Regisztráció Blogot indítok
Adatok
LeLoup

5 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vastagbőr Betöltöttük a hármat 2010.09.21 14:31:00
2007-ben ezen a napon, ezzel a próbaposttal Eric és Zero elindította a Vastagbőr-blogot, és nem sokkal az első szülinap után én is csatlakoztam hozzájuk. Jó csapatba kerültem! :-) Az idő pedig tovább szaladt, volt második, és ma már bizony a harmadik szülinapot ünnepeljük.…..
zamat A pincérnek se könnyű 2010.01.25 11:00:00
Telefoncsörgés. - Itt a Bisztró. Miben segíthetek? - Milyen konyhát visznek?  - kérdezi az affektáló hang. - Olaszt, hölgyem. - És mi a ma esti szusi specialitás? Pillanatnyi csönd. - Nálunk nincs szusi, hölgyem. - Miért nincs? - Mert ez nem japán étterem?! Újabb szünet.…..
LeLoup 2010.01.25 12:05:30
Szia Dia!

Akkor gondolom ezt is te írtad, ugye?

www.ettermek.net/cikkek/a_jo_vendeg_nem_fogdossa_a_pincerno_feneket.html

Ha nem, akkor valaki elég erősen rádplagizálódott. Ha igen, akkor pontosan hány helyre gyűjtöd a cikkeidet? ;-)
A Flaming Lips is csatlakozik a pöcs- és puncimutogató klipet készítő zenekarok köréhez. A zenekar a Watching The Planets című dalára készített videót, amiben van meztelenül kerékpározás és meztelenül szaladgálás is, a végén pedig még Wayne Coyne énekes is megmutatja mije…..
Számomra teljesen felfoghatatlan, ami történik. Engem úgy tanítottak, sőt, nem is tanítottak, egyszerűen belenőttem abba, azt láttam, tapasztaltam, hogy ha felszállunk a buszra, akkor - köszönünk a sofőrnek - kérünk jegyet, majd kifizetjük azt - ha van hely, leülünk; ha nincs,…..
2007. december 31-én bezárták az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet. Hogy pontosan miért, mai napig nem tudjuk. A minisztérium indoka nagyon vékony: "az OPNI épülete nem alkalmas a betegellátásra, gazdaságosan nem lehet működtetni. Ebben az épületben…..
KönyvesBlog Sokat akar a szajha… 2009.01.26 09:12:00
C-Gene Wilder: Kis francia szajhám, ford.:Bíró László, Athenaeum kiadó, 2008; 175 old. 2.490 Ft„Suszter, maradj a kaptafánál” – vakított el infernális fénnyel az Ige, ahogy olvasgattam Gene Wilder, az amerikai vígjátékok legnépszerűbb bongyorfejű hősének 2007-ben…..
B- Cziczó Attila: Galambketrec, Novella Könyvkiadó, 2008, 1.990 Ft   "Mit csinál egy baromi nagy és szép ember – de tényleg! –, ha éppen nem fehérnemű-bemutatókon konferál, vagy nomádtáborban figyeli a kamaszokat és röhög velük sokat? Talált-süllyedt,…..
B+ Isamu Fukui: Truancy /Ebben a városban ölnöd kell!/Ulpius-Ház Kiadó, Budapest, 2008 2.999 Ft Van egy Város, ahol ölni kell. Vannak gyermekek, akiknek ölniük kell. És vannak tanárok, akiket ölni kell. Ez, mint regényötlet önmagában elég kevés ahhoz, hogy egy 17 éves japán…..
TájKép Szolnokon is futnak 2008.08.11 14:24:00
Képvadászat VI. Az a gyanúm, hogy Ekkerjozzal lassan onlány vadásztársaságot alapíthatunk, hiszen az Anyaföld gazdája újabb vadat cserkelt a TájKép számára. A blogolás szempontjából számomra ugyan beindult az uborkaszezon, ellenben Ekkerjoz megint képekkel reagált egy…..
A+ Miklya Luzsányi Mónika, Madárkenyér (novellák) Ráday Könyvesház, Budapest, 2007, 1200 Ft   A metrón nyitottam ki először ezt a könyvet is, hogy fél oldallal később riadtan csapjam be, mint aki rádöbbent, hogy véletlenül Viktória Cuveé-t bontott a nagyvadászhoz. Aztán…..
C+Ijjas Tamás: Fejedelmi többes, Noran-Kiadó Kft. 2008, 1999 Ft  […] úgy leszünk szabadok, ha magunkra nem, mint egy főre, gondolunk.” Ijjas Tamás vallja, mi több, követi is ezt a felfogást a 2008-ban a Noran gondozásában megjelent, Fejedelmi többes című első…..
LeLoup 2008.07.29 14:18:59
Elnézést, az előző komment összecsúszott. Kérném az admint, ha lehet, szedje ki; addig küldöm újra sortöréssel. Köszönöm.


Köszönöm a megjegyzéseket, megpróbálok rájuk reagálni.

Kedves zolles!

Bocsánat, ha félreérthető volt, nem Ijjas Tamás máját volt szándékomban említeni, csak általában májat meg tüdőt, ez a négy év hosszúságára vonatkozott. Úgy gondolom, ennek fényében a recenzió nem személyeskedő, legalábbis biztosíthatok mindenkit, hogy nem akart az lenni, hiszen a költőt személyesen nem ismerem.
A „maszkokkal” a következő a bajom (röviden): ahogy a színészetet is tanulni kell, sok tapasztalat és tudás, vagy legalábbis istenadta tehetség kell ahhoz, míg valaki mást hitelesen megszemélyesítünk. Ijjas Tamás kötetében az általam említett, felvett pózok szerintem lehet, hogy jól állnának egy kiforrottabb költészetű író esetében, de nála még meglehetősen darabos, esetlen az ilyen tetszelgés. Hülyén áll például az említett „gonosz áriákat öblögető” hőstenor (A zasszony ingatag), a túlfinomkodott entellektüell-póz (Ikrek élete középső versszak minek kellett bele? Az a kép nem szürrealista meg újító, hanem rossz.), stb. Mivel az őszinte versei tényleg jók, értékesek, én azt tartanám fontosnak, hogy inkább ebbe az irányba haladjon tovább, és ezekből olvasnék szívesen többet legközelebb.

Ha Te is olvasod a kötetet, kíváncsi lennék a véleményedre.


Kedves Yakz Corot!

Elöljáróban szeretném mindenki számára leszögezni, hogy én – sajnoshálistennek – nem vagyok Jászberényi. Amúgy elbűvölő gondolat, hogy bepróbálkozik álnéven is, mivel teszem azt nem meri vállalni a véleményét, és álmatlanul forgolódik éjjelente Afrika vagy a Közel-Kelet festőibb városaiban, mert retteg attól, hogy rájönnek, mégis ő volt. :)

Igaz, hogy összességében nem igazán tetszik Ijjas Tamás könyve. Egy kissé elhamarkodott, illetve kiegyensúlyozatlan kötetnek tartom. „Sie haben zu früh veröffentlicht” – emlékeztetett az anekdotára Hamvas Béla egy, Weöres Sándorról szóló írásában. Érzésem szerint itt is ez történt. Azonban a kötet pár versét szeretem, és van néhány, amelyik szimplán tetszik, a többi meg nem tetszik, azokat kihagyom olvasás közben (mert időnkén kézbe veszem a jó versek miatt). Aki már halászta ki fintorogva a húslevesből a fehérrépát, az tudja, miről beszélek.

A könyv tényleg felkínálja magát elemzésre, meg az érdemi vitára, de akkor olyan orbitális gondolatokat kellene írnom, mint amit Lackfi János eresztett meg a lehiperhivatkozott szövegben. Én például nem gondolom, hogy Ijjas Tamás „versbeli énje” androgünöket meg szkiapodokat meg a jó Isten tudja, milyen hülyeségeket keres ráérős szabadidejében, de aki úgy érzi, hogy mégis, majd elolvassa azt a laudációt, és örül neki. Sajnálom, ha úgy érzed, hogy a recenzióból kevés derült ki a Ijjas Tamás lírájáról, van is valóságalapja, csakhogy ennek legnagyobb oka szerintem maga a kötet, vagyis az, hogy a sok Don Quihote, meg Humphrey Bogart, meg mittudomén milyen szerepek között kicsit elveszik Ijjas Tamás maga. A könyv egy része (ahogy Szamárfül/Murci írta, az első része) tényleg jobb, aztán egyre zagyvább az egész. De, gondolom, ismered a fél vödör lekvár esetét.

A kötet pl. úgy lehet szétesett, ha a szerkezetére nem lehet panasz, ahogy dülöngélő kerítésdeszkákat is lehet feszes dróttal összefogni. Tartalom és forma, sajnos, nem mindig járnak kéz a kézben; eddig azt hittem, ez nem csak számomra egyértelmű. Végül bevallom férfiasan, hogy az elmésség és kreativitás felemlegetését valóban az iszonyatos osztás kellékének szántam :-) ezek ügyében azonban kérlek, inkább fordulj Ijjas Tamáshoz, vele beszéld meg, ha rosszul látom. Amúgy abban egyetértek Veled, hogy manapság – sajnos – többen írnak verset, mint olvasnak. Ki-ki döntse el, melyik kategóriába tartozik.


Üdvözlettel:

LeLoup