Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laczkó András

0 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagy politikai vihart kavart az elmúlt pár napban, hogy a 22 éves joghallgató Rácz Zsófia ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár lesz azután, hogy a posztot eddig betöltő Illés Boglárkát a Fidelitas elnökévé választották. A jobboldali kurzus egyöntetű hivalkodásba…..
Laczkó András 2019.12.07 11:08:13
@dare: Nem a 22 évvel és a diploma nélküliséggel van gondom. Neki tényleg lehetnek (bár szerintem csak a saját klaszterén belül) jó, előremutató, fontos, építő jellegű meglátásai, a saját korosztályát illetően. Nem is ez a lényeg ... (szerintem) . Sokkal inkább az, hogy az általam tanultak, megtapasztaltak alapján a "pozíció" nem stimmel. Egy helyettes államtitkár (HÁT) nem önállóan "ötletel", nem egyedi meglátásokkal "jön elő", nem ez a dolga. Az a dolga, hogy a "politikai-szakmai" akaratot átültesse a gyakorlatba, ehhez irányítson és vezessen egy szakértő apparátust. Természetesen egy HÁT is meg kell hogy tudjon fogalmazni új dolgokat, ki kell tudnia találni egyedi megoldásokat, eljárásokat, de csak a "hogyan" kategóriában nem pedig azt hogy "mit". A "mit" az politika, jó esetben szakmapolitikai és szakmai kérdés. Miután döntés született a "mitről" (leginkább szakbizottsági, miniszteri, államtitkári szint) akkor jönnek a bürokraták a HÁT-ok és a kitalálják, kimunkálják a "hogyant". Egy kórház életében egy fiatal rezidens orvos is jól felismerheti az összefüggéseket (pl.: betegutak szervezése, beteg-orvos találkozások, információ átadás, komplex több szakmát érintő terápiás esetek megfelelő összehangolása, stb stb.) ami tényleg fontos és előremutató. Azt is jobban láthatja mint egy 60 éves professzor, hogy a fiatal páciensek a betegségterhek mellett milyen egyéb problémákkal küzdenek meg az egészségügyi ellátórendszeren belül, és ezekre a kérdésekre adekvát válaszokat is adhatnak. Mégis a legvégén, amikor "bele kell vágni" a betegbe ott tudás és tapasztalat kell. Egy kórházigazgató, és a menedzsment szerintem a politika a sebész a bürokrata.
Laczkó András 2019.12.07 11:18:27
@Szóra kész Szókratész: Ebben igazad lehet. Be kell vallanom, semmit nem tudok a "sógorok" államigazgatási, államszervezési dolgairól. Mint fentebb említettem az államtitkár az még "politikai" leginkább "szakmapolitikai" kategória. Pont azért vannak "alattuk" a HÁT-ok, hogy a "bürokrácia" szabályaival, útvesztőivel ők foglalkozzanak, ők valósítsák meg az akaratot.
Laczkó András 2019.12.07 11:32:07
@dare: "Itt a fő kérdés az, hogy lehet-e 22 éves ember ilyen pozícióban, vagy nem?
Én azt mondom miért ne."
Azt gondolom nem ennyire egyszerű a válasz. Készséggel elismerem, nem tudom pontosan, hogy az adott minisztérium adott államtitkárságának adott helyettes államtitkárának mi a pontos feladata, de gyanítom ezzel nem vagyok egyedül. Ezért én csak általánosságban tudom azt írni, hogy a HÁT pozíció nem tölthető be tudás és bürokratikus tapasztalat nélkül.
A te és az én álláspontom között szerintem alapvetően ennyi különbség van. Nem Zsófi személyével van gond, hanem azzal hogy szerintem olyan pozícióba kerül-került, ami nem az ő jelenlegi kvalitásainak való. Én sokkal jobban el tudnám képzelni valamilyen tanácsadói, vagy szakértői szerepkörben az államtitkár asszony mellett. Ugyanakkor, ahogy fentebb írtam, nem tudom, hogy a konkrét HÁT pozíció mennyire "klasszikus" HÁT pozíció. Az is lehet hogy nem az, tekintettel arra, hogy itt az EMMI-ről van szó, és itt az államtitkár asszony "kvázi miniszter" akkor a HÁT lehet kvázi államtitkár is az meg legalább részben politikusiszerep ... Bonyolult ez! :)