Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drszj73

0 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Terroir kékfrankos, hungaricum kadarka, újraéledő csóka, hazára lelt cabernet franc és mondjuk kifinomult pinot noir. A merlot meg menjen inkább csak haza. Mentségemre szóljon, hogy ez a kóstoló még előtte volt, akkor még nem tudhattam. Persze azt már akkor is lehetett sejteni, hogy…..
Légli Ottó az év undisputed borásza: áprilisban a Borászok Borászának választották meg, tegnap délben pedig kihirdették, hogy 2010-ben ő nyerte el az Év Borásza címet. Gratulálunk! Légli Ottó immár 20 éve dolgozik önállóan Balatonbogláron, és az évtized elején…..
Heimann Zoltán a magyar borászat egyik legkarakteresebb és karakánabb figurája (ha nekem kellene húzóarcokat keresni külföldi bormarketinghez, Szepsy és Malatinszky mellett biztos befutó volna). A Heimann Családi Birtok az utóbbi két-három évben a legmegbízhatóbb dél-pannon…..
A Művelt Alkoholista Pinot páros 2010.04.12 12:06:00
A pinot noir más. Más elbírálás alá esik, mások a játékszabályok. Nem elég a Burgundia-humbug, a többi nemzet sem jeleskedik elérhető árú és már jó minőségű tételek előállításában. Mondják, hogy már a fajta termelése is költségesebb, bizonyára így is van,…..
A sokak által kedvelt, és a magyar borászat utolsó húsz évében rendkívül fontos szerepet játszott Gál Tibor Pincészet - egészen pontosan a Gál család - az alábbi nyílt levelet jutatta el az Alkoholistának: A Gál Tibor Pincészet Nyílt levele Kedves Barátaink! Nagyböjt van. Ez…..
A Művelt Alkoholista Idei bor 2009.12.21 06:00:00
Ahogy ígértem, bontottam egy újabb idei bort, a Heimann birtok újborára esett a választásom. Részben azért, mert az előző cikkben is kapott ajánlást a bor, részben pedig azért, mert a családi pincészettől viszonylag ritkán iszom bort, noha a blog többi szerzője és az…..
A Művelt Alkoholista Best Buy 2009.12.18 06:00:00
Rendszeresen frissített rovatunkban olyan borokat ajánlunk, amelyek megérik az árukat, viszonylag könnyen beszerezhetőek, és élményt adnak. A számuk szerencsére töretlenül nő, és az általunk felsoroltakon kívül minden bizonnyal akadnak még bőven kellemes meglepetések. Mi azonban…..
A mai folytatásban három meghatározó tokaji borászattól kapott válaszainkat adjuk közre. Az idei évet összeségében jónak, illetve a száraz borok esetében kiválónak gondolják. Aszú viszont alig lesz, és ezt a legszebb száraz borok sem tudják feledtetni. Némi vigasz, hogy 2007…..
drszj73 2009.12.11 08:15:38
Prantner Ferencék borával eddig egyszer találkoztam, a Pannon Top 25 kóstolón; akkor azt jegyeztem meg róla, hogy más, mint a többi, ott épp nekem a másság inkább negatívum volt, de azt már akkor eldöntöttem, hogy ha tehetem, meg fogom kóstolni a pince borait. Ezt most a Radovin…..
Bréking bréking: Mint ahogy azt a Népszabóság nyomán Index anyánk is írja, Vincze Béla 2005-ös évlabdarúgója pincészetében és a boltokban is találtak 2005-ös évjáratú hamisított Vincze-borokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának…..
Egy beismerő vallomás az elejére kívánkozik: nekem még nem igazán volt szerencsém Sebestyén Csaba szekszárdi boraival. Igaz, nagyon nem nyüstöltem őket, de egyszer a bikavére, másszor a kékfrankosa kényszerített enyhe fejcsóválásra. Többször kérdeztem már itt is, hogy vajon…..
A hvg.hu arról tudósít, hogy Vincze Béla borászatát 30 napra bezáratták, miután a 2007-es Egri Bikavéréről kiderült: hozzáadott glicerint tartalmaz. A glicerin valószínűleg azért került a borba, hogy a gyenge minőségű, vékony anyagnak testet adjon. A laborvizsgálaton…..
A mai indítás valószínűleg borongós-nyálkás lesz, de a hétvégére már kiránduló időt jósolnak, így érdemes lesz beprogramozni a Szekszárdi Szüreti Napokat azoknak, akik szeretik a jó kékfrankost és kadarkát. Gyakorlatilag minden ismertebb szekszárdi pince képviselteti magát…..
Hosszú hétvégét tartottam, fesztiválozással, top pannon borok kóstolásával, de leginkább pihenéssel. Ilyenkor az átlagos hétfő-hangulatnál is rosszabb a kedvem mire végzek a munkahelyen. Ráadásul 14 fokban, szakadó esőben mentem haza. Így hirtelen felindulásból egy vöröset…..
Amióta a Borbarátban bejelentették (megszavazták?), hogy Magyarország legjobb vörösbora egy kadarka (Buttler 05), és nálunk 8 pontot kapott egy másik egri (Orsolya 07), és Szentesi József pincéjében kóstoltam egy überragend spitzenklassét (pincekóstolásnak soha ne higyj!), azóta…..
Tegnap kiosztották a pannon csúcsborokat, én is megtapsoltam a nyerteseket. A leghangosabban a Tornai pince főborászát, Várszegi Györgyöt – már a Somlói Tavaszon is elkápráztattak a 2007-es Top Selection tételek, most mind a négy meg is kapta méltó elismerését, ráadásul a…..
        Ha egyetlen magyar borvidéket kellene megneveznünk, ami a kadarkáról eszünkbe jut, legtöbbünk Szekszárdot mondaná, természetesen. A terület és a fajta neve menthetetlenül összeforrt történelmileg; a hazai bortársadalom most is…..
Beharangoztuk mi is: aranyérmes szekszárdi borokat lehetett kóstolni április 25-én Szekszárdon. Vonatra szálltunk hát, és végigkóstoltuk a kínálatot. Négyen mentünk, hogy minden aranyérmes bort alaposan megnézzünk, kevesebben is elegek lettünk volna. Ugyanis az utolsó pillanatban…..
drszj73 2009.05.06 12:24:11
magam is csatlakozni tudok az előttem szólókhoz annyiban, hogy rettentően kevesen voltak hazánk egyik történelmi borvidékének központjában az adott éveben megrendezett hegyzközségi borverseny nyertes borainka kóstolóin. Magunk itt élünk e szép városban - az egyik barátom szerint a legmagasabb emberi létforma szekszárdi polgárnk lenni- és mi öten vettünk részt ezen a jeles események, melyenk számomra a legkellemesebb meglepetés a weklerféle kadarka volt, arra kiváncsi lennék, hogy ezen tétel is kapható- a coopo áruházakban ,mint a többi,-

a kadarkákat illetően megjegyzem, hogy májujs 1. napján voltunk a Remete- boros Vesztergombinál, ahol a 2006. és 2007. évjáratú kadarákat is megízleltük és magam is egyet értek a házigadával, hogy ehelyütt az általa készített kadarka az origója minden egyéb kadarkának, ehhez mérve lehet a többit mérni,-

ekörben még annyit kívánok megjegyezni, hogy akinek volt , van vagy lesz szerencséje kostálni az Ezsterbauer 2007.évi kadarka válgotasát, az is jól jár, mert ezen nedű is kiváló, alkoholban gazdagabb mint az említett két kadarka, de ez az évjárat sajátossága,-

személy szerint nagy örömömre szolgált, hogy az aranyérmes borok között felfedeztem a Pálinkás Borház Kft. 2007.évi kadarkáját is ( borásza a kedves és kedélyes Pálinkás László), bátran ajánlom mindenki figyelmébe,-

ami még figyelemre méltó volt az említett rendezvényen számomra a Mészáros Pál Bodzási kékfrankos válogatása 2006.évből, de e bortól nem marad le a város borának választott 2007.évjaratú bora sem.

drszj73 2009.05.06 20:40:58
@lackó: a társaság véleményét magam is osztom mind a Bodri, mind a Barbár vonatkozásában,-

a kadarkát illetően pedig annyi, hogy bár a laci marad borász az Eszterbauernél, lesznek olyan termékek, amit külön is készít majd és lesznek közös produktumok is,-

egyébként az értékelés olvasható a pécsi borozó honlapján
2009. április 25-én az idei Szekszárdi Borvidéki Borverseny aranyérmes borait kóstolhatják meg az érdeklődők Szekszárdon. A rendezvény színhelye a Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Főiskolai Karának aulája (pontos cím: 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1.) A 2009-es Szekszárdi…..
drszj73 2009.04.16 19:07:41
Hűséges olvasónk, lackó Eszterbauer-borokat kóstolt, és élményeit posztba rendezte, amit mi köszönettel közre adunk. Egyre inkább úgy tűnik, valami történik Szekszárdon. Valami 21. századi villányi csoda. Mert egyre inkább felfedezzük Szekszárdot. Részemről legalábbis…..
A Művelt Alkoholista Újak 2008.11.18 06:00:00
Volt egy eléggé hosszú időszak, amikor nem szívesen ittam újbort. Meguntam a savas, nyers, kaparós vörösöket, és még nem szoktam rá a fehérekre. Aztán néhány évig csak fehéreket vettem magamhoz frissiben, különösen bejött például tavaly és tavalyelőtt is a pannonhalmi…..
Én már évek óta csak ámulok és bámulok, amikor a borversenyek eredményeit olvasom. Most is leesett a lornyonom. Olyan megabájok kerültek a felszínre, mint pl. a Pántlika Pincészet Dörgicsei Olaszrizling Selectionje, az Egri Korona Borház Sauvignon blanc-ja vagy a Szőlőskert Zrt.…..
Néha gondban vagyok, mit is kóstoljak meg. Most ilyen problémám nem volt. Egyrészt vörösbort kívánt a szervezetem a sok hárslevelű közepette. (Úgy látom, ez nem egyedi eset.) Másrészt a Radovin Borműhely megnyitotta XIII. kerületi kapuit, ahol rögvest akciósan kínáltak borokat,…..