Regisztráció Blogot indítok
Adatok
akov

365 bejegyzést írt és 2532 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A legutóbbi Borsmenta sajtóklub-kóstolóra már új helyszínen, a Borirodában került sor és ezúttal a hárslevelű volt a téma, egy maratoni, 18 tételes sor tükrében. Tokaj mellett Mátra, Somló, Neszmély, Villány és Eger is képviseltette magát az időben két évtizeden átívelő…..
A Borrajongó Jura II. 2017.10.26 06:00:00
(Olvassátok nagy szeretettel vendégszerzőnk, a WSET diploma aspiráns Dámosy Bálint cikksorozatának második részét a rejtélyes és kiismerhetetlen Jura-ról. Az sorozat első része itt érhető el.) L’Étoile Château-Chalon után L’Étoile-ba vettük az irányt. Amint az legkésőbb egy párizsi látogatás után…..
Simán több, mint egy évtizede, hogy értetlen arccal kóstolgattuk az első Tabunellokat. Talán a Budavári Borfesztiválon lehetett ez 2008-2009 környékén. Kétrészről is érthetetlennek tűnt a dolog. Egyfelől derült égből csattant a sangiovese a fehérboros borvidékről, másrészt pedig úgy tűnt végre…..
akov 2018.12.20 09:38:42
@gergo16: köszi a visszajelzést. Igen, nekem nagy a bizodalmam benne, annyira, hogy idén tavasszal telepítettem is. Szentesinek 2004-től kezdve az egyik legjobb bora, 10 éves tételek még rendben vannak. Több MW-nek mutatta, el voltak ájulva tőle.

Török Csabának - bár nem akarok fogadatlan prókátor lenni - nincs ekkora szerencséje, mindig valami félrement nála a szőlővel vagy a borral, pedig igyekezett erősen. 2015-ben nagyon jól sikerült neki, addig szinte csak kesergett róla.

A Bussay és a Vylyan nekem nem jött be, furák voltak és messze Szentesi mögött.

A fajta keveset terem, ez tény. Majd meglátjuk!
Hát, ha valami nehéz és kemény, akkor az a bormarketing. Sokszor nem csak csinálni erőfeszítés, de bizony elszenvedni is az. Két faragatlan gyémántot szeretnék most nektek megmutatni, amely a tudattalanra építve próbál önnön magánál egy kicsit nagyobbat kommunikálni...
akov 2018.12.03 13:06:04
akov 2018.12.03 14:56:32
@Syntax Error: köszi. Lehet kicsit félreérthető voltam a 2. borral kapcsolatban, de nekem a riesling-rizling a gázos pont. A többi csak dagályos parasztvakítás.
akov 2018.12.04 08:41:24
@varga.daniel.sokbor: persze, az is suttyóság. Köszi :)
Az Etyeki Kúriánál tett soproni látogatás egy különleges programmal folytatott, az eisenstadt-i/kismartoni Esterházy-kastélyban. A Moët Hennessy Louis Vuitton birodalom borainak főszereplésével különleges kóstolót szerveztek a kastély grandiózus Haydn-termébe. Margaret "Maggie" Henriquez, a cég…..
A Real Companhia Velha (RCV) – bár jártam a Douroban, írtam is borvidékről szépen s hosszan – viszonylag ritkán tűnik fel a jegyzetfüzetemben. Csak annyit tudtam róla, hogy nagy. Nem kicsit. Néhány alap borukat, ha kóstoltam is, mindig kb. az volt a sommázat, hogy korrekt, jó ár-érték arányú, de…..
akov 2018.11.24 11:22:17
@furmintfan: köszi :)
Tokaji száraz bor-fronton közel 20 év alatt rengeteg fellángolásnak, stílusváltásnak, fordulatnak és vitának lehettünk szemtanúi. A türelmetlenek szerint 20 év hosszú idő, a türelmesebbek szerint nem. Egy biztos, a tokaji száraz furmint (és hárslevelű) borstílusa sok…..
akov 2018.09.21 20:59:00
Meg tudom érteni a barcelonaiakat, hogy tele van a hócipőjük a rengeteg turistával, tényleg sokan vannak, például az idei nyár valahogy úgy alakult, hogy több ismerősöm is járt a katalán nagyvárosban. A dolog akkor lett gyanús (mindenki a katalán nagyvárosba megy idén?), amikor…..
A Borrajongó Mit ér a régi bor? 2015.06.09 06:00:00
Nagyjából semmit. Kíméletlen, de sajnos így van. Sokan sokféle reményt táplálnak, amikor megtalálják a szekrény tetején a három évtizede porcicákkal marakodó Debrői Hárslevelűt. Ez most akkor biztos sokat ér, hisz régi, tehát eladjuk. Nem is hinnénk el, mennyi ilyen story…..
akov 2017.12.26 21:42:11
@Josi Kalamár: Mennyit ér egy 30 éves német old-timer autó? 100-100000 Euró?
akov 2018.06.25 12:14:03
@Levihun: így alapból semmit. A cikk is ezt írja. Elolvastad? :)
akov 2018.07.12 11:37:07
@Krasnyák Dudu: höhö
Elég ritkán fordul elő, hogy egy chardonnay-kóstoló kapcsán nem Burgundia borai kerülnek terítékre, ezúttal azonban a szomszédos Ausztria egyik legjobb borászata, a Weingut Velich két borának két-két évjárata volt a főszereplő. Roland Velich borászata, a Weingut Moric…..
akov 2018.05.19 23:41:32
A Borrajongó Muskotályoskodás 2018.05.04 06:00:00
Rég írtam már posztot. Pedig vannak jópofa kóstolóink, meg egyébként is még iszok rendesen, szóval volna épp miről. Csak már nincs kedvem jegyzetelni, háttérinfókat kutatni, agyalni, hogyan gyúrjam mindezt rendes írássá. Most mégis megpróbálkozok újra. Mert időnként azért csak jól esne beszámolni,…..
akov 2018.05.06 21:36:43
@drbarta: egyik legrégebbi szőlőfajta!
Elég sok félreértés kering a 2018-as Michelin Kalauz kapcsán, így összeírtam, hogy pontosan mit is tartalmaz magyar szempontból, és mit nem...
akov 2018.03.27 08:33:30
Elméletben teljesen egyetértek minden idők egyik, ha nem a legjobb magyar nyelvű bor esszéjében leírtakkal, a kiválasztás és kiválasztódás rögös ösvényeiről, mégis vannak kivételes esetek, ahol sem a józan ész, sem semmilyen logikai rendszer nem segít annak megértésében,…..
akov 2018.03.13 08:49:53
@zoli: nem zöld feltétlenül, de nagyon sok, túl sok általában és sok régi Brunelloban sem épül be. És tuti nem hordótannin...
akov 2018.03.13 11:15:07
@zoli: Nekem pont ellenkező a tapasztalatom, a komoly Sg borok mindenhol tanninosak. Szerintem egy Chianti is frankón tanninos tud lenni. Náluk azért meleg van, ami vastagítja a héjat és szarabb tanninokat generál. Részben ez belejátszik... az alapborok, amiket rövidebben macerálnak, kevésbe érinti a probléma nyilván.
akov 2018.03.14 13:24:26
@ringsider: nincs nagyon távol Bdxtől. Sok Brunello még adott esetben durvább is. Sokban emlékeztet a tanninok minősége és textúrája a nebbiolora.
Ritka, hogy a borral kapcsolatos hírek és információk átlépik a magunkfajta szubkulturális fórumokat úgy, hogy lendületből letarolják az üzleti-, bulvár- és közéleti sajtó hasábjait is. Tavaly decemberben, még az úgynevezett gazdaságünnepi karácsony-nagyüzem előtt mégis valami ilyesmi történt,…..
akov 2018.03.04 20:27:36
Talán nem túlzok, ha azt állítom, Takács Lajos a magyar borvilág egyik legérdekesebb, legeredetibb egyénisége, és nagyon jó, hogy mindezt nem kell múlt időbe tenni, hiszen a Somló elhagyása után Lajos most Tokajban tevékenykedik (valószínűleg kevesen tudják: Takács Lajos a borvidék szülötte,…..
(Kedves olvasónk, Török Attila cikkét olvashatjátok. Köszönjük!) Beszéljenek hát a tények. Ha a magyar bor és a külvilág szóba kerül, a vélemények néha önsajnáltatók, máskor inkább önámítók. Jogos ilyenkor a kérdés: milyen adatállományra is támaszkodnak ezek? Első nekifutásra a nemzetközi (pld.…..
akov 2018.01.23 07:08:39
@BZoltan: mi az állítás? Túl jó vagy túl rossz? Nem tudományos, indikatív.
akov 2018.01.23 07:50:38
@BZoltan: Persze, igazad van. Ugyanakkor ez is egy módszer, ha az eredménye tényleg csak indikatív is. Régen a Marsot is csak távcsővel vizsgáltuk, amíg pár űrszondát oda nem küldtünk, hogy többet tudjunk meg róla, igaz, sokszor áron. Végig lehetne járni ezeket az éttermeket, esetleg telefonon fel lehetne keresni, de mivel a feladat kb. lehetetlen méretű, belefogni is kár volna. Annyiban indikatív, hogy jelzi a magyar borok színesztő jellegét a borlapokon.
Kettőezer-tizenhét végnapjai ismét ürügyet szolgáltatnak arra, hogy szerkesztőségileg összeszedjük azokat a borokat, amelyek bizonyos okok miatt emlékezetesek voltak. A továbbkattintás után elsőként a magyarokat gyűjtöttük csokorba a szokásos módon. Most pedig boldog(abb) új évet kívánva szeretnénk…..
akov 2017.12.30 10:50:50
Nos, ez az olcsó chilei cabernet sauvignon, ez a kis spórias klasszikus annyira felizgatott, hogy olyan cikket írtam, ami esetleg egyeseket sértett volna. Össze is hívtam a Borrajongó szerkesztői bizottságát, hogy véleményezze az irományt. Amúgy ilyen bizottságunk nincs, nem is volt és soha nem is…..
akov 2016.06.04 20:00:07
@Fiskális: köszönöm az értékes kiegészítést! Nem tudok róla, hogy a magasabbra tett boraik kaphatók lennék itthon. Vannak még hasonló pincék, pl. az Ausztriában jól ismert Viu Manent, 6-8 Eurós boraik akár 5-8 évet is kibírnak.
akov 2017.12.25 16:35:44
@Oskar Krauss: érteni vélem a véleményed, de rettentő elnagyoltnak gondolom. És sok bortermelőt sértesz meg ezzel, ugye tudod? És szar cuccból nem lehet nagy bort csinálni. Ezzel még adós a tudomány. :) Amúgy szakértőket sem ismerek, aki Villánytól el lenne ájulva. Villány 15 éve a múlté, kivéve pár apróbb termelőt. Házibort, mármint ilyen fater borát én asszem sosem ittam jót.
akov 2017.12.27 12:56:49
@Gabssy: Egyetértek, köszi! Ha valakinek ez a véleménye, akkor nem kell bort inni...
Az év hátralévő részét már az ünnepi palackoknak fenntartva, december közepére is jön a menetrendszerű egyveleg. Otthon, vendégségben, étteremben, buliban, (bor)fesztiválokon kóstolt borok itthon, ennek megfelelően hosszabb-rövidebb, részletesebb vagy nyúlfarknyi, kóstolás közben vagy emlékezetből…..
A novemberi kóstoló-dömpingből Tar Ferenc és a hozzá tartozó "borbirodalom" (Carpe Diem, finewines.hu, riesling.hu) is alaposan kivette a részét. A hónap során megrendezett több izgalmas kóstoló közül én kettőn vettem részt, syrah-kat és riesling-eket kóstoltunk (ittunk) meg.…..
Novemberben újbor-pozitívnak kell lenni, nincsen mese. A borász a friss szüretnek és a cash-flownak örül, a többieknek pedig pakolni illik valami jófélét a liba mellé. A kulcsszavak szintjén a frissesség, a fogyaszthatóság és a nembántás volna a lényeg. Legendák nálunk egyelőre nincsenek, nehéz ezt…..
Egyszer azt találtam írni, hogy „rövid múltja ellenére Bakó Ambrust én az egyik legrátermettebb és leghaladóbb magyar bortermelőnek gondolom”. A borok mögött lévő emberen túl ezt a fantasztikusan jól sikerült 2013-as évjárat borai alapján bátorkodtam megfogalmazni és ma sem gondolom másként.…..
akov 2017.11.16 08:50:06
@pecz: "A következő évnek jól kellett volna sikerülnie, de Bakó Ambrusnál a rossz széria sajnos folytatódott. Megelőzendő a magas alkoholt és a bamba savakat, mindent korábban szedett. „2014-ben bekerülhetett a pincébe egy új élesztő, ami hidegen erjeszt és rendkívüli mennyiségű borostyánkősavat termel.” – meséli Ambrus az analitikai adatokkal megtámogatott elméletet."

Esetleg olvasni a cikket? :D
2014 óta művelek szőlőt és – kisebb segítséggel – készítek belőle saját bort, saját fogyasztásra. A dolgot csak ajánlani tudom, rengeteget lehet belőle tanulni. Az ember megismeri saját korlátait, van ideje a szőlőben elgondolkodni és lehet tesztelni, érdekel-e minket ez…..
akov 2017.11.07 09:43:08
@MádiN.: A Plébánia út végén van a tangazdaság, a domb tetején.
akov 2017.11.12 14:42:28
@IWAS: Köszönöm szépen. Szándékosan nem akarom keverni a borblogger "karrieremet" (sic!) a bimbódzó termelőivel. Messze még a fény, szóval nem ugrálok nagyon, plusz a borok sem úgy sikerültek, ahogy szerettem volna, túl sokat kell hozzájuk magyarázni. Persze szívesen megmutatom bárkinek...
Többféle ürügy kínálkozhat egy közepesen nagyobb palackmennyiség borhűtőből történő kisöprésére. A legkézenfekvőbb természetesen a felmerült helyigény kielégítésének okán összetrombitált fosztókóstoló lenne, de ezúttal mégsem ez történt. Véletlenszerűség helyett ugyanis az elmúlt két évben félkomoly…..