Regisztráció Blogot indítok
Adatok
catmezei

27 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Január, február, itt a nyár – tartja a mondás. Érdemes már most elkezdeni a narancsbőr kezelését, hogy ne a bikiniszezon küszöbén kelljen kapkodnunk. (Kép: Pixabay) A téli hónapokban – különösen az ünnepek alatt – többet eszünk, viszont kevesebbet mozgunk. Ezáltal a szokásosnál nagyobb…..
A jóga és az úszás szerelemgyereke a jógaúszás. Energikussá tesz, harmóniát teremt, és még egy sor áldásos hatása van. Ráadásul pofonegyszerű. Az úszás a ritmikusan ismétlődő mozdulatok révén bizonyos mértékig eleve szabályozza a légzést. Ha pedig tudatosan figyelünk a ki- és belégzésre, még többet…..
A lényeg a kendermag, nagyon jó cucc. Azért a többi se kutya, mind a sárgaborsó, mind a tofu kiváló fehérjeforrás, meg lehet fizetni, és szerintem finom is. Sárgaborsó-főzelék: olaj, apróra vágott hagyma, majd fokhagyma, éjszakára beáztatott sárgaborsó, víz, forrás után só, bors, pirospaprika,…..
Az ősi indiai gyógyítórendszer, az ájurvéda természetes praktikái kíméletesen, mégis hatékonyan támogatják a szervezet védekező és öngyógyító folyamatait. Télen különösen nagy hasznukat vehetjük. Kép: Pixabay Élet és tudás Az ájurvéda szó a szanszkrit ájur (élet) és véda (tudás) szóból ered.…..
Igazi fehérjebomba hús nélkül. Csicseriborsós-tofus curry: apróra vágott lila hagyma és kis kockákra vágott paradicsom olajon, sóval megpárolva. Amikor kész volt, apróra vágott fokhagyma, valamint garam masala, koriander, gyömbér, curry ment még rá egy-két kavarás erejéig, aztán a leöblített…..
Háromnapos bableves ihlette. Babfasírt: maradék bablevest botmixerrel nyunyákosítottam, ment bele még egy kis fűszer, majd zabpehely és zsemlemorzsa. Utóbbi kettőt túl is toltam valamennyire, így kicsit száraz lett a végeredmény, a dekorációként is szolgáló növényi tejföllel tettem…..
Nem nagy macera, nem is kell olyan mereven venni, mégis nagyban javíthatja az életminőséget. Így működik a világ, és benne mi magunk is Az ájurvéda szerint az úgynevezett dósák működtetik világunkat. A dósák valójában energiák – irányító erők vagy rendező elvek –, amelyek az öt őselemből,…..
Ilyen kaja nem tudom, létezik-e hivatalosan, de szerintem egész jó lett ettől függetlenül. Volt itthon savanyú káposzta, krumpli, tofu, hagymák, fűszerek, olívaolaj. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, ment rá megtisztított, felkarikázott krumpli, arra kicsit összevágott savanyú káposzta,…..
Időnként kapok ilyen-olyan alapanyagokat, ilyenkor megnézem, mi van itthon, és aszerint próbálok előidézni valamit. Most egy kisebb sütőtök, illetve néhány szem alma és körte volt a kiindulási pont. Adva volt, ugye, a tök, nem túl méretes, de annál szebb sütőtök. Pár szem krumpli még árválkodott…..
A kor előrehaladtával mindenkit érint a csonttömeg állományának és sűrűségének csökkenése – nem mindegy azonban, hogy az milyen mértékű. Szerencsére nem vagyunk eszköz nélküli kiszolgáltatottjai e folyamatnak. Kép: Pixabay.com A csonttömeg 25 éves kor tájékán éri el a maximumát. Ezt követően…..
Zabpehely jó néhány éve szinte mindig van itthon. Eleinte főként jótékony hatásaiért fogyasztottam a legkülönbözőbb módokon, most, hogy a boltban szinte minden nagyjából a duplájába kerül, az ár is legalább ilyen fontos szempont. Kép forrása: Pixabay.com Sokféle kapható zabpehelyből, én főként a…..
Egy némiképp elrontott lencsesaláta új élete. Másra lett jó, na. Eredetileg egy salátaszerűséget csináltam, főtt lencséből és sült édesburgonya-sárgarépa-lila hagyma-fokhagyma kombóból. Nem lett rossz, csak menet közben valahogy elbambultam, a lencse kicsit túlfőtt, a zöldség kicsit túlsült,…..
Látványra nem túl bizalomgerjesztő, viszont finom, és semmiféle kófic nincs benne. Egyszerűbb forgatókönyvet kívánni sem lehet: reszelt alma, a zöldségesnél árválkodó utolsó nyünnyedt banán, szilva kis darabokra vágva, mazsola, csipetnyi só, fahéj, víz éppen csak annyi, hogy kutyulható…..
Nem az a kimondott randisali-alapanyag, az azonban egyértelműen a medvehagyma mellett szól, hogy még a fokhagymánál is eredményesebben méregteleníti a szervezetet. Bár szárítva és mélyhűtve is fogyasztható, frissen a leghatékonyabb. Most pedig éppen szezonja van, ráadásul az esőzéseknek köszönhetően…..
Télen hajlamosak lehetünk kissé elengedni magunkat – ami „a hidegre való tekintettel” elnézhető, ám tény, hogy nyomot hagy a külsőnkön. Az alábbi praktikák segítségével viszonylag gyorsan és különösebb erőfeszítés nélkül segítenek újra formába lendülni. Még jobb, ha meg tudjuk állapítani az ősi…..
Az ősi indiai gyógyító rendszer, az ájurvéda szerint az, amit reggel teszünk, meghatározza a teljes napunkat. Ha pedig rendszeresen megadjuk magunknak ezt a kis törődést, nagyban javulhat az életminőségünk, nemcsak testi, hanem szellemi-lelki szinten is. (Kép forrása: Pixabay.com) Nem is olyan…..
Valamikor csupán sápatag bolti tészták optikai tuningolására használtam a kurkumát. Később megtudtam, hogy az ősi indiai tudomány, az ájurvéda által évezredek óta alkalmazott növény a gasztronómia mellett a gyógyászatban is fontos szerepet játszik. Hatékonyságát pedig a modern medicina is igazolni…..
Télen alattomosan kúszhatnak fel a kilók. Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, nem feltétlenül kell alapjaiban, különféle lemondások árán megváltoztni az étrendünket. Már az is sokat számít, ha gyakrabban és nagyobb arányban fogyasztunk zsírégető ételeket. Tény, hogy így valamivel lassabban érünk…..
A téli hideg és a sapkaviselés bizony megviselheti a hajat, de egy kis odafigyeléssel rengeteget javíthatunk az állapotán. Az alábbi praktikák és pakolások mindenki számára elérhetők, és mivel részben vagy teljes mértékben természetesek, kellemetlen „mellékhatásoktól” sem kell tartanunk. (Kép…..
A hamvazószerdán kezdődött nagyböjt szerves részét alkotja a húsmentes étkezés, ami már önmagában tisztít testi és lelki szinten egyaránt. Ugyanakkor akad néhány praktika, amivel ezt a folyamatot még inkább elősegíthetjük, de a tisztulás érdekében akkor is alkalmazhatjuk őket, ha nem tudunk vagy nem…..
A fényhiányos téli viszonyok között általában melankolikusabbak, enerváltabbak vagyunk. Hogy pusztán levertségről, netán depresszióról van-e szó, abban a szakemberek sem feltétlenül értenek egyet. Mindenesetre érdemes megpróbálkoznunk néhány kedélyjavító módszerrel, mielőtt gyógyszerek…..
Az indiaiaknak rengetegféle növénye van, amelyek hatóanyagait a legkülönbözőbb módokon hasznosítják többek között az ősi gyógyítórendszerükben, az ÁJURVÉDÁBAN. Ezek közül jó néhány mifelénk is megterem, vagy legalábbis beszerezhető emberi áron. Segítségükkel pedig nemcsak az egészségedért, hanem a…..
A hinduk ősi gyógyítórendszere, az ÁJURVÉDA nem különösebben foglalkozik az élelmiszerek vitamin- és ásványianyag-tartalmával. Ehelyett azok ízére, zsírosságára, hőmérsékletére helyezi a hangsúlyt. Az alapízek a következők: édes, savanyú, keserű, sós, fanyar, csípős. Emellett megkülönböztet…..
Az ősi indiai gyógyítórendszer, az ájurvéda szerint a mindannyiunkban jelen lévő három dósa, vagyis egyfajta működési elv aránya határozza meg a testtípust, azaz a praktirit. (A dósákról ITT olvashatsz bővebben.) A prakriti könnyen megállapítható egy teszt segítségével, én általában EZT használom.)…..
Nem kell olyan szigorúnak lennünk magunkhoz, mint a jógiknak, az ésszerűség határain azonban érdemes a jóga öt előírása szerint élnünk, a testi-lelki-szellemi harmónia jegyében. Kép forrása: Pixabay.com Ne legyünk túl szigorúak magunkhoz A kétrészes sorozat első részében a Patandzsali-féle…..