Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Magyar Mezőgazdasági Múzeum

83 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha létezik a legendás „amerikai álom”-nak magyar megfelelője, úgy Kozma Pál professzor élete során minden bizonnyal megvalósította azt. Kozma Pál kertészmérnök, ampelológus, szőlőnemesítő ahhoz az agrárértelmiségi nemzedékhez tartozott, amelyik még a két világháború között nevelkedett, s kezdte…..
Nagy József   A vizes élőhelyek jelentőségéről A szárazföldekhez kötődő vizes élőhelyek ma még 1,2 milliárd hektár területet borítanak a Földön, de riasztó ütemben fogyatkoznak: 1970 óta a harmincöt százalékuk elpusztult. A megmaradtak állapota a lecsapolások, a szennyezések, az inváziós fajok, a…..
Január 22. Vince nap Nagy József, muzeológus Népünknek számos olyan képzettársítása alakult ki, amelyek bizonyos napokhoz, dátumokhoz kapcsolódtak. Ezek sokszor évszázados megfigyelések eredményei, amelyek apáról fiúra szálló szokásokká, hagyományokká, parasztregulákká érlelődtek, más esetekben…..
  Megannyi jeles napunk foglal magában számos eltérő, néha csak helyi szinten élő szokást és hiedelmet. Az egyik ilyen, Szent Márton-napja, melyhez kötődően néhány tradíció egészen napjainkig megőrződött. A Márton-naphoz fűződő talán legismertebb – ma is élő – (nép)szokás a libaevéshez kapcsolódik.…..
A katolikus naptárban Avilai Szent Teréz szűz, egyháztanító (1515 – †1582) emlékezete. Magyar nyelvterületen Nagy Szent Teréznek is nevezik. Őt tekintik a katolikus egyház egyik legnagyobb női szentjének. Karmelita apáca volt, aki megreformálta a sarutlan karmelita rend női, majd férfi ágát is,…..
A pásztorok a régmúltat, a pusztai életet, a nagyállattartást idézik fel, egy lassan eltűnő életmódot, amelynek még vannak elhivatott éltetői, de legtöbben már az égi legelőkön pásztorolnak.  forrás: táncház.hu Pál István, az utolsó palóc dudás, aki élete végéig pásztorként élt, a Nógrád megyei…..
Balatoni hal a „boldog békeidőkben” – halászok halat sütnek a Balaton partján, egy 1910-es képeslapon.Forrás: MMgMK Plakát- és Aprónyomtatvány Gyűjtemény Idén 19. alkalommal ünnepeljük a Balaton Halak Napját. Több tucat településen találkozhatunk ilyenkor a balatoni halat középpontba állító…..
„Leginkább apánk helyett apánk volt itt Sopronban”  100 esztendővel ezelőtt, 1923. június 22-én született Szegeden Firbás Oszkár, a Soproni Erdészeti Technikum egykori nagy tekintélyű, iskolateremtő erdőmérnök-tanára. 1941-ben szülővárosában érettségizett, majd jelentkezett a Budapesti Műszaki…..
Pongrác, Szervác és Bonifác neve évszázadok óta összekapcsolódott a májusi lehűléssel. A népi megfigyelés ősi tudását érdemes észben tartani mindenkinek, különösen akkor, ha valaki a konyhakertjében fagyra érzékenyebb növények ültetését tervezi. Fotó: Papp Tibor Május első felében a paraszti…..
A magyar néphagyományban április 24-étől számították az „igazi tavaszt”. A Szent György havának is nevezett áprilisban ‒ kedvező időjárási körülmények esetén ‒ ekkorra már élénken zöldellő legelők várták az első kihajtással érkező lovakat, juhokat, szarvasmarhákat és disznókat Szent György…..
A Vajdahunyadvár szoborparkjában Tessedik Sámuel mellszobra a XVIII. századi hazai felvilágosodás neves képviselőjének munkásságára emlékeztet. Tessedik Sámuel mellszobra. Fotó: Papp Tibor Tessedik 1742. április 20-án született a Pest megyei Albertiben, és 1820. december 27-én Szarvason hunyt…..
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum munkatársai minden év januárjában tiszteletük jeléül megkoszorúzzák a múzeum alapítója, Darányi Ignác és tervezője, Alpár Ignác szobrát. 2023-ban Darányi Ignác születésének 174., Alpár Ignác születésének 168. évfordulóját ünnepeltük. Kik voltak ők és miket köszönhet…..
Vajon hogyan változott a vadászat és a trófea szerepe a történelem folyamán? Mit jelent a trófeakultusz? Miért egészséges vadhúst fogyasztani? Ezekre a kérdésekre is választ adunk cikkünkben. Szerzők: Gáspár László, muzeológus és Welker Gábor, gyűjteménykezelő Szalonka, Fotó: Gáspár László A…..
„Leveles dohányát a béres levesziA gerendáról, és a küszöbre teszi,Megvágja nagyjábul;S a csizmaszárábulPipát húz ki, rátölt, és lomhán szipákol,S oda-odanéz: nem üres-e a jászol?”  (Petőfi Sándor: A puszta, télen. 1848. Részlet) Szerző: Debnár Dóra, muzeológus Tanyavilág Petőfi évszázadában…..
Hazánk mezőgazdasági főterménye hagyományosan a búza. A búzatermés minőségének emelése érdekében ismerni kell a benne előforduló gyomnövényeket is. Ez azért szükséges, hogy ellenük a termesztés során védekezni lehessen, illetve a kicsépelt búzából a gyommagok eltávolíthatók legyenek. 1936-ban…..
Tavasz van, a magvetés időszaka. Megszokhattuk, hogy ilyenkor a mezőgazdasági boltok, áruházak polcai roskadoznak a színes, csábító és látványos zöldségek képeivel kecsegtető vetőmagcsomagoktól. A 20. század elején a Budapest közelében működő „Monori Mag” vetőmagokat forgalmazó cég olyan plakátokkal…..
A vadászat a vadgazdálkodás alappillére, amelynek segítségével befolyásolni tudjuk a vadállomány nagyságát és minőségét. A vadgazdálkodás ugyanakkor magában foglalja a vadnak- és élőhelyének védelmét, fenntartását, illetve javítását is. Kép: Vadászkutya szobrok a Mezőgazdasági Múzeum A vadászat…..
„Harang csendül,Ének zendül,Messze zsong a hálaének,Az én kedves kis falumban.Karácsonykor Magába száll minden lélek.” Ady Endre: Karácsony /részlet/ Szerző: Németh Anna, múzeumpedagógus A régi idők embere hitt abban, hogy a karácsonyi asztalon áldás van, s minden, ami arra kerül,…..
Magyarországon az erdőőri szakiskolák intézményhálózata csak a 19. század végére alakult ki, a vadászati ismereteket ezért sokáig az erdész képzés keretében oktatták. A vadászat irányítói általában a selmecbányai M. Kir. Bányászati és Erdészeti Főiskolán végzett erdőmérnökök, vagy stájer és cseh…..
November 11-én, Márton napján ne felejtsük el a mondást: „Aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik.” Ha még azt is észben tartjuk, hogy „a bornak Szent Márton a bírája”, és megkóstoljuk az újbort is, akkor már egy teljes gasztronómiai kalandtúrán vehetünk részt a jeles napon, amit…..
A 19. század vége a késői historicizmus kora volt szerte Európában. „Az építészet a történelmi korok építészetének, bútorainak kelléktárából válogatott. Magyarország a magyarok Kárpát-medencei megtelepedésének, a honfoglalásnak a millenniumát ünnepelte 1896-ban. Ez a tény még fokozta is azt az…..
Kiállításunk vadászösvény és a honfoglalástól napjainkig tartó időutazás. Az igazi vadászat ma is a vad látó, halló és szagló távolságán belül kezdődik, éppen úgy, mint ezer éve. Barangoljon hát velünk erdőn-mezőn, hogy megismerhesse a vadászat célját, módjait és a míves vadászfegyvereket. A…..
„Aki erkölcsös és erényes életet szeretne élni, az ne kóstolja meg a szarvasgombát” – olasz közmondás Rejtélyes, legendás élőlény a szarvasgomba. A legtöbb embernek afrodiziákumként jut az eszébe, habár a szarvasgomba vágykeltő hatása egyértelműen nem bizonyított. Illata és íze fűszeres, kissé a…..
A paraszti kultúra alapja a földművelés és az állattartás volt. Azok, akik nem ezzel foglalkoztak, különleges helyet foglaltak el a társadalomban. Mivel ismerték mesterségük minden csínját-bínját, fortélyos, tudós embereknek tartották őket és velük kapcsolatban nem kevés babona és hiedelem alakult…..
Nehéz feladat előtt áll a történész, amikor az általa kezelt múzeumi gyűjtemény közel 4000 műtárgyából azt a reprezentatív tárgyat kell kiválasztania, amely a legjobban szemlélteti a gyűjteményéhez kapcsolódó feldolgozó munkáját. A döntés azért is kifejezetten nehéz, mert a Mezőgazdasági Múzeum…..