Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barney55

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A pándi születésű Pósta Sándor a bajai gimnáziumi éveiben sajátította el a vívás tudományát, s a kolozsvári egyetemi orvosi tanulmányai alatt vált sikeres vívóvá. A Nagy Háborúban katonaorvosként a cs. és kir. szabadkai 86-os gyalogezred soraiban vett rész, és súlyos sebesülést szenvedett, ami a…..
Barney55 2021.01.29 19:32:45
1924. évi kard egyéni olimpiai bajnokunk, dr. Pósta Sándor pályafutása 1925-ben, egy évvel legnagyobb sikere után amatőr státusza megvonása miatt kényszerűen befejeződött. Dr. Pósta Sándor az 1924. évi párizsi olimpiai játékon 3 érmet, egy-egy aranyat, ezüstöt és bronzot szerzett. Mindhárom versenyszám meglehetősen viharos, sőt mondhatjuk botrányos körülmények között zajlott le. A tőrcsapatversenyt eldöntő Olaszország–Franciaország mérkőzés félbeszakadt, mivel 1:4-es állásnál az olaszok a zsűri ténykedése miatt a fasiszta himnuszt énekelve levonultak. Az olaszok kizárásával a négyes döntőben a franciáktól és a belgáktól egyaránt vereséget szenvedő (valamint az előcsatározások során az olaszoktól 16:0 arányban kikapó) magyar csapat ölébe hullt a harmadik helyezés. Kardcsapatban a várakozásnak megfelelően a magyar és az olasz csapat vívta a döntőt. A zsűri ezúttal inkább az olaszokat segítette. Pósta az első két asszóját hozta, de a harmadik mérkőzésen úgy felháborította a zsűri működése és olasz ellenfele színjátéka, hogy 2:3-as állásnál „haragos indulattal csap össze az olasszal, a két vívó kardja egyszerre érinti ellenfele testét, és száz százalékban valószínű, hogy a zsűri egyik fél terhére sem ítélt volna tust. Pósta azonban lekapja a fejéről a maszkot, összeüti bokáját és dühösen haragvó hangon kiáltja az olasznak: „Touché a' moi!”. Ezzel haragtól remegve elhagyja a plansot....Társai elképedve néznek Póstára, és csak halkan tesznek neki szemrehányást: „Nem csak rólad van szó” - mondja neki Schenker, és halálos csendben folyik tovább a küzdelem, 6:6.” Pósta annyira felidegesítette magát, hogy 7:7-es állásnál utolsó döntő asszóját is elvesztette, még pedig 4:1-re az addig nyeretlen Bertinetti ellen, ezzel el is úszott a kardcsapat aranyérme, találataránnyal az olaszok nyerték meg a mérkőzést. Tersztyánszky tét nélküli asszóban kozmetikázta 8:8-ra a végeredményt.
Forrás:Sporthírlap Bp. 1924. július 18. 4. oldal
Az egyéni küzdelmek során a 12 fős döntőbe jutott négy olasz versenyző közül három szemérmetlenül, a látszatra sem adva leadta az asszóit a legesélyesebb Pulitinek. Az olasz megfenyegette az ezt szóvá tevő magyar zsűritagot, Kovács Györgyöt (mint köztudott párbajozással rendezték később a nézeteltérést), erre a jury d’appel kizárta Pulitit viselkedése miatt a versenyből, a többi olasz pedig visszalépett. Másnap a csökkentett létszámú döntőt a francia Ducret-vel és Garay Jánossal vívott hármas holtverseny után dr. Pósta Sándor nyerte. Tehát a párizsi olimpiáról a kardozók közül egyedül Pósta tért haza aranyéremmel, holott a kardcsapat olimpiai bajnoki címe lényegében rajta ment el. Ez a körülmény nem tette az egyébként se simulékony természetű kardvívót szimpatikusabbá a csapattársak és a magyar vívótársadalom körében. Zárkózottsága legendás volt, a médiával való kapcsolata sem volt felhőtlen, elég ha csak arra utalunk, amikor az újságírók a párizsi hotelben, ahol megszállt, győzelmi nyilatkozatot szerettek volna kérni, ő a névjegyét adta ki ajtónyíláson át, amin ez állt: „Megnyertem az olimpiai bajnokságot – ez az én nyilatkozatom”. 1925-ben már csak bemutató versenyeken vívott, és mikor egy Fodor Károlytól kapott kölcsön törlesztése fejében vállalta, hogy a Fodor Vívóiskola az ő nevével reklámozza magát, a Magyar Vívószövetség Tanácsa megfosztotta amatőrségétől és a további versenyzéstől eltiltotta. Nem tudni, hogy tisztán az amatőr sport védelme bírta rá a vívószövetséget, vagy a dr. Pósta Sándor személyét övező ellenszenv is közrejátszott az eltiltásban, mindenesetre Pósta hiánya ellenére ekkor kezdődött a páratlan magyar kardhegemónia: 1928 és 1960 között minden olimpiai játékon, 1925 és 1955 között minden olyan világ- és Európa bajnokságon, ahol vívóink részt vettek, a kard egyéni és a kardcsapat versenyt megnyerték.
A fenti komment egy tanulmány része, mely megtalálható a "Magyar Olimpiai Akadémia Évkönyve 2013" című kiadvány 193-194. oldalán.
Bár az idei nyári tokiói olimpiai játékok az ismert okok miatt elmaradnak, ennek az összeállításnak anyagát már csaknem egy éve gyűjtögetem és nem volt kedvem jövő ilyenkorig aszalni, szóval ha tetszik, ha nem, ezt most megkapjátok. :) Szóval most - szerdán - kezdődne a sportünnep (labdarúgással és…..
Barney55 2020.07.25 00:29:13
Úgy látom már a blogba már csak én írok szakmai észrevételeket. A képeket eddig nem néztem meg tüzetesen: sajnos a legfiatalabb "érmest" - azért írom idézőjelben, mert az első újkori olimpián csak az első helyezettek (ezüstöt), és a második helyezettek (bronzot) kaptak érmet - az 1896-ban a korlát csapatversenyben a görög B csapat tagjaként harmadik helyezett Dimitrios Loundras-t bemutató képen nem a görög gyermek ácsorog két felnőtt között. (A 10 éves Loundras-ról nem maradt fenn kép), hanem az 1900. évi párizsi olimpián győztes Kormányos kettes a "Minerva Amsterdam " legénysége. Név szerint: Francois Antoine Brandt, Roelof Klein fog közre egy ismeretlen francia kisfiút. A sztori az, hogy a kormányos kettes első előfutamát 8,6 másodperces előnnyel nyerte az egyik hazai egység a hollandok előtt. Brandt és Klein túlsúlyosnak találta 60 kg-os kormányosukat dr. Hermanus Brockman-t, és a döntőre lecserélték egy a Szajna parton csellengő ismeretlen francia fiúra. A művelet sikeres volt, a döntőt 0,2 másodperc előnnyel megnyerték az előfutamban őket fölényesen legyőző francia hajó előtt. A kisfiúval még együtt fotózkodtak, de aztán a kis srác eltűnt. A sporttörténészek erőfeszítései ellenére nem sikerült nevét felkutatni, minden idők legfiatalabb olimpiai bajnokát úgy szoktak feltüntetni a győztes listákon: "7-10 év közötti ismeretlen francia fiú", habár az ismert holland olimpiaqtörtésnész a kép alapján 12 év körülinek tartja.