Regisztráció Blogot indítok
Adatok
tudos77

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasóink 80%-a egyest vagy kettest adna Demszky Gábor főpolgármesteri teljesítményére. Népszerűsége reprezentatív felmérések szerint is 10% körül mozog. Heti szavazás-összesítőnk. (Fotó: Index) Ezen a héten a legtöbb szavazat a Demszky Gáborról szóló cikkünkhöz érkezett…..
w Szabadíts meg a gonosztól 2010.01.29 07:00:00
S az aranyba vont ég alatt, - mert beköszönt az ünnep - a szabadság sétára megy. Hős népe ágat lenget, s ő kézenfogva vezeti szép gyermekét, a rendet. József Attila: Május Kísértet járja be Magyarországot, a szabadságot gyűlölő kísértet. Undorító eszmék szerelemgyermeke,…..
tudos77 2010.01.29 09:04:22
Ez a cikk szerintem alapvető félreértésen alapul. Én úgy veszem észre, hogy mostanság az embereknek nem a szabadsággal van bajuk, hanem ezzel a demokráciának álcázott anarchiával, ami most szép hazánkban folyik.
Nagyon kevesen akarják a szólásszabadságot, vagy a véleménnyilvánítási szabadságot korlátozni, akik pedig ezt akarják azok általában a legnagyobb liberálisnak, vagy demokratának állítják be magukat. Ezek az félresiklott gondolatok vezethetnek oda, hogy ma csak a tatárjárás, vagy a törökvész tagadását tiltanák meg (talán erkölcsileg nem is indokolatlanul), de holnap pedig ilyen alapon viszik el azt, aki az épp hatalmon lévő "Virág elvtárst" nem a Kárpátok géniuszának és nem a legnagyobb államférfinak tekinti.
Manapság inkább azzal van bajuk az embereknek, hogy az állam a túldimenzionált egyéni szabadságjogokat a társadalom érdekei elé helyezi. Ezért lehet azt megcsinálni hogy néhányan rettegésben tarthatnak falvakat és félholtra verhetik az intézkedni kiérkező rendőröket. Próbáljuk csak az intézkedő rendőrnek a demokrácia fellegvárában, az USA-ban azt mondani, hogy "anyád" , ha pedig netán az intézkedésben próbálnád meg akadályozni, vagy támadólag fellépni ellene úgy lőnének le, mint egy rühes kutyát. Ezután pedig nem meghurcolják a rendőrt, hanem kitüntetik. Talán nem véletlen, hogy a vidéki Amerikában a bevásárlás során megpakolt autóban a slusszkulcsot nyugodtan benthagyva lehet mondjuk megebédelni egy étteremben.
Egy normális demokráciában az áldozatot ugyanannyi jog illeti meg, mint az elkövetőt és ebbe az is beletartozik, hogy az őt ért bármilyen formájú kár forintosított megtérítésére igényt tarthat az elkövetőtől. Ha nem tudja kifizetni, még azt is leüli. Az államnak pedig az állampolgárt ért legkissebb sérelmet is szigorún meg kell vizsgálnia és az elkövetőt büntetnie kell. Itt pedig ne csak a tyúktolvajokra gondoljunk, hanem azokra a bankárokra is, akik a zsíros prémium reményében gyakorlatilag büntetlenül játszanak a betétesek pénzével fej vagy írást. Na, amég ez nincsen meg kishazánkban, addig demokrácia sincs, csak demokráciának álcázott anarchia.
Szeretem Kertész életigenlő depresszióját. Nem mondom, hogy olyan akarok lenni mint Ő, én olyan akarok lenni mint Én, de pontosan ez a lényeg. Kertész pontosan olyan mint önmaga, megengedheti magának hogy önmaga lehessen, felépítette saját magát, a sorsából, igen sorsából, nem…..
tudos77 2009.11.09 01:45:10
@pappito:

Bocsáss meg pappito, de a kommented a legnagyobb közhelyek felfűzött halmaza, gondolván itt a németek szembenézésére a nácikkal...
Ha egy kicsit is ismernéd a németeket - a köznépet, nem a politikusok frázisait - akkor tudnád, hogy ez egy eszméletlen baromság. Az egyszerű ember ha nyilvánosan szóba kerül a dolog - főként hivatalos eseményeken - akkor ejnyézik egy kicsit, ezt azért mégsem kellett volna, csúnya-rossz németek voltunk, stb-stb.
Aztán ha egy kicsit összehaverkodtok, villámgyorsan előkapja nagypapi ss egyenruhás fényképeit a szekrényből a vaskereszttel együtt és a snapsz mellett könnyes szemmel mesél Horst nagyapó hősi tetteiről, amit a barbár oroszok földjén vitt véghez a nyugati civillizációt védelmezve. Ezt az énjüket az író nemigen fogja megismerni, arra nagyon odafigyelnek, ezért is érzi magát olyan jól Berlinben. Szembenézés helyett én inkább mesteri össznépi színjátékról beszélnék.
Másrészt az általánosításoktól és a kollektív felelősségvállalástól kiver a víz. Mi a fenéért az egész magyarság tehet a német kollaboráns honfitársaink tetteiről? Ne maszatoljuk el a felelősséget, van nevük a férgeknek, nem masszaként "magyarok". Megvan a pontos számuk és jórészt a neveik is. Na, ők felelnek a dologért, nem az ellenállók, a honfitársaikat bújtató falusiak, vagy a 4 éves gyerekek. Ezt azért elődeink pontosan tudták és pest lámpavasain nem kollektíve magyarok lógtak, hanem nyilas Ferencek és nyilas Lászlók. A tettesek javát szinte rögtön felkötötték, aki pedig megúszta, az megköszönheti Rákosinak, aki féregtársait átmentette a saját erőszakszervezetébe.
Nem hiszek a szervezett vallásokban, csak hülyítik az embereket, akik nem képesek önállóan talpra állni – hallani gyakran a nem hívők, esetleg „maguk módján vallásosak” érveit. Esetleg hozzáteszik, hogy akinek igazi hite van, azoknak nem kell közvetítő Istenhez.…..
tudos77 2009.08.29 15:24:31
A véleményemet én is a katolikus egyházról írnám le, mert én is ezt a felekezetet ismerem behatóbban:

1. Az a pap, akinek tilos a házasság és a gyermekvállalás, ergo az oly fontos család, amiről folyamatosan prédikálnak, az ne adjon tanácsot senkinek ezekben a kérdésekben, mivel köze nincs a dologhoz. Ha viszont az emberek többsége jobban ért ezekhez a dolgokhoz a papoknál, minek templomba járni és egy hozzá nem értő okoskodásait hallgatni? Majd ha lesz felesége és egy rakás gyermeke, esetleg tanácsot kérek tőle, ha valami családi problémám van.
A család szetnségéről prédikálunk, viszont ha az a szerencsétlen tévelygő pap gyermeket vállal és megnősül, alkalmatlan lesz a hivatására? Hogy is van ez?

2. 2009-ben a 2000 éves katolikus egyháznak nincs egyetlen női papja sem, ellenben gyermekmolesztálási botrány minden napra jut.

3. Semmi probléma azzal, hogy a katolikus papság oroszlánrésze nem heteroszexuális, de akkor vállalja ezt fel nyíltan, hiszen akkor a mássággal kapcsolatos kérdésekhez jobban értenek az átlag embernél, így akinek ebben a témában van szüksége tanácsra szívesebben fordul hozzájuk. Ugyanakkor a heteroszexuális kapcsolatot fenntartó papokat ne diszkriminálják, hanem engedélyezzék számukra a családalapítást, mivel a házassággal kapcsolatos kérdésekben viszont hozzájuk fordulnak szívesebben az emberek.

4, Jelenleg, az előző 3 pontból kifolyólag úgy gondolom, aki a gyermekét kettesben hagyja egy katolikus pappal, vagy a papság erkölcsi normáit állítja gyermekének példaként, az az esetek többségében komoly szakorvosi segítségre szorul.

5. Az előző 4 pontból következve úgy gondolom, a katolikus egyháznak komoly, gyökeres megújulásra van szüksége, különben hamarosan a kisegyházak közé csúszik le. A jelenlegi totális erkölcsi válságában én személy szerint nem szeretném, ha egyetlen adóforintom is hozzájuk kerülne, vagy ha egyetlen, az ország irányításában szerepet vállaló politikus bármiféle pozitív, esetleg követendő példaként említené meg őket számomra. Majd ha nem diszkriminálják a nőket és a családos embereket, akkor talán én is vállalni fogom katolikus gyökereimet.
Egy kicsit jobban ráértem, így legyenek a minősítetett időszakok a téma. Mik is a minősített időszakok? Például a rendkívüli állapot, a szükségállapot ilyen. Ezekről lesz bővebben szó ebben a bejegyzésben. Elsőként, mi is az a minősített időszak? Az országvédelem…..
Amikor Winkler elkezdte összeszedni életének tíz legcsapnivalóbb járművét, iszonyatos ötletbörze indult be a TC-ben, ennek aztán az lett a vége, hogy belelkesültünk, és Csikós is összegyűjtötte a magáét, meg én is. Elvégre, tizenöt év nagy idő, van miből szemezgetni.…..
tudos77 2009.08.21 13:49:49
@szabi1983: az 1200-est én egyébként mindig egy külföldön gyártatott olasz autónak tartottam, tényleg nem volt rossz gép. A Lada autói a Samaráig bezárólag a maguk korának válallható autói voltak (nem kis olasz besegítéssel). De ugye ebben a cikkben nem ezekről van szó, a 2110-en már a maga korában is sokat szörnyűlködtünk, nagyjából ezzel a modellel kezdődött a Lada hanyatlása, tökéletesen a helyén van a negatív top 10-ben.
Szerintem.
Láttunk már néhány kivégzős játékot (a klasszikus macskarugdosós műfajnak bizonyára szentelünk majd egy postot a későbbiekben), de eddig ez viszi a pálmát. Gyakorlott játékosoknak nyilvánvaló, hogy a programot a Warcraft III: The Frozen Throne titkos pályája ihlette, de ez mit…..
Mindenki jól emlékszik a három kismalacra, akik a farkastól való félelmükben kőművesnek álltak. De mi van akkor, ha már a jól megépített téglaház is kevés, mert a kiéhezett vad közben rájött, hogy be tud jutni a kéményen? Nagyjából ezt a helyzetet dolgozza fel a 3 lil pigs…..
Izgultam, vajon bejutok-e Buda legújabb über-felvágós, exkluzív bárjába, a rejtőzködő budai arisztokrácia törzshelyére, a Minibe, ahová tudvalevőleg nem engednek be bárkit.A Roham utca tövében, a történelmi Déryné tőszomszédságában nyílt idén a Mini - a hely olyan…..
Nyilván emlékeznek még, bő három héttel ezelőtt a Winkler megírta autós újságírói munkásságának legszörnyűbb mélypontjait. Gondoltam, most ideje egy másik listát is közzétenni, ebben is akad talán érdekesség. Ez itten az enyém. De mivel elég sokat veteránozok, meg ami…..
tudos77 2009.08.05 20:22:21
@tudos77: A toplistámon a Lanost megkövetem, és kitörlöm, mert közben eszembe jutott egy autó, amit még az évezred elején elvittem egy haverommal egy próbakörre. Életemben nem röhögtem még olyan jókat mint akkor. Ehez az autóhoz képest a Lanos egy BMW volt. Az "autó" neve:

Daewoo Tico

Értékelése: Muhaha-ha-ha-ha.
tudos77 2009.08.05 23:52:22
@tcom: Semmi gond nincs azzal ha szeretted a Suzukidat, de azért baromságokat ne írj a Corsákról. Valószínűleg soha nem ültél egyben sem, a műszaki adatait sem nézted meg, hanem itt a fórumon olvasgatva összeszedted a közhelyeket és kerekítettél egy kis bejegyzést, amivel igazolod miért is szeretted annyira a Szuzukát.
Azon azért összekarmoltam magam a röhögéstől, hogy az alap Swifthez képest (3 henger 76 Nm nyomaték) az alap Corsa (4 henger 88 Nm)úgy érezted nem akar indulni. Ez a váltózás meg aztán tényleg hülyeség, mert ugyan a swiftnek szerintem is jobb a váltója, de azért az opelnél sem érzi úgy az ember, hogy beszorult volna, vagy nem tud vele váltani. Anyám az 5x évével és a bolt-otthon közötti vezetési gyakorlatával elég jól elboldogult vele.
Mi éveken át használtuk mindkét típust bevásárló autóként, úgyhogy nekem elhiheted, tapasztalatból írom, a corsa mérföldekkel jobb autó.
Rosszqtya elkezdett matekozni, miután mindenki bizonygatta neki, hogy olcsóbb kocsival járni, mint tömegközlekedve, ő meg a lenti levél alapján úgy néz ki, jól felhúzta magát ezen. Volt már egyébként szó erről, egyszer már egy költségszámító excel táblát is feltöltöttünk…..
tudos77 2009.01.17 19:25:06
@isti86:

Kis barátom, a szövegértelmezés nem egy tárgy, tehát a "lenne olyanod" kifejezés használatát kerüld el.

Szerinted miről szól ezt a cikk? Gondolom te annyit vettél le belőle, hogy aki gazdag az járjon autóval, mert az egy luxuskiadás.

Már ez a megállapítás is baromság. A közgazdasági fejtegetés pedig egy röhej.

Az autó nem luxus, hanem alternatíva. Számolni kell, mérlegeli és eldönteni, hogy fenntartsa-e az ember. A posztíró nagy agyával arra jutott, hogy akinek felesleges pénze van (gazdag), csak az vegyen autót, mivel luxuskiadás, viszi a pénzt, kispénzűnekne is gondoljanak rá.

Ez baromság.
Ezen az alapon a cégautó is luxus, a hulye vállalat inkább bkv-n járatná a dolgozóit, az jobban megéri. Na persze.
Csinált valami kis excel táblát, noha az autó 1 km-re jutó összköltségének számításával könyvtárnyi szakirodalom foglalkozik (a netes is van jónéhány oldal) és jól bebizonyította az állítását. Szerinte.

Én meg erre leírtam, autózni nem luxus, hanem alternatíva. Bele kell számítani a megtakarított időt. Xy Kft. sem azért tart cégautót mert nem éri meg. Belekalkulálják a dolgozó idejét is és megéri.

A kispénzű ember is ezt csinálja. Ha a fodrász azalatt az egy óra alatt, amit a tömegközlekedéssel veszít még megcsinál két vendéget, máris másként néz ki az egyenlet. Vagy az anyuka ha ezt az időt a gyerekeivel tölti és azok nem a Mónikát nézik, még anyuci nincs otthon, akkor esetleg ember lesz belőlük és nem én fogom a segélyüket kiadózni. Arról nem is szólva, hogy jólkereső emberként majd támogatják az anyjukat később. Ezt hogy rakod be az excel táblába?

Na, akkor ezt szövegértelmezd.
tudos77 2009.01.17 19:34:55
@KopaszMercis:

:-)) Nézz már zsíroshajú skodás barátunk.
Süss ki még néhány kolbászt a büfébe és ne okoskodj, mert kibaszott nevetséges vagy.

Unokáink benzine mi? Ezt a segget.
tudos77 2009.01.17 19:46:56
@KopaszMercis:

Legalább a nickedet változtasd már zsíroshajúvegabiciklisre te köcsög ha a jövőről írkálsz:) Nem hiteles így.
Na megyek tankolni unokáim benzinéből, mivel kibaszottul nem éri meg.
Az utóbbi időszak híreiben egyre gyakrabban tűnik fel egy Zotye nevű kínai autógyártó, amely eddig ilyen, és ehhez hasonló járgányokkal bombázta a kínai közízlést. A nem túl szép emlékű ős-Terios kabrión kívül ugyanezt meg lehet venni náluk fémtetővel is, új, valamivel…..
tudos77 2008.12.18 12:10:44
A kínai minőségről, meg hogy gyártanak ők szuperjót is a 90'-es évek közepén megesett első és utolsó kínai cipővásárlásom jut eszembe.
Kellett egy kényelmes, zselétalpas edzőcipő, azonban csóró középiskolásként csak az olcsót engedhettem meg magamnak. A család egyik cipőiparban dolgozó ismerőse mesélgette akkoriban, hogy micsoda minőséget kezdett el produkálni a kínai cipőgyártás, a nyugati gyártók már szinte csak ott dolgoztatnak, mert olcsón a legjobbat kapják, a hatalmas ipari fejlesztések és a precíz, minőségi, fillérért dolgozó munkaerő miatt. Ha okosan akar sportcipőt venni az ember, akkor csak a kínai American Sport-ot vegye, mivel az valójában Nike, csak majdnem féláron. Amikor a gyártosoron lemegy a Nike, a kínaiak még kinyomnak ugyanabból a cipőből néhány milliót, csak saját cimkével, na ez az American Sport. Ezt jó tudni gondoltam, ez kell nekem. Minőségi cipő, amit úgyis csak edzeni hordok, ezért nem számít a márka, csak olcsó legyen. Találtam is ilyen cipőt (nem a kínai piacon, hanem márkás cipőket áruló boltban az alsó polcon), ára sem filléres, a kialakítása meggyőző, egy az egyben a Nike egyik tavalyi modellje. Gondoltam az összkép egy vásárlást megér, sőt az eladó is azt mondja, még egyet sem hoztak vissza hibával.
Megveszem a cipőt, próbaút megyek edzésre benne a város másik végére, jó hosszú séta. A cipő egyre kényelmetlenebb. Odaérek, megnézem, a zselétalpba töltve valami szappanos vízhez hasonló anyag volt töltve, ami a szétnyíló illesztéseknél lassacskán mind kifolyt. Anyázok, de az edzést azért végigcsinálom zselétalp nélkül is. Indulok haza, kis kocogás után majdnem fejreállok, mivel a bal cipőm talpa teljesen levállt a ragasztásnál, csak az orránál fogja még valami (nem vicc, nem kitaláció, első használat, teljesen új cipő). Ott állok sötét este, otthonról egy órányi gyalogútra levállt talpú cipőben. Szükségmegoldásként a haverommal összerágtunk két csomag rágót, azzal próbáltuk megragasztani, kevés sikerrel. A hazaút vagy két óra csoszogás lett. Másnap a boltban pénzbehajtás, a boltos szó nélkül, a cipőt meg sem nézve (ennyit arról, hogy nem volt még dolguk hibás darabbal)visszaadta az árát, amit kevésselkiegészítve vettem egy KangaRoost (made in australia), igaz csak sima talppal, viszont ha előveszem a sufniból kerti munkára így 14 év után is kopottan, de hibátlanul egyben van. Azóta én tudatosan kerülöm mindenből a kínait, a legendák ellenére a legtöbb dologban odafigyeléssel nem is túl nehéz ezt megtenni.
Így történik meg az, hogy a haverom Sony tévéje (made in china, de micsoda kontrasztja és felbontása van!)egy hónaposan kering szervízről szervízre, az én Sony - made in japan - tévéjeim (8 éves meg egy 2 éves) hibátlanul működnek. Szerinte a Sony már nem márka, szerintem meg Kína kerülendő mindenből.

Az autókkal is valahogy így vagyok, minőségellenőrzés, illetve minőségtudatos munkakultúra nélkül olcsót lehet, jót nem előállítani. Akinek már volt folyamatosan elromló, mindíg márkaszervízben álló, amikor kellene sose működő autója, az tudja, hogy fél-egymillió forintot simán megér az üzembiztonság tudata két hasonló kategóriás, de más gyártmányú autó között.
A gazdasági válság miatt újra megszorítások lesznek, és a Kormány nem akarja kifizetni a 13. havi juttatásokat a közszférában dolgozók és a nyugdíjasok számára. A hírek ellentmondásosak: nem világos, hogy pontosan milyen lépésekre gondol a Kormány (és személy szerint a…..
tudos77 2008.10.31 22:40:12
Figyeljetek már!
Itt tényleg csak minden 10. beíró érti mi történik ma ebben az országban, a többi meg csak írja a sablon kézen-közön hallott baromságait?

13. havi fizetés nem egyenlő a kötelező jutalommal, ez a közszféra dolgozóinak fizetésének 1/12-ed része, törvény szabályozza, ennek tudatában vállalod a beosztásodat, amikor aláírod a munkaszerződésed. Ha ezt elveszik az olyan mintha a japán odamenne a az esztergomi gyárban a szerelőmunkáshoz és azt mondaná: holnaptól 10.000 forinttal kevesebbet adok, mint amennyiért aláírtál. Mi lenne ekkor? Semmi, mivel egyoldalúan nem módosítható egy munkaszerződés.
Most ezt próbálja a kormány lenyomni néhány százezer család torkán. Mivel ezeknek az embereknek a jövedelme tökéletesen fehér, nincs zsebpénz, munkaebéd, cégpénzen kupleráj, céges autó, stb... innen könnyű elvonni, a minimálbérre bejelentett helikoptertulajdonosok adózásra szorítása már munkaigényesebb dolog lenne, igaz az államcsőd elkerülése szempontjából eredményesebb is.
Nameg a sok baromnak egyszerű beadni, hogy ezek rengeteget, de rengeteget keresnek, mint pl. a feleségem 2 tanári diplomával, 2 felsőfokú nyelvvizsgával nettó 90.000 forintot. Mégsem sír, hogy emeljék meg az eva-t, vagy a magánszférában dolgozók szja-ja 10%-al magasabb legyen, hogy az országnak jobban menjen, hanem csinálja mert szereti csinálni.
Csak megjegyzem és nem dicsekvésként, hogyha én (magánszféra) a nagyon nem kevés fizetésemhez év végén csak 3 havinak megfelelő jutalmat kapok, akkor nagyon rossz évet zártam (nem is sokszor volt még ilyen). Ha pedig bejelentenék, hogy a fizetésem 10%-al egyoldalúan csökkenteni akarják olyan röhögések közt szambáznék át a munkaügyi bíróság után dolgozni a konkurenciához, hogy leszakadna az álmenyezet.
Összefoglalva, aki szerint a közszférában sokat keresnek az szerezze meg a szükséges képesítéseket és takarodjon oda dolgozni. Aki szerint meg a magánszférában jobb az élet, annak ugyanezt tudom tanácsolni pepitában. Ez ilyen egyszerű, ahol kurva jó, oda kell bekerülni, nem sírni.

Még a sok barom a nővérek, mentősök,meg a tűzoltók (dolgozók!!!) fizetésén csámcsog, addig nem kell foglalkozni az igazi problémákkal:
- segély=minimálbér
- az inaktív munkakerülők tömeges gyermekvállalása
- a nyugdíjjak politikai okból történő erőltetett emelése
- a mindent behálózó politikai korrupció
- a liberális törvényekkel gúzsba kötött rendőrség tehetetlensége
- a "kis súlyú" bűncselekmények relatív szankcionálatlanul maradása
- a liberalizmussal szétvert magyar oktatás totális csődje, a felsőoktatás szánalmas színvonala (egy kezemen meg tudom számolni azokat az egyetemeket, főiskolákat, amelyek diplomásainak pályázataival hajlandó vagyok foglalkozni)
- tömeges feketemunka és össznépi adócsalás!!!

Persze még a közszféra 13. havi fizetését be lehet a sok túlművelt polgárnak adni az ország problémáinak fő forrásaként és megszüntetését az üdvözítő megoldásként, addig nyilván az előbbiekben említett - sajnos hatalmas szavazóbázist érintő - problémákat szépen lehet takargatni.
- Asszonyom, tudna adni egy kis pénzt?- Ilyen erős, egészséges ember? Menjen el inkább dolgozni.- Asszonyom... Alamizsnát kértem, nem tanácsot.*Gondolom, akárcsak a heteroszexista SzIN-plakát, a tegnapi Napló is csak keveseknél verte le a lécet. Igaz is, a nincsteleneken, nyomorékokon,…..
tudos77 2008.08.19 09:08:46
Egész biztosan van olyan csöves, aki azért kéreget, hogy visszakapaszkodjon az utcáról, és erre fordítja a tarhált pénzt, nem pálinkára, csakhát az a baj, hogy ez a típus olyan, mint az UFO, mindenki beszél róla, de mutatni senki sem tud belőle.
Nekem édesanyám három dolgot vallott, miszerint:
1. aki nem dolgozik, az ne is egyék
2. akinek piára és cigire telik, az gazdag ember
3. aki az utcán embereket zaklat, az minden egyéb gazemberségre képes
Ennek szellemében ő soha nem támogatta meg a kódisok pálinkafogyasztását, inkább a gyerekei iskoláztatására fordította azt a keveset, ami volt. Ennek a blognak a haladó szellemisége szerint nyilvánvaló, hogy ő egy alja ember volt, aki nem hajléktalan embertársai májcirózisának kialakításában és a környék kocsmáinak fellendítésében vállalt szerepet, csak a gyerekeinek élt. Szégyellem is.
Nos, csöves embertársaimmal való kapcsolatomat (tarhálónak semmit) ez a neveltetés és két esemény határozza meg, amiket tanulságos voltuk miatt meg is osztanék.

A 90’-es évek közepén elkerültem otthonról főiskolára, itt esett meg az első történet. Egy szép tavaszi napon haverommal mentünk valahová, amikor is leszólított minket egy csövi. A srác pontosan annak a sztereotípiája volt, akinek az emberek 99%-a egy fillért sem adna, 30 körüli cigánygyerek, jól láthatóan munkaképes, viszont tiszta kosz, cigi a száj sarkában. Éppen küldtem volna odébb, amikor ránk zúdított egy tetszetős monológot a bajairól, de olyan jól csinálta, hogy namég. A sztori a szokásos, abban az időben divatos hasbaakasztás volt (erdélyi vagyok, apámat lelőtte a szeku, anyámnak szívgyógyszer kell, arra gyűjtök…), de ezt olyan humorosan, vigyorogva adta elő, éreztetve velünk, hogy pontosan tudja, hogy mi tudjuk, hogy hadovál és piára kell a pénz, de hát ez a szokás, valami hülyeséget mondania kell. Egyszóval komoly színészi teljesítményt mutatott fel a csávó, ráadásul jól el is szórakoztatott minket, úgyhogy azt mondtam magamban, itt a kivétel, ez kap egy huszast. (Kis adalék azoknak, akik nem emlékeznek a kor jövedelemviszonyaira: minimálbér 12000, egy sör 50, heti apanázsom: 2000.) Benyúlok a zsebembe, előveszem a pénzt, amiből két darab volt a tenyeremben, egy ötvenes és egy százas. Nincs huszas, de egye fene, nekem ugyan sok pénz, nem igazán engedhetem meg magamnak, de ha már elővettem, akkor odaadom az ötvenest és a csövi kezébe nyomtam. A gyerek erre teljes stílusváltáson ment át, undorral az ötvenesre néz, majd ugyanilyen tekintettel rám és a következőket mondja – szó szerint idézve -:
- Bazd meg te geci, ne sértsél már meg egy ötvenessel, legalább azt a szaros százast add ide, ha csak ilyen keveset tudsz adni.
Erre megállt bennem az ütő, először azon, hogy egy pöcsig érő cigánygyerek hogy mer így szólni két hegyomlásnyi magyarhoz, aztán meg azon, hogy ilyen vérlázító pofátlanságot még életemben sem hallottam. Gondoltam beterítem egy pofonnal, mint Moszkvát a hóesés, de mivel a mellettünk lévő padokról már elég szép közönség figyelte a csávó produkcióját másképp döntöttem.
- Ok, akkor megkapod a százast.
Kivettem a kezéből az ötvenest, majd egy laza mozdulattal a mellettünk lévő kukába hajítottam a százast a következő kíséretében:
- Amikor leiszod, ne felejts el az egészségemre is inni egyet!
A gyerek úgy megfagyott, mint a Win98. Haverom meg a közönségünkkel egyetemben hangos röhögésben tört ki és a mai napig meséli - velem egyetemben - ezt az érdekes tanmesét, ha feljön a csöves téma valahol.
tudos77 2008.08.19 10:57:49
A másik sztori számomra legalább ilyen tanulságos, jól mutatja hogy az emberek mennyire nem törődnek manapság bajba jutott embertársaikkal és azt az örök igazságot, hogy minden csöves természetesen önhibáján kívül kerül az utcára.

Pár évvel ezelőtt történt, hogy apám egyik középiskolás osztálytársa hajléktalan lett. András teljesen normális fazon volt, technikusként dolgozott egy jólmenő cégnél, viszonylag jó fizetéssel megbecsült szakember volt. Egyetlen komoly hibája volt, fiatal kora óta szerette a piát és ennek a hobbijának minden este keményen hódolt is, azonban a 8 óráját becsülettel, tisztán ledolgozta. A családja természetesen korán ráment a hobbijára, a válás után már ő soha nem csinált mást, soha nem nyaralt, utazott, sportolt, csak minden nap meló aztán pia, hétvégén meg csak pia. Egy nap aztán az egyik osztálytárs összetrombitálta a régi osztály helyben élő tagjait és elmondta, hogy András félmákosan a város egyik hipermarketje előtt kéregeti el a bevásárlókocsikat a bennük lévő pénzért, beszélt vele, azt mondja hajléktalan, nincs munkája és ebből él. Az osztály felzúdult, biztos kirúgták a munkahelyéről szerencsétlent és fel kellett adnia az albérletet, azonnal segíteni kell rajta, egy régi barát nem juthat ilyen sorsra. Egy hét múlva osztálytalálkozót kell tartani, addig mindenki nézzen utána tud-e munkát, szállást, normális ruhát Andrásnak.
Az osztálytalálkozót meg is tartották, gondoskodtak róla, hogy András is ott legyen. Egy hét alatt kerítettek normális munkát, az egyik fazon talált neki szállást, meg összeszedtek vagy kétbőröndnyi ruhát meg tisztálkodószert, hogy el tudjon majd menni melózni. Megkérdezték Andrástól, miért nem kért segítséget a barátaitól, ha rosszul mentek a dolgok, hiszen tudhatja, ha valakinek valami baja volt az osztályból, azon a többiek mindig igyekeztek segíteni.
András megköszönte a segítséget, majd fölvilágosította a többieket, hogy őt nem leépítették, hanem felmondott, mivel tele lett a töke azzal, hogy minden reggel másnaposan melóba kell mennie, ahol megmondják, mit csináljon, ráadásul még nem is ihat. Elmondása szerint kiszállt a mókuskerékből, felmondta az állását, az albérletét, így jelenleg minden kötöttségtől mentesen azt csinálhat, amit akar. Senki nem baszogatja, nincs semmi felelőssége, nyugodtan kocsmázhat, amire az összetarhált pénz elég is. Úgyhogy neki ha nagyon segíteni akar valaki, az hívja meg egy italra, vagy adja oda a bevásárlókocsit a boltnál, más segítségre nem tart igényt.
Az osztály megdöbbent, majd közölték, hogy András lassú öngyilkossági kísérletét nem kívánják támogatni, segítséget bármikor adnak, viszont piát, vagy piára lóvét azt nem. András azóta is hajléktalan.
Kettős Mérce Doppingia 2008 2008.08.15 08:39:00
Elszomorító, hogy minden értékünk kiüresedik. Ez itt most nem a kis magyar siránkozás, ez most a nagy, globális siránkozás. Emlékszem, amikor kis tökösként ültem a tévé előtt és Darnyinak drukkoltam. És Egerszeginek (de ne politizáljunk!). Bár akkor még nem tudtam felfogni az…..
tudos77 2008.08.15 11:05:13
pongesz 2008.08.15. 10:41:55

Pongesz (máshová is beírtam, ide is beírom) az élsportban - ahol az egyéni fizikai teljesítőképesség a meghatározó - komoly eredményt elérni a 60’-as évek óta szinte lehetetlen dopping nélkül. Politikai utasításra a volt szocialista országok (a naivaknak: nemcsak az NDK volt szoci) hatalmas pénzt és orvosi kutatási potenciált fektettek az olimpiai versenysportba. Az USA kis lemaradással, de gyorsan felzárkózott, majd az éhségzónák kivételével szinte mindenki ezt az utat kezdte követni, hiszen másként még csak a döntőbe sem lehetett bejutni, nemhogy olimpiát nyerni. A dicső NDK szupertehetségei pl. 18-szor eredményesebbek voltak lakosságszám alapján az olimpiákon, mint a csóró USA sportolói. A 90’-es elején a szocialista országok laborjainak elsorvadásával keletkező űrt gyorsan betöltötte az USA és Kína, ma ők az elsőszámú fejlesztők, gyártók és alkalmazók. Mi most már a korábbi első vonal helyett csak a másodikhoz jutunk hozzá. Akinek van élsportoló barátja, az kérdezze egyszer meg a doppingról. Csodákat fog hallani az árakról, az alkalmazók személyéről és az elérhető eredményekről. Aki csalásnak tartja a doppingot, megveti a doppingolókat, ne nézzen olimpiát, vagy nézzen ügyességi sportokat (boksz, kézilabda, cselgáncs…) itt még jelenleg van néhány dopping nélkül elért eredmény. Aki meg elfogadja, az úgy is tudja, hogy Phelps és Cseh is hatalmas sportoló, ha senki nem doppingolna, valószínűleg akkor is köztük dőlne el az első hely sorsa (Átlag Józsi EPO-val kombinált vérdoppingal sem jutna semmire a medencében), nem az ő hibájuk, hogy a politika 50 éve ebbe a mederbe terelte az olimpiát.
Azok, akik szerint meg Phelps egy drogkazán, aki csalással elvett 3 aranyat szegény Lacitól, na ők meg szimplán hülyék.