Regisztráció Blogot indítok
Adatok
P. Szabó Fruzsi

142 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A kalcium minden élő szervezet számára létfontosságú ásványi anyag. Az emberi szervezetben elsősorban a csontok szilárdságát biztosítja, de egyebek mellett például az izomzat és az idegrendszer egészséges működéséért is felelős. A kalcium felszívódásához nélkülözhetetlen a D-vitamin-bevitel. Ez…..
A különböző zsírok és olajok - a folyékony halmazállapotú zsírok - az emberi szervezet normális működését tekintve létfontosságúak és minden étrendben kiemelkedő szerepet töltenek be. A jó minőségű növényi olajok a hasznos zsírok kiváló forrásai. Nézzük, mit érdemes tudni róluk, illetve melyik mire…..
Ez egy remek recept. Remek, mert könnyen elkészíthető, finom, kiadós és nem utolsó sorban a nemzetközi gasztronómiában való jártasságunkat bizonyíthatjuk vele, ráadásul könnyedén lenyűgözhetjük vendégeinket, akikre váratlanul tör rá az éhség a konyhánkban. A spanyol bárok tapaskínálatának örökös…..
Nyáron sokszor elég egy finom saláta és már jól is laktunk. Ám ha valami hőkezelt, ugyanakkor könnyű ételre vágyunk, kiváló megoldás a gőzben párolás. A kivitelezése egyszerű, nem kell hozzá más csak egy jól záródó lábas és egy párolóbetét. A nagy tételben párolóknak érdemes beszerezni egy…..
A sertéshús a világon szinte mindenütt népszerű húsféle. A hagyományos ételeink kedvelt alapanyaga. Ízletes, karakteres, jól elkészíthető, nem száraz hús, mely könnyen beszerezhető, megfizethető. Fontos természetesen a minőség. A szupermarketek hűtőpultjaiban szomorúan lefóliázott, hipószínű…..
Az élelmiszerek lefagyasztása teljesen mindennapos gyakorlat, melyet, akinek van fagyasztója, bizonyára elkövet alkalmasint. A dolog nem bonyolult, de körültekintést igényel. Csak úgy, mint a kiolvasztás. A legfontosabb szempont, hogy az eltett élelmiszer később biztonságosan fogyasztható legyen.…..
A túrós töltelék a pite- vagy rétestésztával sül egybe. Én most az utóbbival készítettem, ennek több oka is volt, de erről majd később. Méltassuk előbb egy kicsit a rétesalapú süteményeket, mint a textúrák izgalmas játékát. A roppanós tészta és a lágy, sós túrókrém minden képzeletet felülmúlóan…..
A paradicsom íze fenségesen édes, a héja roppanós és olyan lédús, hogy folyik a szánk szélén, mikor esszük. Hogy a nyári paradicsom maga a csoda, ahhoz nem fér kétség. Van azonban egy-két furcsaság a piros bogyós terméssel kapcsolatban. Ott van például a már unásig ismételt kérdésfelvetés, hogy…..
A hazai gyümölcsnek nincs párja, de azért néha, mikor távoli egzotikus vidékeken járunk, érdemes kipróbálni a helyi különlegességeket, példának okáért a gyümölcsöket. A teljesség igénye nélkül - hiszen lehetetlen lenne felsorolni mindent - nézzük, milyen gyönyörű, ízletes furcsaságokra…..
Ha igazán autentikus curryvacsorát szeretnénk készíteni, a szokásos rizsköret mellé ezúttal készítsünk egy kis chapatit is. A chapatihoz mindössze négy hozzávalóra van szükségünk: lisztre, sóra, egy kevés olajra és vízre. Az alap felszereltséget igénylő lepénykenyér…..
A hagymakaramellizálás hosszadalmas, fáradságos munka. Tokkal-vonóval akár egy órát is igénybe vehet a művelet, ha a klasszikus metódus szerint kívánunk eljárni. Állítólag még maguk a franciák is inkább a bisztróba mennek, ha egy jó kis hagymalevesre - melynek ugyebár…..
Ez a pompás kávés-csokis desszert maga a mennyország. Könnyű és krémes, enyhén édes, ráadásul nem kell vele sokat bíbelődni. Tejszín nem kerül bele - ez a titka dolognak. Nem mintha bármi baj lenne a tejszínnel, de így alakbarát lesz a végeredmény. A desszert így is…..
A szimpatikus nevű görhét hagyományosan aratás idején sütöttek az asszonyok. Mikor elkészítettük, megértettük miért. Tömény is, édes is, igazi energiabomba. A 2006-os Művészetek Völgye fesztiválon találkoztam először a görhével, azóta készülök megsütni. Most a…..
Ez a citromos túrótorta egész egyszerűen fenomenális. Az állaga elképesztően lágy és krémes az íze kellemesen édes, a citromtól üde és frissítő. A nyári forróságban nincs is ennél jobb választás, már csak azért is, mert még sütni sem kell. Az alábbi habkönnyű citromos…..
Nyár van és ilyenkor kevésbé kívánjuk a húst hússal ételeket. A hagyományos ízek azonban ilyenkor is jól esnek. Egyik leghagyományosabb ételünk a pörkölt jó kiindulópont, mivel hús nélkül is remekül működik. A nyári pörkölt maga csoda. Mert ilyenkor van friss…..
Nem csak érzékenység végett érdemes glutén és tejmentes süteményeket kipróbálni, készíteni. Az alternatív alapanyagok egy sajátos világában új ízeket és textúrákat fedezhetünk fel. Ez finom kis citromos-mákos süti remek kísérő kávé mellé. Mostanában gyakran…..
Nem újdonság, de minden nyáron örülök neki, hogy ezt a remek alteranítv fagyi készítési módot valaki kitalálta. A banánfagyiról van, melyhez nem kell más csak banán, fagyasztó és egy potens aprítógép. A gondolat remek. A banán, mely alapjáraton is remekül pürésíthető,…..
Földimandula, mandulapalka, mandulafű, tigrismogyoró, tigrisdió. Hogy bír el egyetlen dolog ennyi nevet, merül fel jogosan a kérdés. Ráadásul úgy, hogy se nem mandula, se nem dió, se nem mogyoró, még csak nem is csonthéjas. Sőt, még csak nem is fán terem. A fűfélék…..
A reggeli kulcsfontosságú, az étkezések talán legfontosabbika. Nem mindegy ugyanis, hogyan és mivel indítjuk a napot, de persze ízlések és pofonok. Van, aki sós ételeket kíván ilyenkor, van, aki az édeset. Bizonyára olyanok is akadnak, akik nem szeretnek és éppen ezért…..
Agyő ízetlen piros golyóbisok. Végre valahára kezdetét vette az igazi, a finom édes, nyári paradicsomszezon, úgyhogy elmerültünk a jobbnál jobb paradicsomos receptekben. Kezdetnek jöjjön egy remek krémleves, amihez tényleg nem kell más, mint paradicsom és egy jó erős…..
A következőkben egy barátságos, ám megosztó alapanyag bemutatására kerítünk sort. Sokan imádják és nagyjából ugyanannyian még a gondolattól is elborzadnak, hogy a gyermekdalban keletkező tűzvész áldozata terítékre kerülhet. Igen, hölgyeim és uraim, a csigáról lesz szó.…..
Ez a pompás krémleves nem csak isteni finom és mutatós, de pofonegyszerű elkészíteni is. Nem kell hozzá más, csak egy szép, termetes cukkini, pár szem krumpli, hagyma és egy kevés natúr joghurt. Na és persze egy kis kreativitás a végső díszítő munkálatok során. Nem tudom, ki…..
Nemcsak a kedves kolléganőm, Eszti gyerekei imádják a paradicsomszószos krumplit fasírttal, hanem én is. Most először életemben el is készítettem a gyerekek kedvencét, de egy kis csavarral. A gyerekek pedig módfelett kedvelték. Van is egy anekdota, amit a Nagyanyám nem rest…..
Az alábbi cikkben egy újabb különös konyhatechnológiai megoldással ismerkedhetünk meg hispán barátaink jóvoltából. A huevo frito, azaz a sült tojás, egy klasszikus spanyol tojásétel, mely egy rendhagyó technikával készül. A sült tojás készítése nem bonyolult, nem is hosszadalmas, mégis van egy…..
Ez a mennyei, fűszeres alapszósz jó szolgálatot tesz, ha hirtelen tör ránk az éhség, viszont nincs kedvünk órákig a konyhában robotolni. Az elkészítése egyszerű és gyorsan kivitelezhető. Ha pedig egyszerre legyártunk belőle egy nagyobb adagot, majd lekvármódra eltesszük, akkor…..