Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hálátlan Gazember

0 bejegyzést írt és 123 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "És most már az ország – a haza – is mérgező! A költőnő Ausztriában pisili ezt bele a Dunába, tudván, csak erre folyik lefelé az. Labanc lapnál keres védelmet ahhoz a kívánalmához, hogy Jókai (az 1848-as márciusi ifjak egyike, A kőszívű ember fiainak regényírója) ne legyen kötelező…..
Hálátlan Gazember 2021.03.22 12:49:52
@frissen regisztrált troll: 'A derék, de "ideológiailag képzetlen" tömegeket kellene megszólítani és valami normális irányba terelni, pl. számukra fogyasztható médiumokon keresztül átvitt "humánus" üzenetekkel. '

bocs, de hányszor agymosottazzák le a fidesz-szavazót mindenhol (joggal), akkor az lenne a megoldás, hogy az ellen-agymosott plebsz szavazzon az ellen-orbánra?

ebben orbán lépéselőnyben van, kb 2 hónap múlva meg is nyerte a választást, amikor szépen kinyitnak majd a strandok meg a lángosozók _még_ausztria_előtt_ (lehet, hogy nem ausztria, de valaki előtt biztos). ugyanazt csinálni mint orbán, csak ellenkező előjellel egy évvel a választás előtt, az minimum rizikós.
Hálátlan Gazember 2021.03.22 13:13:45
@kemény keleti kommentelő: olvasd el, hogy mire reagáltam.
Hálátlan Gazember 2021.03.22 14:09:05
@frissen regisztrált troll: szerintem nem lehet népnevelni (vagy agymosni), a fidesznek sem sikerült (boltzár, stb). amit a fidesz csinál, az sokkal inkább elfogadása annak, hogy a népppp ilyen. ha egy kicsit jobb diplomata lenne, akkor simán hozná a voksok 2/3-át is, a legtöbb ellenzékinek ugyanis szerintem nem az a baja, hogy lop, vagy hogy leépíti a demokráciát, hanem az, hogy nagy a pofája, azt meg nem bírja a magyar.
  .............................................  Tisztelt testvér! Hálás köszönet a lelkes üdvözlésért!Megtiszteléstek becsét sokszorozza az a körülmény, hogy én nemvagyok szövetségtek tagja, mely szövetségnek törvényeit, czéljait ismerem, helyeslem, méltányolom. Több év előtt felszólított…..
Hálátlan Gazember 2021.02.27 23:04:38
@TG69: azt írja TK, hogy az Arany ember nem alkalmas a modern nemi szerepek megismertetésére, mert. Lehet, hogy ez igaz, de ugyanúgy nem alkalmas az Ohm-törvény megismerésére, a rántás helyes elkészítésének elsajátítására, és nem készít fel az érettségire sem. Ugyanis nem ez a célja. Egy könyv elolvasása, megértése és élevezete messze sokkal komplexebb annál, hogy kizárólag hardmadik vagy negyedik hullámos feminista értelmezése legyen. Természetesen lehet beszélni róla, ott van a heti egy erkölcstan, lehet boncolgatni, hogyan változtak a nemi szerepek, sok megoldás van, de az, hogy _emiatt_ ne legyen kötelező olvasmány, az merő ostobaság.

Ja, és szerintem egyébként ez csak részben szól TK-ról, sokkal inkább a jelenségről, és foscunami, amit kapott, azt sem érdemli meg, hiszen simán csak buta volt.
Hálátlan Gazember 2021.02.27 23:06:38
@látjátok feleim szümtükkel: szerintem ez jó. Nem nagyon jó, de azért odabasz (mondja egy késő negyvenes férfi :) )
Hálátlan Gazember 2021.02.28 21:18:15
@TG69: az igaz, hogy minden regény, főleg a jobbféle, élet- és világértelmezés is egyben, de nem oktatóanyag. Kifejezetten nem az a célja, és nem is funkcionál úgy, mint valami kiskáté az élethez, vagy a nőtartáshoz. Én nagyon-nagyon károsnak tartom az irodalmi műveket úgy értelmezni, mint a valóság meghosszabbításait, vagy a színészeket azonosítani a szereppel, azok erkölcsiségével, vagy akár szexuális irányultságával mondjuk. Én világéletemben háborogtam a hülye papokon, amikor belekötnek irodalmi művekbe, hogy nem jó az erkölcsiségük, erre bazmeg most a progresszívek ugyanezt csinálják. Az irodalmi mű nem valóság, a valóságra nem vagyok kíváncsi, azt megélem nap, mint nap :)
     Narendra Modi és Erdogan cégéres fasiszták, de senki sem tagadhatja, hogy többségi elvű fasiszták. Törökországban a katonai kaszt mindig tényező volt, kormányfőt akasztottak, puccsok sorát hajtották végre, és Erdogan nem a katonai kaszt támogatásával, hanem éppen a kaszt ellenében került…..
Hálátlan Gazember 2020.11.25 00:37:23
@ATCG: "Ebből a kijelentéshalmazodból milyen - a jelen körülményeinkből felépíthető, a lehetséges kivezető utat megtaláló - (jó) stratégia vezethető le? "

Mittudomén. De tényleg. Én azt hiszem, hogy értem, hogy működik, de nem kell megoldást találnom a legyőzésére (?).

De ha akarsz pár rágódnivalót: az mszp 1994-es győzelmét a szoci deep state, hűbéresi rendszer és hasonló elven működő médiagépezet hozta el. Még 1998-ban is működött volna, viktor kábé véletlenül, és kb esélytelenül hozta el (persze, kellett hozzá egy kis torgyán, stb). Ugyanez a deep state még képes volt 2002-őt visszatolni a szocikra, de aztán gyors szétesést produkált, és ne legyenek illúzióink, valszeg az öszödi beszéd szivárogtatásának az aktusa volt a rendszer haláltusája.

Nyilván, ez így túl leegyszerűsítő, stb, de egy fontos olvasata a dolgoknak. A jó hűbéresi rendszer kétoldalú szerződés, jó mindenkinek. A jelenlegi ellenzéknek nincs látható ajánlata ennek a körnek. Lehet, hogy le tudja győzni viktort egy választáson, de az sanszos, hogy csak négy évre lesz elég.

De mégegyszer, nem tudom, mi a megoldás, nekem van rendes szakmám, nem kell politikusnak lennem :-)
Hálátlan Gazember 2020.11.25 09:47:41
@kemény keleti kommentelő: 94-ben? A rendszerváltás olyan volt, hogy lefejezték az államot, és a test ott maradt fej nélkül. A test itt a "deep state", az önkormányzati tisztviselők, az iskolaigazgatók, az állami vállalatok vezetői, mindenki, aki üzemeltette az országot. Ezeknek az emberek nagyon nagy része kötődött az msz(m)p-hez, a többi pedig a rendszerhez kötődött, és elemi érdeke volt, hogy fennmaradjon úgy, ahogy volt. Kovács Géza nem volt szoci, de Szabó János, a főnöke, akitől függött, az volt, és Kovács Géza dönthetett, hogy Gipsz Jakab mögé áll, akinek kicsi a beágyazódottsága, de mondjuk emdéefes. Döntött. Az mdf nem volt sem elég ügyes, sem elég alfa, és valszeg a felismerés is hiányzott, hogy ezzel kell csinálni valamit.

A (magyar) hűbéresi rendszernek az a sajátossága, hogy nem tud mit kezdeni a demokratikus választásokon változó igazgatósággal. Nehogy azt higgyük, hogy ez a rendszer máshol nincs, csak beleépítettek olyan szabályzókat, amelyek csökkentik a befolyását. Ugye most az usában mondják, hogy a deep state is hozzájárult trump bukásához - ott annyi a különbség, hogy a ds nem demokrata, hanem saját hatalmat képvisel. Magyarországon egy kormányváltásnál a szakállamtitkárokat is menesztik, tehát elérték (mszp/mdf/fidesz/kgp/szdsz), hogy a szakállamtitkár politikai pozíció legyen. De ugyanilyen deepstate a bbc mondjuk, a svájci céhrendszer vagy a katonaság, az izraeli katonaság, és még sorolhatnánk. A magyar hűbéresi ds elég nagy, de nincs önálló politikai akarata, azt a mindenkori főnitől várja.

Diszklémer: én nem gondolom, hogy a ds egyedül képes politikát irányítani, de komoly szerepe van, lehet.
Hálátlan Gazember 2020.11.25 09:59:37
@rinaldo-rinaldini: "Szoci deep state 1994ben? Milyen szoci deep state volt a Horn kormany alatt, amikor az akkori kormany a Bokros csomagot is csak reszben tudta alkalmazni, hiaba ment at a "gazdasagi stabilizacios torveny" nagy tobbseggel a parlamenten."

Háde amit írsz, az pontosan azt mutatja, hogy volt, és szembefordult Bokrossal, aki neokon fordulatot akart, az meg a deep state anyagi eszközeinek a megkurtítását jelentette.

Csányi meg nem olyan rég lett fideszes, amikor kábé nem csinálhatott mást :-)
   "The kind of populist nationalism that Hitler incarnated has been and continues to be the most deadly of modern plagues."   Amikor John Lukacs meghalt számos lap idézte ezt a mondatot nekrológjában. John Lukacs a populizmus és a nacionalizmus esküdt ellensége volt, talán ezért sem beszélnek…..
Hálátlan Gazember 2020.11.08 08:11:06
@látjátok feleim szümtükkel: ok, de akkor hogy jár, hiszen mindenképpen jól jár? Hogy lapítania kell, mint szarnak a fűben? Ugyan :)
Hálátlan Gazember 2020.11.08 08:19:04
@jotunder: volt egy kis kényelmetlenség-érzésem, és utánanéztem: nem igaz, hogy Lukács non grata volt a Fidesz környékén, orbán plusz az egész danube instute-os "klasszikus" konzi brancs személyesen mondott/írt/küldött nekrológot. A magyar jobboldal =/= fidesz, szóval szerintem ez nem állja meg a helyét, mármint az, hogy "a populizmus és a nacionalizmus esküdt ellensége volt, talán ezért sem beszélnek róla ma szívesen a magyar jobboldalon"
Hálátlan Gazember 2020.11.08 10:22:25
@Strawdog: a többit nem kommentálnám, de orbán mögött csak az volt, amit ő épített, Trump mögött meg ott az old money, szóval értékeld át a hátszelet.
   "Beszélgettem egy professzor barátommal, és megdöbbentő dolgokat mondott a koronavírussal kapcsolatban. Egy kimutatás szerint a 35 és 40 éves korosztály tagjait fenyegeti leginkább a hirtelen szívhalál, az infarktus, a szívmegállás. Azokról beszélek, akik megfertőződtek koronavírussal, és a…..
Hálátlan Gazember 2020.10.11 14:24:07
@Hálátlan Gazember: de modhattam volna azt is, hogy ugye, nem őrülünk, vincent? :-) :-) :-)
Hálátlan Gazember 2020.10.11 14:33:16
@jotunder: dehát azok a szerkesztők két/hét hónapja is teljesen hülyék voltak, ez továbbra is gyenge érv. de mindegy is, tényleg nem akarok akadékoskoni, ez nem az én blogom, csakhát általában követhető a logikai szál a vincentes posztokban, ez nekem most hajánál fogva előrángatott lett. vagy csak én vagyok buta ;-)
Hálátlan Gazember 2020.10.11 15:18:25
@jotunder: értem.
           Szeptember elején jelent meg Michael Sandel, az egyik legismertebb kortárs politikafilozófus könyve:" Az érdem zsarnoksága" (The Tyranny of Merit).  Sandel még nem volt harmincéves, amikor megírta híres liberalizmuskritikáját a Liberalizmus avagy az Igazság határai-t, mely munkáját sokan…..
Hálátlan Gazember 2020.10.01 09:02:05
Nagyon sokáig bősz meritokratikus voltam, magam is ennek a rendszernek a haszonélvezője vagyok. Az említett urat, Hararit, Fukushimát, stb, ezeket én kevésbé olvasom, viszont Vonnegut Kékszakáll c könyve nagyon ütött rajtam. Kicsit más megközelítés, inkább művészetfilozófiai oldalról járja végig, és mélyen empatikus és emberséges.

Átugorva jópár mondatot és bekezdést, a meritokrácia jó, ha kiépültek a társadalomban az ezt lehetővé tevő mechanizmusok, de a tiszta meritokrácia boldogtalanná tesz. Meritokratikusan ugyanis folyton versengened kell, és a versengés olyan, mint a Hegylakó - a végén csak egy maradhat. Nyilván ez túlzás, de ha megnézzük a popzenét, mondjuk, vagy az irodalmat, akkor 5-6 milliárd embernek vagy 1 darab Michael Jacksonja. Ő a legjobb, és tekintsünk el nüanszoktól, és fogadjuk el, hogy ő a legjobb, és a megérdemelt helyén van.

Ezzel ellentétben, ha nem meritokrácia lenne, hanem arisztokrácia, akkor minden faluban, városban lenne egy zenészdinasztia, amelyik vegyes kasztrendszerben (hiszen van belső kiválasztás) kitermeli a lokális zenészeket, és azok, jobb híján akár sikeresek a saját közösségükben.

Nyilván ezek a zenészek véletlenül lehetnek olyan jók, mint MJ, de valószínű, hogy nem lesznek. Na és? Városonként lesz egy boldog zenész, aki ki tudott teljesedni, ellentétben az előző modellel, ahol a világon van 1 db boldog zenész. Ráadásul a közösség is boldog, jól funkcionáló, hiszen a saját zenész közösségformáló hatással is bír.

A meritokráciához kell a karriervágy, és mi van, ha valaki nem akar karriert, hiába 160 az IQ-ja? Hat gyereket akar, és a naplementében meginni egy pohár bort esténként, nem akar gyarapodni. A modern világ egyik válsága a folyamatos növekedés-kényszer, ennek ez egyik hajtóereje a meritokrácia.

Szóval valószínűleg a kevert rendszer a jó, de ez csak tipp.
Hálátlan Gazember 2020.10.01 09:59:15
@Podvinecz Marsall: óbaz, igen, ő :-o
Hálátlan Gazember 2020.10.01 10:22:26
@savaz: így van, és én azt látom, hogy az amerikaiakban van egy ilyen ideál arról, hogy ki a jó képességű, stb, és ha nem tudsz megfelelni ennek hozott anyagból, akkor gyakorlatilag 16-20 órákat fogsz dolgozni, rettenetes hatékonysággal, de excellent work ethic-kel. Ez utóbbi annak dícsérete, hogy saját magad csavarod ki saját magadból az utolsó cseppet is, ráadásul büszkén.

Amiről te beszélsz az előléptetéssel, az inkább viszont a Peter-elv, azaz mindenki azért promótáltatik, amit a jelen pozícióban elért, és nem azért, amire a promótált pozícióban képes lesz (ezért aztán mindenki a saját inkompetenciáján reked meg). Erre a szofisztikált cégek többkörös promóciós folyamatokat építenek ki, az egyszerűbbek megoldják un. mexikói promócióval.
     " Mostanra odáig jutottam, hogy a magyar államnak nem kellene finanszíroznia a színészképzést. Ronald Reagan nem futott be jelentős színi karriert, de nem is járt semmilyen iskolába és az amerikai állam sem finanszírozta a tanulmányait. Magyarországon sem a korábbi gazdasági helyzet, sem a…..
Hálátlan Gazember 2020.09.08 14:48:28
@balmoral: óbocs. És lehet, hogy igazad van ;-)
Hálátlan Gazember 2020.09.08 15:10:43
@HaCS: jó, akkor csak simán nem értünk egyet, ez rembe is van így. Lehet, hogy a rugdosás volt félreérthető, mondjuk úgy, hogy kíméletlenül és lehetőleg elfogulatlanul viszonyulok.
Hálátlan Gazember 2020.09.08 16:23:19
@acc2s: most erre mit mondjak? Írásom a nemelköteleződés kiálltványa, erre te számon kéred rajtam az elkölteleződést? Jó, végülis miért ne? :)

"*ami adott esetben "csak" annyit jelent, hogy apa/anya tudja, hogy a gyerek milyen előkészítőbe járjon, milyen portfóliót állítson össze és sk. felkészíti otthon. (Ez persze, óriási előny, de ez megvan az orvosin, jogon, stb. is. Plusz, hogyan lehetne ezt elkerülni?) "

Ez nem protekció, hanem a középosztály újrareprodukálásának a mechnaizmusa.
        1999 januárjában Szerbia (ekkor még a Szerb Köztársaság és Montenegró államszövetségben volt)  vezetőjét Slobodan Milosevicnek hívták, ő hét évvel később egy hágai börtönben halt meg.        Milosevic propagandaminisztere egy bizonyos Aleksandr Vucic volt. Ő a háborús bűnös Seselj vajda…..
Hálátlan Gazember 2020.06.23 14:30:32
Akkor tehát nem Gerényi és a többiek akciója miatt van veszélyben az index, hanem valaki (vasz.) vissza akarja kapni a pénzét, és ezáltal kivéreztetni az indexet?

@Podvinecz Marsall: függetlenül attól, hogy mi a történet, az index főszerkesztője nem használhat más, konkurens újságokat belső sztorik kitárgyalására. Ezért kellett jönnie a retorziónak. Az kérdés, hogy Dull ezt tudatosan vállalta-e be, lehet, hogy igen. Ennek nem sok köze van vaszilynak.
Hálátlan Gazember 2020.06.23 14:55:56
@Podvinecz Marsall: jabocs, gyorsan írtam, igen, köszi, és a főszerkesztős dolgot mellékesen jegyeztem meg.
Hálátlan Gazember 2020.06.24 13:02:53
www.valaszonline.hu/2020/06/24/index-vaszily-indamedia/

Módosítok: Gerényi egy un. üzletember.
        Tamás Gáspár Miklóst kérte fel a Válaszonline arra, hogy írjon egy nekrológot Roger Scrutonról. Aztán inkább mégis Stumpf András írását publikálták. TGM ugyanis szélsőjobboldali pozőrként, persze egy nagyon tehetséges szélsőjobboldali pozőrként, írta le Scrutont, lánya keresztapját, egykori…..
Hálátlan Gazember 2020.01.16 15:49:46
@kemény keleti kommentelő: már bocs, csak tudom, mit kérdeztem :-) Szóval az volt a kérdés, hogy te a megbocsátásodat hova helyeznéd el az adott skálán.
Hálátlan Gazember 2020.01.16 15:52:05
@ámbátor: értem, te meg tudnál bocsátani, ha bocsánatot kér. És ha nem kér? Csak úgy, nem tudnál? (bocs a szőrszálhasogatásért).
Hálátlan Gazember 2020.01.16 16:23:10
@kemény keleti kommentelő: ok, kösz. Vagyont vennél el?
         Tizenötödik éve járok a Katonába. Meg az Örkénybe, meg a Radnótiba, még a Nemzetibe is, oda már ritkábban, de azért még mindig többször, mint egy átlagos fideszes közíró vagy helyettes-államtitkár. Valahogy főleg a Katonába járunk, szerintem már ismernek bennünket, mi vagyunk azok, akik…..
Hálátlan Gazember 2019.12.08 10:30:18
Hálátlan Gazember 2019.12.08 11:00:14
@netukki: :-)

Majdnem jó, csak sajnos a játék az az, hogy Adj, Jótündér, Katonát!
Ennek van wikipédiája?
Hálátlan Gazember 2019.12.18 13:08:27
888.hu/piszkostizenketto/meg-egy-par-szo-pinter-belaekrol-4219392/

Ezeknek bazmeg elmentek otthonról.

"Pintér Béla, a krétakörösök és a többiek mind, akik csak önmagukkal vannak barátságban, ezért nem művészek. Az ő színházukban nincsen teremtő cselekvés. Nincsen katarzis, nincsen szakrális tér. Szóviccek vannak, botrány zajlik, sznob öntömjénezés folyik, a pénzedért bepillanthatsz még az alsónadrágjukba is. Az ő színházuk nem a szent döbbenetről (tragédia) és nem a tükör tartásáról (komédia), hanem róluk, magukról, beteg, torz lényükről szól. "

Pintér Bélánál nincs dráma??? Nincs teremtő cselekvés????? Nincs katarzis????????
Jézusmária.
            ..
Hálátlan Gazember 2019.12.17 10:36:36
@látjátok feleim szümtükkel: nincs olyan, hogy konzervatív ideológia. A konzervativizmus nem a liberalizmzus vagy a szocializmus ideológiai ellenpontja jobboldalon, hanem egy általánosan leírható emberi viselkedséforma.
Hálátlan Gazember 2019.12.17 16:42:50
@látjátok feleim szümtükkel: hát, ha tekintéllyel érvelést alkalmaznék, akkor azt mondanám, hogy dehát Russell Kirk megmondta, hogy így van :-)

Leegyszerűsítve, nem tudsz olyan ideológiai vezérelvet elővenni, amely minden konzervatív pártra igaz, és ideológiai alapja is van. Bizonyos konzervatív gondolatok értelmezhetők ideológiaként - például szerintem ilyen a természetjog, de nincs az az ideológiai alap, amely a világ konzervatívjait összekötné. Sokkal inkább jellemző a konzervatív emberekre, hogy fontosnak tartják a hierarchikus struktúrákat, fontosak a tradíciók, a valóság és a jelen elfogadása, a változatásra való alacsonyabb igény. De abban már különböznek, hogy kollektivisták-e, vagy individualisták, kisebb államot, vagy nagyobbat akarnak, és még sorolhatnám. Egy Makovecz Imre nem sok közös ideológiai vonást ápol Roger Scrutonnal.

Tehát ami közös a konzervatívokban, az _inkább_ habitus, és nem valamiféle ideológia. Ezzel ellentétben az ideológiáknak (mondjuk a szocializmusnak) kidolgozott eszmerendszere van, ugyanígy a progresszív liberális agenda is elég egyértelmű, és kábé kultúrától vagy országtól függetlenül ugyanaz.

Egy prog.lib. egyértelműen kiáll pl. a melegjogokért, egy konzervatívnál ez nem egyértelmű, valószínűleg idegenkedik tőle, ha nem látott ilyet, de meggyőzhető, hogy ez nem probléma, és tud együttélni vele. Tehát ha elutasítja, nem elvi-ideológiai alapon utasítja el, hanem habitus alapján.

Fontos, hogy nem szabad összekeverni a jobboldali, konzervatív és hasonló jelenségeket. A magyar társadalom elég konzervatív (volt idáig), és ebből pl. 1994-ben az MSZP profitált, hiszen akkor a konzervatív múltbarévedésnek, biztonsághoz való fordulásnak ők voltak a tárgya. A nácik, azok bár szélsőjobbhoz soroltatnak, nem konzervatívok, illetve a turulosok mondjuk lehetnek konzervatívok is, de egy sima szkinhed, aki cigányokat ver, vagy zsidózik, jellemzően nem konzervatív.

Szóval ez bonyolult, de ahogy Kirk mondta, a konzervativizmus az ideologizmus ellentéte.
Hálátlan Gazember 2019.12.18 11:37:09
@látjátok feleim szümtükkel: ja, nincs pontos definíciója, de ideológiája sem, és itt erről volt szó, ugye.
  "A Bizottság egyes tagjai a hirhedt partizándalt, a Bella Ciao-t énekelték. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek nevű jobboldali párt vezetője Twitter-oldalán osztotta meg, amint az Európai Bizottság tagjai a marxista Bella Ciao című dalt éneklik. (mandiner) 1. Giorgia Meloni cégéres fasiszta.…..
Hálátlan Gazember 2019.12.08 15:27:37
@fortin2: "A Bella Ciaot persze előszeretttel énekelték a kommunista ifjúsági táborokban, ahogyan a Himnuszt is."

Háde én pont ennyi mondtam: ha egy Munkáspárti EU-képviselő Ciao Bellát énekel, az mást jelent, mintha az Ismerős Arcok zenekar adja elő a Magyar Szigeten ;-)
Hálátlan Gazember 2019.12.09 09:31:04
@jotunder: 2. nem mondtam, hogy sztálinista, hanem hogy ez olasz mércével nézve kommunistát jelent, kifejezetten nem sztálinistát 1. átnéztem a fellelhető forrásokat, a holland Munkáspárt klasszikus ny-európai szocdem párt, munkásosztályi és bevándórlói támogatottsággal. Kicsit kattintgatva kiderült, hogy Timmermans tagja volt a D66 nevű radikális progresszív liberális pártnak is, illetve 1986 környékén egy ilyen is történt vele: "Timmermans joined the Dutch Civil Service as an officer in the Integration Department at the Ministry of Foreign Affairs, in The Hague. On 1 July 1990, he was appointed Deputy Secretary of the Dutch Embassy in Moscow, Russia." He?
Hálátlan Gazember 2019.12.09 10:56:24
@jotunder: Az semmi, de valószínűleg kettős ügynök, hiszen amellett hogy holland kém ("kihallgató") volt Moszkvában, partizándalokat énekel az EU-ban :) :) :)
        Nem. ..
Hálátlan Gazember 2019.11.11 21:20:44
@közösperonos átszállás: bocs, ezt valszeg én nem tudom elmagyarázni :-)

Szóval: az egyéni szavazatok kompenzálása után a listára kerülő legnagyobb kompenzáció a legnagyobb párthoz megy. Ha b és c külön indul, az egyéni szavazatokból keletkező kompenzáció az a-hoz fog kerülni, hiszen ő a legtöbb listás szavazatot begyűjtő párt. Tehát az 48 (vs 47) % után járó kompenzációt nem tudja érvényesíteni. Ezért hiába lép vissza b és c közül a második fordulóban az esélytelenebb, és ezzel nagyon sok egyéni helyet nyer, minél többet nyer, a listán annál inkább kompenzálva van az a párt. Természetesen teoretikusan elkézelhető, hogy b és c behúz minden egyéni mandátumota visszalépésekkel, és még 20-30%-ot listán, és abszolút többséget szerez, de ennek kicsi a valószínűsége.

A fenti szcenárió úgy kerülhető el, hogy b és c párszövetségként indul, ekkor a 48% miatt ők lesznek a legtöbb listás szavazatot begyűjtő párt, így a kompenzáció is hozzájuk kerül. Ez a rendszer vezetett a kis pártok súlyának csökkenéséhez, majd a kétosztatúsághoz, és amikor ennek az egyik lábát az emeszpé saját magának lefűrészelte, akkor a centrális erőtérhez.

b és c gyümölcsüző együttműködésének küllői közé szúrhat be egy botot orbánviktor, ha kinyitja a két forduló lehetőségét, hiszen valljuk be, az előválasztás az nem hivatalos, meg nem is nagyon reprezentatív, bár kommunikációra, tartalomgenerálásra kiváló; viszont az első forduló eredménye - ott nincs vita. Ha itt-ott repedezik az ellenzéki szövetség, akkor ez szépen tovább erodálja majd, és kurvanehéz lesz összehozni az teljes ellenzéki országos listát. Márpedig empirikusan azon pártok, akiknek nincs országos listájuk, még a bejutási küszöb is nehézkes.

De az is lehet, hogy rosszul gondolom :-)
Hálátlan Gazember 2019.11.20 17:22:52
@mafi mushkila: egy átlagember napjában saccperkábé 30-40x általánosít. 2000 forint körül van egy üveg bor? Valszeg jó lesz. Jön egy autó, nem lassít, valszeg nem fog megállni. Felszáll három sittes a villamosra, összehúzod a kabátodat, arrébb lépsz.

Felszáll három sittes cigány a villamosra - hohohó, most nem húzhatom össze a kabátomat, mert akkor rasszista vagyok - ez teljesen értelmetlen, és életszerűtlen, szerintem.

Az ember nem tud specifikusan dönteni minden helyzetben, nincs elég ideje, információja, technikái sem, ezért teljesen értelmetlen szorongást kelteni, mert visszaüt. Az egyetlen megoldás az integráció, az együttélés átgondolt provokálása. Ami egyébként nem fogja csökkenteni az általánosításokat, csak átrendezi - de ez így helyes. Nem az a lényeg, hogy ne általánosítson, hanem az általánosítás ne legyen romboló, toxikus, hazug. Pl. ki tiltakozik az ellen, hogy a cigányok (sittesek, szintik, romungrók, oláhcigányok, stb) tehetséges zenészek?
       Dehogy mondtam meg. Egy szót sem értek az egészből, de azért ez nagyon vicces.        ..
Hálátlan Gazember 2019.10.24 13:15:02
@kamerasmobil: _szerintem_ az emberek mindig a kisebbik rosszat választják (kivéve a törzsszavazók, mert ők szerelmesek, nekik mindegy). 2018-ban egy összefogásképtelen, ezért kormányképtelen, idétlen ellenzék a nagyobbik rossz volt. Ez megváltozott, szerintem.
Hálátlan Gazember 2019.10.24 14:32:29
@mafi mushkila: a győzteskompenzáció kétélű fegyver, ha matematikailag nézzük, és az összes ellenzék összegyűl egy zászló alá, akkor a fidesz nagyon rábaszik. A gerrymandering inkább a fideszt segítő ármány.
Hálátlan Gazember 2019.10.24 14:50:35
@kamerasmobil: "Arra gondolok hogy az a mondjuk 300 ezer ember aki valamikor korabban fidesz szavazo volt de elcsabithato... na azok 2018-ban benne voltak a fidesz 2,6 millio szavazataban?"

Igen. Fideszre szavazók (szerintem): kb. 1.8M vallásos, kb. 400e nem szavaz ferire (durván fogalmazva), kb. 400e retteg a migránsoktól. A középső kategória lenne elhalászható.

Nem tudom, hogyan szavaztak az önkormányzati választásokon, nem találtam összesített számokat, abból talán kihámozható lenne ez a trend. Továbbá szerintem a mézeshetek után a jelenlegi összefogás erodálódni fog. Jelenleg ez egy ernyőszervezet, ami csak annyit mond, hogy nem fidesz. Nem hiszem, hogy ez ki fog tartani 3 évig, bár kitudja. Ha nem tart ki, akkor elkezd specifikus lenni, ami egyrészt lemorzsolódást jelent a résztvevő pártok, szervezetek szempontjából, másrészt változás lesz a megszólított választók tekintetében is. Ha arra megy a dolog, hogy a megszólítás bauer-wassalbertezve történik (elnézést, hogy ezen lovagolok, de talán érthető), akkor a megszólítottak köre vissza fog szorulni a fidesz számára kényelmes mszp-dk nagyságrendre.

Az meg, hogy 2.9M - hát, nagyon messze van az még, de elméletileg nem lehetetlen - Horn 1994-ben 2.8-at hozott kb.
     Tényleg az. Egy butácska sanzon.     (ez itt a link, mobilról nem látszik)    Akkor volt a Woodstock Amerikában. De ez itt Szenes-Nádas és egy kis extra, egészen kicsi extra. Ez egy ilyen este.   P.S Természetesen ezt is köszönöm az Örökös Miniszterelnök Úrnak, a Bizonyosemberlegónak és…..