Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Én vagyok az, aki nem jó.

0 bejegyzést írt és 149 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Félelmetes belegondolni, hogy már egy éve egy vírus uralja az életünket. Kimerültünk lelkileg, anyagilag, idegileg, mindenhogy. Hiányzik a régi életünk, miközben lassan már nem is emlékszünk igazán, milyen volt. Ha elindulunk netán otthonról a kulcscsomó, mobil, iratok kötelezően magunkkal hurcolt…..
A koronavírus nem az első az emberiséget sújtó gyilkos kórok közül, a zsidó hagyomány és bölcselet többféle módon reagált a betegség okozta veszedelemre, melyek közt orvoslási, szociális viselkedésbeli és spirituális válaszok is voltak. A Tórában legelső alkalommal Korách története után találkozunk…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.22 10:34:58
@Kanázsvára: Na, látod, Rád már használt!
Szerettem: Még nem tudom pontosan vajon a szeretem vagy az utálom rovatba kerülnek az izraeli választások, de örök optimistaként egyelőre a szeretemben kap helyet. Erre több ok is van: először is a Netanjahu vezette Likud majd negyedmillió szavazattal többet kapott, mint az utolsó, szeptemberi…..
Ebben az évben a polgári naptár szerinti március 3-ra esik Mózes születésének és halálozásának időpontja, a héber naptár szerinti Ádár hónap 7-e. Mint arról a Tóra beszámol, Mózes pontosan 120 éves volt, mikor meghalt, elmúlása és születésének napja ugyan az volt.  Mózes a héber időszámítás…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.03 13:48:05
@Én vagyok az, aki nem jó.: Sajnos az apiru egy státusz volt, nem nép, az 'ivri ('ájin, béth, rés, jud => héber). Jó lenne pedig felhasználni bizonyítékként, de nem fair.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.03 17:32:25
@Ács Laci:
Hát maga megbolondult,
Hát maga megbolondult,
Hogy mindent kétszer mond?
Hogy mindent kétszer mond?

De ez csak vicc, nézze el!

Nem hiszem, hogy "mi zsidók" árulónak tartanánk, a Jeruzsálemi Héber Egyetemen nagy történészként oktatták. Csak belegyúrt aggadikus (népmesei) elemeket, legendákat, egyesek szerint idegeneket is. Azt írt, amit írni akart. Ebbõl azt mondani, hogy kivágták a Tórából Mózes dicsõséges háborúját... Csak idegen nyelvû elemzését majd cáfolatát találtam. Ha ön vizsgálóbíró, akkor nyomozzon pro és contra!
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.03 19:28:21
@Ács Laci: Úgy, kérem, hogy olvasott ilyet, ilyenrõl valahonnan. De nem a Tórából.
Dávid, az ókori Izrael második királya, a Biblia egyik legizgalmasabb és talán legsokoldalúbb szereplője. Király, hadvezér, költő, tudós, pásztor és államférfi egyszerre, aki nem mentes az emberi gyengeségtől ugyanakkor tisztaszívű és érzelmes. A zsidó tradíció szerint Dávid Izrael örök királya,…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.27 17:46:30
@Ács Laci: Elmondta, igaza van, ezek "népies,középkori eredetű,babonás magyarázatok, " hát kitolta magából, most jó? Megkönnyebbült ? Megvolt a mai zsidómocskolás? Nekem is székrekedésem volt a vastabletta miatt.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.03 11:39:58
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.03.03 11:41:32
@Én vagyok az, aki nem jó.: egy auffal több van!
A Talmud egy helyen felsorolja azokat a dolgokat, melyeket az ember ezen a világon cselekszik ugyan, de jutalmat értük, csak a túlvilágon kap majd. Ilyenek a szülők tisztelete, a jótétemények, zsinagógába sietni reggel és este, hogy az ember közösségben imádkozhasson, a vendéglátás, a…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.27 09:02:09
@Ács Laci: Szemünkre vetitek, hogy már AKKOR is tanácsolták, engedték a beteg nemzsidó meglátógatását? Na, majd 600 éve (Sulhan arukh) nem volt kényelmes európában zsidónak lenni. Nem keresek akkori keresztény vérvád képzelõdéseket, volt úgy 130 éve itt is. Hogy úgy mondjam, nem volt jó sajtónk nyolcvan éve sem. Hát szeressük AKKORI üldözõinket? Más ez a MAI ország, tegnap látogattam meg beteg barátomat, nem zsidó, beteg. Örült, hogy látott, én is. Nem zavart a feszület a falán.
Van arab, sõt palesztín barátom, vagy 35 éve jó orvosa bárkinek. Magyarországon.
A Korán azt mondja: "Ne legyen zsidó barátod!" Vagyok neki. Lemigránsozták, mikor két éve bement valamiért a rendõrségre.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.27 18:41:48
@kvadrillio: Hogy jön ez IDE?
Sokkoló szalagcímek, egymásra licitáló médiumok. Az idei koronavírus járványt legalább két témában fogják tanítani a jövőben: az egyik értelemszerűen az epidemiológia (járványtan), a másik viszont egyértelműen a média és PR területe lesz. És nem vagyok benne biztos, hogy a járványügyi hagyatéka lesz…..
Az egyik legemblematikusabb szakrális tárgy a zsidó vallásgyakorlatban a tfilin, vagyis  imaszíj. Ezek a fekete bőr dobozok, melyeket fekete bőrszíjakkal helyezünk karunkra illetve fejünkre a hétköznapi reggeli imádkozás idejére, egyike a legmisztikusabb kegytárgyaknak. A mezuzához hasonlóan, a…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19 16:55:18
@Ács Laci: Az utcánkban is van egy jó útra tért "szent ember", legalább félkilós keresztet hord a pulóvere fölött. Ezt 2020-ban. Szabad. Nem befolyásol engem Máté véleménye a farizeusokról. Máté is régi irat, nem vetem senki szemére.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19 18:15:30
@Ács Laci: MAI zsidók nem érdeklik, csak a régiek MAI szemmel megítélt véleménye?
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.23 18:10:42
@Ács Laci: Itt sietett, László. A hatnapos háború nem Jom Kippurkor volt, hanem júniusban (5-10). Akkor az oroszok sem számítottak izraeli gyõzelemre, Európa, Amerika le is mondott Izraelrõl, nem úgy mint 1948-ban, amikor Sztálin és a keleti blokk (Csehszlovákia fõleg) segítették, Nyugaton Franciaország, csak hogy betegyen a briteknek. A 67-es háború megalázta az arabokat, bár nem ez volt a cél, elvesztették a reményt bár a kairóri rádió hatalmas gyõzelemrõl beszélt.
A zsidó táplálkozási törvényeket összefoglaló nevén kóserságnak hívjuk. A Tóra étkezésre vonatkozó törvényei alapvetően nyolc csoportra bonthatók: 1. A hús és a tej elválasztásának kötelezettsége 2. Hús fogyasztásának törvényei 3. Vér fogyasztásának tilalma 4. A tej tartalmú élelmiszerek…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19 18:05:38
@Aglaya: Semmi baj a mai Egyiptommal vagy lakosaival.

De ... EGYIPTOM, pedig az ország, amelyik egyik kissebbségét sanyargatta. Micrájim (dualis, speciális kettõs-szám) két oldalról szorított, mint a satu (2x szoros a jelentése). Onnan elmenni olyan jó volt, mint ... egyes európai országokból úgy 1940 felé. A pesszimisták New Yorkba mentek, a naívak Moszkvába, az optimisták Auschwitzba. Nekem EGYIPTOM, az a Szovjetúnió, a Harmadik Birodalom ... stb.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.19 19:29:32
@Aglaya: Ez így emberi. Az ön nyilatkozata. Én is aláírnám. Nem volt gonosz a fáraó lánya, de az volt az EGYIPTOMi hatalom, a rendszer. A hamiskommunizmus, az ÁVO, a KGB, a nyomor és a félelem. A padláskisöprés, a megölt nagyapám boltja, mely a "népé lészen", a spiclirendszer, a részeg Internacionálé, a DIKTATÚRA. Nem az orosz ember, a magyar szomszéd.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.20 06:51:14
@Aglaya: Tisztelt Uram (Asszonyom)! Nem én írom a blogot, én csak kommenteltem. @Örömhernyó: Nyugodjon meg, van fürdõszobánk, bidével, használjuk is. Fizikai munkám is volt, elég poros, szagos. Én voltam az egyetlen, aki a inox mosdóvályúba belefeküdtem a nap végén, a többiek csak felületes macskamosdás után vagy anélkül rohantak ki a gyárból. Akkor én most nem vagyok zsidó?
A zsidó otthon belső „dizánjának” fő elemei talán valóban a könyvek, azonban minden zsidó otthon jellegzetes kegytárgya az ajtófélfákra szegelt mezuza, egy tokban tartott speciális tekercs, mely a Tóra azon részleteit tartalmazza, melyben Isten a parancsolatot meghagyta. „Halljad Izrael, az…..
A zsidó vallási törvények közül fontosságban kiemelkedik a házassági tisztaság betartása. A micva (parancsolat) abban foglalható össze, hogy az asszony havi menstruációja folyamán, mely jellemzően 5 napig tart (akkor is 5 napot szokás tartani, ha ennél gyorsabban megáll a vérzés) és azt követő…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.14 17:20:28
@MutánsJane: A sorozatot nem ismerem. Természetesen megértem és elfogadom a fiatal nõk választását. 43 éves a lányom, 23 a lányunokám. Ugye Ön is megérti vagy legalábbis elfogadja, ha valaki saját döntésébõl lesz vallásos nõ vagy férfi? Igazat mondd, ez ritkább, mint az Ön által javasolt másik út. Van olyan barátom, aki semmit sem tart. Sõt: "Azokkal nem állok szóba, orthodoxok lettek!" Még is jó ember. Persze akkor is jó embernek tartanám, ha nem lenne zsidó.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.14 17:23:12
        Ma a Holocaustra emlékezünk. Nem lehet nem emlékezni. Ezért is hoztam ezt a postot.  Tudjátok, hogy az egyik mániám az elfogadás. Elképesztően érdekes példát találtam most erről a világból. Egy brazil fotós, akinek igen tarka a családjába (kb úgy, mint felénk itt a Kárpát-medencében),…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.02.13 09:30:34
@Pipas: Nem te, nem én, MI. Ez a magyar történelem része. Volt.
Az adományozás, mint fogalom, egyike a zsidóság és a Biblia által kihangsúlyozott értékeknek. Az ember megélhetése Istentől jön, ha pedig az Égből többet adnak valakinek, mint amennyire szüksége van, azt bizonyára valamilyen okból teszik, arra buzdítva az embert, hogy abból juttasson olyanoknak,…..
Miközben Izrael és a világ zsidóságának jó része a tegnap bemutatott amerikai béketervet ünnepeli, ne feledjük, hogy a zsidó állam modernkori történelme szinte azonos a folyamatos háborúval illetve háborús helyzettel. Mindannyian tudjuk, hogy a béke a legmagasztosabb érték úgy az egyén, mint egy…..
Egyike az általánosan ismert szokásoknak, hogy nem szoktunk embereket számolni. Legalábbis nem számokkal, hogy „egy-kettő-három”. Ha arra van szükség, hogy létszámot vegyünk az emberekről jellemzően egy zsoltárverset szoktunk használni 1, mely eredeti héberben 10 szóból áll, így könnyedén számba…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.27 14:22:39
@Igazamvanvagyigazamvan?: "A felvilágosodás igazi megnyilvánulása. A Szaturnusz gyűrűi....(-:
Előttem van, ahogy a Szent Fityma a Mennybe emelkedik...lol!
Tiszta Monty Python!"
SZÓVAL pápák, püspökök, szentek, királyok röhejes primitív módon imádták a szent fitymát? Pedig keresztények voltak...
Nocsak... Jézus netán ... zsidó volt?
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.27 14:27:22
@erol: Száz turul egy sorba'...
Mennek a pokolba.
Elöl megyen Kond,
Gyötri néhány gond:
Tegnap csillagos volt
A rablott nagykabát.
Nem tudja, mondja-e
A zsidó nagypapát?

Most... eszmél...

Kilencvenkilenc turul egy sorba'...
Szerettem:   Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulója tiszteletére megemlékezést tartottak a haláltábor helyszínén, amelyen sok magyar diplomata is részt vett, többek közt az igazságügyi miniszter asszony is. Helyes és szép gesztus. Szintén a háború illetve a Soa végének évfordulójára…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.27 14:39:49
@Örömhernyó: Zsidóként és izraeliként egyetértek.
A Biblia idejében ismert volt két misztikus tárgy, pontosabban eszköz, melyek segítettek a betegek meggyógyításában. Az egyikről Mózes negyedik könyvében olvasunk részletesen. Áron, Mózes testvérének halála után járunk és a sivatagi vándorlásban megfáradt zsidó nép ismét elégedetlenkedik és felemeli…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.15 14:09:23
@efi: Te csak ne szóld le a Mindenhatót, mert megbánod még! Hívõ embereket is sértesz ezzel.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.16 11:50:24
@efi: Te öntelten (szívesen írom ide?) ideírod, hogy NEKED igazad van. Neked NE LEGYEN Isten! Egyébként senkit sem kell szándékosan és oktalanul megbántani,SZÍVESEN sem. Még HA igazad is LENNE ebben vagy abban az ügyben, nézd meg, hogy kinek mit okozol a kimondásával. Menj be budapesti bazilikába és mise alatt kiabáld oda a vallásos embereknek, hogy Isten "nem olyan okos", de aztán majd futnod kell. Cincér-ke..., hogy meg ne bántsalak.
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.17 06:41:53
@efi: Nem hülyézlek le, nem mondom, hogy gyenge vagy. Szerinted jogom lenne hozzá. Békén hagylak, nem megyek bõsz-ateista honlapokra, hogy leköpjem az olvasókat. A középkorról egyébként elég lapos a véleményed, nem minden szempontból volt az olyaaaan sötét. Talán a Renaissance-ot is megnézhetnéd sötétség ügyben. Nos, a csörtének vége. Részemrõl.
A megváltással kapcsolatban minden a Bibliában rendkívül misztikus. Természetesen nem tudjuk a Messiás (a héber Mesiách משיח szó szerint felkentet jelent utalva arra, hogy az ókorban a királyok „beiktatásának” rituáléja tartalmazta a király fejének kis mennyiségű olajjal való leöntését)1…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2020.01.16 12:05:29
@efi: A zsidók történelme a zsidókról szól. Más nép is szenvedett. Ezek a Bibliában mellékszereplõk, mert a Biblia, legalábbis a Tenakh és a Talmud is a zsidókról szól, a Világnak. Az Óészaki viking irodalomban szó sincs a magyarokról, akiknek "csak az ő történelmük és az ő szenvedésük számít, mindenki más csak mellékszereplő vagy egyenesen nem is létezik". Pedig szenvedtek a magyarok is, igaz. Megbûnhõdték még a te önteltségedet is.
1. Chanuka a „legújabb” zsidó ünnep. A zsidó ünnepek nagy része tórai, azaz a mózesi időkből származik, Purim (a bibliai Eszter könyvében lejegyzett események) pedig, mely jóval későbbre datálódik és melynek ünneplését a próféták és a rabbik rendelték el, a polgári időszámítás előtti 369-355-ig…..
Tavaly is összegyűjtöttünk olyan városokat, ahol nem volt szilveszterkor tűzijáték. Most arról írunk, hogy Angliában még vitáznak a tiltásról, Prágában viszont idén szilveszterkor nem lesz tűzijáték...
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.15 08:35:10
@midnightcoder2: Rendes kutyatulajdonos ragaszkodik is a kutyához, másokban kárt nem tesz, mindenhová legalább két zacskóval megy. Sajnálja, hogy a háziállat pánikol és határozottan szenved. Egyébként azt sem hagyja, hogy a kutyája minden ok nélkül órákig ugasson (vannak városok, pl. Brüsszel, ahol ez tilos, tehát büntetendõ). Megérti a petárdázó gyerekeket, az egyórás tüzijátékot, de nem érti, miért van december közepétõl január közepéig Szilveszter?
A szivárvány talán az egyik legszebb időjárással kapcsolatos természeti jelenség, mely nemcsak művészek sokaságát ihlette meg, de a különböző vallások és kultúrák is társítanak hozzá érdekes üzeneteket. A zsidóság egyértelműen fogalmaz a szivárvánnyal kapcsolatosan. A Noé (a világ teremtése után…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.15 08:16:56
@Én vagyok az, aki nem jó.: A miért mindkét jelentésében (madúa velamma , mi okból és mi célból)
A zsidó vallást gyakorlóknak, sőt, a zsidó vallásgyakorlást csak külső szemlélőként ismerőknek is feltűnhet, hogy a mindennapi életben jelentősebb hangsúlyt kap az ember jobb oldala a balnál. Ez persze így van sok más kultúrában is, elég csak arra gondolni, hogy a magyar nyelvben a „jobb” szó valami…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.05 20:54:42
@kocsmagomba: Mert az Úr jobbján ülnek az Igazak, Benjámin a jobb oldali fiú, József öccse, az öreg Jákob vígasza. Zsidóknál a jobb az Úrnak szánt, sémi népeknél jobb kézzel lelajánlunk, adunk és fogadunk el, ballal tisztátalanabb dolgokat csinálunk. Különbség a némettel, franciával, angollal, orosszal, ahol a jobb jogot is jelent (kardjogot) magyarban megfelelõbbet, a bal bajt (sinistre, baleset). Kicsit más a lelki oka nálunk.
A rövid válasz nyilván az, hogy az egy Istenben. Ez kézenfekvő, hiszen a monoteizmust Ábrahám, a zsidó nép ősatyja fedezte fel, pontosabban fedezte fel újra. Ugyanis természetesen a bibliai Ádám vagy például Noé is egy Istenben hittek, hiszen mindketten kommunikáltak Istennel. Az lenne meglepő, ha…..
  Nemrég 10 politikai tényt tettem közzé az izraeli-palesztin konfliktusról. Most hasonlóra vállalkozom Jeruzsálemmel kapcsolatosan. Sajnos a téma meglehetősen megosztó, amitől a tények azonban még tények maradnak. Jeruzsálem Izrael fővárosa. Ez igaz mind a modern Izrael államára, mind pedig…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.03 08:57:59
@gigabursch: Onnan "tetszik ilyen biztosnak lenni", hogy értelmezett és elismerten hű francia fordításban olvastam a Quránt és egyéb véleményeket muzulmán szakértőktől. Nincs benne Ursalim (a név létezett pedig), de beleértik, beazonosítják. Joguk van a hitre. Egyébként (mint a Bibliában is !) a Quránban is vannak olyan sorok, amik nem muzulmán embert sokkolnak.
Sokat vitatott téma Izrael és a palesztinok közti vita kérdése. A múlt héten az Egyesült Államok, helyesen, visszanyúlt a Reagan elnök kormányzása alatti amerikai állásponthoz és a Júdea-Szamáriai zsidó telepeket legálisnak minősítette. Az EU állásfoglalást akart kiadni, mely ellentettje lett volna…..
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.01 15:44:50
@huleaks4: Tiltakozom! Ilyet nem szabad mondani, hirdetni. Mondtak ilyet már rólunk is. Nekik is helyük van. Leben und leben lassen.
Én vagyok az, aki nem jó. 2019.12.02 19:05:48
@kewcheg: Hát létezzen!