Regisztráció Blogot indítok
Adatok
norev

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
 Bár Turul kollega kezdi lassan, de biztosan elvenni a kenyerünket, pár szót mi is szólnánk Kínáról. Hogy ne váljunk unalmassá, mai posztunkat kínai jónők képeivel díszítjük.  A nyugati utca embere – köszönhetően a média folyamatos rinyálásának az…..
norev 2008.08.10 07:37:24
"Törvény mindenfelé volt, de a ius (iustitia) erősen római szemlélet, és a ius gentium. Aki más jogát sérti, az igazságtalan, a res publica pedig az igazságon alapul..."
A kínai etika (amely jóval a római birodalom megalakulása előtt már kifinomult rendszerrel rendelkezett) valóban többnyire (de nem kizárólagosan, lásd: legizmus) nem a jogot, hanem az úgynevezett 'igazságosságot' vette alapul. Azoknak, akik érdeklődnek a kínai gondolkodás ilyen vetületei iránt, bevezetésképpen melegen ajánlom a Wikipédia szócikkeit elolvasni Konfucianizmus/Confucianism, Motizmus/Mohism, illetve Legizmus/Legalism témakörökben. Segíthet eloszlatni az olyan gondolatokat, hogy egy több ezeréves kultúra valahogyan elmulasztott foglalkozni az úgynevezett 'emberi jogi kérdésekkel'.
Az általam említett iskolák csak a három legnagyobb, ezen kívül talál többet is az érdeklődő, ha kicsit beleássa magát a témába.

A cikk nagyon tetszett, és a hozzászólások is érdekesek. Csak így tovább.
Egyébként Kínából jelentem: az utca embere (számomra) meghatóan büszke a hazájára, és a lehetőségre, hogy megmutathatják a világnak a fejlődésüket és az országukat. Ami Tibetet illeti, itt az alapvető érzelem az értetlenség, hogy miért háborog a nyugat, amikor az elmaradott és elnyomó társadalmi rendszerrel rendelkező Tibetbe gazdasági és kultúrális fejlesztéseket és tőkét telepítenek.
(Ugye senki nem gondolja, hogy tibetben mindenki szerzetes, és meditáció útján teremtik elő a kolostorok szükségleteit? nem kell hogy egy rendszer politikai legyen ahhoz, hogy társadalmi igazságtalanságokat eredményezzen...)

Zárásképpen megjegyezném, hogy tudom, hogy a fenti megjegyzésem kissé provokatív, de egyrészt hangsúlyoznám, hogy ez csak egy rövid hozzászólás, tehát nyilván nem tudok/kívánok benne teljes képet felvázolni az ottani helyzetről (nem is akarok), csak tele van a hócipőm a Tibettel való fél-informált és demagóg példálózással. Örülök is, hogy itt ez eddig csak kevéssé volt jellemző.
További szép napot mindenkinek: v.