Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tökmag5

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Olvasod a blogot, de van olyan kérdésed, amire még nem kaptad meg a választ? Nosza, tedd fel a kérdést, és én megpróbálok válaszolni rá! Vagy kommentben, vagy akár egy teljes bejegyzésben! Kérdésre tehát fel! Üdv, Macska-fogó LEGYÉL PÁRTFOGÓ! Kérlek, ha tetszett egy cikk, vagy rendszeresen…..
Tökmag5 2020.02.17 12:52:31
Kedves Macska-fogó!

Tegnap fogadtunk örökbe egy cicust menhelyről. 1 év körüli kandúr, 2 napja volt ivartalanítva, a tesztjei negatívak. Idős mama babájaként mentve került a menhelyre, cumisüvegből táplálták, nem volt még más otthona. Azért választottuk, mert roppant kedves volt, alig néhány perc után már az ölembe mászva dorombolt, nem gondoltam, hogy gond lesz a beszoktatással - sajnos mégis így történt! Hazafelé útba ejtettük az állatorvost, mert furcsa hangon lélegzett - a menhelyen azt mondták ugyan, hogy ez teljesen normális, de nekem volt már sokszor cicám és ilyet még nem tapasztaltam. Sajnos jogos volt az aggodalom, felsőlégúti megbetegedése van és lázas is volt, a füle gyulladt-atkás, amit kitisztítottak. Kaptunk gyógyszert, amit adnom kellene neki, de utána mindenképpen ennie kellene, mert különben gyulladást okozhat a gyomor-nyelőcsőben. Ezek után hazaértünk, betettük a cicust a kinyitott hordozóban a nappaliba és hagytuk, hogy ismerkedjen. Bátortalanul kimászott és behúzott a kanapé alá, ott hörgött rémületes hangokkal. Néhány óráig vártunk türelemmel, de éjszakára mégsem akartuk ott hagyni, ezért átköltöztettük egy nyugalmasabb helyiségbe alomtálcával, vadonatúj kaparófás kuckóval és mindent befújkáltunk nyugtató ferromonos sprayvel. Mivel a jelenlétünkben nem evett, hagytunk neki vizet, szárazat és cicakaját és reméltük, hogy reggelre kicsit megnyugszik. Hát nem. Még most is elbújik a radiátor alá egy doboz mögé, a kuckótól jó messze és csak fekszik rémülten. Kicsit falatozott az ételből és tappancs nyomokat találtunk az alomban is. Megértem a kis lelkét és türelmem is van, de kérlek, segíts, hogyan viselkedjek vele, mert egyrészt megszakad a szívem a kis rémült apróságot nézve, másrészt jó lenne, ha mielőbb el tudnánk kezdeni a gyógyszeres kezelést, nehogy komolyabb baja legyen, de amíg nem eszik, addig nem merem neki adni (persze el se fogadná így).

- hagyjam ott neki az ételt, hogy nyugodtan, egyedül megehesse, vagy tegyem el és akkor kínálgassam, ha bemegyek hozzá (eddig ha kínáltam, odaszagolt és elfordította a fejét)?

- néha bemegyek hozzá (1-2 óránként), lefekszem mellé a földre és óvatosan megsimizem, pislogok rá, halkan beszélek hozzá. Egyáltalán nem támad, egyszer már el is szundikált közben és dorombolt (bár ez a félelem jele is lehet), és az oldalára fordulva nyújtózkodott, de a következő látogatásomnál ismét tág pupillákkal nézett rám, maga alá húzott lábakkal és bekúszott a doboz mögé. Ezért nem tudom, hogy Jó-e ha látogatom, simogatom, vagy hagyjam inkább egyedül, rá se nézzek, amíg magától ki nem jön?

- hagyjam bent a dobozt, hogy elrejtőzhessen mögé, vagy inkább szüntessem meg az elbújási lehetőségeket?

Elnézést a hosszúra nyúlt levélért és köszönöm szépen a segítségedet előre is!