Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Építész60

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   TÉGY A MOTIVÁLATLANSÁG ELLEN!FELHÍVÁS AZ ORSZÁG VEZETŐ, VÉLEMÉNYFORMÁLÓ ÉRTELMISÉGÉHEZ ÉS A MAGYAR VIDÉKI ÉRTELMISÉGHEZ  Tisztelt Értelmiségiek! Magyarországon a válság talán legszembetűnőbb módon a kistelepülések gazdasági és szociális…..
Építész60 2008.08.30 21:07:55
Kedves Csutakaszürkeló!

Ne haragudj, ezt tényleg nem tudom überelni! Az az igazság, hogy nem is lenne helyénvaló azok tükrében, amit írtál. Igazad van abban is, hogy be kellene laknunk a Te és a Tiedhez hasonló helyzetű falvakat. Néhány éve szabályos kultusza alakult ki annak, hogy a tehetősebb nemzeti érzelműek erdélyi falvakban vásároltak parasztházakat, nyaraló céljából. Nem tudom, hogy milyen természeti adottságai vannak annak a környéknek, ahol laksz, de ahhoz, hogy valami hasonló mozgalom kialakuljon azért, hogy az elnéptelenedő magyar falvak is népszerűvé váljanak, választ kell adni arra a kérdésre, hogy miért pont ott vásároljanak házat, akiknek van rá tehetősségük. Bocsánat, hogy okvetetlenkedem, de nincs a környéketeken valami pozitív példa, ahol a település hasonló adottságú és mégis sikerült valahogy kitörni ebből a helyzetből? Arra gondolok, hogy Sitke is akkor vált ismertté, amikor Balázs Fecóék elkezdték a kápolna mentési akciójukat, vagy az Órségben számos falu apraja, nagyja részt vesz a faluturizmusban, beengednek a házukba, hogy megnézd, régen hogyan éltek, a pajtában a régi szerszámok, eszközök, tökmagolajat préselhetsz, ha kedved van hozzá, a szomszéd házban házi rétest sütnek, betérhetsz kóstolóra. A Művészetek Völgye falvaiban is hasonló a felállás, ha Márta István nem találta volna ki ezt a fesztivált, hányan tudnák, hogy hol van Kapolcs? Azt mondod, belűlről nem nagyon lehet felrázni a falutokat. Nem lehetne valami rendezvényt kitalálni hozzátok, amivel legalább egyszer bekerülnétek a híradásokba? Esetleg az ügynek megnyerni egy olyan embert - színészt, énekest, együttest stb. - aki(k) felkarolva az ügyet a nyilvánosság erejével népszerűvé tenné, mert közel van a fővároshoz és ezzel növelné a falu ázsióját. Ne haragudj az ötletelésért, ez szerintem foglalkozási ártalom, hogy nem tudok sokáig tépelődni elméleti síkon egy problémán, azonnal a megoldás lehetőségeit keresem. Tizenegynéhány éve családi vállalkozunk és a túlélés érdekében valahogy ez a reflex kialakult. Mégegyszer bocs, de az a véleményem, hogy ki kell találnotok azt, hogy a maradék 8 házat miért vegye meg 8 városi család, aztán némi reklám, mondjuk egy zenei rendezvény segítségével a közbeszéd szintjére emelni a települést. Nagyon sok Isten háta mögötti kis falu azáltal lett híres és felkapott, hogy egy közismert ember fantáziát látott benne. Keressétek meg azt, vagy azokat, akik segíteni tudnak ebben, hátha nálatok is sikerül!
Üdv: Építész
Építész60 2008.08.31 16:12:11
Kedves Szürke Ló!

Ez már azért sokkal jobban hangzik! Szerintem fontos, hogy ne egyedül akard a csatát megvívni, a többieknek is rá kell érezniük, hogy mit nyerhetnek azzal, ha felkapott hely lesz a kis falujuk. Indíthatnál egy civil mozgalmat, ami azt tűzné a zászlójára, hogy egy éven belül országosan ismertté teszi a falut, természetesen valami pozitív dologgal. Ha esetleg olyasmiben is gondolkozol, ami az épített környezettel kapcsolatos, akkor én javasolnám, hogy keresd meg Makovecz Imrét, ha ő személyesen nem is tud segíteni, de biztosan tud ötletet, támpontot adni a továbbiakhoz. Mivel nem tudom, hogy konkrétan milyen stílusú rendezvényre gondolsz, így nehéz valakit ajánlani, aki bevállalná, hogy az ügy mellé áll. Az is fontos, hogy őt is megérintse a dolog, talán nem lenne rossz, ha a környékről elszármazott lenne, mondjuk, ha Miskolc környékére gondolok, nekem rögtön az EDDA és Pataki Attila ugrik be. Hidd el, ha kezd összeállni a történet, arra is rájössz, hogy konkrétan kire lenne szükség, akkor pedig meg kell szerezni az illető(k) elérhetőségét, aztán vegyél egy nagy levegőt és hívd fel, vagy küldjél egy e-mailt. Én az összes rendezvényt így szerveztem le, és azt kell mondanom, hogy az igazán nagy embereket a mérhetetlen segíteni akarás, szerénység és készségesség jellemzi. De természetesen segítek, amiben tudok, ha már abban a fázisban lesztek.

Üdvözlettel: Építész