Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Komposzt Ella

0 bejegyzést írt és 68 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Sarah Halimi 65 éves volt. Még nem készült a halálra, különösen nem arra a kegyetlen kivégzésre, melyet elszenvedni kényszerült. Amikor gyilkosa "Allahu Akbar" kiáltással kihajította a harmadik emeleti lakásból, már alig volt benne élet. Kobili Traoré előzőleg egy szalafista mecsetben imádkozott.…..
Komposzt Ella 2021.06.07 20:10:09
@6.Lenin: persze, csak ez a poszt most éppen a vallásokról szólt, ezért igyekeztem “intopic” maradni.
Komposzt Ella 2021.06.07 20:47:07
@6.Lenin: hát, ha nagyon szőrszálhasogató akarnék lenni, akkor inkább azt mondanám, hogy minden vallás ideológia de nem minden ideológia vallás (pl. vannak politikai, társadalmi, sőt tudományos ideológiák is). A vallásnak azért kell, hogy legyen szertartása, liturgiája, transzcendenciája, bár ezekről is szépen el tud tolódni a hangsúly az evilági befolyás, hatalom irányába.
Komposzt Ella 2021.06.07 21:29:23
@6.Lenin: “ Ez a program hogy a fenébe alakulhatott ki véletlenül ?” Jó kérdés. Szerinted véletlenül alakult ki? A másik: “ Minden vallás, ideológia a híveiket küldi előre meghalni az eszméért. A vezérek ritkán tolonganak az első sorban.” Na itt van a bökkenő: az ESZME. Nem az EMBER. Ebből látszik pl. a kereszténység korrumpálódása is, hiszen az a Jézus akire hivatkoznak pont nem eszmékért, hanem az emberért halt meg, erről még beszélnek is, de sikerült e köré is vallást építeni.
A problémákat messze meghaladó előny származik abból, ha az oltottak találkoznak a vírussal...
Komposzt Ella 2021.03.24 13:17:10
@dare: Világjegy? Sőt! VILÁGBÉKE!
Jézusnak valószínűleg barna szeme és volt sötét bőre, mint a Galileában az I. században élő zsidók többségének – írja Anna Swartwood House, a dél-karolinai egyetem művészettörténész professzora. Jézusnak  európai fehér emberként való ábrázolása a rasszista örökséggel kapcsolatos viták kapcsán…..
Az elmúlt hetekben  afro amerikaiak és fehérek tüntettek az Egyesült Államokban és más helyeket a feketéket érő diszkrimináció és rasszizmus ellen. Bár számuk az egészet tekintve nem túl nagy, de számos feketebőrű zsidó is él a világon, jellemzően olyanok, akik Etiópiából származnak (és persze…..
Itt a Papríkató sorozatunk második része! Ti kérdeztetek, papok megválaszolják! 'Isten azt is látja, amikor zuhanyzok?' Emlékeztek még, mikor a Campus Fesztiválon megkérdeztük, hogy ha egy kérdést tehetnél fel Istennek, akkor mi lenne az?  Két egyetemi lelkész vállalta, hogy a legjobb kérdéseket…..
  Hetek óta másról sem szól a közéleti diskurzus, mint a színházak körüli felügyeleti, finanszírozási kérdésekről és zaklatási ügyekről. Mindenki fel van háborodva. Mindenki szenvedélyesen érvel. "El a kezekkel a színházaktól!" "El a kezekkel a színésznőktől!" "A kultúra mi vagyunk!" "A kultúrát mi…..
A kivételek ellenére kutatások szerint erős korreláció mutatkozik egy ország fejlettsége (fejlődőképessége) és vallástalansága (elvallástalanodása) között. Ugyan a fejlődésnek és a vallásosságnak is megvannak a maguk árnyoldalai, egy harmadik típusú mérés, a boldogságindexek, mégis inkább a…..
Komposzt Ella 2019.12.04 09:32:18
           Amikor a nyolcéves apámat az anyjával együtt elvitték a gettóba, aztán a lágerbe, akkor valahogy nem mondta nekik senki, hogy egy vérből valók vagyunk. Akkor maradjunk talán ennyiben.          Én a marosvásárhelyi Székely Csabával vagyok egy vérből való, mert a Bányavakság a közös…..
Komposzt Ella 2019.11.19 12:34:33
@nerángass: kinek a migráns, kinek a migránsné.
Komposzt Ella 2019.11.19 16:02:09
@velőtanya: szerinted az igazság statisztika kérdése? Pál apostolban alias Saulus az a zavarba ejtő, hogy sem a zsidóknak sem a keresztényeknek nem lehet (megalapozott) kifogásuk ellene, végül is zsidó volt, nem? Meg végül is hitt a Messiásban aki Jehsua, ezeket nevezték később keresztényeknek, de ez az elnevezés csak utólagos.
A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk záró alkalmán Jézus Krisztus személye körüli kérdéseket, történelmi tényeket és álhíreket boncolgathatjuk. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést...
Fontos mondandóm támadt, mert azt érzem, hogy minden kiégett körülöttem, vagy talán csak én égtem ki. Pedig sosem voltam olyan ember, aki egy karót nyelt szürke egér lett volna, aki nem érti a viccet, vagy aki velejéig rosszindulatú lett volna korábban   Fiatal koromban néztem hitvány…..
Kedd este köszönt ránk és szerda estig tart az egyik talán legismertebb zsidó ünnep a jom kipur és nem csak azért, mert 1973-ban ezen a napon támadták meg a fiatal és az ünnepi hagyományok széleskörű betartása miatt jelentős mértékben védtelen Izraelt a környező arab országok. Jom kipur, vagyis az…..
Annyian annyi féle érvet sorakoztatnak fel amellett, miért nem szeretnének gyereket.  Mint sokan másokat, engem is borzasztóan bosszantanak az elviselhetetlen gyerekek. Nyilván lehet ezeket a szülőkre kenni, de végső soron a gyerek az, aki bosszant. A legújabb trend, hogy mindent engedjünk meg a…..
Bejegyezésünkben annak járunk utána, hogy milyen volt az özvegyek jogi és társadalmi háttere az Újszövetség kori Mediterráneumban. Vajon rászorulók voltak vagy erős, tehetős asszonyok? Bibliai kommentárokban, teológiai előadások és prédikációkban is gyakran szembesülünk azzal, hogy téves…..
A pénzügyi tudatosságot népszerűsítő tanítók gyakran beszélnek az anyagi függetlenség fogalmáról, itthon és külföldön egyaránt. Ez az állapot azt jelenti, hogy valaki rendelkezik egy akkora vagyonnal, hogy pusztán annak hozamaiból fedezni tudja a megélhetési költségeit, azaz lényegében nem kell…..
Ajánlom Sz.D.-nek A Frigyládáról, talán köszönhetően Spielberg Indiana Jones sorozatának, még azok is hallottak, akik nem forgatják naponta a Bibliát. A Szövetség Ládája az a doboz volt, melyet Mózes Isten parancsára készített a két kőtábla tárolására és ami előbb a sivatagi, szintén Mózes által…..
Az öregedés megléte olyan biztos, minthogy adózni kell. Ez a törvény senkit nem kerül el, és rosszul járunk vele. Az elkövetkezendő minisorozatban egy korábban írt rövid beadandóm szeretném közölni, melyet három részre osztok fel. Az elsőben arról írok, hogy mi is pontosan ez a törvény, és hogyan is…..
Komposzt Ella 2019.08.23 13:06:04
@várom a levelet: nem olyan bonyolult ez, semmi köze a pejoratív lelki szegénységhez, azokra vonatkozik, akik a szellemükben érzik Isten hiányát. Vannak bibliafordító programok, meg kell nézni az eredeti görög szöveget. A legjobb magyar fordítás ez: "Boldogok a Szellem által a szegények, mert övék a mennyek királyi uralma!"
Komposzt Ella 2019.08.23 13:08:51
@várom a levelet: a templomba járás semmit nem jelent. Jézusnak leginkább kora templomba (zsinagógába) járó képmutató vallási vezetőivel volt konfliktusa, végül ezek ölették meg.
Komposzt Ella 2019.08.23 13:09:41
@bontottcsirke: erős érvet találtál, le a kalappal!
Az, hogy mennyire az érzelem vezéreltek vagyunk, jól látszik a különféle környezetvédelmi kampányokon is: egy-két látványos témán rugózunk és elhanyagolunk közben más, legalább olyan fontos problémákat. A műanyag zacskók például jól látható környezetszennyezést okoznak, hiszen a tengeri állatvilág…..
A halál retusálása  Ha valaki ma egy beszélgetés során szóba hozza a halál témát, a legtöbben igyekeznek elfordulni, mentálisan lezárni. A reakció mögött nem feltétlenült tudatos viselkedés áll, épp ellenkezőleg: a modern ember csak az élettel törődik, az elmúlásról nem vesz tudomást. A nyugati…..
Komposzt Ella 2019.08.07 14:37:47
@midnight coder: a mennyország nem helyes kifejezés, mert nem egy földrajzi helyről van szó, hanem arról a közegről, ahol Isten királyi uralma maradéktalanul érvényesül. Másrészt a menny is csak egy teremtett valóság, de Yeshua azt mondta, hogy nincs más út az Apához (archaikusan Atyához) csak ő. Vagyis a menny sem a végállomás, bár nyilván jobb mint a föld. Istenről, mint Apáról csak Yeshua adott világos képet, ezért mese minden vallás.
Komposzt Ella 2019.08.07 14:43:39
@kvadrillio: értem, olvasd el midnight codernek adott válaszom. Szerintem is él a fiad és találkozhatsz majd vele a mennyben, Yeshua az út oda. Sőt lesz feltámadás is, amikor már nem csak a lelke, de a teste is megelevenedik. Minden fájdalom és gyász el fog múlni. Yeshua ezért halt meg és támadt fel, ő a feltámadás és az élet.
Komposzt Ella 2019.08.08 20:39:58
@midnight coder: a jó hamisítványok közös jellemzője, hogy nagyon hasonlítanak az igazira.
A Rammstein szereti, ha kicsit kiakaszthatja a kispolgárokat, legyen az dal, videó, vagy épp valami nem feltétlen hagyományos színpadi megmozdulás. Ezúttal az orosz állam frissen meghozott melegellenes törvényei ellen lázadtak fel a moszkvai Luzsnyiki stadionban adott bulijukon, ahol a két gitáros,…..
A HBO elhalmoz bennünket siker sorozatokkal. Először a Trónok harca, aztán a Csernobil, majd most érkezhet az Emmy és Golden Globe-díjas sorozat, Szolgálólány Meséjének 3. évada is. Aholis a szolgálólányok nem bírják tovább az elnyomást és fellázadnak! A Sorozat Június 6.-án lesz elérhető a HBO…..
KultúrSokk Porgy és Bess 2019.05.12 23:07:20
A hazai színházi élet még nem látott olyan szintű nemzetközi botrányt, ami a Porgy és Bess bemutatása kapcsán alakult ki. 35 év után láthatta újra a magyar közönség George Gershwin világhírű operáját – ezúttal fehérbőrű énekesek előadásában. Az Operaház honlapját böngészve elég érdekes…..
Komposzt Ella 2019.05.16 10:58:46
@ételizésítő: teljesen irreleváns amit nekem címeztél, köszönőviszonyban sincs a kommentemmel. Érvek híján személyeskedni és sértegetni könnyű, erre a szintre nem megyek le.