Regisztráció Blogot indítok
Adatok
cedarspring

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egy vásárlási - felújítási tippsorozatot osztok meg, mellyel néhány egyszerű lépésben a semmiből szerezhetnek újszerű akkus csavarozót. Írásom a hozzávalók fellelhetőségéről és jellemzőiről szól, az összeépítésről százával találnak kipróbált, dokumentált anyagot. Még ponthegesztő leírással is…..
cedarspring 2020.02.02 20:03:52
@kkm.furdancs: Magam részéről szeretem az ismert korrekt műszaki megoldásokat, pláne ha az egyszerűen, akár kidobott cuccok újrahasznosításából megoldható. Nos:

1. A két cella egyenként protected-é/védetté tehető. Pl. a rengeteg kidobott mobil akkuk mindegyikében van egy kis beépített protect áramkör, könnyű kibányászni, szépen látható a B+ és B- forrasztási pont az aksi csatlakoztatására, valamint a P+ és P- pólusok a töltő illetve a fogyasztó bekötésére. 1A áramerősséget vagy a gyorstölthető okostelefonok aksija még nagyobb áramerősséget is tud.

De "Li-ion Lithium 18650 Battery Charging PCB Protection Board" keresőszóval olcsón megvásárolható, 10db esetén 80Ft/db forrasztható nikkel szalaggal. Érdemes mindíg alaposan körülnézni, mert az 1 db mindig drága, sokszor pl.2db, 5db-os csomag olcsóbb mint az 1db. Van kimondottan 18650-es cellákra árult kör alakú ugyanilyen kis modul. Ezt szokták gyárilag beépíteni a protected elnevezésű, a sima unprotected ugyanolyan celláknál egy kicsit drágább cellákba. Ezek + pólusa ki szokott emelkedni, az unprotected gyakran nem, hogy a nagyobb nem kiemelkedő felületet pont hegeszteni lehessen.

2. Tapasztalatom szerint a sorba kötött, egyenként protected cellákat nem lehet egyetlen pl. 9VDC töltővel tölteni (Nem részletezném miért, nekem hamar tönkrement). Két darab USB-s töltővel mindkét cellát külön, persze egy időben lehet tölteni nyilván pólushelyes csatlakoztatva a töltőket. Nekem pl. régi kütyükből egy halom USB-s töltőm van.

3. A régebbi camcorderek, video kamerák, digitális fényképezőgépek kidobott akkumulátorából kiszedhető 2S BMS áramkör, mert ezek tipikusan 2 sorba kötött cellával működtek. Szétszedve a bekötés is jól látható. Az ultrahangos hegesztéssel lezárt műanyag akku házat, nagy Olfa késsel (óvatosan), nagy, fordulatú multifunkciós szerszám turbó reszelő fejével, vagy egy hegyes forrasztópáka 200 fokra melegített vékony hegyes fejével lehet szétnyitni. Ez is beszerezhető "
2S Li-ion Lithium 18650 Battery Charging PCB Protection Board" keresőszóval 300 - 400 Ft/db áron 4 - 5 A-es változatban. Így már lehet az aksi pakkot egyetlen 9, 12VDC töltővel tölteni. Ezzel a cellák egyenként védve vannak túltöltés (overcharging) és túlkisülés (discharging) ellen is.
Némely profi kamera aksi BMS áramkörében, méginkább a laptopokéban (persze ott magasabb a cellaszám) be van építve egy rizsszem méretű NTC hőérzékelő amely bármilyen túlmelegedés esetén az egész aksit lekapcsolja a külvilág felé. De ha az aksi belsejében van fóliazárlat ez a megoldás az ellen sem nyújt védelmet. Így gyulladtak ki a Samsung telefon aksik annak idején, visszahívások, több millárd dolláros kár, stb. Ezt csak azért írom, mert tűzvédelmet említetted és lám még a profik is belefutnak ilyenbe.

Motto: A megszerzett műszaki tapasztalat egyenes arányban áll a tönkretett berendezések számával. Nincsenek bonyolult vagy egyszerű dolgok, csak megértettek vagy meg nem értettek.
cedarspring 2020.02.02 22:56:07
Nbl 2020.02.02. 02:26:37, clemens 2020.02.02. 05:32:58, Szerintem teljesen igazatok van abban amit írtok. Az én rész igazságom a témával kapcsolatban

Anno kinevettem az akkus csavarhúzót amikor divatba jött. De mikor gipsz kartonozni akartam talán 40 m2-t, és a mesteremberek azt mondták, ilyen kis munka nem érdekli őket, rákényszerültem mert kézzel nem ment. Egy havernál láttam ilyet, kipróbáltam, profi gipszkarton csavarbehajtót 10 -20-szoros áron nem akartam, megvettem az akkust. Elolvastam a nagyon jó kis használati útmutatót. Sokan ezt kihagyják, mert minek. Megcsináltam a melót, élveztem, elpakoltam és óvtam ezt a jó kis szerszámot. Ma már 17 évesen működik az eredeti akkuval. Hihetetlen vagy szerencse? Lomtalanításból véletlenül kerültek elő nem használt 32 éves Varta RSH 1,8 1800mAh NiCd baby elem méretű cellák. Rácsaptam, érdekelt, néhányszor feltöltöttem kisütöttem, formáztam, 2017-ben 9 miliohm volt a belső ellenállása, egy évvel később még mindig 1.2-1.3 között a kapocsfeszültsége.
Egyébként sokszor kézi csavar húzókat használok, mert a gépi arra egyáltalán nem való, vagy néhány csavarra nem kell az akkus.
Barkácsoló testvéremnek is vettem egyet ajándékba, akárhány év után kidobta mert már nem vette rendesen a töltést, a szomszédomtól két ilyen kidobottat kaptam. Azután vettem még egyet tartaléknak ha az egyik kimerül használom a másikat a töltés alatt. Sokkal olcsóbb volt az egész bitekkel, fúrókkal aksival, szerszám dobozzal, mintha veszek 10 db NiCd akku cellát a meglévőhöz. Elég gyorsan kiment néhány cellája. Vettem egy Li-ion-os bit váltósat is 3 év garival, mert megtetszett.
Változtak az idők, egyik néhány cella kicserélésével újra tök jó lett, egy másikban amit a gyerek totál lemerített, az összes cella zárlatos lett, megjavítottam az összes cella kicserélésével. Kb. 2500Ft volt a 10 db NiCd cella, erős volt a Forint, sokáig keresgettem amíg az eBay-en kifogtam, szerencsém volt. Így lett mára kb. 5 akkus fúróm. A nejem azt mondja h@lye vagyok, minek ennyi. Igaza is lehet, de ezzel legalább nem ártok senkinek.
A fasttech-ről belinkelt aksi viszont qrva drága akármilyen jó, van annál sokkal olcsóbb minőségi darab. Ugyanott a Fasttech-en vettem, régebben, többször is kb. 1400Ft/db áron genuine Panasonic NCR18650B 3400mAh High Drain cellákat 4 darabonként árulták, rövid ideig, mert elkapkodták. Ki kell fogni, de most már az a fajta meg az LG, Samsung 18650-esek aránytalanul drágák, nem érik meg. Viszont nemrég vettem 40db 2800mAh-ás forrfüles Li-ion 18650-es Japán YCDC cellát. Egy 40eFt-ért kótyavetyélt, hiányos, új áron 300eFt körül árult eBike total behalt akku pakk cseréjére, 540 Ft/cella áron árulták, persze nagy mennyiségben ennyi az ára. Óvatosságból kis darabszámon leteszteltem, azután vettem a 40 -et, tracking-el néhány hét alatt megjött. Nyáron jól megnyúztam hegyen, völgyön. Ősz óta áll, teljesen feltöltve semmi kapocsfeszültség csökkenést nem lehet mérni. Meg lehet oldani olcsón, gazdaságosan, de sokat kell bogarászni, sok időt elvesz. Meg tudom érteni akinek nincs türelme, ideje, nem akarja az idejét erre pocsékolni. Én is sokszor így vagyok vele, azután meg mégis örülök, hogy megcsináltam.
A leírtak miatt viszont mérhetetlenül irritál ez a temérdek marketing design ipari szemét. Rengeteg értékes alkatrész, nyersanyag, tervező-fejlesztői munka szemétbe hajigálása, sokszor egyetlen apró bigyó meghibásodása, vagy természetes elkopása miatt. Sokszor meg a szándékos Planned Obsolescence-Tervezett elavulás miatt.
cedarspring 2020.02.03 19:36:49
@kkm.furdancs: Ilyet még nem csináltam. Az Arduino tápját gondolom egy külön DC/DC konverterről veszed le ha jól értem. Az akkus fúró motor+áttétel-t jó ötlet ilyesmire használni, én is kacérkodok erre venni fúró motrokat. Az aksik mély-kisülés, túltöltés, rövid-zár elleni védelmére célszerű figyelni. A motor aksi a Li-ion-ál sokkal nehezebb mert ólom aksi, és spec mérete miatt drágának számít. Riasztóba, UPS-be én a 7Ah RedDot aksikat használom 3300Ft/db volt legutoljára.