Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Részegfilmes

0 bejegyzést írt és 41 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Belsőség A villanyautó halála 2011.09.08 09:19:15
Már régen kíváncsiak voltunk arra, hogyan hal meg egy villanyautó reális körülmények között, nem a laborban szépen kivéreztetve. Hirtelen beáll, mint a szög, vagy lassan, fogyasztót-fogyasztóra lekapcsolva kimúlik? Csik vállalkozott a tesztpilóta hálátlan szerepére. Íme.Mai…..
Két fura lebegtetés is történt ma: Art Russ, az AndroidPolice-tól tegnap este az alábbi sejtelmes kinyilatkoztatást tette Google+ oldalán "a holnapi nap NAGYON jó nap lesz egy fagyira. Esetleg egy fagyiszendvicsre."Az Android Central pedig azzal a fülessel állt elő, hogy a…..
Az XDA fórumban jelezték, hogy az USA-ban megkezdődött a 2X készülékek (náluk G2X-nek hívják) Gingerbread (2.3.3) frissítése. Nem OTA érkezik a frissítés, hanem az LG updater program segítségével tehetik meg ezt a tulajdonosok. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy…..
Kyle McDonaldnak művészi indíttatásból különös ötlete támadt: feltelepített egy saját szoftvert az Apple Store gépeire az Egyesült Államokban, és a gépre bámuló emberek arcát közzétette a tumblr-es oldalán. Állítása szerint meg akarta mutatni, hogyan meredünk a gépekre.…..
Megénekelték: Köszönjük iRichardnak a találatot...
Részegfilmes 2011.07.07 22:13:30
Úgy tűnik, az Apple nem járt el elég körültekintően az iCloud név levédésénél, legalábbis ezt állítja egy iCloud Communications nevá cég, sejthető okra hivatkozva.A beadvány szerint vállalat 2005 óta használja az iCloud nevet hasonló termékekre és szolgáltatásokra, mint az…..
Az Apple hivatalos közleményben is megerősítette azt, amit sejtettünk. Most már biztosan állítjuk, hogy:Az idei WWDC keynote-ja június 6-án délelőtt 10 órakor lesz, itteni idő szerint este hétkor. Természetesen ebben az évben is élőben közvetítünk a megszokott módon.Az…..
Jogosan, tegyük hozzá. A 17 éves Fei Lam interneten, pontosabban a whiteiphone4now.com-on árulta a fekete iPhone 4-ből fehéret varázsoló csomagját, az Apple gyáraiból származó elő- és hátlapokkal, valamint egyéb szükséges eszközökkel. Korábban már írtam, hogy 130 ezer…..
Részegfilmes 2011.05.28 00:03:20
@Fransisco Miranda:
azert Kina nem keveset profital a szerzoi jogok zarojelbe tetelevel. pl egyetemeken a diakok a legujabb dolgokat kapjak meg, es nem csak hw, sw-re gondolk, de a konyveket, sot forditjak is nagyuzembe nekik... azok meg tanulnak mint a gep, par ev, es nem sok eselye lesz ellenuk barkinek is.

(mondjuk ezt lenyulhatnank kinatol, hogy oktatasi dolgokra nincs szerzoi jog, itt magyarorszagon mar lattam olyat, mikor a tanar odaadta a jegyzetet pdf-ben, de le volt vedve, nem lehetett nyomtatni, meg semmi, csak olvasni, mondvan az az o szerzoi joga... szerencsere ghostview-ba akkor meg ezek a vedelmi mehanizmusok nem voltak belepitve... )
Részegfilmes 2011.05.28 00:27:24
@Fransisco Miranda: nem tudom hova jartal, nyilvan van par hulye tanar, en is talalkoztam azzal, de meg lehet talalni a jokat. Neha a teljesithetetlen kovetelmeny nem abbol adodik, hogy hulyeseget tanitanak (en is lattam mar olyat, mikor azt kellett eltalani az adott napon mit gondol a tanar a temarol) de nem ezek vannak tobbsegben. Pl most MSC-n csak olyan tanaraim vannak, akik akiknek nem esik le a karikagyuru az ujjukrol, segitik a hallgatokat... (jo 2 kivetel itt is van, de hol nincs, de nem ez jellemzi a szakunkat)...

nyilvan van 2 tanar tipus akit nem engednek hallgato kozelebe, a hulyeket, es a nem hallgato kozpontu tanarokat, vannak olyanok, akik irto nagy agyak, elso osztalyu kutatok tobbet tudnak altalaban mint a tanszeken az osszes tanar egyutt, viszont tanitani nem tud, viszont tud segiteni a tobbi tanarnak fejlodni, es igy vegso soron meg jot is tesznek. csak a tantargyat kell tulelni :D
Egyelőre még béta és csak az Egyesült Államokban tesztelhetik, de gondoltam érdemes róla beszámolni, mert én szeretem a felhőket. A Google következő dobása a Music. Miről is van szó? Töltsd fel a zenéidet egy "tárhelyre" és hallgasd őket bárhol. Androidon…..
A kérdés ott motoszkált eddig is a fejünkben. Azt tudjuk, hogy sokan azért jailbreakelnek, hogy a fizetős programokat ingyen megszerezzék, de mivel az ismerőseim körében ez az arány abszolút elenyésző, nem mertem volna tippelni, a mai magyarországi helyzetre. Most Lovas Endre…..
A pletykák szerint az Apple május végén kezdi meg az új MacBook Airek gyártását, és júniusban dobja piacra a Sandy Bridge-processzorral szerelt ultrahordozható laptopjait.Az Apple láthatóan fenn akarja tartani az Air iránti érdeklődést, ami tavaly októberben óriási méreteket…..
Appleblog Összemehet a Mac Pro is 2011.04.22 17:41:08
Ráfér már az Apple hivatalos szerverének kikiáltott gépre a frissítés, gyakorlatilag 8 éve nem változott a formája a Mac Próknak, pedig 2003-ban még csak nem is így hívták őket. A G5-ös Power Mac gépszörnyek óta nem sokat változott a szörny pofája.A dizájn és a…..
Részegfilmes 2011.04.24 14:02:56
@Dühöngő bika:

kulso HDD alatt mit ertesz ?
nyilvan kulso usb-s HDD-t nem

de NAS-t, SANt hasznalnak, sot, jobb helyen csak azt hasznalnak, belso hdd-t nem.
pont a redundancia, es egyebb dolgok miatt.

@Balhé az van:

azok az idok mar elmultak mikor fogtam egy asztali gepet, linuxot raktam ra, es azt mondtam, hogy server (esetunkben OSX servert).
csomo mas kriteriumnak kell megfelelnie. a szabvanyos meret csak 1 a sorban.
elvarhato meg a tarolohalozatokhoz kapcsolodas, management modul, power supply modul, halozati modul... es meg van par.
ezeknek valoszinu nem fog megfelelni. de azert irtam, hogy hatha. csak abban az esetben valoszinu, hogy csak apple-t fog elfogadni (ami nem baj, mert mas gyartoke is sajatot fogad, esetleg szerzodeses partner is gyart olyat). de az kurva draga musor mar. es azon a szinten nem Apple-t vesz az ember, meg akkor sem, ha az Apple desktopon akar mondhatjuk, hogy kenyelmes, es megbizhato "kis" BSD unix. :)
Részegfilmes 2011.04.24 14:44:49
@Dühöngő bika:

igen, ezert kerdeztem ra, mire gondolsz.

storage-nel igazad van, csak ott is van egy olyan ertelmezes, hogy SAN block szolgaltatast nyujt mondjuk FC-n keresztul ami SCSI-t visz.
tehat az OS szamara az a LU (es nem LUN, ezzel a hibaval mar sokat talalkoztam, meg tanarom is elszurta :) az a LU szama (logical unit number)) te biztos tudtad, csak meg akartam elozni ha valaki megsem jol tudta.

nah lenyeg, hogy a SAN blockot szolgaltat az LU-rol ami egy logikai particionak tekinthetjuk (elegge durva egyszerusitessel) es ezt scsi-n csatolja fel, ebbol a szempontbol lehet kulso HDD. de igazad van, ez maximum nagyon durva egyszerusites ...
Részegfilmes 2011.04.24 22:10:16
@Balhé az van:
a Server nem olcso balhe.
bar nem ertem, azert 1-1.5 milabol lehet alkotni.
egy MacPro normalis kiszerelesben 850e es folotte. szoval nem a MacPro-t erzem a jo valasztasnak,mert az mar majdnem annyi mint a rendes serverek belposzintje.
(nem bladekre gondolok, azok ugy 2milanal indulnak valahol, de hasznaltan lehet lehet olcsoert szerezni olyat, es akkor lehet inkabb azt, mint egy MacPro)

ha levelezes meg fileserver, meg ilyen alap dolgok kellenek, hanem ha mar ganyolas megy, akkor 150-200e-bol osszerakok valamit, es egy linuxal megoldom.

MacPro az egy irto jo workstation volt, nem volt olcso, mert fele annyibol osszehozom linuxal, sajat epitesben. (grafikai ipar elegge megy linux iranyaba, nyilvan Adobe meg nincs ra, de Maya, nuke mar megy, es wine-al Photoshop-ot is meg lehet beszelni).

a lenyeg a lenyeg, az, hogy valaki MacProt vesz mint servert, lelke rajta, szuksegmegoldas kell, de ha mar annyire szuksegmegoldas kell, akkor van olcsobb alternativa.

De Server kategoriaban arulni valamit, ami kozelrol se az, az megint masik dolog, es az a vasarlok megtevesztese, es mint ilyen elitelem.
A Dell marketingvezetője, Andy Lark megköszönte Steve Jobsnak a munkát, amit a tabletpiac létrehozásában végzett, majd szépen eltemette az iPadet. A haldoklás jeleit mostanában igencsak jól leplező tablet Lark szerint csak akkor jó, ha "rengeteg pénzed van és egy szigeten…..
Részegfilmes 2011.03.30 14:11:47
@guy2:
ne abbol indulj ki, hogy mi van a te eletedben otthon az iPad-el, iPhone-al.
otthoni hasznalatra tok jopofa cuccok.

az enterpise vilagban teljesen maskepp mennek a dolgok, mas dolgok fontosak.
pl tokeletesen bolondbiztosnak kell lennie, es elegge testreszabhatonak, kontrolalhatonak kell lennie, egy informatikai megoldasnak amit belevisznek a vallalati strukturaba.

mint irtak elottem a VPN-el vannak gondok iOS-nel.

valamint, az az opcio, hogy veletlenul tisztara gyalulhato a keszulek, ugy, hogy radugtad egy masik gepre szinten elfogadhatatlan.
ha eppen rendeles elott csinalja meg a kollega veletlenul, es a visszaalitas miatt nem tudja elkuldeni a rendelest idoben, mondjuk 1 napot csuszik a dolog, es leall miatta a gyar, az nem alternativa.

(az a mai logisztikai trend, hogy mindenbol kurva keveset tartanak, csak eppen annyi van amenyi feltetlenul kell a folyamatos termeleshez, 1 nap csuszas leallashoz is vezethet. ezt azert csinaljak, mert igy nem all az anyagban a raktarban a penz, hanem lehet forgatni. ezt szivta meg az informatikai ipar a japan katasztrofanal, hogy csomo alkatresz onnan jonne, de nem jon. a koztes beszallitok raktaraiban meg van, de az is gyorsan kifogy)
Steve Jobs eléggé fölélőtt, amikor az iPad 2 premierjén azt mondta, hogy az Apple tabletjére 65 ezer, míg a Google Android Honeycombra talán ha 100 alkalmazás érhető el. Az ipades számokkal nincs is semmi gond, a konkurencia azonban közel sem áll olyan jól, mint azt Steve gondolta:…..
Részegfilmes 2011.03.30 11:27:08
@Handras: az SAP-ra vonatkozo allitasod, kokretan tenyszeruen nem igaz, mielott ilyet leirsz, egy google kereses az SAP android kulcsszora mehetett volna, es azonnal lathatod, hogy tevedtel.

valamint iOS-es keszuleket ilyen kornyezetbe nem engednek be. van egy mernokok kozti mondas, hogy hulyekre meretezunk, ongyilkosokra nem.

mivel egyenlore iPhone, iPad..stb iTunes installaciohoz kotott, konnyen elofordul, ha radugja egy masik gepre a user torol mindent.
ami nem elfogadhato enterpise kornyezetben (es SAP-nel arrol beszelunk)

az hogy otthonra embereknek, jo -e az Apple termek, az megint mas kerdes.
erre szoktam mondani, hogy keveri a Jezuskat, es a Geppuskat. :)

egyebkent nem veletlenek azok a hirek, hogy az uj iOS 5-ben ezt a korlatozast megszunetik, mert tenyleg jo lenne a cucc enterpise kornyezetbe, de amig ez a "hiba" fennal addig nem erdemes szivni vele.
Ahogy Csaba is említette tegnap, az új MacBook Prók tisztességes ráncfelvarrást kaptak, a Core 2 Duók kiesése főleg az alsó kategóriás Pro laptopoknak jelent hatalmas sebességnövekedést.A 15 és 17 colos modelleket azonban már mind négymagos Core i7-essel kínálják, ami szintén…..
Részegfilmes 2011.02.25 21:34:37
@Zool2107: en most vettem egy logitech Preformance mx egeret, azon van expose gomb. tenyleg elegge hasonlo az OSX-eshez.
(hasznaltam azt is)
Az Apple bemutatta a profi laptopok új generációját. Ez volt eddig:És ez lesz mostantól (13, 15 és 17 col):Ahogy a képeken is látszik, mindegyik gépbe Core i-processzor került, méghozzá a második generáció, tehát az összes konfigurációnál jelentős az előrelépés. Az eddig…..
Részegfilmes 2011.02.25 00:50:36
altalaban az OS tok mind1. manapsag mar mindegyiket egyszeru kezelni.
az a kerdes mire hasznalod a geped.
milyen softwareket akarsz futtatni.
vagy milyen softwaret akarsz irni.

vannak versenyek, ahol kiraknak linuxos, windowsos es OSX-es laptopok. az utolso par versenyen OSX verzett el eloszor.
Ez nem jelenti azt, hogy OSX szarabb lenne mint a masik 2, de ramutat arra, hogy egyaltalan nem hibatlan.
sok kenyelmi funkcio adodik abbol, hogy OSX-hez adjak a drivereket, mivel az Apple tudja milyen hw-hez adja el. ez a tobbi OS-nel nincsen.
OSX-ben az a jo, hogy minden mukodik. viszont igazi config lehetosegek elegge keves, ha csak a grafikus feluletet vesszuk (gyk atlag usernek elerheto) megvan a lehetoseg persze, hogy a config fileokat csesztessuk, kb mint linuxban, de linux utan kicsit logikatlan, szetszort a dolog. Linuxot kevesbe lehet grafikusan configolni, bar ebben azert fejlodnek, de a config fileos macera sokkal jobb mint mac-en. Windowsban meg csomo mindent beallithatsz grafikusan, de ott a config fileos melyen belemenos resz ciki. Mindegyik mas miatt jo.

kicsit raterve a hw-re. szerintem ez a mostani huzasa az Apple-nek kicsit kicsinyes, rovidlato, es irto nagy baromsag volt. dobni az Nvidia-t az Ati, es Intel HD miatt... konkretan egy vicc. Mindezt azert, mert kicsit bekavartak az iPhone-nak, a Terga 2 miatt. valamint amit bejelentettek, a 4 magos Terga 3 miatt, es az csak az idei felhozatal. Mondjuk Nvidia erre azt lepte, hogy nem kicsit leraktak a voksukat az Andoid melett. Nagyon ugy tunik, hogy okoztak par kellemetlen percet az Apple-nek, es elegge huzos lesz tartani a fejlesztesi utemet, olyan meg nem volt, hogy Apple okostelefon platformon lepeskenyszerbe kerult. Lessz itt meg nagy harc. de ennek mi userek fogunk a legjobban orulni. szoval pattogatott kukoricat elo, es elvezzuk a musort.

akinek meg masfajta hw-re faj a foga, DELL most frissitette az XPS sorozatot. 15.6"-os gep
monitor:
15.6 FHD B+RGLED TL (1920x1080) and Skype-Certified 2.0MP HD Webcam , par dolcsiert arcfelismero rendszert is kapsz.
alapbol 6GB ram DDR3
2048 (MB) NVIDIA® GT540M GeForce®
valamint i7-es 2.7-es proci, 30 dolcsi felarert quad core-t adnak bele... van usb3 (ez lehet lassabb mint a LP, de usb3-as kulso vinyot lehet kapni)
valamint BR olvaso, es lehet kerni 3G-vel is. az alapar 1299 dolcsi.

nah en valami hasonlora szamitottam MacBookPro cimszo alatt. Tevedtem, nem veszek MacBookPRo-t.
Egy német oldalon jelent meg először az a konfiguráció, ami persze lehet akár kamu is, de megeshet, hogy valódi: a napokban a világ összes fontosabb országába megérkeztek azok a lezárt dobozok, amikben valami Apple titok rejtőzik: a kaliforniai cég megtiltotta, hogy határidő előtt…..
Részegfilmes 2011.02.24 10:10:10
@kutyek:
nem csak a grafikaban jo a cuda.
mondjuk azzal hogy dobjak valoszinuleg az nvidia vonalat, kb kiirtak magukat a grafikai iparbol, es elegge sokan hasznaltak grafikusok kozul.
viszont csomo mas helyen is hasznaljak.
altalanossagban a jol parhuzamosithato feladatoknal, ahol valami matrix muveletek vannak, es egyebb matematikai szamitasoknal hasznaljak a cuda-t. pl numerikus modszereknel. mikor kozelito megoldasokat keresnek olyan problemara, amik zart alakban nem irhatok fel, es a valos problemak tobbsege ilyen. itt nagyon jelentos a cuda, mivel klasszisokkal tobb lehetoseget ad, mint az AMD szarsaga. AMD a jatekra fekudt ra. az intel gpu, meg gyk 0.
nem az a kerdes, hogy a grafikus gyorsito integralt, vagy diszkret, hanem, hogy tamogatja-e a cuda-t vagy sem. Komolyabb helyeken faznak az AMD-tol, es az intel gpu-tol.
Arra nyilvan jok, hogy megirjak rajtuk egy doksit. de talan nem csak erre hasznalna a gepet az ember.
ha komolyabb teljesitmeny kell ott a PC (mivel ugy nez ki, Apple elmegy a AMD iranyba
www.9to5mac.com/53688/cnet-apple-moving-to-amd-ati-gpus-in-high-end-macbook-pros
) de azert bizonyos dolgokat laptopon is kell tudni. es hogy a 13-asba csak intel GPU-van pont az ami a leginkabb hordozhato, vicc .
irto sok usert vesztenenek vele, valamint es pont a komoly embereket.
grafikai iparban, konkretan faznak az AMD-tol, az intel meg szoba se kerul.
hogy meg egy kicsit arnyaljam a kerdest, ugy tunhet eddig, hogy csak a tudosoknak, es grafikusoknak ciki. de pl egy korrekt gazdasagi szamitas is elegge jol parhuzamosithato feladat, es gyorsithato cuda-val, ott vannak meg a tomoritesi eljarasok, kodolasok. (kodolas alatt nem csak a video kodolast ertem, de akar titkositasi eljarasokat is), rengeteg helyen lehet hasznalni. ezek most ugy nez ki, kiesnek.

ezert is gondolom, hogy kamu. ekkora mellefogast az Apple egyszeruen nem csinalhat, ha megis, akkor ez nem azt jelenti, hogy szarok lesznek a Macbook Pro-k, hanem akkor ezt a teljes termekvonalra gondoljak. Akkor meg megint lejtore kerulnek. Ezt a valtast szerintem mar nem fogja toleralni a grafikai ipar se. Gondoljunk bele, Adobe majdnem dobta, mikor csak a programozasi kornyezet valtozott, es ujra kellett mindent irni. Azzal, ha ezt meglepik, mar nemcsak ujrairas kell a progiknak, de jelentos teljesitmeny csokkenes is lesz. Az meg egyik software gyarto cegnek se allna jol, hogy Mac-en szarul futnak a programok. ami Epic Fail lenne.

szoval szerintem ezek a hirek kamuk, es este kiderul az igazsag.
Részegfilmes 2011.02.24 10:52:53
@kutyek:

senki nem mondta, hogy a szimulacioidat laptopon futtasd.
viszont eddig volt lehetoseg arra, hogy megirjad laptopon, a kopaszi gaton ucsorogve, tesztelhesdd. nyilvan a rendes szimulaciokat valami brutalis Nvidia kartyakon futtatod, amibol van 6 db a gepben. OpenCL meg elegge harmatosan all.

es vannak esetek, amikor eleg lenne a laptop is. nehany min-max keresesre, pl gazdasagi szamitasoknal.
grafikanal meg nem csak photoshop-ra gondoltam.
megjelentek pl a cgfx shaderek, tobb gyartonal, ami szinten nvidia. ezek is elbol ugranak. nyilvan nem laptopon fogod renderelni a jeleneteket (tobbsegeben), de azert lehessen mar osszerakni egy jelenetet laptopon is.

egy laptop teljesitmenyet is meg lehet dobni rendesen GPGPU-val.
amit leirtal azon az alapon nem kellene laptop. mert loszarra se tudnad hasznalni. nem azt fajlalom, hogy a laptop kisebb teljesitmenyu. hanem, hogy funkcionalitas vesztes jon.

es ha igaz, a hir, hogy AMD-re valtanak, akkor meg a nagy teljesitmenyt is buktad aztali kornyezetben.

Az persze termeszetes, hogy az igen nagy teljesitmenyu szamitasoknal, pl egy GRID eseteben fel se merul az Apple, de ez masik kerdes. en most az otthoni munka/melo/kutatas, es mobilitas kozti dologra kezdtem ramutatni.
Részegfilmes 2011.02.24 12:14:59
@kutyek:

szerintem is egyrol beszelunk.

de szerintem kicsit tobb. Apple termekek diakok/hallgatok koreben elegge nepszeru.
pl ha a grafikai alkalmazasok nem futnak, nem tudja kiprobalni mit hogyan kell.
Scientific linux rulez, en is szeretem, vagy redhat/centos grafikai alkalmazasokhoz.

szoval csak azt akarom mondani, hogy grafikusok, es diakok szep resze kiesik, valamint mernokok egy resze, meg meg par egyebb.

amugy Peace... :)
Az Appleinsideren jelent meg az a hirdetés, amiben a kaliforniai cég processzortervező mérnököt keres. Az elvárás egy "olyan mikroarchitektúra, ami megfelel az Apple funkcionális és teljesítményelvárásainak, és aminek a mérete illetve fogyasztása is hozza a kívánt…..
Minden napra egy bréking jellegű, magyar vonatkozású hír jut, és a csütörtök ez alól sem kivétel.Egy olvasónk arra hívta fel a figyelmünket, hogy újabb mozgolódás van az Apple-nél Magyarország ügyében. Mielőtt iTunes-ot kiáltanánk, ki kell ábrándítanom mindenkit: nem…..
A héten már írtam, konkrétumok nélkül, hogy kipróbáltam egy olyan mobilt, ami valódi ellenfele lehet az iPhone-nak. Összeladásban persze az Android is képes megszorongatni az Apple mobilját, de csak több tucat készülék képes lenyomni az egyetlen iPhone-t, mert a Google nem tudott…..
Részegfilmes 2010.10.22 10:37:11
nyilvan meg kiforratlan a WP7,
a design-ra csak annyit, hogy van aki szereti ezt a minimalista design-t, van aki nem
magyarorszagon altalaban valami csili vilit szeretnek, tolunk nyugatabbra ennek a minimalista design-nak nagyon sok kovetoje van.
nezzuk meg egy nyugati tv-t. anno mikor videovagos havernek mutattam par design tervet, hogy mivel dobhatna fel a dolgot (kicsit cnn/bbc/nbc utanerzesek voltak) mondta, hogy o a csilivilit szereti...

nekem meg nagyon bejonnek ezek a design-ok, persze nem onceluan, ha tenyleg a jol hasznalhato verhetetlen... ezek szerint Apple-os kolleganak is bejott, es azert ez mar mutat valamit.

igazabol azon all, vagy bukik valami, hogy mennyi app-ot tudnak adni a nepnek, es ezeknek milyen a minosege.

En megprobaltam ezt az iPhone-ra Xcode-bol fejlesztest, tobb problemam is volt.
1. kicsit katyvasz az egesz, nem igazan kiforrott. nyilvan jo biznisz, szoval programozok tulleptek rajta.
2. objective-c :) mondhatnam, hogy no comment, nem picit elavult nyelv.

ezzel szemben milyen elonyok vannak. WP7-ben.
itt ingyen kapsz egy Visual Studio 2010 Express-t felvertezve a telohoz szukseges osszes programozasi dologgal, es segedd appokbol is van sok, pl a design tervezesehez.
szigoru "dress" code van a progikhoz, hogy egysegessebbek legyen a kinezet, hogy ugy erezze a user, hogy egyseges a rendszer.
ez egyebkent a programozot is segiti. velem ellentetben nem sok programozonak van design/grafikus venaja, nem lennenek kepesek a koncepcioba illeszkedo dolgot csinalni, ezert MS kiadott egy "cookbook"-ot, egy szabalyrendszert, amit ha kovetsz, olyan designt kapsz, ami kell ehhez az egyseges megjeleneshez. (gyk nem kell kulon designert alkalmazni, es akar kis egyszemelyes projectek is jol hasznalhatjak)

a programozoi IDE: Visual Studio az egyik legjobb a piacon (kar, hogy nem cross platform, mindenhol azt hasznalnam).
C#+XNA+Silverlight.
C# : viszonylag konnyen tanulhato, viszonylag hatekony magas szintu nyelv. C utan kicsit kotottnek tunik, viszont par nap programozas utan, olyan mintha mindig is C#-ot hasznaltal volna.
Silverlight: ez adja meg egy egyseges app kinezetet, konnyen kezelheto, konnyi vele kovetni a "dresscode"-ot.
XNA: nah itt ut be kicsit durvan a dolog.
PC-s jatekokban is sokat hasznaljak, meg xbox360-as progik jo reszet is ebben irtak.
nyilvan nem olyan latvanyos, mint egy UT3, vagy ilyesmi, de azert elegge jo...
(ez meg raadasul "cross-platform" marmint PC-xbox360-WP7 kozott)
kicsi tulzassal, ha xbox-os jatek iranyitasat atirod giroszkopokra, kvazi mar kesz is a xbox-rol portolt WP7-es jatek... (bonyabb esetekben meg buveszkedni kell, de casual game kategoriaban kb ennyi volt a musor).

ezert is vagyok bajban, hogy iPhone4-et vegyek, vagy WP7-es telot.
iPhone4 rohadtul bejon, sok app minden, csak az a franya iTunes-os dolog ne lenne.
WP7 meg kiforratlan, viszont ahoz tudok programozni, es az is tetszik...
kb per pill sak mat, nem tudok donteni. :)
Részegfilmes 2010.10.22 12:21:28
@holex:
iTunes-os dolgon azt ertem, ha van egy asztali gepem, es egy laptopom. mondjuk 99%-ban asztalival hasznalja az ember, meg is van minden szepen az asztali gepen levo iTunes-on szinkronizal, meg ilynek.
aztan radugja a laptop-ra, ahol ezek nincsenek meg, azt szepen torli az iPhone-rol (iPod-nal hasonlo), tehat 2 helyen kell tartani ugyanazt.
ha atmesz haverhoz, akkor meg tisztara gyalulja...
lehet csak en nem tudok valami trukkot, de ezt en borzaszto idegesitonek tartom.

az objective-c -re mondtam, hogy elavult.
Xcode keretrendszer meg nem jon be, de ez mas keredes, az attol meg lehet jo.

ha meg nagyon elvadult dolgot akar az ember, akkor ugyis "unsafe" dolgot kell csinalnia. mondjuk szemelyes velemenyem az, hogy valoszinu olyanoktol meg Steve bacsieknak minden haja egnekallna.

nem kevernem ossze a desktop app irast, es a telefonra valao programozast, desktop-ra sokkal jobban bele kell melyedni a dolgokra, mert ott altalaban valami nagy szamitasigenyu valamire van szukseg. (most is irok C#-ban egy progit, es parszor mar elkuldtem meleggebb eghajlatra Bill bacsiekat). desktop dolgoknal tenyleg elvarhato, hogy rugalmasabb legyen a rendszer, es C#-ban azert trukkozni kell, plane szalkezeleseknek.

telefon viszont teljesen mas teszta. ott is persze vannak elegge bonya dolgok (pl grafikus engine portolasa, hirtelen nem emlexem, hogy ID, vagy UT motort portoltak nemreg), de tobbsegeben egyszerubb dolgokat ir az ember telefonra.
pl egy oldalhpz mobil app-ot, vagy casual game-et... stb
ott viszont C#-nak van elonye. (xna-val es silverlight-al).
ketsegtelen hogy megneznem, hogy WP7-re hogy portoljak azt a 3d engine-t, de az mas teszta :D