Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bagoj ur

190 bejegyzést írt és 284 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy kis gyors feladatot kaptam, miszerint be kell állítanom Linux szervereket egy biztonságos konfigurációs sablon alapján. (Angolul kedvelőknek secure baseline config template :-)). És ha már beállítom, akkor előtte dolgozzam is ki ezt a bizonyos template-et. :-D Jó, hogy meg sem…..
bagoj ur 2015.12.08 22:48:05
Mivel ebbolbajlesz megírta az iso-k hollétét, nyilvánvalóan semmi mentséget nem tudtam találni arra hogy miért nem tesztelek. :-) Így hát nekilendültem a dolgoknak. Nézzük tehát a Crunchbang! Linux 10-es verziójának tesztjét, amely szakított az eddigi hagyományával, azaz az…..
bagoj ur 2014.10.30 21:02:27
@voktor: Nagyon furcsa jelenség, minden hardveren valamit kéne produkálni. Milyen gépen akarsz pontosan linuxot futtatni? Találgathatok, kávéfőző? Gázkazán vezérlőpanelje? Nyomtató? :-)
bagoj ur 2014.10.30 21:13:59
@voktor: Talán arra tudok gondolni, hogy a régi ACPI-t nem tudja kezelni a rendszered, a telepítő meg valahogy ezen felülemelkedik. Ha a boot elején a grub-nak egy noacpi nolacpi paramétert megadsz, akkor bebootol?
bagoj ur 2014.11.07 16:58:06
@voktor: Asusoknál tipikus ez a lacpi probléma, az MSI-t nem ismerem. ASUS-on próbáld úgy, hogy BIOS-ba bemész, Security, I/O Security, és a "New Interface" mellett legyen "locked". (Ezt most fejből írtam, nem biztos hogy pont ezeket a menüket találod, de biztos vagyok benne, hogy rátalálsz.) Ez is megoldja elvileg és nem kell a Linuxhoz nyúlni.
Régen volt már toplista, és igazából a mostaninak sincs semmi aktualitása (ha csak az nem, hogy éppen C64-játékzenéket hallgattam egy cikk írása közben). Szóval jöjjön a legjobb Commodore 64-es játékzenék 10-es toplistája - nyilván szerintem, aztán kommentekbe jöhetnek…..
Megpróbálok még egy kicsi tartalékot kisajtolni a Debianból, hogy felgyorsítsam a boot időt. A kernel fordítás sokak szemében nagyon bonyolult és "túl kocka" (értsd: túl kockázatos) megoldás, sokkal jobb a stock kernel stb. mások szerint a kernel fordítás kellemes szórakozás…..
Folytatom a boot gyorsításos dolgot, amit majd meg fogok szakítani ilyen-olyan mellékszálakkal, de kitartóan török a "leggyorsabb Debian HDD-n" címre. Ez a következő, még eléggé látványos eredményt hozó fázis. Az e4rat (ext4 reducing access time) egy olyan toolkészlet, amely a…..
bagoj ur 2014.03.13 21:41:59
@Uhubian GNU/Linux: Ezzel a kérdéssel megfogtál, de utánanézek.
bagoj ur 2014.04.09 11:18:24
@Darkcomet: Röviden: jól látod. :-) Ez a megoldás kb. 15 perc energia-befektetéssel hoz gyorsulást hardver módosítás nélkül. Tegyük fel, hogy veszek egy SSD-t ugyanilyen célból:

- utánanézek a neten, összehasonlító teszteket olvasgatok, elmegyek a boltba, vagy megrendelem - legalább 3 óra
- kiszerelem a régi vinyót, be az újat - fél óra
- Boot USB-ről, partíciók létrehozása, másolás a régi vinyóról - 3 óra

Összesen elköltöttem 25e forintot és kb. 7 órát az életemből. Lehet, hogy többet nyerek boot időben, de hányszor kell újrabootolnom SSD-ről, hogy visszajöjjön ez az idő? :-)
Elérkeztünk a fájdalmasabb dolgokhoz, amikor fel kell áldozni pár dolgot a boot idő felgyorsítása érdekében. Nézzük meg, milyen szolgáltatások indulnak el, vagy melyek maradtak meg a /etc/init.d alatt? Rövid átnézés után az alábbiakat találtam…..
A 14 éves amerikai srác által megírt Mi generációnk című vers titka, hogy felülről lefelé és alulról felfelé is el kell olvasni, hogy megtudjuk az üzenetét. Jordan Nichols egyszerű házi dolgozatnak szánta a verset, de a bátyja kiposztolt a Twittere, ahol nagyon hamar az egyik…..
bagoj ur 2014.03.25 16:24:39
@gwr: Egyetértek. Ha ez a 21. század eddigi legjobb verse, kezdhetünk kétségbe esni
Az Apple ma kiadott iOS frissítésében (7.0.6, 6.1.6) egy különösen veszélyes problémát javított a készülékekkel szállított SSL könyvtárban. Úgy tűnik, Stefan Essernek sikerült megtalálnia a problémát okozó kódrészletet, amivel az Apple előkelő pozícióra tett szert a…..
bagoj ur 2014.02.26 13:12:09
@dailyvicodin: +1 Goto nem _annyira_ gáz, de a kapcsos zárójelek elhagyása luxus. És minden kód auditnál előjön egy rakás és a legfegyelmezettebb programozó is lespórolja néha. Szerintem a compilernek nem lenne szabad lefordítania és kész. Jó ötletnek tűnhetett anno de nem az.
Helyi idő szerint vasárnap este (nálunk hajnalban) lezajlott a 56. Grammy-gála a Los Angeles-i Staples Centerben. Ahogy az várható volt, a Daft Punk tarolt az estén. Összesen öt díjat kaptak, köztük az év albumának és az év felvételének járót is. Az év dala a Royals lett…..
Az előző bejegyzésemben gyorsan elintéztem azt a kérdést, hogy hogyan tudjuk a Network Manager appletet működésre bírni (a probléma az volt, hogy a wifi hálózatokhoz nem engedett csatlakozni). Ezzel kapcsolatosan jutott eszembe, hogy talán a policykitről is írhatnék, ugyanis…..
Bagoj úr blogja (Re)boot 2014.02.10 09:06:32
A lényeg tehát, hogy rá tudtam tenni a mancsomat egy jó kis használt notebookra. Ezzel már impresszív sebességértékeket tudok majd reményeim szerint produkálni, és nem kell PIII-as kukázott vackokra telepítenem meg kernelt fordítani. Egyetlen szépséghiba, hogy Bagojnének is igen…..
bagoj ur 2014.02.11 17:51:48
@István Szőllősi: Köszi szépen a hozzászólást, szerintem belefér az Antergos is, a MATE is. :-)
Bagoj úr blogja Heló! 2014.01.16 14:32:58
Szia világ, az elmúlt év nem múlt eseménytelenül, ebbe a blogírás nem fért bele. Azt sem ígérem, hogy rendszeresen jelentkezem majd írásokkal, de most sikerült beszerezni egy (nem új) laptopot (amin lehet próbálkozni) és Bagojné Asus EEE-jét is hegesztettem kicsit mostanában.…..
Egy konkrét kérés nyomán volt szükségem néhány gyors szöveg manipulálásra, amelyhez a sed (stream editor) segítségét választottam. A kérés egy utónév kereső és kalkulátor lefejesztése volt, amelyhez szükségem volt természetesen az adatbázisra. Az összes, Magyar…..
bagoj ur 2014.01.16 14:20:24
@apcapapi: Nem tudom aktuális-e még, de én a ctrl+Cecil, ctrl+Vazul mágikus kombinációra gondoltam, nem volt szöveg export funkció vagy hasonló. De ha ilyesmire van szükség, esetleg pdftotext csomag?
TComment Biciklizel? Megöllek! 2013.08.14 06:51:13
Miért utálja az autós a biciklistát? És fordítva? Hülye biciklisekről hülye autósoknak. És fordítva. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Miután elmorzsoltam pár keserű könnycseppet az Arch után, a Debian telepítőjének kiforrottságán örömömben potyogtak a könnyeim. Ilyen tényleg van? A telepítésről csak pár apróságot írnék le. Régi rossz beidegződésből én minimál telepítést szoktam választani, hogy…..
bagoj ur 2013.02.09 09:24:46
@moltom81: Ez is egy megoldás. Én jelszóval jelentkezem be, és amikor kiválasztom a felhasználómat, és megjelenik a jelszó beírás, akkor megjelenik egy menü is, ahol kényelmesen választhatok és nem kell törölni semmit.

Ha automatikus bejelentkezést használsz, akkor is választhatod a kilépést, ekkor bejön a gdm bejelentkező felület, rákattintasz a useredre és ott is a választási lehetőség. Ezután rákérdez, hogy az legyen-e az alapértelmezett, és kész is vagy.

Egyébként én is ki szeretném próbálni a Cinnamont, a Gnome3 háza tájáról érkező vérfagyasztó hírek hatására (pl. az alkalmazások javascriptben lesznek írva stb). Ami sok, az sok...
bagoj ur 2013.06.03 17:05:20
@Linux4u: Igazságod lehet, de minden felület vagy ablakkezelő sorsa fordulhat rosszra, ha a mögötte lévő fejlesztőgárda kihal vagy másra kezd koncentrálni. Például itt van az LXDE, nagyon jól indult, de egyszerűen túl kevesen vannak a fejlesztők ahhoz, hogy tudják követni a trendeket és változó api-kat. Az E17 mögött is áll kb. 3-4 core ember, legalábbis az alapján, amit olvastam (meg amennyi idő alatt elkészült a 0.17 :-)), úgyhogy ezzel az erővel arra se lenne érdemes váltani (de ők legalább saját lib-eket fejlesztettek, így kevésbé függenek a nagy projektektől).
Az öreg autónk a mai közlekedésben olyan, mintha egy gramofonra tennénk rá a DVD lemezt. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
A Duna mellett húzódó budai kerékpáros fő csapásvonalon kezdték büntetni a kerékpárosokat. Az ok: letiltották a kerekpározást a Tímár utca HÉV-megálló felüljáróján. Ezen a gyalogos hídon lehetett átkelni a belváros és Óbuda között bringázóknak az Árpád fejedelem…..
Nyegleo - aki a szerkesztőségen belüli haszonjármű- és pickup-nörd - nem egy beszédes srác. Napi első szava a Helló! reggel, a második pedig az Ebéd? 12.00 után. Néha hozzáteszi, hogy Busszal? Brekihez? - ilyenkor általában egy komolyabb csapat verődhet össze, hiszen…..
bagoj ur 2013.03.14 22:35:55
@ommm: Aha, akkor tehát miattatok van mindig ilyen rohadt nagy tömeg a Brekiben! :-)) Azt hiszem, kénytelen leszek elterjeszteni valami ellenreklámot, mert nem lehet beférni lassan télen se. ;-)

Ha megengeded, reklámozok egy másik burgerezőt, ott is ízlett a burger és csak az Árpád-hídon kell átvágnotok hozzá, próbáljátok ki egyszer: burger.blog.hu/2013/03/05/bpburger_44_burgerland

"Kemény rock and roll"??? Szerintem simán death metal... :-)
Jelentem, azóta is nagy megelégedettségemre használom a Debiant. Nagyon kezes kis rendszer, és mivel munkahelyen már régebb óta használtam szervert, illetve a Unity előtt itthon Ubuntu volt, minden kézre esik (a konfigurációra gondolok elsősorban). Még semmilyen probléma nem jött…..
bagoj ur 2013.03.12 09:33:09
@Linux4u: @TheKovCorp: Srácok, tényleg ez van. Nem történik semmi különös. :-)

Szeretnék ismét terjesztéseket próbálni, de ha választhatok aközött, vagy hogy pár hónapos kislányommal játsszak, vagy disztrókat próbáljak, inkább az előbbi. Azért próbálok jobban igyekezni.
Szerkesztőségünk egy emberként borult földre az új Rolls-Royce Wraith előtt. Már az Égéstérben is hosszan lelkendeztünk egy korai gyári teaser-fotón, amin csak a tetővonal látszott, meg kell adni, a PR-részleg remekül csepegtette az anyagokat, elhitetve a szakmával, hogy itt…..
Alapvetően amint a 60-as, 70-es évek fordulóján kialakult az autós üldözés eleme az akciófilmekben, rögtön népszerűvé vált, és egyből megjelent rengeteg elengedhetetlen kelléke, amelyektől többnyire azóta sem tudott megválni. Rendre az alapfelállásnak megfelelően két autó…..
bagoj ur 2013.03.02 19:13:00
@danialves: A Quantum Solace legelején van egy autós üldözés DBS-es Aston Martinnal, Alfa 159-cel és asszem egy G Mercivel. Szerintem az egy jó film különben, de ha Neked nem tetszik, akkor nézd csak az imcdb-t:

www.imcdb.org/movie.php?id=830515
Ez a nap is elérkezett - a türelmem vége. Szerintem én elég türelmes ember vagyok, hiszen Bagojné már 3 hónapja  minden gép indításkor azzal piszkál, hogy "Vajon mi nem fog most működni a Linuxodon?". Pedig nem is Neki kellett elviselni az alábbi tortúrákat: Bármilyen…..
bagoj ur 2012.12.14 12:41:09
@semmikozod: Halgatok én az okos tanácsokra. :-)

@Nuudli Úr: Szerintem meglesz. Amúgy is viszket már a tenyerem néhány Linux terjesztés kipróbálására!
"Egy kis rendszerfelügyelet" jeligére gondoltam, közzéteszem ezt az apró egysoros szkriptet, amely sorokból oszlopokat gyárt.Probléma: IPSec VPN kapcsolatokat monitorozó rendszer nagy kieséseket mutat, közben a VPN-t termináló tűzfal szerint csak ezred- vagy tizedmásodperces…..