Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Kiss_Ádám

20 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nincs már Magyarországon olyan ember, akinek az általános iskolai tanulmányai alatt nem úgy tanították volna a Segesvári csatát, hogy Petőfi Sándor, a nagy magyar költő, a nemzet tűzoszlopa megsebesült, meghalt, majd ismeretlen sírba temették. Azonban a 1980-as években összeállt egy csoport, a…..
Adolf Hitler halálának körülményei és holttestének holléte a második világháború vége óta foglalkoztatja nemcsak a történelem iránt érdeklődőket, hanem a közvéleményt is egyaránt; ám a fent említett két eseményről mindenki által elfogadott álláspont mind a mai napig nem született. Hivatalosan a…..
Ismételten Molnár Ferenc haditudósító első világháborús visszaemlékezéseivel fogunk foglalkozni. Ha nem olvastad az előző bejegyzéseket róla, akkor itt megteheted. Háttérnek fontos tudni, hogy a nagy világégés alatt főként a déli fronton és Galíciában tartózkodott, innen tudósított. Szerbiában…..
Az első világháború az emberiség történelmének legvéresebb, legkegyetlenebb küzdelmei közé tartozik. Több mint 9 millió katona és 5 millió civil esett áldozatul a háborúskodásnak. Rengeteg regény és film is foglalkozik a témával, ám a legjobb források a valódi visszaemlékezések. Molnár Ferenc…..
Kiss_Ádám 2023.01.26 16:42:02
@lutria: Valószínűleg fém hordókról beszélünk. És ne olyan nagy hordókra gondolj, mivel a köves hordókat kúszva kelett gurítaniuk, tehát nem lehetett túl nagy.
(VII.) Kleopátráról elmondható, hogy az egyik leghíresebb királynő, uralkodónő a világon, ám ismertségének ellenére sírja mindmáig felfedezettlen. Ám egy autodidakta jogászból lett régész hatalmas áttörést eredményezett a témában. (Kleopátra halála) Dr. Kathleen Martinez közel 20 éve kezdte a…..
Theodor Gilbert Morell 1886. július 22-én született a hesseni Münzenbergben, egy tanári családba.  Franciaországban tanult orvosnak, először Grenoble-ban, majd később Párizsban. Ezután 1910-ben Münchenben szülész-nőgyógyászati képzést végzett. 1913-ban ledoktorált, ezzel teljeskörű orvosi engedélyt…..
A Szent Korona kivételesen kalandos történeteket mutathat föl, hiszen nem csak izgalmas útjai voltak, hanem eléggé radikális helyzetekben is részt vett. Mindkettőre nagyon jó példa következő történet. Az 1848-49-es szabadságharc sűrűjében járunk, 48 decemberében. Vészesen közelinek tűnt Buda…..
A Szent István koronájának is nevezett Szent Korona a magyar államiság egyik fő jelképe, azonban téves az az állítás, hogy államalapító királyunk fején lett volna. A korona sosem volt az övé, csak később került hazánkba. Mindezek ellenére a Szent Korona Európa egyik legrégibb beavató koronája, ami a…..
A millenniumi ünnepségeket Magyarország ezeréves fennállásának megünneplésére rendezték 1896-ban. Az ünnepségsorozat 1896. május 2-től október 31-ig tartott, mely időszak alatt rengeteg rendezvényt tartottak meg. Az időpont kérdéses volt, hiszen a történészek nem tudták megmondani pontosan a…..
Hermann Wilhelm Göring a 20. századi európai történelem egyik meghatározó alakja volt. Sok-sok hivatallal rendelkezett, és rengeteg kitüntetést tudhatott magáénak. Ezenfelül Németország egyik legeredményesebb pilótája volt az első világháború alatt, sőt, európai nézetben is kiemelkedőnek…..
Károly Habsburg, avagy Szép Fülöp kasztíliai király és II. (Őrült) Johanna fiaként született 1500. február 24-én. A címben is szereplő mondás amiatt jött létre, hogy Károly olyan hatalmas birodalmat épített ki, hogy az időeltolódás miatt „mindig” sütött valahol a nap. Már 6 évesen, azaz 1506-ban…..
Kiss_Ádám 2022.06.04 14:55:08
@Aureliano Buendía: Igen, ez így van. Tőle is hatalmas pénzösszeget kölcsönzött a trónrajutáshoz.
Károly Habsburg-Lotharingiai Ottó főherceg és Wettin Mária Jozefa gyermekeként született 1887. augusztus 17-én. Gyerekkorától kezdve trónörököshöz méltó neveltetést kapott, bár vannak, akik ennek az ellentétét állítják. Egyészen 14-15 éves koráig magánórákat vett, nagyon szigorú rendszerben, így…..
Történelmi Tudakozó Sissi élete 2022.03.14 13:54:22
  A Wittelsbach-házból származó Erzsébet Amália Eugénia (németül: Elisabeth Amalie Eugenie von Wittelsbach) I. Ferenc József császár és király felesége volt. Elhíresült ragadványneve a családjától származik, ugyanis a Wittelsbach házban egy bevett szokás volt, hogy a családtagoknak adnak egy…..
Az SMS Szent István csatahajó volt az első világháborúban az Adriai-tenger legnagyobb, legmodernebb és legnagyobb tűzerővel rendelkező hadihajója. A csatahajót a „legmagyarabb” csatahajónak is nevezik, ugyan a Császári és Királyi Haditengerészethez tartozott.   A „legmagyarabb” elnevezést azért…..
Kiss_Ádám 2022.01.16 10:05:09
@AchtungPanzer: Köszönöm, hogy megosztottad a linkeket! Ezzel olya információkat osztasz meg, amik sokkal jobban elmerülnek a témában, így akit jobban érdekel a téma, még jobban utána tud járni!
Kiss_Ádám 2022.01.16 10:17:52
@apro_marosan_petergabor: A tervezési hibákon felül szerintem is Horthy hibájából eredt a katasztrófa. De érdekesség, hogy 19 alkalommal próbálták meg áttörni az otrantói tengerzárat. Ebből 3 támadást Horthy vezetett. Mindhárom ilyen alkalommal át is törték azt. Ám a Szent Istvánnál valószínűleg hibázott.
Ez a bejegyzés egy sorozat első cikke, amikben történelmi tévhiteket próbálok megcáfolni. Az első kiszemelt tévhitem alanya Könyves Kálmán magyar király lesz, aki a legműveltebb uralkodóink egyikéhez tartozik.  Több helyen olvashattuk, halhattuk, de történelemórán biztosan találkoztunk azzal a…..
A Sziklakórház története régre nyúlik vissza. Minden akkor kezdődött, amikor elkezdték feltérképezni a budai Várhegy barlangjait. A barlangrendszert már ősidők óta felhasznáták a környéken élő emberek különböző célokra. Szolgált például természetes menedékként, pinceként, raktárként, továbbá, amikor…..
    A járványt másnéven fekete halálnak is hívták. Ez volt a legpusztítóbb pestisjárvány a világon. 1347 és 1252 közt pusztított, mely időszak alatt 80-200 millió emberrel végzett. Főként Európában, Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és Közép-Ázsiában terjedt. Későbbi becslések szerint Európa…..
Történelmi Tudakozó A guillotine 2021.07.19 10:00:00
A nevét Joseph Ignace Guillotin-ról kapta. Francia orvos és tudós volt. Híres volt emberségességéről, emellett a kiemelkedően nagy tudásáról.  A nyaktilót ugyan nem ő találta fel, de ő volt az, aki javasolta a francia nemzetgyűlésnek a nyaktilóval végrehajtott kivégzéseket. Itt is megmutatkozik…..
Az inkvizíció a késő középkorban kezdődött. Katolikus nevén szent inkvizíciónak nevezték.   Célja az eretnekek (a keresztény hit ellen cselekvő emberek) felkutatása, majd felszámolása volt. 1230-ban alakult ki. Létrejötte után a pápa szentesítette. Ezek következményeképp a római katolikus egyház…..
Kiss_Ádám 2021.07.14 22:03:54
@Fredddy: Köszönöm a válaszod! Egyetértek veled nagyjából, viszont annyi ellenvetésem van, hogy az inkvizíció során ártatlan embereket kínoztak meg brutális módon. Egy háborúban gyorsan megölték az embereket, nem szenvedtek annyit! Amúgy remélem, hogy tetszett a bejegyzésem.
Kiss_Ádám 2021.07.17 06:34:02
@efi: Nem feltétlenül. A vallásoknak hatalmas szerepe van. Egy olyan dolog, amibe az emberek meneküni tudnak, amikor úgy érzik. Foontos az, hogy higgyünk valamiben.
Történelmi Tudakozó Karl Dönitz 2021.06.30 21:16:34
  Karl Dönitz a Harmadik Birodalom egyik nagy személye volt. Pályafutását 1911-ben kezdte, mikoris csatlakozott a Kaiserliche Marin-hoz. Először felszíni hajókon szolgált, majd később tengeralattjárókon teljesített szolgálatot. Az első világháború végét, már hadifogságban töltötte. 1918 után is…..