerem a filmet.
Az MTI Fotóarchívumából ma régi - nagyrészt a szocialista Magyarország idejéből származó - balesetek fotóit válogattam csokorba. Meglehetősen sok, a témába vágó képet találhatunk főleg úgy hogy nemcsak autó-, hanem vasúti, sőt még repülőbaleset is szóba jöhetett. Témáik persze természetüknél fogva…..
Rollende Landstrasse 2020.07.16 15:45:37
@lutria: A gyorsvonat nem a katonavonat végébe ütközött, hanem az elejébe. A gőzmozdony állt, ennek rohant neki a dízel. A gőzöst hatralökte, az pedig összeroncsolta a mögé sorozott teherkocsikat. Az M40 "rövid" vége a rátorlódó személykocsiktól sérült meg, melyeket a kèp készítésekor már eltávolítottak.

A Wiki a számokat is összekeverte. Az M40 217 nem a vonat száma, hanem a dízelmozdony sorozatszáma.
MENETSZÉL2016 Börgönd 2020.07.05 16:29:38
Az állomás a repülőtér felől Nagyon sokszor megfordulunk Börgöndön, legtöbbször a vasút miatt, de jártunk már ott a repülőnap okán is. S itt akkor pontosítani is kell, ugyanis magán a településen sosem jártunk. Nekünk - úgy mint sokaknak másoknak is - a „Börgönd” név a híres repteret, vagy a…..
Ez volt a legkevésbé sikeres és legfeledhetőbb magyar tévésorozat Kádár János fénykorában. De egyetlen Kádár-korabeli tévésorozat sem tud olyan felejthető lenni, hogy elfelejtsék rendszeresen ismételgetni a kincstári nosztalgia tévében. Ez volt az az eset, amikor nem sikerült a propagandagombhoz…..
Addigi legnagyobb vállalkozásával tört be a rajzfilm a televízióba. Olyan sorozattal, amely arról szólt, hogy a pesti embernek semmi sem sikerül. A csoda sem segít rajta. A rádióban Szabóék képviselték a mintát, a tévében pedig Mézgáék az ellenmintát. Ez volt az első tévésorozat, amely nélkülözte a…..
Rollende Landstrasse 2020.05.28 23:35:55
@gigabursch: Túl komoran nézed. Ez a sorozat egy karikatúra. nem a rajztól kell undorodni, hanem ezen keresztül nevetni a tipikus embereken. Egyébként igazad van. Bár Paula engem inkább a dzsentrivilágból átörökölt, magát a világ fölé emelő, de egyébként semmi értéket nem képviselő figurára emlékeztet.
A XIX. századi magyar történelem egyik ikonikus és érdekes alakja az 1813 és 1878 közt élt Rózsa Sándor, alföldi betyárvezér. Megítélése a mai napig nagyon vegyes: egyesek hősnek tekintik, afféle magyar Robin Hoodnak, míg mások a bűnözőt és tolvajt látják benne. A furcsa ambivalencia abból adódik,…..
Ugyan elég régen olvasom a Dűne-sorozat harmadik részét, A Dűne gyermekeiI-t, és amíg nem végeztem vele, nem akartam másról írni, de néhány képregény közbe szólt. Ezek is olyan képregények, amelyek könyvként, önálló kiadványként nem léteznek, csak egykor a Füles című rejtvényújságban jelentek meg.…..
11 Oscar-jelöléséből ötöt meg is tudott nyerni Steven Spielberg háborús filmje, ami mind a kritikusok, mind a közönség tetszését elnyerte, és ami megjelenésének évében a legtöbb bevételt termelő film lett az USÁ-ban. A Ryan közlegény megmentése leginkább az első 25 percében látható jelentéről…..
Rollende Landstrasse 2020.04.20 12:10:55
@Time Goes By: Szívesen megvitatnám veled ezt, de akkor elspoilereznénk a filmet. Szerintem Upham a végén már teljesen feleslegesen öl. Egyrészt gyávaságból, másrészt önmaga előtti bizonyításképp. Akkor és ott már semmit nem változtatott. Upham a filmben végig, stabilan az összes többi katona ellenpontja. Még akkor is, ha néhányszor tellesen oktalanul kötnek bele, mert "kívülálló".

Na jó, tényleg ne spoilerezzünk...
Kellemes Ünnepet mindenkinek! Ígérem a képsorban semmi sem fog emlékeztetni a nyúlra, a feltámadásra vagy a koronavírusra. Ennyit tudok tenni a kedvetek javítása érdekében szerény eszközeimmel. Itthonról. 1900 körül. Két lóerős amerikai komp. A lovak által meghajtott lapátkerekű komp nem…..
Rollende Landstrasse 2020.04.12 15:57:03
@JTom: Nem látszik a komp fedélzetén a két oldalt összekötő tengely, tehát egymástól független a két lapátkerék. Kormányozni viszont nem kell, mert közeles komp, a két part közé feszített kötél mentén tud csak mozogni. A kötél látszik a kép bal alsó sarkában.

Köteles kompok még működnek a Tiszán, ßőta tiszacsegei még lapátkerekes is.

m.youtube.com/watch?v=MXnFAQKCUXs

Egyébként nem maradhatsz húsvét nélkül! :) Kellemes, boldog ünnepet neked és a blog közösségének!
1970. február 21-én, 50 évvel ezelőtt a fonyódi vasútállomáson felrobbant egy mozdony. A végzetes kimenetelű balesetről néhány adományozott fotó és egy lelkes helytörténész mesél...
Rollende Landstrasse 2020.04.09 19:34:05
@fofilozofus: minden mozdony, még a "legrendesebb" is felrobban, ha kilágyítják a kazánját és friss vizet táplálnak rá. A kazánlágyulás tulajdonképpen már megtörtént, azzal a mozdonnyal akkor már egy métert se tehettek volna. Le kellett volna dobniuk a tüzet, de az szolgálatkeptelenséggel jár. Vizsgálat és felelősségrevonás követte volna. Ezt akarták eltussolni a súlyos üzemeltetési hibával, amely akármelyik tankönyvbe bekerülhetett volna a Mit és hogyan ne! című fejezetbe.

A MÁV 520 egyébként éppen a hadimozdony jellege miatt volt ilyen strapabíró. Bár néhány év élettartamra tervezték (ez inkább csak elvárás volt, nem leírt vagy megfogalmazott szempont), a szerkezete egyszerű, könnyen karbantartható, és elemeiben túlméretezett. Ez körülbelül az elnyűhetetlenség receptje.

Kis adalék a vasúttörténethez: a német mozdony a Szovjetunióból érkezett hozzánk, ezért Hruscsovdízel volt az egyik beceneve.
A Pogány Madonnából ismert diszkóhajó valójában egy veszprémi ötlet koppintása, mely két évvel korábban született.    ..
Az iskolamester-irodalom legsikeresebb művelőjének legsikeresebb regényéből készült a Magyar Televízió és Fejér Tamás harmadik nagy sorozata. Fekete István ismeretterjesztő és szépíró a szépírásait is ismeretterjesztő és nevelő célzattal írta. A kirekesztés évei után meglelték azt a nevelő célzatot,…..
A léghajók meglehetősen rövid fénykorában számos baleset vagy incidens történt, amely bár nem olyan ismert, mint például a Hindenburg katasztrófája, legalább annyira érdekes (vagy meghökkentő) volt. Ebből válogattam nektek párat, a teljesség igénye nélkül. 1903 - Kezdjünk mindjárt egy magyar…..
Rollende Landstrasse 2020.03.09 20:44:18
Ez volt a tiszavirág életű Konzerv-Bisztrók alapötlete, de sem a proletárok, sem az NSZK turisták nem rajongtak értük. Konzerv-Bisztró Veszprém - forrás: Arcanum Digitális Tudománytár, Napló 1979..
Rollende Landstrasse 2020.03.08 17:25:21
Aki már lépett utasszállító repülőgép fedélzetére, bizonyára kukkantott már be az ajtóban álló légiutas kísérő válla fölött a nyitott pilótafülkébe. A sok kapcsoló, nyomógomb és kijelző  impozáns látványt nyújt és sokan irigykednek picit a pilótákra, akik értenek is hozzá. Sokak álma, hogy…..
Rollende Landstrasse 2020.02.18 11:59:10
@UtazóTódi: Kérjek neked engedélyt? :-) Egyébként annyira szabadon nem lehet már sétálni, mert a berendezés észleli, ha felállok (nincs a lábam a pedálon).
Rollende Landstrasse 2020.03.04 19:43:26
@UtazóTódi: Na majd szólj, ha Magyarországra is utazol.
Rollende Landstrasse 2020.03.04 19:51:58
@UtazóTódi: Haha! megvan hozzá a hatásköröm. :-)
Utazó Tódi USA nyugati part I. 2020.02.29 06:00:00
- Nem hiszem el, nincs itt! Ez nem lehet igaz! Otthon maradt az útlevelem! Na, ez pont nem az, amit az ember hallani akar a párjától a repülőtéren, járat indulás előtt két és fél órával, miután mosolyogva begurította a bőröndöket az American Airlines priority check-in pultjához a Heathtrow…..
Tudtad, hogy az újítást és a jó ötleteket mindig díjazták a Magyar Néphadseregben? Na, hát én is úgy tudtam hogy egy jó büdös francokat, aztán tessék: A "Csökkentsük az időnormákat!" felhívásra egyetlen lövészegységnél 347 újítási terv érkezett be. Lássunk pár megfontolásra érettet ebben az 1964-es,…..
Rollende Landstrasse 2020.02.12 16:06:49
@enpera: ebben igazad van. Új ötletek meg nyitottság... meg Néphadsereg... ha-ha. A hordórakodó hinta peldául jól néz ki, de sehol nem láttam a "rendszeresített tábori gördarut".
Rollende Landstrasse 2020.02.13 10:46:19
@Etniez: Számított a gyorsaság. Szó szerint életbevágó volt. Az amerikaiak összes elektronikus felderítője légvédelmi és célkereső radarjelekre vadászott. Ezeket is pusztították, de ahonnan rakétaindítás is történt, oda egészen biztosan pár percen belül érkezett válaszcsapás. Egy légvédelmi üteg munkája az volt, hogy kitelepültek, villámgyorsan célt kerestek, rakétát indítottak, és azonnal csomagoltak. Pár percen belül üres volt a placc. Oda már érkezhetett a válaszcsapás.

A háború végén újonc hajós voltam. A kapitány szerb, de törte a magyart. Éjszaka haladtunk, teliholdnál a Tiszán. Kérdeztem, hogy megnézhetem-e működés közben a radart, mert még nem láttam ilyet. A kapitány ijedten mondta: "Nem bekapcsolsz radar! bekapcsolsz radar, jon raketa!"
Rollende Landstrasse 2020.02.18 11:51:43
@gigabursch: Teljes repülési tilalom volt a légtérben. nem csak Jugoszlávia, hanem a környező országokban is a határ közelében. Azon belül, ami repült és nem válaszolt az IFF jeladója (barát-ellenség felismerő rendszer), arra automatikusan rámozdult az amerikai légierő. Nem biztos, hogy támadás is történt, mert az azonosítást nagyon komolyan vették, de inkább kitiltották a civileket a légtérből. No meg képzeld el a civil repülőgépet olyan légtérben, amely tele van "lopakodó" (alacsony észlelhetőségű) és passzív radarirányítású repülőgépekkel.

Szóval az amerikaiak (majdnem) biztosak lehettek abban, hogy ami repül, az ellenség, ami sugároz, az pedig őket akarja lelőni. Nem ok nélkül félt a kapitány bekapcsolni a hajó radarját. Mondjuk, én se nagyon erőltettem ezután, mert egyből átéreztem, milyen rossz célpontnak lenni.
Ugyanaz az író, rendező, operatőr és zeneszerző jegyezte a második magyar tévésorozatot, mint az elsőt, A Tenkes kapitányát. Annyi köze volt emennek a jelen valóságához, mint amannak a múltéhoz. A gyerekeken kívül mindenki tudta, hogy a laktanyák világa egyáltalán nem olyan. De amilyen népszerűtlen…..
Rollende Landstrasse 2020.02.17 17:03:41
@bioLarzen: annyi köze volt, hogy viszonylag gyorsan, egymás után több filmet rendelt a filmgyártól a Honvedelmi Minisztérium. Először készült a Princ, azrán a Patyolat-akció, és forgattak egy sorozatot a vadászrepülőkkel is Őrjárat az égen címmel. A hetvenes években is készítettek egy sorozatot, melyben egymás után bemutatták a fegyvernemeket. Ha jól emlékszem Hárman a seregben volt a címe.
331       Június 23. Kedd A hatodik Rövid Ugrásom ez a mai. Este 10-kor adtam le, ma reggel 6-kor már megint felvettem a szolgálatot. Ferihegy 1-re osztottak be újra. De végre ez most kutyás szolgálat, Szemit vittem magammal. Mike törzsőrmester a kutató ügyeletes…..