Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Svéd otthon

90 bejegyzést írt és 5 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már egy ideje várat magára ez a bejegyzés, de vártam a napsütést, hogy legyen elég fény a fotózáshoz. Múlt szombaton végre minden összeállt, rendrakás után napsütés, így gyorsan neki is álltam körbe fotózni a házat, Dani pedig segített, mint a fotós asszisztensem :) A házikó adás-vételéről egy előző…..
Az előző blogbejegyzésben meséltem nektek a csecsemő- és kisgyermekgondozó képzésről, amit jelenleg tanulok, Svédországban. Ennek a számomra legérdekesebb része a heti két nap gyakorlat az óvodában, amiről most mesélek nektek hosszabban is és arról, hogy tulajdonképpen hogyan is telik egy nap a svéd…..
A múlt héten befejeztem az első terminemet a felnőttoktatásban, Svédországban. Gondoltam, elmesélem a tapasztalataimat nektek, érdekességből vagy ha ti is terveztek itt élni és tanulni. Tavaly szeptemberben elkezdtem az iskolát Svédországban. Egészen pontosan a felnőttoktatást egy nagyobb 110 ezer…..
Szóval, vettünk egy házat Svédországban. Hogy gyorsan letudjam a legfontosabb infót, ami a leginkább érdekel mindenkit, az, hogy magyar forintban átszámolva 28millió 500ezer forint volt a vételára. Ez egy bostadsrätt formátumú ikerház, és az, hogy ez mit jelent, arról egy korábbi bejegyzésben már…..
A lakhatási formákról már írtam az előző blogbejegyzésben, de most akkor csatoljunk árakat is részletesebben ezekhez a formákhoz.  Hyresrätt-örök bérleti jog Jönköping-ben, ami egy majdnem 100 ezer fős  egyetemi városban érhető el az alábbi kiadó lakás, ugye a már említett pontogyűjtős…..
Svéd otthon Hol laknak a svédek? 2023.09.04 08:40:00
Bárki, aki külföldre készül, az álláskeresés és egy jó munkaszerződés elnyerése után, a következő legfontosabb kérdés, hogy hol is fogunk lakni és egyébként hol és miben laknak a svédek. Svédországban sok speciális, Magyarországon kevésbé ismert lakhatási formák is adódnak. Mielőtt mesélnék a…..
Külföldre költözve, az ember próbál mindent megtudni az adott ország szabályairól, működéséről. Az egészségügy sokaknak nehézséget okoz, nem csak az első időkben, már csak azért is, mert sokan hozzászoktak egy rendszerhez, elköltözve viszont más működést kell felfedezni és megérteni, jelen esetben,…..
Svédországban, a három nagyváros mellett nagyon sok, igazán izgalmas hely van, sőt sokkal több is, mint sokan gondolnák. Az egyik ilyen Svédország „mediterrán” szigete, ami mind építészetileg, mind a természetet tekintve kilóg Svédország legtöbb helyszínétől. Gotland, Svédország legnagyobb…..
Az elmúlt években sok időt töltöttünk úton északon. Felfedeztük a mindenki által ismert helyeket, de olyanokat is amik kevésbé ismertek. Voltak olyanok, amik kissé túl vannak gondolva, de olyan is amit jobban is ismerhetnének. Az alábbi térképen az ismertebb, de inkább kevésbé ismert helyeket…..
Az emberek évezredek óta tekintenek az égre, egy titokzatos égi jelenséget figyelve, az Aurora Borealis-t, avagy az északi fényt. A régiek látták benne elhunyt őseiket, míg a vikingek a Valhalla-ba vezető útnak gondolták. A tudományok létrejöttével, az emberek megértették ennek az éteri előadásnak…..
A Volvo, a H&M, az IKEA vagy az Ericsson, mint cégek mindenki számára ismerősek lehetnek és talán az is elég egyértelmű, hogy ezek a cégek, mind Svédországból indultak. Vannak találmányok is amikről talán mindenki tudja, hogy svédek, mint a dinamit, a biztonsági gyufa (ennek elsődleges…..
Svédország bárki országa lehet. Svédország befogadó és elfogadó. De. Vannak bizonyos dolgok, amikkel az ideköltözők többsége nehezen bírkózik meg. Ezeket veszem most sorra és ha a végén nem sok minden igaz rád, akkor Svédország igazából a te országod ;) Szóval. Svédország nem a te országod... 1.…..
Magyarországon kevesebbszer van lehetőség igazi téli túrázásra, de amint leesik a hó, már mindenki pattan is be az autóba és irány a Bükk, Mátra vagy Dobogókő. Ezzel nincs is baj, azzal igen, ha felkészületlenek vagyunk, mit is jelent a téli túrázás egy erdőben vagy csak úgy általában hosszabban a…..
Az északiak alig várják, hogy karácsony után elinduljon a semla szezon. Ez a mandulapasztával töltött kicsi kardamomos zsemle ilyenkor a legnépszerűbb édesség itt északon, közel 40millió darab fogy belőle. Az, hogy húshagyókedden semlát eszünk, (bár manapság, már januárban is bőven), annak…..
Mi, magyarok szeretjük azt hinni, hogy minden magyar, holott, nagyon sokan, nagyon sok mindenen meglepődnének, hogy hát nem...legyen az étel, tudás vagy akár egy szó eredete. Nyelvtanulás közben sokszor agyalok azon, vajon egy-egy szó honnan és miből származik. A kedvenc oldalam, amit gyakran…..
Svédországra, télen, sokan úgy gondolnak, hogy persze-persze, van néhány érdekes dolog és biztos csodaszép, de attól még túl hideg van ahhoz, hogy bármihez is kedvem legyen. Nos, ez sokaknál igaz, azok gyanítom, nem jönnek januárban vagy februárban északra, amikor a leghidegebb van és akár délebben…..
Na, persze nem titkosak, de az alábbi látnivalók kevésbé ismertek vagy egyértelműek, hogy oda valamiért érdemes elmenni. Ezekből írtam össze nektek a kedvenceimet, köztük kettőt, amik igazából Göteborg elővárosaiban találhatóak, de tömegközlekedve könnyen megközelíthetőek. Göteborg…..
A svédeknek, minden alkalomra meg van az ünnepi péksüteményük. Karácsonykor a lussekatt mellett, a másik kedvencük a saffransbullar, avagy a sáfrányos tekercs, megbolondítva egy kis vaníliakrémmel. A tésztája hasonló a lussekatt-hoz, de töltelékként vanília krémet teszünk bele. Remélem a…..
Az elmúlt években kezdett teret hódítani magának a hygge, a lagom vagy a sisu, mindez az északi népek boldogságkutatásai miatt. Szerettünk volna rájönni, hogyan élnek, mit csinálnak, amitől ők boldogabbak, mint bárki más a világon. Közben a hygge összekapcsolódott a lagom-al, holott a kettő nem…..
"Az egész egy látomásos ötletnek indult, hogy valami olyat alkossunk, amilyenre korábban még nem volt példa Svédországban". Ezt mondta Peter Bohlin amerikai építész, a Copperhill Mountain Lodge tervezésekor. A hotel nehézkes indulása után végül, Svédország egyetlen hegyvidéki hoteljeként,…..
Sokan gondolják, hogy Svédország télen sötét, hideg, rideg és különben is, télen semmi izgi nincs. Ez nagyjából igaz is, de ha közelebbről megnézzük a dolgot, milyen is az északi télben élni, akkor azért igen is vannak benne, olyan dolgok, amiket délebben élve sose fogunk megtapasztalni…már aki…..
A minap találtam egy régebbi svéd receptet a hagyományos svéd palacsintáról. Gondoltam megsütüm, miért ne. Az alaptészta kissé folyékonyabb, mint amihez szokva vagyok, de amikor kisült...na, ilyen illatokat és ízeket adok most nektek is, ezzel a klasszikus svéd palacsinta…..
Ha Stockholm-ba készülsz, vagy már jártál is ott és a városban fogsz sétálni, biztosan fel fog tűnni egy érdekes látvány. Réginek tűnő hajó árbócok, melyek egy épület tetejéből emelkednek ki. A Vasa hajó méreteit próbálja bemutatni, amely az épületben található, és ami ma, a világ egyetlen szinte…..
Az erdei temető, azon ritka helyek egyike a világon, amely megmutatja az élet törékenységét, miközben ünnepli annak minden szépségét. Az 1900-as évek elején alapított temetőt, az UNESCO világörökségi listája szerint a modern építészet egyik legfontosabb alkotásaként tartják számon.  Évente…..
Ha csak pár napra érkezel Stockholm-ba, akkor jól át kell gondolni mit érdemes megnézni és mi az ami érdekel. Az elmúlt héten mi is csak két napra érkeztünk a svéd fővárosba, de annál mozgalmasabban telt, az összesen majd ötven kilométert lesétálva. Az időnk az utolsó nap nem volt az igazi, de ez…..