Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Ta0066

0 bejegyzést írt és 526 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"12. Mi a mai „undorító dolog”? 12 Mi hát a „pusztulást okozó undorító dolog” napjainkban? Az első században ez a kifejezés a római csapatokra vonatkozott, amelyeket azért küldtek el, hogy helyreállítsák a Pax Romana-t Jeruzsálemben. A mai időnkben azonban az első világháborúban részt vevő…..
Ta0066 2022.05.12 16:00:45
@leslie07:

Lényegében mindegy, hogy teljesen bemerítenek-e valakit, vagy csak vízzel keresztelik, az eredményen nem változtat.

A zsidók kitüntetett helyzetét azért nem tudom hova tenni, mert ők sem kapnak más szabadítót, mint a pogányok. A szabadító, aki Sionból eljön ugyan úgy megszabadítja a hívő "pogányt" (azt aki soha nem volt zsidó), mint az Istenközeli zsidót.
Ta0066 2022.05.15 20:25:38
@leslie07:

Ha már ezen lovagolunk, akkor a parancs az Atya, Fiú és Szent Szellem nevébe való bemerítésre vonatkozott; nem az ő nevükben.
A lényeg nem ez, hanem a "víztől és Lélektől" való újjászületés, ami akkor is végbe mehet, ha csak meglocsolod vízzel az illetőt és akkor is, ha teljesen alámeríted; és ugyan így mindkét esetben elmarad, ha a bemerített vagy keresztelt nem érti minek is kellene történnie.
Ta0066 2022.05.17 17:50:44
@leslie07:
Jehova tanúi teljesen bemerítik a keresztelendőt. :) Mégis démonok és démonpapok.
"2019 január elején a cég bankkártyájával vásároltak egy 11 570 000 forintos Rolex órát. A számla megjegyzésében időmérő eszközként volt feltüntetve az óra."   https://24.hu/belfold/2022/03/17/ii-kerulet-sport-kft-rolex-orsi-gergely-feljelentes/ Érdekes hír a 24.hu-n!  Vajon a Watchtower…..
Ta0066 2022.04.30 07:36:11
@Egy_nick:
1. nem
2. nem
3. nem
Ta0066 2022.04.30 18:57:49
@Egy_nick:

"Ezért is az utolsó időkben azok a boldogok, aki minden eddigi beidegződést félredobva, előlról kezdik olvasni a Jelenések könyvét."

Idézet tőled.
Ta0066 2022.05.03 14:15:35
@Egy_nick:

A magam részéről a linkelt írás minden pontjával egyet tudok érteni. Az alapelveket nagyon jól tisztázza. Mégsem keresztelkedtem be eddig a katolikus egyházba. Ennek oka pedig az, hogy bár az üdvösség útján csak az Egyház vezethetne, és ehhez minden eszköze meg is van (dogmák és hagyományok, szertartások, szentségek) minden jel szerint nem vezet mégsem. A katolikus egyház és lelki élet, a hívők egyéni élete képmutatásba, külsőségekbe, alakoskodásba fullad, nagyon kevés kivételtől eltekintve.
Ez a nyugati ember legnagyobb dilemmája és legnagyobb tragédiája. Akire rábízattunk (az egyház) lényegi értelemben halott. Nietzsche-t parafrazeálva: Az Egyház halott. Mi öltük meg. És ezzel a kereszténység sem az már, mint aminek lennie kellene: élő, Istenhez vezető hagyomány.
A dilemmának általános, mindenkire érvényes megoldása nincs.
A legkomolyabb érdeklődők, Istent keresők általában a keresztény vallás elhagyása mellett döntenek, többen az iszlám felé.
A cikk címe James Sire A Szentírás kicsavarása: Hogyan olvassák félre a szekták 20-féle módon Bibliát című könyvéből származik. Ebben a rövid, de hasznos könyvben, Sire azt tárgyalja, hogy a kereszténység szektái (1) hogyan értelmezik félre és élnek vissza a Bibliával, hogy azután olyan tanításokat…..
Ta0066 2021.11.13 15:44:43
@Egy_nick:

:) ez most egy csendes mosoly a részemről
Az említett bibliai rész megértése egy kis szemléleti korrekciót igényel. A mai modern ember szemlélete alapvetően mennyiségi jellegű. Ha valamit le akar írni, meg akar ismerni, akkor elsősorban a mérhető, mennyiséggel rendelkező dolgokra figyel.
A Biblia emberének szemlélete azonban még sokkal kevésbé mennyiségi és sokkal nagyobb szerepet kap benne a minőségi szempont, ami a mi szemléletünkből szinte már teljesen hiányzik.
A Biblia alapvető világértelmezése egy nagyon egyszerű alapra épül fel: Ter 1,1 Kezdetben teremté Isten az Eget és a Földet.
Ha szimbólumokkal akarjuk ezt szemléltetni, az egyetlen középpont először létrehozza a megnyilvánulás felső (Ég) és alsó (Föld) pólusát. Az Ég megfelel mindannak, ami minőségi szempontok szerint rendezhető, azaz ez a dolgok esszenciája (lényege). A Föld megfelel mindannak, ami mennyiségi szempontok szerint rendezhető; azaz ez a dolgok szubsztanciája.
Innen már nem meglepő, hogy amikor Dávid a mennyiségi szempontokat helyezi előtérbe a minőségiek helyett (arra kíváncsi hány alattvalója van, nem arra, hogy ezek az alattvalók Isten emberei-e), akkor az esszenciális dolgoktól, az Égtől, Istentől, az élet forrásától elfordul. A szubsztanciális, mennyiségi, Földi és megszámolható dolgokhoz pedig odafordul. Ez az irányváltás morális-erkölcsi értelmezésben bűn és egyenes következményként váltja ki a büntetést.

A Biblia társadalomfelfogása sem egyezik meg a mi modern felfogásunkkal. A Biblia értelmezésében az emberek nem egyenlőek egymással. Az emberi közösséget egy piramisnak tekinti, ahol azok vannak a legfelül, akik Isten szolgálatában állnak (papok, próféták, királyok). A Király egy olyan tisztség, aminek a betöltője, viselője Istenhez kapcsolja az egész közösséget, illetve Isten rendeléseivel összhangban tartja a közösség tevékenységét. Úgy lehetne elképzelni, mint egy madzagra akasztott piramis alakú díszt, ami egy vizes tál fölé van függesztve. Ha a legfelső kapocs, aminek az a feladata, hogy a madzagba kapaszkodjon nem tölti be a feladatát, és elengedi a vezérfonalat, akkor a dísz belesik a vízbe. A piramis csúcsa azonban nem merül el azonnal, csak az alja. A zavar ebben az esetben is Dávid, mint legfőbb rendező, mint király tevékenységében következett be, de a következmény nem azonnal a legmagasabb szinten jelentkezett, hanem a mennyiségi oldalt képviselő nép körében. A vétek, mondhatjuk így szellemi; de a látható következmény először anyagi jellegű lesz (járvány formájában). A dolgok helyreállításának a módja is éppen ezért nem a járvány tüneti kezelése, hanem a szellemi zavar megszüntetése: Dávid, belátva a tévedését mennyiségi dolgok feláldozásával (pénz) megvásárol és megtisztít, majd az Isten felé fordulásra alkalmassá tesz egy tér részt (oltárt épít); majd visszatér a helyes irányulás felé (Isten felé fordulva áldozatot mutat be).
A 70 ezer áldozat lehet, hogy igazságtalannak tűnik, de a dolgok alapvető működésébe enged bepillantást: A fizikai tüneteket lelki tényezők okozzák, ezeket pedig szellemi tényezők. A szinteket nem lehet átugrani: bár a zavar eredendően szellemi szinten keletkezik, láthatóvá és kézzel foghatóvá először a fizikai síkon válik (társadalmi szinten ez a nép), majd ha nem kezelik, akkor látható tüneteket okoz a lelki szférában is és végül a szellemi síkon is, legvégső soron az Istentől való teljes elfordulást okozva. Ezzel pedig az ember az élet forrásától fordul el, ami pedig nem kapcsolódik ehhez a forráshoz az fokozottan ki van téve az elmúlásnak, megromlásnak (ezáltal a betegségnek) és a halálnak.
Az okok tehát elsősorban szellemiek: Dávid szubsztancialitás felé fordulása, ami azonban legelőször a szellemtől legkevésbé áthatott anyagi síkon, a társadalom szintjén a nép körében okoz látható tüneteket. A helyreállítás éppen ezért nem a tüneti kezelés (a járvány gyógyítása), hanem a szellemi zavar megszüntetése.
Ta0066 2021.11.14 08:23:59
@Igazság Kereső:

Istennek nincs egója, márha Istent tényleg Istenként gondoljuk el. Isten valóságához képest az ember élete valóban 0. Mi értéke lenne egy véges, elmúló, teljesen esetleges cselekedeteket ismétlő életnek az örökkévalósággal szemben?

Az ártatlanok halálával kapcsolatban azt felejtjük el mindig, hogy ezek mind Istenéi. A saját választott népéből hal meg 70 000 ember. Ő teremtette ezeket és ő is okozta a halálukat (vagy engedte meg a halálukat).

@Egy_nick:
Jogilag abszurdum :) Isten pedig jogi kategória.
Ha Dávid parancsát nem hajtják végre, és lázadás tör ki, akkor is ugyan ez lett volna a végeredmény, mert a lázadókat és elégedetlenkedőket ölik meg végül. A lényeg a történetben, hogy ha Isten és az ő törvényei betartására hivatott személy között zavar támad, és a király nem tölti be a funkcióját, az mindenképpen az egész népre kihat (fejétől bűzlik a hal, szokták mondani).
Valóban, Dávid akár kaphatott volna büntetést is, de nem kapott.
Ta0066 2021.11.16 09:39:14
@Igazság Kereső:

Noshát, nem tudom.

Amikor az Isten Fia a kereszten függ, haláltusáját vívja a választott nép pedig ecettel próbálja itatni, és szenzációra éhesen várja, mit tud még mondani...
Igen ez valóban mind a szeretet jegyében áll.

Isten valóban szeretet (is). De ez nem jelenti azt, hogy mindent megbocsát és minden hülyeséget szárazon meg lehet úszni.
Felszólítás jutalék azonnali fizetésére! Kedwes Testwérek! Tudjátok, hogy tudom, hogy tudjátok, hogy tudom! Ha nem akarjátok, hogy más is megtudja, utaljatok 30 napon belül vagy az én, vagy a házastársam számlaszámára osztalékot a szervezet és a hozzá kapcsolódó szervezetek nyereségéből!…..
Ta0066 2021.11.07 08:54:19
@a századik juh:
Az egészségpénztári tagok persze, hogy tőzsdéznek :)
Az egészség és önsegélyező pénztárba önkéntes belépési nyilatkozat kitöltésével lehet belépni és a vállalt tagdíjat ezután fizetni kell. A tagdíjakat a pénztár befekteti (szigorú jogszabályi keretek szerint) és a hozamot a tagok között szétosztja. + évi 120.000 Ft keretig a tagok befizetéseik után adóvisszatérítésre jogosultak, ami szintén az egészségpénztárba érkezik, a tag számlájára. Teljesíthető munkáltatói befizetés is (cafetéria része több helyen). Azt hiszem erre nem jár az adóvisszatérítés, csak amit te magad fizettél be (az adott évben befizetett összeg 20%-a).
Nekem OTP Egészségpénztáram van, elég jó konstrukció. Ez a Test-Vér pénztár csak annyiban más, hogy a pénztár szolgáltatásai sokkal szűkebbek más pénztárakéhoz képest (csak a vérellátással kapcsolatos szolgáltatásokat fizeti).
Ta0066 2021.11.07 11:34:31
@a századik juh:
Nos, ha már így előkerült megnéztem az egyháztörvényt, ami rendes nevén:
2011. évi CCVI. törvény a lelkiismereti és vallásszabadság jogáról, valamint az egyházak, vallásfelekezetek és vallási közösségek jogállásáról

A törvény sehol nem írja elő, hogy az egyházaknak nonprofit alapon kell működnie. Amit viszont kijelent:
19/C. § * (1) A vallási egyesület a nem hitéleti célra nyújtott támogatásból származó bevételét és annak felhasználását a számvitelről szóló törvény és a könyvvezetéshez kapcsolódó egyéb jogszabályok szerint tartja nyilván.

(2) A vallási egyesület és az egyházi jogi személy hitéleti célú bevételeit és azok felhasználását állami szerv nem ellenőrizheti. Hitéleti célú bevételnek minősül különösen a személyi jövedelemadó meghatározott részének a vallási egyesület, a bevett egyház, a bejegyzett egyház, illetve a nyilvántartásba vett egyház számára történő felajánlása, a 9/F. § (2) bekezdése, illetve a 9/G. § (5) bekezdése szerinti esetekben annak költségvetési kiegészítése, az ennek helyébe lépő juttatás, valamint az ingatlanjáradék és annak kiegészítése.

Illetve:
20 § (5) A jogi személyiséggel rendelkező vallási közösség a polgári jogi jogviszonyokban korlátozás nélkül részt vehet, ennek keretében jogosult gazdasági társaságot és civil szervezetet létrehozni, azokban részt venni.

És még:
20/A§ (3) Az egyházi jogi személy vonatkozásában nem minősül gazdasági-vállalkozási tevékenységnek
d) a szabad pénzeszközök betétbe, értékpapírba elhelyezése után a hitelintézettől, az értékpapír kibocsátójától kapott kamatnak, osztaléknak, illetve az értékpapír hozamának olyan része, amelyet a gazdasági-vállalkozási tevékenységnek nem minősülő tevékenység bevétele az összes bevételben képvisel.

Azaz, a Jehova Tanúi Magyarországi Egyháza bármit megtehet a tagok által adományozott összegekkel, amennyiben ez a saját alapszabályában rögzítettekkel nem ellenkezik. Ha az alapszabályban rögzítették, hogy a fel nem használt adományokat tőzsdére viheti és befektetheti, akkor megteheti. Ha az alapszabályban azt is rögzítették, hogy az így keletkező profitot feloszthatja a tagok, vagy azok egy része között, azt is megteheti.
Az állam ezt nem fogja ellenőrizni.
Ha teljesen profitorientált gazdasági társaságot alapít, azt is megteheti.
Ta0066 2021.11.07 13:00:34
@a századik juh:

A szcientológusokat is bedarálták itthon pár éve
Ha van rá akarat meg lehet fogni egy egyházat is. Csak kérdés mikor telik be a pohár
-Ópardon, ügywédúr, merugye nem testwér...  :) [Wagymár megkeresztelkedett a szerwezet newében?]   -Hogy a zosztalék nem azonos a hozammal???   -Há'énegy pénzügyileg [is] képzetlen juhocskának számítok, lássa kend, még ezt sem értem... merhogy -szerintem- egy nonprofit szervezetnél keletkező…..
Ta0066 2021.10.29 13:16:52
@a századik juh:
Nem gyászoltunk, mert nem halál meg :)
Ta0066 2021.10.29 13:17:44
@Ta0066: haltál
Jehova Tanúi nyilvános kijelentéseinek áttekintése a gyermekvédelem kérdésében A szerkesztő megjegyzése: A cikk áttekintése után az alábbi linkek segítségével közvetlenül áttérhetsz az egyes bekezdések megtekintésére. [Az eredeti angol cikkben. - a ford.] “JEHOVA ISTEN a gonoszság minden formáját…..
Ta0066 2021.10.18 18:00:35
@Egy_nick:

A legátfogóbban értelmezett Sátán az idővel együtt létezik, és azzal együtt szűnik meg. Amíg van időbeliség, addig van Sátán; ilyen módon önmagának nem tud önmaga véget vetni.
Május 23., vasárnap „Mindig szeret az igaz barát” (Péld 17:17). Miközben egyre közelebb járunk az utolsó napok végéhez, valószínűleg súlyos nehézségekkel kell szembenéznünk (2Tim 3:1). Például egy nyugat-afrikai országban a választások után zavargások törtek ki. Voltak testvérek, akik…..
Ta0066 2021.05.27 06:06:02
@a századik juh:

"Nomeg sokszor az a pártízmillió is hiányzik hozzá, amivel saját életet lehet kezdeni."

Kétség kívül az anyagiak is fontosak. De alapvetően itt 30-as vagy idősebb korosztályról beszélünk. Eddigre kellő akarat mellett legalább egy albérlet árát ki kellene tudni gazdálkodni a fizetésből, legalább 3-4 hónapos próba időszakra.
Ta0066 2021.05.27 07:28:39
@Igazság Kereső:

A hit próbaköve nem a bizonyíthatóság.

A Tudomány - főleg így nagybetűvel - képtelen az embert másként kezelni, mint eszes állatként (gerinces, emlős állatként). A tudományos nézőpont szerint az ember elsősorban biológiai lény, akinek vannak bizonyos lelki vonatkozásai is. Ebben a tekintetben nem nagyon különbözik az állatoktól, akiket a mai tudomány szintén érző - érzésekkel rendelkező lényeknek tekint.
A nagybetűs TUDOMÁNY felvetni is képtelen, hogy az ember ennél több lenne. Nem tudja még tételezni sem, hogy a lelkiségen kívül szelleme, a szó valódi értelmében vett intelligenciája lenne az embernek. A racionális, problémamegoldó gondolkozás vizsgálatáig jut el, ennél tovább képtelen menni.

Pedig az ember legalább néhányszor élete során tapasztalja, hogy az élet az bizony több, mint étel, ital, ruha, munka, gyerek, stb. Nem találkoztam olyannal, aki ezzel ne kényszerült volna szembesülni, legalább egy vagy néhány alkalommal és ezt maga ne élte volna meg.

Ha a tudományhoz fordulsz, ezekre a saját tapasztalatokra nem lesz válasz. Maximum lelki tényezőnek fogja tudni besorolni, érzésnek, hangulatnak, valami ilyesminek. És a többség annyiban is hagyja. Pedig ezek a ritka, tiszta pillanatok azok, amik az embert valóban emberré teszik; amik valóban megkülönböztetik az állattól. A Tudomány voltaképpen képtelen az embert saját rangjának megfelelően emberként kezelni és vizsgálni; majd végül is állatot csinál belőle. Ez a fő gond, a rátekintés mikéntje; nem a bizonyíthatóság.

Ha saját ritka tapasztalataidat nem hagyod figyelmen kívül, abból egyetlen dolog következik: az ember nem eszes állat. Ha pedig nem eszes állat, akkor ember, ha pedig ember, akkor szelleme van; sőt a szelleme az elsődleges. Innentől a HIT területén vagy, mert még egyszer: a TUDOMÁNY eszes állatnak tekint téged és nem is keres az emberben többet, mint a lelki - racionális tényezők. Bármilyen ilyen kaliberű kérdést felvetsz: Miért élek? Miért halok meg? Ki vagyok én? az a HIT területe, mert a tudomány ezekre a Miértekre nem keresi a választ; tételezni sem tudja ezeket voltaképpen, mert ezek a kísérletező - leíró módszereivel megközelíthetetlenek. Már akkor falba ütközik, amikor arra kérdez rá, hogy MI az élet? Egyszer egy ökológia órán egy különösen tehetséges és normális (teljesen vallástalan) egyetemi tanárommal végigvettük az erre adott tudományos definíciókat és mindegyik hiányosnak és elégtelennek bizonyult. Az ökológia tárgya pedig az élet. Amit vizsgálni tud, de definiálni nem :) Nem tudja megmondani, hogy mi az, amit vizsgál (erre jutottunk végkövetkeztetésként ökológia órán :))

Mivel pedig ezekre a kérdésekre nincs tudományos válasz, de még csak felvetni és kezelni sem tudja ezeket; rögtön a nem lényeges, nem megválaszolható, nem elsődleges, egyszóval a HIT területére utalja ezeket. Pedig ezek a kérdések, amik az embert emberré teszik. Egy állat nem fog gondolkozni saját életének mibenlétéről. Erről egy ember fog elgondolkozni. Kétségtelen, hogy ezek nélkül a kérdések nélkül is lehet hatékony, még akár érzelmileg kielégítő életet is élni. Meg lehet érteni az új IPhone működését, sőt lehet vágyni is rá és meg is lehet vásárolni; lehet karriert építeni, nagyon sok mindent lehet csinálni. Egy kivételével: emberi minőségű életet élni.

Ma annyira rossz a helyzet, hogy a hit voltaképpen ezt jelenti: hinni (és egyszerre tudni), hogy az ember nem eszes állat; hogy az ember az ember. Triviálisnak tűnik, de ajánlom mindenkinek ennek végiggondolását és rá fog jönni, hogy nem az. Ha valaki saját magát megfigyeli, akkor ezt azonnal tapasztalja is, de ugyanakkor hinnie is kell, mert ma az általános nézet nem ez. Az ember egyszerre tapasztalja és ugyanakkor tételezi (hiszi!); hogy több van benne, mint pusztán a biológiai élet, vagy a lelki vonatkozások - és minél inkább tapasztalja, annál inkább tételezi. Ha magában megtalálta, tapasztalja ezt a "többet", akkor fogja máshol is megtalálni: emberekben, szavakban (könyvekben) és máshol. Ha az ember biztosan tudja, hogy ő ember, akkor van esélye a nem elhívésen alapuló hitre. Amíg nem tudja biztosan, hogy ő ember, addig bármit elhisz, még azt is, hogy ő voltaképpen állat.
Ta0066 2021.06.02 11:15:29
@a századik juh:

Az Őrtorony szépen lassan elszárad, ahogyan én látom. Az embereknek másra van már igénye. Nem hatja meg őket az örök élet ígérete. A meggazdagodást, Isteni segítséget ígérő szekták sikeresebbek (lásd Hit gyüli).
Illetve teret hódítanak a lebutított tanokkal operáló félig materialista/tudományosnak tűnő New Age katyvaszt hirdetők. Erre nagy igény van, mert látszólag összeegyezteti a tudományt a spiritualitással. Valójában a tiszta, következetes materializmusnál is sötétebb valamit képvisel. Ezek hódítanak most. A Viva Natura You Tube-on lévő videóiba érdemes belenézni, ha az ember egy kis körképet akar. Az Őrtorony amatőr azokhoz képest, akik ott megjelennek.
Kedves olvasóim, gyűjtést indítok olyan esetek felderítésére, amikor szerintetek a Watchtowerinc "állam elleni ellenszegülés"-re buzdít az oktatási láncán keresztül, miként arra az Őrtorony 1996-os számának egyik kiscsillagjában utalnak:   "Érdekes módon F. F. Bruce professzor a Róma…..
Ta0066 2021.05.18 17:29:53
@a századik juh:

arra megy rá : D
Ta0066 2021.05.20 10:05:32
@a századik juh:
"Nos, L.Gabi idejében engem egyedül Marci Blogjáról nem tiltottak ki, annyira szerettem elemezgetni Csilla&L.Gabi írásait! :)"

A lázadó szellem :)

Nekem néha az az érzésem ezeken a blogokon extrém alacsonyan van az ingerküszöb. A személyeskedést és a másik sértegetését nem szeretem - bár néha nehéz elkerülni. Egy-egy határozott vagy sarkított állásfoglalás azonban még simán elférne.
Szép ez az "élni és élni hagyni elv" amíg él az ember :) A szellemi és vallási kérdések azonban pont nem erről szólnak. Nem "élni és élni hagyni", hanem "halni és halni tudni" erről lenne szó.
Ta0066 2021.05.21 09:02:33
@Igazság Kereső:
Nem zavaros, csak végig kell gondolni.
A vezetőtestület nem adott előzetes tájékoztatást a Covid-19 járvány kitöréséről, és az elkerülésére sem írt elő különleges útmutatásokat. A tanácsuk csupán a helyi törvények követése, így nem nyújtanak külön védelmet, mint, amilyet a körülöttük lévő emberek kapnak. Ennek eredményeként a halálozási…..
Ta0066 2021.04.23 18:19:43
@Ihletett:

A kérdés jogos. Létezik olyan felfogás, miszerint az ember Isten álma.
„Olyanok vagyunk mi is, mint az álmok anyaga: kurta életünk keretje álom.”
Ta0066 2021.04.26 18:01:58
@Ihletett:

Az ilyen, és ehhez hasonló idézetek lettek száműzve a mai ember világából, beleértve a vallás területét is.
Ta0066 2021.04.28 09:24:59
@Ihletett:

Ezzel lehetne vitatkozni :)

Ne igyál, az nem használ.
  A nárcisztikus szervezetek és egyének hasonló technikákat alkalmaznak azon igyekezetükben, hogy mások felett hatalmat nyerjenek Nemrég az a megtiszteltetés ért, hogy csatlakozhattam egy női ex-Jehova Tanúiból álló csoporthoz. Ahogy végigolvastam a bejegyzéseket, észrevettem két érdekes…..
Ta0066 2021.03.11 15:22:32
@Columba:

"Ez leginkább alacsony személyes tudatosságban nyilvánulhat meg, abban hogy a hívek nem értik, hogy "mi velük a baj", ha egyszer Jézus már megváltotta őket,..."

Kulcsmondat.

Legerősebben bevésődött emlékem a tanúk látogatásai közül, amikor az idősebb vén feleség magabiztosan kijelentette, hogy Éva helyében ő nem evett volna az almából, ha ő van ott :D
Ta0066 2021.03.17 09:24:46
@ORION:

Igazad van Orion. A hívők többségénél azonban a 2. fázis legtöbbször el sem tud kezdődni. Nem következik be a lelki tényezők gyökeres változása, a szemlélet megváltozása. A szellemi érintés - mondjuk így- hosszabb-rövidebb idő után kialszik, az ember pedig marad olyan, amilyen volt. Mivel a szellemmel való kapcsolatát újra elveszti, így részleges, csonka, bűnös lesz/marad.
Ebből fakad a mai vallásosságnak nevezett valami, amiben képmutatás, külsőségek és az erkölcsi normák túlzott hangsúlyozása egyenes következményként hozza az ítélgetést és a szeretetlenséget. Belül nincs meg a hívőben a lényeg, és ezt a külső látszattal próbálja kompenzálni.
Ta0066 2021.03.29 11:14:48
"A Bibliát nem kell kiforgatni, csak el kell olvasni ami abban van. Én is csak ezt tettem azokban a cikkekben, amikre utaltál. Szerintem vannak jó és örök igazságok a Bibliában, és vannak hatalmas ostobaságok, idejétmúlt dolgok, sőt kifejezetten káros nézetek is benne. A legtöbb keresztény csoportban ezeket mind egyben le kell nyelni, bár csoportonként változik, hogy milyen mértékű szabadságot kapnak ebben a hívek. A Tanúknál tudjuk, hogy semmilyet"

Sokáig gondolkoztam, megríjam-e az ehhez a pár mondathoz kapcsolódó mondanivalómat. A fenti idézet azonban iskolapélda arra, ahogyan a mai mentalitás működik, így nehéz szó nélkül hagyni.

Kezdjük az elsővel: a Bibliát egyszerűen el kell olvasni.
Teljesen általános mai kori hozzáállás, hogy az embereket egyenlőnek gondolja, egymással felcserélhetőnek. Ezért a Biblia - ami elvileg egy szent szöveg, nem igényel különösebb felkészültséget, így bárki számára hozzáférhető kell legyen, lehetőleg a saját anyanyelvén fordításban, modernizált szöveggel - gondolja.
Mi van akkor, ha az emberek mégsem egyenlőek? Az egyik gond nélkül megért és megír magas esztétikai fokú szövegeket (verseket például); míg a másik nem képes erre, még huzamosabb gyakorlás és képzés után sem. A Biblia pedig még csak nem is vers, annál sokkal komolyabb szintet képviselne. A korai egyházban létezett a titokfegyelem. Nemhogy a Bibliát vagy annak könyveit nem adták az egyszeri hívő kezébe, de még a Miatyánkot sem. A középkorban a mise nyelve latin, vagy görög volt, a hívek nem olvasták a Bibliát. Mégis, a kereszténység jobban meghatározta a társadalom életét, mint bármikor korábban, vagy azóta.
A fentivel ellentétes álláspontot is érdemes éppen ezért figyelembe venni. Eszerint a Biblia olvasása nagyon komoly felkészültséget igényel a hívő részéről, ha azt adekvát módon akarja egyáltalán elolvasni, majd értelmezni. Nem lehet egyszerűen elolvasni, pláne nem tudja mindenki egyszerűen elolvasni.

A 3. mondatból egy kifejezést emelnék ki: idejétmúlt dolgok. Annak az általánosan elfogadott nézetnek a kifejeződése ez, miszerint az emberi történelem a fejlődés jegyében bontakozik ki. A mi korunk meghaladta, felülmúlta a korábbiakat, a korábban megfelelő nézetek így maguk is meghaladottá, idejétmúlttá váltak. Jönnek helyettük az újak, az időszerűek, a modernek (ez a szó jelentése: korszerű). Ha alaposabban megvizsgáljuk, akkor viszont egyáltalán nem biztos, hogy létezik a történeti korokon átívelő fejlődés. Technikai kibontakozás kétség kívül megfigyelhető, de az ember alapvetően mégiscsak ugyan olyan, mint 2000 éve: születik, él, szeret, gyereket nevel, meghal. A körülmények kétség kívül sokat változtak, de az emberi élet alapvető jellegzetességei már egyáltalán nem mutatják ezt a nagy fejlődést.

A mai modern keresztény csoportokban valóban a Biblia egy értelmezési módját fogadtatják el a hívővel, ebben egyetértünk. Teszik ezt pontosan az egyenlőség és a haladás jegyében, korszerűen: az általuk kínált igazság mindenkié, mindenkire egyformán érvényes (mivel az emberek között nincs különbség); illetve minden eddigi igazságot felülmúl, mert újabb, korszerűbb, új megismerési technikákat, új eredményeket is alkalmaz. És valóban, vannak olyan közösségek, ahol a mindenkire érvényes igazságot akár rá is erőltetik arra az egyenlőre, aki kilóg a sorból bármilyen ok miatt; a tanítást pedig akár naponta változtatják az újabb és újabb eredmények fényében. (A korábbi korok emberének bölcsességére pedig leginkább szánakozva tekintenek, hiszen hogyan érthette volna meg a világ működését korszerű - még ma is változó és fejlődő -tudomány és pszichológia nélkül?)

Ha a fent említett két dolgot - emberek közötti egyenlőség, történeti fejlődés - megkérdőjelezzük, és megvizsgáljuk, alapvetően más színben tűnhet fel a vallásosság. Napjainkban ez az igazi eretnekség, nem a Biblia bírálata: az általános mentalitás, gondolati beállítottság alapjait megvizsgálni.
"A talentumokról szóló példabeszéd. 14Úgy lesz, mint azzal az emberrel, aki idegenbe készült. Összehívta szolgáit, s rájuk bízta vagyonát. 15Az egyiknek öt talentumot adott, a másiknak kettőt, a harmadiknak csak egyet, kinek-kinek rátermettsége szerint, aztán útra kelt.  16Aki öt talentumot…..
Ta0066 2021.03.11 15:02:45
@a századik juh:

Elhajózik mellettem az élet,
de ahol én állok,
csak bokáig ér a víz.

Kedvenc rövid versem :)

Ide is elfér a kitartás, úgyhogy köszönöm!
Történelmi adatok Jehova Tanúinak: A Golden Age (Aranykorszak - majd Vigasz, ma Ébredjetek!) 1923. január 3., 214. oldalán (angolban) található az Őrtorony Társulat képviselőinek egyik nyilvános állásfoglalása a védőoltásokkal kapcsolatban. E korai időszakban, mindenfajta védőoltást tiltottak: "...…..
Ta0066 2021.03.04 08:28:02
@N.Gabi:

Ha azt nézzük a kormányzati propaganda sem sokkal jobb ennél, csak ellenkező irányú: rád van bízva, hogy kéred-e az oltást, de mi támogatjuk, és amúgy is mások életével játszol, ha nem oltatod be magad.

Minden oltásnak van/lehet mellékhatása, de ezek viszonylag ritkák, így a várható össznépi haszon meghaladja az egyén kockázatát. Ha az oltás nem kötelező, akkor az egyén maga mérlegeli, hogy a kockázat rá nézve mekkora és vállalja-e.
Ta0066 2021.03.06 18:12:09
@N.Gabi:

Az utolsó két mondatodat nem nagyon értem sajnos.

A kormány/kormányok is helyez/helyeznek kilátásba retorziót ha nem oltatod magad, pl. szó volt a vakcina útlevélről, azaz korlátozhatnak az utazásban, ha nem vagy oltva.

Minden nem kötelező oltás lelkiismereti kérdés. Ami kötelező, az tiszta sor, be kell adatni. Ami nem kötelező az mi lenne más, mint lelkiismereti kérdés? Mérlegelsz és választasz, hogy kéred, vagy nem. Szerintem ebben nincs olyan, hogy "rossz döntés".
Öt év vizsgálódás, sok kemény munka, és a bátor áldozatok tanúskodása után az Ausztrál Parlamenti Vizsgálóbizottság gyermekmolesztálással kapcsolatos intézményi eredményei megérkeztek. Az egyik legfontosabb a Nemzeti Jogorvoslati Rendszer, amelyet nem másra terveztek, mint, ahogyan azt a weboldaluk…..
Ta0066 2021.02.21 10:03:04
@ORION:
Sárgás zöld, a görög szó által jelölt szín. Halvány, sárgás zöld.
Ta0066 2021.02.21 15:50:18
@ORION:
A szó átirata valóban khlórosz. A halvány zöld, frissen hajtott növények színe, ami még sárgás. Ábrázolásokon a ló általában sovány, fakó vagy seszínű. Szimbolikája a halállal függ össze.

A lovasok szimbolikája egyébként megfelel a JT által előszeretettel vizsgált dánieli szoborénak.
Ta0066 2021.02.21 16:35:27
@ORION:
Hát épp most nem szívtam pedig semmit. :D lehet ez a baj
Elérhető magyar felirat ehhez a videóhoz, ha rögtön nem jelenik meg a felirat, akkor a beállításoknál kell bekapcsolni hozzá! Elérhető magyar felirat ehhez a videóhoz, ha rögtön nem jelenik meg a felirat, akkor a beállításoknál kell bekapcsolni hozzá!..
Ta0066 2021.01.27 22:15:40
@Mats:

Kérsz egy pohár vizet kedves Mats?
Ez az ismeretterjesztő videó szándékosan nem egyes vallási közösségekkel foglalkozik, hanem általánosságban a jelenséggel. Bemutatja a „szekta” szó meghatározásait, az általános problémákat, valós esetek alapján hívja fel a figyelmet a tipikus, illetve a lehetséges veszélyekre, a csatlakozás és a…..
Ta0066 2021.01.08 15:53:45
@keresemazutam:

Magyarázd el légy szíves, ha úgy gondolod nem értem.
Ta0066 2021.01.08 16:54:02
@keresemazutam:

OK, lehetséges. De a következő mondata:
"Mi lesz a földi szenvedéssel, erőszakkal, szegénységgel, éhezéssel, környezet szennyezéssel, betegségekkel stb?"

Ezek nem teológiai kérdések. Vagy inkább nem elsősorban teológiai kérdések.

Teológiai szempontból a földnek/Földnek még kevesebb jelentősége van. A föld az, amitől az embernek el kellene fordulnia, vagy ami fölött uralkodnia kellene.
"Támogatja-e a Biblia az egyszarvúak létezését, melyet némely fordítás megemlít? A King James, a Douay, és más fordítások egyszarvúakat említenek. Azoknál a korszerű fordításoknál azonban, amelyek pontosan adják vissza a héber nyelvet, nem ez a helyzet (Zsoltárok…..
Ta0066 2021.01.21 18:33:59
@Igazság Kereső:

Te hangoztatod, hogy alapos vizsgálat és bizonyíték - mégpedig objektív bizonyíték - nélkül márpedig nem fogadsz el semmit, nem én :D

Gondolom rákérdeztél ezekre az objektív bizonyítékokra, amikor végig arról van szó az előadásában, hogy a világegyetem tudatos, azaz szubjektív :)
Ta0066 2021.01.22 07:49:40
@Igazság Kereső:

Miért vele vitassam meg?
Te vallod a nála hallott nézeteket, írod meg saját kommentként, amit az előadásában elmond, nem ő írogat ide.

Akkor legközelebb, ha bibliai téma merül fel mondjam azt, hogy te pedig Jézussal, vagy Istennel vitasd meg, vagy Ferenc pápával?

Korábban méltatlankodtál, hogy egyetlen tanú sem védte meg veled szemben a hitét csak otthagyott.

Nos, én sem kaptam a puffogáson és lerázáson kívül értelmes választ.
Ta0066 2021.01.23 08:37:44
@Igazság Kereső:

Nos, valóban nem vagyunk egymás számára megfelelő partnerek. Ehhez nem az én ismeretem kevés, vagy az egóm túl lapos, hanem a te önismereted elégtelen.

Gondolkodjunk el. Mit jelent a megvilágosodás, amiről Dienes István úgy nyilatkozik, hogy ismeri, illetve, magáról úgy nyilatkozik, hogy ő megvilágosodott?
Ez nem egy tudományos cím. Nem tudományos fokozat, hanem vallási.
Vallási kategória. Több más előadásában ezzel kapcsolatban egység tudatról, ennek az átéléséről beszél. Mi ez? Egység átélése a mindenséggel, az Univerzummal, végső soron Istennel.
Istentapasztalás.
Amiről korábban ellentmondást nem tűrően kijelentettétek itt többen is, hogy szubjektív és nem fogadható el bizonyítékként. Illetve, hogy aki azt állítja, hogy Istentapasztalása volt, az nem tudja mit állít.
És lám, ha azt állítom megvilágosodtam, máris rendben van! Az egységtudat holografikus világképpel és matematikailag leírható Istennel máris OK! A matematikai Isten tapasztalása máris tudományos, nem szubjektív élmény.

Vicces.
Mindenesetre én békén hagylak.
A Mikulás, legalábbis a rénszarvasokkal repülő Santa Claus valójában egy varázsgombát osztogató északi sámán mai megfelelője. https://qubit.hu/2020/12/06/a-mikulas-tenyleg-lappfoldrol-jon-csak-epp-egy-begombazott-samanrol-mintaztak..
Ta0066 2020.12.31 01:23:22
@Johnny Joker:

Az élet az íj, a lélek a nyíl, az abszolút szellem a cél.

A békés harcosoknak sem ujjropogtatás :).
Maga az Isten Fia utolsó szavai: Én Istenem, én Istenem miért hagytál el engem.

Ez azért elég figyelmeztetés kell legyen, hogy érdemes a saját halált kellően komolyan venni.
Ta0066 2020.12.31 01:36:44
@Igazság Kereső:

Az a probléma ezzel, hogy az általánosan értelmezett "utolsó napoknak" nincs semmi köze a Bibliához.

Elég megnézni korunk néhány filmjét: holnapután teljesen kihűl a Föld, jönnek az UFO-k és mindet elpusztítanak, zombikká válik mindenki, felrobban a nap és mindenki meghal (kivéve 2 kisgyerek, akiket az idegen lények megmentenek).

Külön műfaja van ezeknek a filmeknek: katasztrófa filmek. Pontosan kifejezik az egyáltalán nem hívő, Istent nem ismerő ember ősfélelmét, hogy minden evilági igyekezete ellenére megy a levesbe az összes technológiájával együtt. Mert vagy túltolja, és valamit végzetesen elcsesz, vagy jön egy erősebb, aki tönkre teszi.
A Bibliára alapított világvége várás ezeknél a filmeknél majdnem semmivel nem jobb. Ugyan azt az ősfélelmet fejezi ki, mint a fenti mozik: a világ elmúlik. És persze, a happy end ebben sem marad el, mert mint ahogyan a katasztrófa filmekben a néző természetesen az életben maradott hősökkel azonosul, akik végül nem pusztulnak el; ebben a bibliainak mondott moziban is a hívő saját sérthetetlenségének teljes tudatában leledzik, miszerint a világ elmúlhat ugyan, de ő azt túléli.

A Biblia pontosan ebből az illúzióból ébreszti fel azt, aki felébreszthető.
Ta0066 2020.12.31 11:58:06
@keresemazutam:

"Talán neked ez jön le a Máté 24 Márk 13 Luk.21 olvasásakor, de ehhez bizony el kell rugaszkodni az átvitt értelmezések irányába, ami bizonyítékok nélküli variációk sokaságát tesz lehetővé!
A preterista felfogás a természetes szövegértés és a történelmi párhuzamra épít, ami nekem sokkal tisztább."

AHA
A természetes szövegértésből következik a Jehova Tanúja spekuláció, amikor egy mutatópálcával és időegyenesekkel próbálják kitalálni melyik nemzedékre gondolt Jézus.
Ebből következik a preterista spekuláció is, ami ugyan úgy nem bizonyítékokkal, hanem a szövegből vett és a történelem eseményeire rávetített elképzelésekkel alátámasztva mutat rá egy bizonyos nemzedékre és i. sz. 70-re.
Jehova Tanúi szintén ezen részek alapján 1914-re mutatnak rá és vélik, az a nemzedék aminek az elmúlását várni kell.
A futurista elképzelés ugyan ezen az alapon egy jövőbeli dátumra mutat rá, és egy jövőbeli nemzedék elmúlását várja.

A természetes szövegértés, a történelemre való rávetítése a szövegnek ugyan úgy variációk sokaságát teszi lehetővé; és egyáltalán nem szolgáltat bizonyítékot.

A természetes szövegértésből egy történelmi spekuláció ered, amikor az ember megpróbál rábökni valamire, hogy na ennek kellett/kell elmúlnia. Halleluja, megvolt a világvége, vagy meg lesz, vagy már majdnem megvan.

Ha ezt feladja az ember, akkor egy nagyon egyszerű ténnyel szembesül: ő maga elmúlik. Mégpedig saját nemzedékével együtt. Ez biztos.
Ha egyes szám első személyben magamra értem Krisztus szavait: "nem múlik el ez a nemzedék, mígnem mindezek meglesznek"; az azért elég ébresztő erejű kellene, hogy legyen.
Saját üdvösségem ebben az esetben nem attól függ, melyik történelmi korba születtem: i. sz. 70 után, amikor az Úr már eljött én meg itt maradtam; sem 1914 után és már csak kicsit kell várni és kibírni, mert jön az Új Világ; vagy fenébe az egésszel 1000 év van még, míg Krisztus eljön.
Ha az én nemzedékemre vonatkozik a kijelentés, akkor Krisztus eljön. Csak az a kérdés ébren talál-e, amikor eljön.
 A Vezető Testület továbbra is elnyomja az egyéniséget és totális kontrollt gyakorol Még kisfiú voltam, amikor a nagyapám meghalt. Sokat nem tudok az életéről, csak annyit, hogy ács volt, rendőr, és katolikus. Pontosabban ír katolikus és az a gyanúm, hogy édesapám családja nagyon büszke volt a…..
Ta0066 2020.12.17 18:03:02
@Igazság Kereső:

Amíg meg nem halnak.

Igen ám, de aki valóban meghal, az nem jön vissza elmesélni :)

Aki meg visszajön elmesélni, az végül is nem halt meg. Akkor halt volna meg, ha nem jön vissza. Az állapotból, amit átélt pontosan a véglegessé válás hiányzott, mert végül nem lett halott.
Ta0066 2020.12.18 07:44:42
@Igazság Kereső:

Kedves Igazság Kereső senkinek nincs baja a véleményeddel. Azzal van baja a legtöbbünknek, szerintem, hogy ezeket megalapozott akár tudományos állásfoglalásként adod elő; illetve azt gondolod, hogy azok.

A halál közeli élményeket kutató emberek általában orvosok, Magyarországon egy orvos 6 év egyetem után kerül ki a képzésből, és ez után is csak gyakorló orvos lesz évekig.

Megvan ez a hat vagy több éved, ha saját bevallásod szerint nem értesz az orvostudományhoz?

Nem kétlem, hogy sok könyvet elolvastál ebben a témában, de ezek nem szakirodalom. Ez bárki számára elérhető, a témába vágó ismeret. Akkor lenne szakirodalom, ha az orvosi képzéshez tartozó 6 év alapozó anatómiát, boncolást, diagnosztikai módszereket és minden mást is megtanultál volna előtte.

El lehet merülni egy témában, én a tájékozottságodat nem vitatom, de azt hiszem a sok halálközeli élménnyel foglalkozó könyv után sem fognál bele, hogy az ezen átesett ember agyát te magad pl. MR-el vagy CT-vel vizsgáld, vagy ilyen vizsgálatok puszta adatait megkapva te magad kielemezd ezeket.

Addig, amíg ez elkövetkezik, nyugodtan belinkelheted az olvasott könyvet, vagy megjelölheted a szerzőjét, hogy XYZ szerint (!!!) ez és ez így és így van.
Ta0066 2020.12.21 11:58:37
@Igazság Kereső:

Brávó, kedves tudomány.
Kivétel nélkül minden igazi vallás állítja, hogy a test van a tudatban, nem fordítva. Van, amelyik 4000 éve.
És azt is állítja minden igazi vallás, hogy van létezés a halált követően.
A századik juh blogja "Illetmény" 2020.12.08 07:34:22
-Hájajj Századik testvér, Te megkaptad-e a "karácsonyi illetményedet" is a decemberi illetményed mellé?  -Hájajj Korpás testwér, én nem tartozom a "megbízható" wének közé, úgyhogy milyen illetményről is wan szó?   -Őöööhátizé... mér' nem?  Ajánljalak?  -Megtennéd??? Olyan jófej…..
Ta0066 2020.12.18 08:05:25
@leslie07:

A közutak alattiakért fizettek, a cikkben szerintem ennyi szerepel, hogy ki hogyan engedélyezte ezeket, az nem.
Ta0066 2020.12.18 08:37:53
@a századik juh:

Én nem feltételezek semmit. Elolvastam a cikket, ami a másik blogra felkerült.
Ami abban benne van, azt megfontolom. A további feltételezések nem az én asztalom.
Ta0066 2020.12.18 10:44:35
@a századik juh:

Sosem voltam a tagja :)

Maguk a tanítások elegendőek voltak ahhoz, ne akarjak a tagja lenni. Semmi egyébre nem volt szükség.
Korábban már foglalkoztam azzal, hogy ha a bibliai teremtési beszámolót és ezzel a bűnbeesés történetét nem tekintjük valós eseménynek, akkor azzal bizony alaposan áthúzzuk és megkérdőjelezzük a mai megváltástant >> ITT << A belinkelt posztban idézett Rózsa Huba pontosan megfogalmazza…..
Ta0066 2020.12.12 11:02:11
@sefatias:

"Sokat gondolkodom ezen. Ha nem Ádám vétkezett, hanem egy azonosíthatatlan esemény miatt esett ki Isten kegyéből az emberiség, akkor bizony az emberiségnek együtt kell tennie valamit a helyzet megoldásáért. Számomra itt jön be a képbe Jézus. Miatta nem tudok elszakadni a kereszténységtől. Az ő példája és tanításai olyan szinten vonzanak, hogy minden megoldást abban látok. Ha úgy tudnánk élni, bánni egymással, ahogy azt ő tette, ha uralkodó magatartásformává válna az a viselkedésmód, amit ő mutatott nekünk, és kért tőlünk, akkor az önmagában felérne egy egész világra érvényes megváltással."

Példa értékű néhány mondat. Teljesen pontos tükre annak mi a gond a mai kereszténységgel.

Egyrészről emberiségről írsz, eberekről. Másrészt Jézus Krisztus példájának követéséről. A kettő között pedig van a várakozás. Arra várok, hogy mindenki más elkezdje követni, akit követni érdemes. A jó példa ott van, de nem követi senki. Mi lenne erre a megoldás? A legkézenfekvőbb, legegyszerűbb és a legnehezebb. Bár senki nem követi a jó példát, én magam mégis elkezdem követni. Nem várok senkire, hisz ezt bármikor megtehetem.

Amint erre az útra lép valaki, felismeri, hogy nincs emberiség, nincsenek mások. A példa nem azért van előttem, hogy mások kövessék, hanem, hogy ÉN kövessem.

Ha pedig a példa, a megváltás nekem szól, nekem szól a teremtésről szóló beszámoló is.

Mi volt előbb az ember, vagy a fa? Magától értetődik a válasz, hogy az ember
Úgy döntöttem, hogy a gondolataimat ezentúl nem leírom, hanem elmondom. Egyenlőre csak kísérleti jelleggel, de aztán, ha kedvet kapok hozzá, akkor itt találhattok majd meg. Ha kíváncsiak vagytok az agymenéseimre, iratkozzatok fel, aztán hallgassatok meg. És akár beszélgethetünk is a videó alatt.  ..
Ta0066 2020.12.09 09:40:30
@Discipline:

Szerintem sincs keresztény értékrend Európában. Észak-Amerikában sincs, és sehol másutt sem, ahová az európai ember a maga kultúrájával terjeszkedett.

Ami van az egy ellen-keresztény értékrend. Annyiban keresztény, hogy a valódi keresztény értékeknek az ellenképe.

Vegyünk egy példát. A kereszténység értékként tekint az emberre. Legmagasabb formájában az ember Isten képmása; de legalábbis felebarát (embertárs). Az embernek helye, sorsa, rendeltetése van, ami csak az övé.

A mai európai kultúra termelőerőként, statisztikai számként tekint az emberre, akinek vannak bizonyos hasznos és fejleszthető tulajdonságai. Istenhez semmi köze nincs, mert az állatvilágból emelkedett ki (fejlődött, evolúció útján); és egyik a másikkal felcserélhető (egyenlőség). Csak addig érték, amíg hasznot hajt (ez lehet gazdasági, vagy politikai haszon).

A keresztény kultúra, célja, legfőbb alapelve Isten. Akkor is, ha nem tud egy ideális társadalmat megteremteni, vagy fenntartani.

A mai európai kultúra célja, legfőbb alapelve a pénz. Nem is akar egy ideális társadalmat megteremteni, vagy fenntartani; a pénztermeléshez ugyanis ez nem elengedhetetlen feltétel, sőt.

A kereszténység az egyetlen vallás a világon (eddig), ami annyira elvesztette az erejét, hogy önmaga ellenképébe fordult át. Ennek persze megvannak a maga negatív következményei.
Azok, akik a keresztény kultúra védelmében szólalnak fel döntően ezek ellen a negatív következmények ellen teszik, anélkül azonban, hogy az ellen-keresztény gyökerekkel szembefordulnának, vagy ezeket felismernék.
A fenti idézet -írd és mond- a watchtowerinc nyúlwilágfordítás 144 000-szer átdolgozott, jelenlegi kiadásában olvasható. A teljes idézet: Lukács 2:11 Szentírás – Új világ fordítás (magyarázó jegyzetekkel) "11 A mai napon Dávid városában+ megmentő+ született nektek, aki…..
Ta0066 2020.11.27 14:57:43
@sefatias:

Isten kereshető? Akár meg is található?
Ta0066 2020.11.27 15:24:46
@sefatias:

Mi számít Isten felől megtett lépésnek?
Ta0066 2020.11.27 15:29:55
@sefatias:

És az mi lenne? Lenyúl az égből és megsimogat, vagy hogyan kell elgondolni?
"MIÉRT „YAHWEH”?   A „Yahweh” (néhol „Jahveh”) írásmód egyszerűen kísérlet arra, hogy Isten nevének kifejezésekor jobban megközelítsék az eredeti héber írásmódot. Az ókori héber írásban csupán mássalhangzókat használtak, magánhangzókat nem. A régi héber kéziratokban Isten neve így látható:…..
Ta0066 2020.11.26 22:55:07
@keresemazutam: @leslie07:

Nem fogalmaztam meg materialista nézetet. Egyet sem.

Az a baj a lebutított kereszténységgel, hogy olyan, mint a védőoltás. Hozzászoksz, és ha az igazi, erős vírussal találkozol, már meg sem fertőz.

Kedves leslie07 nem mondom, hogy tévedsz, sőt a magad szempontjai szerint igazad van, kivéve a materialistázást.

A saját szempontjaim szerint nekem is igazam van.

Ennél többet mi egymásnak ebben a kérdésben nem fogunk tudni mondani.
Ta0066 2020.11.27 07:32:52
@Igazság Kereső:

"Egyrészt, milyen volt Jézus?
Jézus viselkedése mit mutat?
Ő, egy erkölcsös, mosolygó, mindenkivel(akivel csak lehetett) kedves ember volt, vagy sem?
A keresztényeknek Ő a minta, avagy sem?"

Lássuk csak. NEM.
Erkölcsös lett volna? Vámosokkal és paráznákkal érintkezett, ami a kor erkölcsi és vallási előírásai szerint tilos volt. Megszegte a szombati nyugalmat, szombaton gyógyított. Megszegte kora járványügyi előírásait, megérintett leprásokat. (A maszk viselésről kialakult vita nyomán próbáld meg úgy elgondolni, mintha ma egyszerűen ki be sétálna a COVID betegek között, maszk és minden nélkül. Mit szólnál? Méltó Isten ítéletére, mert nem követi a polgári magyar kormány vírusvédelmi intézkedéseit tiszta, alázatos szívvel?)
Kedves volt mindenkihez, főleg a farizeusokhoz, akiket többször nyíltan, kemény szavakkal ítélt el. Meg az asszonyhoz, akinek azt mondta nem méltó a gyermekek kenyerét a kutyáknak vetni.
A saját anyjának ezeket a szavakat címezte: "Mi dolgom veled asszony?"
Sorolhatnám még.
Mosolygott végig, míg keresztre feszítették és kínok között meghalt végül.

"Amit írtál, az a nagy büdös semmi!"
Én nem kedvelem a kereszténységet annyira.
Ezt leírtam már.
De azért tudom mi az.
Amiket leírsz az a kereszténység filozófiákkal keverve.
Mint eddig is, kevered a szezont fazonnal....."

Kedves Igazság Kereső. Jehova Tanúi kereszténysége köszönő viszonyban sincs semmilyen kereszténységgel. A kereszténység ugyanis vallás, bármilyen módon értelmezzük is, Jehova Tanúi tanításai azonban szigorúan véve nem alkotnak vallást.

Ha a kereszténységet keverem valamivel, mondd meg nekem légyszi mivel? Mely filozófiai irányzattal keverem a kereszténységet?
Ta0066 2020.11.27 07:44:28
@Igazság Kereső:

Csak egy próba. Szerinted kitől származnak az alábbiak? Kereszténytől, vagy nem kereszténytől? Előbb válaszold meg szerinted melyik, aztán megmondom ki írta ezeket.

I/60. A szeretetről
Szeretet és szándék nélkül cselekedjél!
Sóvárgásból tenni? Nincsen rosszabb ennél.

I/61. Isten csak benned születhetik
Szülessék bár Krisztus százszor Betlehemben,
Vagy benned, vagy sehol. Élet, s halál ebben!

I/62. Ami kívül van, rajtad nem segíthet
Gonosztól lelkedet kereszt és Golgota:
Ha nincsenek benned, nem mentik meg soha.

I/63. Kelj fel magad a halálból
Bár Krisztus feltámadt, mégsincs varázserő:
Míg a bűnt keresed, semmit sem tehet Ő.

I/127. Isten számára minden egyenlő
Különbsége nincsen: Istenben minden egy,
Legyen bár csak egy légy, avagy te, egyre megy.

I/145. Belőled származik
Csírája magad vagy: menny is lehet, s pokol.
Nincs kész hely, állapot, mely vár rád valahol!