Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GyógyítóPillanatok

28 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
#gyógyítódallamok #gyógyítópillanatok #egypercönismeret A pszichológiában árnyék-énnek nevezzük személyiségünknek azt a részét, amelyet nem akarunk sem észrevenni, sem elfogadni önmagunkban. Az árnyék fogalmát Carl Gustav Jung svájci pszichológus alkotta meg, ő volt az analitikus…..
Minden kapcsolatban vannak problémák. Ez teljesen rendben van. Jobb-rosszabb időszakok.  Fent-lent helyzetek.  Súrlódások, egyet nem értések. Ez teljesen rendben van. A szeretetkapcsolatban egy ELKÖTELEZŐDÉSBEN viszonyulunk egymás iránt, hogy összetartozunk és EGYÜTTMŰKÖDÜNK. Hozunk egy…..
Vajon mi határozza meg, hogy ki hogyan élte meg ezt az évet? Van-e az idei évben történteknek (is) egy tágabb perspektívából szemlélve értelme, hozadéka? Mi az a személetmód, amely segít a 2020-as évek nehézségeit, a világjárvány idején történteket egy tágabb, gazdagítóbb és kevésbé bizonytalan,…..
1930-as éveket követően a tavi és tengeri vihar közeledtét viharágyúkkal és árbócokra felhúzható piros színű viharjelző kosarakkal jelezték. Később a viharveszélyre piros jelzőrakéták figyelmeztették a vitorlásokat és a fürdőzőket, ezeket látva azonnal el kell hagyni a nyílt vizet és menedéket…..
Az S.O.S. nemzetközi morzekód vészjelzés. Három rövid, három hosszú és újabb három rövid jelzésből áll (· · · — — — · · ·), amely jel szétbontva az S, az O, és az S betűknek felelnek meg.     1906. október 3-án fogadták el ennek a nemzetközi jelzésnek a használatát egy berlini…..
  A "jó öreg" diagnózis A diagnózis görög eredetű szó, jelentése „átfogó ismeret”. Egy átfogó vizsgálat eredményeként az orvos nemzetközi nevén is elfogadott formában nevezi meg az adott tünetet, betegséget. (Betegségek Nemzetközi Osztályozása: BNO) Általánosan elfogadott és megszokott…..
    A család az életünk, a sorsunk és személyiségünk bölcsője. Amilyen élmények értek bennünket abban a közegben, ahol felnőttünk, az határozza meg gondolkodásunkat, érzelmi beállítottságunkat, érdeklődésünket. Alapvető szükségletünk és igényünk csecsemőkorunktól fogva a fizikai és érzelmi…..
Játsszunk! Kék színnel leírom, hogy zöld, és zöld színnel azt, hogy kék, és arra kérlek, hogy válaszolj minél gyorsabban, hogy milyen színűek a betűk! Azt fogjuk tapasztalni, hogyha a betűk színe és jelentése eltér, akkor hosszabb ideig tart a helyes válasz megadása, mint amikor a jelentés és a…..
Te tudtad, hogy az "információs társadalom" fogalma 1964-ben, egy japán tanulmányban jelent meg először, és azóta számos meghatározása született? E fogalom megjelenése egy új korszakot is jelentett, egy új típusú társadalom térnyerését hozta el, amely napjainkra az intellektust és humán…..
  Örülj, ha negatív!   Ha az orvosnál, kivizsgáláson járunk, annak örülünk, ha a tesztünk eredménye "negatív", tehát nincs nagy baj. A leletek ekkor a probléma hiányát mutatják.   Fordított világ   A digitalizált eljárásokat megelőzően a fotókészítésnél a filmeken, a "negatívokon" a kép…..
A szeretethiány olyan, mint egy vákuum, egy fekete lyuk, amely mindent beszippant. Igyekszünk elkerülni, s ha mégis megtapasztaljuk - akár már gyermekkorban -, akkor tehetetlenül hánykolódunk ebben a kíméletlen és gravitatív erőtérben. Sokan egy életen át hordozzák érzelmi terheiket, és minden…..
Alapvetően arra vágyunk, hogy szeressünk és szeretve legyünk. Ez életünk alfája és ómegája. Leegyszerűsítve minden bajunk és örömünk is ebből ered, hiszen egy kapcsolat, közösség lehet „mérgező” és erőt adó is. A hozzánk közel állók gondoskodása révén vészeljük át életünk nehéz időszakait, de az…..
Slope Point-on, Új-Zéland Déli-szigetének a legdélibb pontján a térséget folyamatosan olyan erős, hideg és kitartó antartktiszi szél éri, hogy megcsavarja a fákat, így azok megdőlve nőnek a szél irányába. Talán hasonlóan módon, kényszerűen idomul a személyiségünk is a szeretetlenséghez, az elfogadás…..
Az antik térképeken sárkányok és óriási szörnyek jelölik azokat a vizeket, amiket még nem térképeztek fel, ahol még nem járt ember. Nehéz vagy félelmetes lehet kilépni a megszokott mintáinkból, és új, eddig ismeretlen utakra vivő döntéseket hozni, elindulni a gyógyulás felé. Elidegenedés a…..
Néhány hónapja terjed a neten egy magyar cikk. Írója lesújtóan vélekedik a mai fiatal generációról, és tagjainak jelleméről. Röviden összefoglalva életképtelen és nem terhelhető generációnak tartja a nála fiatalabbakat, akik csak a telefonjukkal vannak elfoglalva. Semmivel nem motiválhatóknak látja…..
Ha valaki elkezd pszichológiai, önsegítő témájú könyveket olvasni, esetleg önismereti csoportokban járni, annak visszavonhatatlan következményei lesznek.   Felnevelkedésünk során a családunk, gondviselőink viselkedési, - gyakran bántalmazó - érzelmi normákat közvetítettek felénk. A „túlélésünk”,…..
Miért reagálnak az emberek erős, sokszor irreálisan felfokozott érzelmekkel egy-egy témára szociális médiában? Miért ér el egy-egy aktuális téma többszázezres megosztást a neten? Miért mozgat meg egy-egy téma milliószám a szociális médiában tömegeket, profilképeiket megváltoztatva színekkel,…..
A szexuális egyesülés a legintimebb aktus két ember között – ha csak a fizikai szintet nézzük. Nemcsak közel engedjük, hanem beengedjük a másikat a testünkbe, az elsődleges otthonunkba. Ahogy a lakásunkba sincs szabad bejárása bárkinek, úgy a testünk esetében még fokozottabban felmerül a biztonság,…..
Lehet, hogy egy halom terhet, fájdalmat, szégyent, félelmet és el nem sírt könnyet hordozunk odabent, és mindez akadályozza, hogy derűsnek, kiteljesedettnek érezzük magunkat. Meglehet, vágyunk valamire vagy valakire, és nem értjük, miért nem érhetjük el. És érezhetjük úgy is, hogy tele vagyunk jó…..
A sorsunk, az életutunk be van ágyazódva egy tágabb rendszerbe. Mint egy fonal, rácsatlakozik a felmenőink sorsára. Anyáinknak nagyanyáink, nekik dédnagyanyáink adták át az élet „receptjét”: áttestálták rájuk a saját meggyőződéseiket, megküzdési stratégiáikat, hiedelmeiket. A mai kor szülöttei már…..
Szinte mindannyiunk ismer valakit, aki bár nagyon szeretné megtalálni az „igazit”, valahogy évek óta mégsem sikerül neki. Vagy újabb és újabb kapcsolatokba ugranak fejest, ám mindegyik hasonlóan végződik. Egy idő után aztán ráébrednek, mintha minden kapcsolatukban ugyanaz történne, ugyanaz a…..
Önismereti kalauz stopposoknak  Szerinted mindenki gyógyulni, tanulni, örömteli együttlétért  jár önismereti, családi, egyéb programra vagy csoportba? Természetesen neeem! Bemutatunk néhány ritka és különleges védett ’példányt’ az (önismereti) embercsoportok elszigetelt világából. Az írás…..
Manapság sokat hallani arról, hogy a „testi betegségeknek lelki oka van”. Hihetetlenül népszerűek a különféle tünetszimbolikával foglalkozó kiadványok. Ezekből megtudhatjuk, hogy a torokfájás azt jelenti, hogy valamit nem mondunk ki, a gyomorfájás pedig azt, hogy valamit nem tudunk megemészteni.…..
Amikor megfogan egy kis élet, azt csodának szoktuk hívni. Vannak, akiknél az elhatározást hamar siker követi. Szerencsére ők vannak többen. De nagyon sokan vannak olyanok is, akiknél a kis csoda hosszú éveket várat magára. Van, amikor fizikai tünet, betegség is van a háttérben, máskor az orvosok is…..
Modern társadalmunkban élni egyszerre jelent felelősséget és szabadságot. A XXI. században, melyet sokan az individualizmus korának tekintenek, korábban elképzelhetetlen választási lehetőségekkel és szabadsággal szembesülünk. Nemi szerepeinket mégis jórészt meghatározza az a társadalom és kultúra,…..