Regisztráció Blogot indítok
Adatok
rikitikitevi

0 bejegyzést írt és 494 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Előzmények (korábbi kutatási jegyzeteim a témában): január 28-tól február 23-ig; február 24-től március 6-ig; március 7-től március 21-ig; március 22-től április 3-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 3-től 14-ig (a kommentek között is hasznos dolgok); április 15-től…..
rikitikitevi 2020.10.13 08:03:44
@Marton Péter: az esetek számáról sincs biztos tudásunk. Ha már nüansz.
A 10% lövés a sötétbe azért adatokon, vizsgálatokon alapul.
Nem találtam az érvelésedben a'hibát', amit a WHO elkövetett. Egyszerűen mást gondolnak, mint te, illetve adatokból más következtetésre jutnak. Az nem hiba.
rikitikitevi 2020.10.13 19:16:45
@Marton Péter: fogalmam sincs, miért vitted ilyen személyeskedő és lehülyéző irányba a válaszodat, abszolút normálisan szóltam hozzá, és egy percig nem hülyéztelek le. Neked sem lenne kötelező.
35 éve második szakirányom, feleségemnek első szakiránya igen releváns a témában, az első szakirányom még inkább, és tulajdonképpen én vagyok a hülye hogy mindezt leírom, jó lenne ha enélkül is meg tudnád adni a minimális tiszteletet.

Az "eset" regisztrálás szintén tartalmaz világszerte módszertani hibákat, igen jelentős különbségekkel megy országonként.

Én megértem, hogy a WHO becslése neked becslés, és módszertanilag nem helyes, ugyanakkor neked sincs más becslésed, ha jól értem, addig meg best estimate-nek pont elmegy, és megfelel. Majd ha lesz jobb, akkor a WHO is arra fog hivatkozni, mint "best estimate".
Számtalan esetben guesstimate-re alapozunk, és alapozol, mert nincs jobb.

Attól, hogy névvel vállalod, névvel vállalja a tiedtől eltérő véleményét a WHO is, és néhány tízezer tudós is, akinek legalább olyan releváns a tudományos háttere a témához, mint a tied. Itt pl a Barrington Declarationre gondolok, és a WHO pálfordulatára lockdown ügyben. Ami kapcsolódik a kifogásolt 'guesstimate'-hez, merthogy az abból számolt mortalitás, és herd immunity az alapja az egésznek.
A tudományos életben egyre erősebb ellenérzéseket szül, ahogy egyes tudósok vindikálják maguknak az igaz tudást, és mindenki más hülye, és még a párbeszédből is ki van rekesztve. A tudomány alapja a vita lenne. No meg evidence.

Linkek a fentiekben említettekhez (igaz, nem rövid hallgatnivaló), névvel is vállalják, már megbocsáss, ha ezt kimondom, de úgy tűnik neked ez fontos szempont, nálad sokkal nagyobb nevek a szakmában:
www.youtube.com/watch?v=rz_Z7Gf1aRE
www.washingtontimes.com/news/2020/oct/12/world-health-organization-envoy-urges-end-to-coron/

Egyébként Tisztelettel a blogon végzett munkádért.
rikitikitevi 2020.10.14 20:20:22
@orsklutsch: (És Péterhez is egy hozzászólásban reagálva) Ez mind rendben van, de mit kellene mondania a WHO-nak? Milyen szám nem lenne 'hibás' kommunikációnak tartva?
A Barrington Declarationról jó hosszan kifejtve beszélő tudósokat azért linkeltem, mert talán érthetőbben elmagyarázzák ez miért lényeges szempont. Mármint a mortalitás, és/vagy herd immunity.
Valamire alapozni kell a járványra adott választ, és az nem lehet önmagában a hivatalosan regisztrált esetszám. Egyrészt mert szigorúan véve az is 'guesstimate' még fontosabb, hogy önmagában keveset mond az esetszám a mortalitási és egyéb adatok nélkül.

Egy járvány kezelése nem virológiai kérdés, hanem népegészségügyi kérdés, és nem lehet a járványt minden egyéb más népegészségügyi kérdéstől függetlenül kezelni. Annak pedig fontos sarokköve a mortalitás, illetve ahhoz kapcsolódóan az átfertőzöttség.
Arról pedig valamit kell mondani, és mi jobb vagy pontosabb van, mint a WHO által hivatkozott kutatások?
Természetesen elemi érdek lenne, hogy minél pontosabb és megbízhatób adatok legyenek, én nem értettem, hogy miért kellett ezekre ennyit várni és miért van ilyen kevés, de az más kérdés, a lényeg, hogy jelenleg ez van.

A regisztrált esetszámhoz még egy utolsó kiegészítés:
Az áprilisi helyzetben, a regisztrált esetszám valóban egy CFR-t adott meg, de amióta a tünetmentes populációt is szűrik, azóta nyilvánvalóan más tartalmat hordoz a regisztrált esetszám, és sokkal inkább egy CFR és IFR közti értéket hordoz tartalmilag. Meg egy jó adag módszertani bizonytalanságot, pusztán csak a számosság miatt is.
       Nem vagyok orvos, nem fogok írni a koronavírusról, de ha valakinek fontos gondolatai támadnak, akkor idekommenteljen, ne egyenesen bele a levegőbe...
rikitikitevi 2020.08.15 00:34:57
@aronsatie:
hantakirály, valamivel igazolnod kellene a behazudott visszakereshető állítást, amit nekem tulajdonítasz.

'Sehol nem feltett szándék, hogy egészségügyi ellátásra szoruló embereket hagyjanak meghalni azért, hogy a koronavírusosokat elláthassák. Ha ilyen előfordul, az kivizsgálandó anomália."

Jó reggelt kívánok, az anomáliád az általános gyakorlat a világban, és csak hetek óta említem itt neked is, hogy ez probléma. Magyarországon is.
Olvasni tudni tetszik? Vagy csak szarni tetszik rá?

"Milyen szépen hangzik, hogy létesítsenek külön kórházakat, csak a koronavírus kedvéért. Hogyan, mindentudó Józsi, hogyan?"

Hogyan? Jó reggelt, ezek szerint arról is lemaradtál, hogy általános gyakorlat volt Covid kórházakat felhúzni, Magyarországon is.

Tök tudatlanul nem kellene osztanod a billentyűket.

"idős, netán beteg emberek (a lakosság elég jelentékeny része) halálát elkerülhetetlennek és érdektelennek tartod, ami nem ér annyit, hogy a gazdaság visszaessen."

Úgy ne moralizálj, hogy nem vagy képes értelmezni amit leírok, még 10-edjére sem.

A gazdaság visszaesését okozó szigorú lockdown nem jelent semmi többlet eredményt, a többi intézkedés felett. Azaz nem mentesz vele életet.
Ez már nem feltételezés, hanem a gyakorlatban visszaigazolt tény.

Ha lenne értelme, mondanám nézz utána az ezzel kapcsolatos eredményeknek, de sajnos semmivel nem vagy képben, mert nem is érdekel téged, hogy bármit megérts, vagy utánanézz. Ennek se fogsz.

A szigorú lockdown viszont életeket olt ki, pl az idős demens betegeket megtizedelte. Az egyedül élő időseket az USA-ban megtizedelte. A fejlődő világban több halált okoz, mint a covid járvány.
A gazdasági visszaesés csak hab a tortán, ami további életeket fog közvetve elvenni.

Komoly morális kifogásom van az ellen, hogy ezek az életek téged nem érdekelnek, és hiábavaló feláldozásukat hangosan és vehemensen támogatod, úgy hogy el sem olvasol semmit amit e témában mások felvetnek, mert annyira sem érdekel téged az egész. A tudatlanság és érdektelenség csak súlyosbító tényező.

Én nem írom le, milyen minősítést érdemeltél ki, mert ennek az egésznek semmi értelme, és jó lett volna kihagyni az egészet.

Engedelmeddel a továbbiakban teljes mértékben ignorállak, nincs időm ignoráns, semmit el nem olvasó, össze-vissza hantázó, személyeskedő szarságokra.
Nyugodtan ugord át a felelőtlen hülyeségeimet, és a topikban az értelmes eszmecserét hagyd élni.

Kösz.
rikitikitevi 2020.08.15 13:41:42
@incze: ha a szigorú lockdownt globálisan vezeted be, svédország baszhatja, ha ő nem teszi.
A német GDP visszaesése Magyarországot is agyonüti, mindegy hogy Magyarország egyébként mit csinál. Svédországra is ugyanez a logika érvényes,ez remélem érthető és látható.

Józan paraszti eszünket ne veszítsük el, a gazdaságra biztosan nagy hatással van, hogy valaki lezárja a teljes szolgáltató szektorát, és lakossági fogyasztását, vagy nem teszi azt.
De emellett, ha a legfontosabb gazdasági partnerei padlót fognak, akkor más téren begyűrűzik a válság, és cseszheti.
A helyzet azonban mindenképpen rosszabb lenne, ha még le is zárta volna a saját gazdaságát is emellé.

De győzz meg az ellenkezőjéről, nyitott vagyok érvekre.
        A kedves Olvasó nagyon csúnyán néz rám, kicsit feszültnek is tetszik lenni, azt a kisbaltát tessék szépen letenni, nagy levegő, mindjárt más. Ez most egy ilyen poszt lesz, nem fog tetszeni, nem kell, hogy minden tessék.        Én írom a posztot kedves Olvasó, ne tessék beleszólni. Hogy nem…..
rikitikitevi 2020.08.10 15:20:49
@AdvocatusDiaboli: asszertív ember, ha már kétszer agyonverték a kocsmában és kibaszták a hóra, akkor
feltéve hogy vissza akar menni (az okosabbja nem akar)
minimum bicskával megy

aki bicska nélkül, nyújtott kézzel visszamegy harmadszor is, az ...

meg is érdemli
rikitikitevi 2020.08.10 15:22:11
@labrys: yep
+
rikitikitevi 2020.08.11 16:59:00
@dr Brcskzf Gröőő: én nem lennék meglepődve, ha három éve reálértéken kevesebb bérből sem éreztél anyagi problémát, míg most magasabb reálbérből igen.

A valóságtól rég elszakadtak a publikált magyar számok...
         Dr. Megadja Gábor a Loyal együttes gitárosa évi 6.6 millió forintot kap tanácsadásért Demeter Szilárdtól a Loyal együttes basszusgitárosától, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatójától. Ez a 6.6 millió forint jelenleg egy egyetemi professzor évi fizetése Magyarországon. Dr. Megadjának…..
rikitikitevi 2020.08.10 13:22:19
@kemény keleti kommentelő:
az erdélyizés kapcsán,

már a rómaiak is, ha valamit szét kell verni, azt sosem helyiekkel végzi el a politika, mert azok kötődnek a szétverendőhöz.

nagyon ősi, nagyon jól bevált taktika.

a felcsúti elolvasta a történelem összes geciségét, és a legjobbakat kiválogatva megosztja kedves népével
       Értem, hogy most nem erről kellene írni, mert helyzet van. Namost a helyzet az, hogy a Zsámbéki elmegy a Színművészeti Egyetemről, mert jön a Vidnyánszky.      Zsámbéki Gábor az egyik legnagyobb magyar rendező, valamikor írtam egy posztot arról, ahogyan Jordán Adélt és Stohl Bucit…..
rikitikitevi 2020.08.02 22:40:06
@libernyák: azon a ponton már az országnak is rég vége lészen
        Az a hipotézisem, hogy Bodolai László valójában meg akarta menteni az Indexet Orbánéktól. Ő nem Orbánék embere, hanem beszorult Orbán kutyái és a szerkesztőség közé. Azokból az információmorzsákból, amit össze tudtam szedegetni, és ami hihetetlenül távol van bármiféle teljes tudástól, nem…..
rikitikitevi 2020.08.02 01:03:58
@Podvinecz Marsall: elsősorban nem a kommentelőkre értettem a megvetést, oda a meg nem értett passzol jobban

úgy gondolom, kkk jobban érti az országot, mint a kommentelők nagy része, a szinte mindiget úgy értettem, ahogy te is használod

csak nem értünk egyet
rikitikitevi 2020.08.02 01:09:33
@mafi mushkila: nem lett volna szabad hagyni belemorzsolódni...
de hogy tudnád nem hagyni?

gödeli helyzet van

erre kellene készülni stratégiában és kommunikációban
rikitikitevi 2020.08.02 20:18:53
@combo: gyurcsány 2006 után kurva nagy ÁHT kiigazítást csinált.
Gondolom nem domborította eléggé a média.

Az orvostársadalom meg bárkitől vezérelt reformnak ellenállt volna, mert nem szoci szavazók voltak (re:aknamunka)
hogy utána megbánták az nem sokat ér, de főleg mert tanulni nem tanultak belőle semmit
        "A CEU Budapesten van még? Hát persze. Pedig azt hallottam az elfogult ellenzéki újságíróktól, rövidesen nem lesz már itt. Aki korábban azt mondta, bezárják ezen a nyáron, vajon fog annyit mondani, hogy nagyot tévedett? Ezért mondom: nyugi! " (részlet egy 2017-es Szombathy-…..
rikitikitevi 2020.07.28 17:46:48
@seol: tényleg lázgyanús vagy...
    "It ain't over till it's over"- mondta Yogi Berra a híres amerikai filozófus. Amúgy ő mondta azt is, hogy "it is déjà vu, all over again", ami szintén a tárgyhoz tartozik. Talán egy harmadik Berra-maxima is idekívánkozik, és itt dr. Bodolai Lászlóra nézek csillogó szemekkel, "I really didn't…..
rikitikitevi 2020.07.24 16:29:49
@Mickey Pearce:

"Itt mindenki olyan kurva okosnak gondolja magát közben meg az egész egy mega-szánalom"

by Mickey Pearce

Szegény kávém, de egy jó röhögés ennyit megért :)
    A kormánypárti sajtóból egyelőre nem lehetett megtudni azt, hogy ma az Európai Parlament 465 szavazattal 150 ellenében 62 tartózkodással, tiszteletteljesen visszabaszta az Európai Tanácsnak az ő javaslatát arról, hogy Orbán haverjainak a zsebét akkor is tömjék tele uniós zsetonnal, ha esetleg…..
rikitikitevi 2020.07.24 14:46:49
@Muad\\\'Dib: továbbra sem értem, hogy az index megszüntetése témában/kapcsán mit akarsz mondani konkrétan azonkívül, hogy neked mindenről fujgyurcsány?
rikitikitevi 2020.07.24 14:58:01
@Muad\\\'Dib: nem csal az időérzékem. Egy világos hozzászólás, amivel lehet egyetérteni, nem egyetérteni. Te egyiket se vállaltad, csak egy inkoherens fujgyurcsányozást kapartál össze.
rikitikitevi 2020.07.24 15:00:40
@Muad\\\'Dib: gondolom nem érted, további inkoherenciákat hátha elkerülsz: zégvilágon semmit nem írtál arról, hogy az index milyen módon közelítette meg gyurcsányt akkor, ami a kiinduló felvetés volt. Úgy nehezebb fújgyurcsányozni, vagy más korlátok vannak ezügyben?
       Százötven nyugati értelmiségi publikált egy nyílt levelet a Harper's Magazine-ban. Köztük Margaret Atwood, Noam Chomsky, Francis Fukuyama, Steven Pinker, Gloria Steinem, J.K. Rowling, Fareed Zakaria. Salman Rushdie és a CEU leköszönő elnöke Michael Ignatieff.     "Our cultural…..
rikitikitevi 2020.07.19 12:29:33
@kemény keleti kommentelő: Az amerikai polgárháború alapja az ideológiai kérdéseken túl a federal vs state függetlenség mértékének kérdése volt.

A covid járványügyi válaszok után most a tüntetések okán, másodszor kerül elő rövid idő alatt a federal vs state kérdés.
Az ideológiai megosztottság meg nyilvánvalóan megvan.

These will be formative years.
rikitikitevi 2020.07.19 12:53:33
@kemény keleti kommentelő: benne van a pakliban.
Szerintem miután Trump behúzza a következő választást is, tényleg jönnek majd hasonló helyzetek.
Durva lesz. Nemcsak civilek feszülnek egymásnak de authorityk is.

Kaliforniába pl nem nyugodt mosollyal lép majd be a Federales fekete nindzsaruhában.
Secession után meg sehogy.
rikitikitevi 2020.07.21 18:48:30
@Mackósajt: bush a deep state pawnja volt, trump meg nem deep state
deplorables vs deep state lesz a valódi választás
trumpot "ki kell füstölni" akár antidemokratikusan is, és emiatt nyeri trump majd a voksok többségét,
mármint ténylegesen, mert a papír majd sok mindent elbír a régvolt egyszervolt US of A-ben is
Rosszabb lesz, mint a Gore Bush időben, sokkal rosszabb
Supreme Court-ig megy a választás, azt meg könnyű lesz nem elfogadni

és indulhat a haddelhadd

az USA szellemiségében már megszűnt, még kell egy kis idő hogy a gyakorlatban is
       Kádár Barnabás, jövőkutató, adatelemző, a Momentum alapítója, aki a mesterséges intelligencia kihívásait vizsgálja anélkül, hogy tudná miről van szó (ennek bazmeg még lesz jelentősége), a Facebookon elmélkedett arról, hogy a nyugdíjasoknak talán nem kellene szavazniuk.       Próbálom…..
rikitikitevi 2020.07.19 12:46:37
@whale: ezzel kizárnád a társadalom egy megfogható részét, különösen cigányság, mélyszegénység. Az ő érdekeiket ('kegyeiket') tehát véletlenül sem keresné vagy képviselné a politika. Szép világ lenne, olyan egészen fideszes.
Nyugdíjasokkal mi a helyzet? Választójogi adót fizetnek?
rikitikitevi 2020.07.19 13:40:24
@whale: értem, csak azt nem mondod el, hogy a munkanélküli, nyugdíjas, tanuló stb majd hogy és miből fizet önkéntesen?
Választójogi adófizetés?
rikitikitevi 2020.07.21 11:37:47
@desvv: nekem a te szöveged hangzik butuskának
és nagyon ismerős :)

viszont meg kell hagyni, ügyesen triggerelted a népet
          1925. április 25.-én Róma alapításának évfordulóján adták ki a Fasiszta Értelmiség Kiáltványát.  Olyan olasz értelmiségiek írták alá a Manifesto-t, mint Luigi Pirandello, Gabriele d'Annunzio,  Ungaretti, Malaparte vagy Marinetti. Nem Jókai Anna, Kovács Ákos vagy Fekete György.         A…..
rikitikitevi 2020.06.17 20:26:10
@Kettes: én azért csak megosztanék ezt-azt, aztán hadd menjenek egy G8-ra bajszarjuk alól figyelve a riot indulását

nem az EU bürokratákat lehetne ezzel képbe hozni ofkorsz
rikitikitevi 2020.07.18 11:27:31
@Kettes:

Idézet a levélből

States must create “conditions which would assure to all medical service
and medical attention in the event of sickness” (ICESCR article 12.2(d)). In its General
Comment No. 14 (E/C.12/2000/4), the Committee on Economic, Social and Cultural
Rights indicates that a “State which is unwilling to use the maximum of its available
resources for the realization of the right to health is in violation of its obligations under
article 12 of the Covenant” (para 47).

Idézet vége.

Ezek szerint,
Minden ország, amely az egészségügyi ellátások korlátozását választotta, sok esetben a saját alkotmányát is megsértette, de az emberi jogok és az ellátáshoz való jogok mindenképpen sérültek.

CR nem fog könyörögni sehol senki előtt, mert egyszerűen azt mondhatná, hogy de hát mindenhol ez történt.
rikitikitevi 2020.07.18 17:39:08
@Kettes: ellátást megtagadhatsz betegtől úgy is hogy kihajítod a beteget a kórházból, meg úgy is hogy kihajítod az ellátást és a betegnek nem lesz miért bejönnie.

Az előbbi a kipcsák megoldás az utóbbi a gentlemen's megoldás. A végeredmény ugyanaz.

Arra biztosan jó a szokásos tapló megvalósítás hogy felhívják a figyelmet az általános jelenségre :)

"b) Urgently discharge all hospital inpatients who are medically fit to leave.
Community health providers must take immediate full responsibility for urgent
discharge of all eligible patients identified by acute providers on a discharge
list. For those needing social care, emergency legislation before Parliament
this week will ensure that eligibility assessments do not delay discharge. New
government funding for these discharge packages and to support the supply
and resilience of out-of-hospital care more broadly is being made available.
(See section 6f of this letter). Trusts and CCGs will need to work with local
authority partners to ensure that additional capacity is appropriately
commissioned. This could potentially free up to 15,000 acute beds currently
occupied by patients awaiting discharge or with lengths of stay over 21 days.

Sir Simon Stevens Amanda Pritchard
NHS Chief Executive NHS Chief Operating Officer"
      Caveat:   "Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus. Nem vagyok politikafilozófus."      Ez a poszt nem a Nagytutiról szól. Mivel, you know the drill, nem vagyok politikafilozófus.  Bevallom, az volt a tervem, hogy Lánczi András: Political Realism and Wisdom című opus…..
rikitikitevi 2020.07.15 21:52:53
@jotunder:
"...a terv az volt, hogy leértékelik a forintot a dollárhoz képest..."
"...az elvitathatatlan, hogy az országot növekedési pályára állították..."

dollárban kifejezve hol van a mai GDP? a 2008-as szinten

ha növekedési pálya lenne, akkor dollárban kifejezve is lenne növekedés
nem növekedési pálya ez, hanem leértékelődési pálya

A GDP csak stagnált, a leértékelés mellett
rikitikitevi 2020.07.16 01:12:49
@jotunder: pontosan.
"de sikerült?"

A reál növekedési pályához az általad beemelt forintleértékelés mellé még a vicces magyar infláció is jöhet, akkor már tényleg megvan az egyenlet minden eleme.

vajon miért mérnek alacsony fogyasztási adatokat Magyarországnak, vajon?
   "Azok a világ élvonalába tartozó tudósok, akikért mindenhol két kézzel kapkodnak, nem bírják ezt a bizonytalanságot, és elmennek, a gyengék pedig itt maradnak. Azok, akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen,…..
rikitikitevi 2020.07.06 13:04:26
@tonhalkonzerv reloaded: szerintem te nem érzékeled jól, hogy freund mit érzékel gyökérproblémának
rikitikitevi 2020.07.06 14:42:20
@jotunder: Ez így nem koherens.
Mi köze ahhoz, hogy csicska vagy sem, hogy saját jogon mit csinált?
Nem híres agykutatónak lesz kinevezve, hanem Orbán MTA-ja elnökének.
rikitikitevi 2020.07.08 20:19:49
@Külsős:
érzésem szerint kkk az elmúlt tíz évben kevesebbszer lepődött meg, mint te vagy jotunder.

Szerintem sem egyértelmű Freund, kétesélyes.

Ugyanakkor a múltbéli tapasztalatok rendszerszinten sajnos, ugye...
         Navracsics Tibor írt egy olyan cikket az Országútba, az Európai Unió mi vagyunk, ami a modern magyar kereszténydemokrácia alapírása lehetne. Attól tartok, hogy az általunk gyakran "navracsicskáknak" nevezett ifjoncokat fogják ezért ráuszítani.        Én egy olyan országban, ahol így…..
rikitikitevi 2020.07.06 13:01:45
@cruickshank: hadházy vagy ángyán mit kapott?
rikitikitevi 2020.07.06 15:46:28
@Igéző: én azt látom, hogy egyre kevesebben beszélnek tisztességes politizálásról, kommunikációról.
Örülök, ha mások ezzel nem így vannak, akkor jó irányba halad és szépen fejlődik politikailag és kommunikációban ország.
        (A kérdés nem a poszt címére vonatkozik. A posztban szereplő okfejtéssel kapcsolatban szeretném tudni pl. a Defacto blog véleményét. Egyszerűen azért, mert bennük bízom, másokban meg nem. Én nem vagyok közgazdász, csak szeretek számolgatni. )       Magyarország éves GDP-je nagyjából 30000…..
rikitikitevi 2020.07.04 19:16:59
@Hölderlin ist ihnen unbekannt?:
"A bent levésük szimbolizálja, hogy nem lett teljesen a Fideszé az ország"
úgy vélem, lehet ez az egyet nem értés alapja.
Aki szerint teljesen az övék, azok szerint színház a parlament, és nem kell benne szerepet játszani.
Aki szerint nem teljesen az övék, az továbbra is elvárja a színházat.
rikitikitevi 2020.07.05 12:21:08
@Hölderlin ist ihnen unbekannt?:
lehet nem érted a lényeget

ha a kényszerállapot ideiglenes valóban, akkor lehet igazad is akár.
ha tényleg alkotmányos parlamenti demokráciában vagy.
Akkor lehet nem mindegy.

Ha nem ideiglenes, nem alkotmányos, akkor lehet-e igazad?
rikitikitevi 2020.07.06 14:32:36
@Hölderlin ist ihnen unbekannt?:

"tök jó lenne, csak éppen - romantikus vágyálom. Tömeg szemlátomást nincs hozzá, pénz mégannyira sem"

az nem úgy megy, hogy mindig minden van

majd ha a helyzet megérik, akkor lesz

mi történne, ha az ellenzék kiszállna?
hát én nem tudom, de szerintem te erősen lebecsülöd a lehetőségeket

én nem nagyon tudok demokratikusnak mondott országról ahol ez megtörtént, de az EU-ban meg pláne

nem tudom elképzelni, hogy következmények nélkül maradjon

a szimbolikáját sem kell lebecsülni
a helyzet gyorsabban érik olyankor

azért egyszer kipróbálhatnánk ezt is az örökös megúszni akarás és csendes hazug kompromittálódás helyett
      A pénteki Haaretzben megjelent egy cikk, amelyben arról írnak, hogy Jordan Peterson, akit Orbán is fogadott, és aki a magyar jobboldal egyik idolja, azt mondta, hogy Hitlert "csodálni kell", ő egy "organizational genius" volt.       Utánanéztem, tényleg mondott ilyet. Azt is mondta, hogy…..
rikitikitevi 2020.07.05 22:09:40
@Cartman: a cipész meg a cipője, de olyan mértékben ahogy még egy cipésznél sem...

életmódtanácsadós könyvek szerzőjét még egyet sem láttam, hogy ne lett volna elbaszva az élete
        Holnap délelőtt a Színművészeti Egyetem hallgatói Első figyelmeztetés címmel énekelve fognak tüntetni az ellen, hogy Orbán Viktor átadja az egyetemet Vidnyánszky Attilának.        Nagyon fiatal voltam, amikor Hirtling/Mácsai/Funtek vizsgaelőadását láttam az Ódry Színpadon, a Teaház az…..
rikitikitevi 2020.07.05 21:49:11
@Grrr: én azt hittem, a demokratikus/republikánus erők összecsaptak a nacionalista/fasiszta erőkkel és pöpec polgárháborúban irtották egymást. Miután leverték és részben kiirtották a fasiszták a többieket, utána jól kiegyeztek. Rosszul emlékszem?
Vagy magyarországon maradtam le valamiről, megvolt egy gyors kis polgárháború valamelyik év vasárnapján és a túlélők kiegyeznek mint máshol működő modell?
rikitikitevi 2020.07.05 21:53:17
@labrys: nem felejtődnek el. Ki lehet beszélni/feldolgozni, vagy elhallgatni és belebetegedni. Társadalmi mértékben.
A magyar például iszonyatosan beteg és terhelt egy társadalom.
Ezeréves sérelmek sem felejtődnek el. Majd ha olyanok a körülmények, hogy előjön az állat, akkor előjönnek az ezeréves dolgok is. Az elfelejtés nem megy.

(spanyolok esetén pl katalánok sem felejtenek, 600 év alatt sem)
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
rikitikitevi 2020.06.17 20:31:17
@velőtanya: azért tartunk ott, ahol, mert leül

fel kell állni és otthagyni az egyeztetést, szó nélkül faképnél hagyni

de mindenkinek

mindegyiket, aki rászolgál

a parlamentet is

ha találnak olyat, aki nem hírhamisító, uszító szar, azzal maradni az asztalnál

aki ennyire hülye, ellenzékestől, szavazóstul (csak az vegye magára aki) az meg is érdemli, ami van/lesz osztályrésze

a határokat meg kell húzni, különben nincsenek határok...
rikitikitevi 2020.07.04 02:13:19
@mafi mushkila: pont ilyen szerintem nincs a magyar honvédségben, legalábbis nem ismerős

pár szóban talán osztályvezető főnővér?
         Az Olvasó jó eséllyel még nem hallott az Országút című folyóiratról.         Az Országút az   Ország útját tekinti szellemi elődjének, mely lap 1937 és 1943 között jelent meg. Az Országút a nemzeti középhez sorolja magát, parasztpárti és kisgazda előtörténettel, Illyés Gyula, Németh…..
rikitikitevi 2020.06.30 00:03:06
rikitikitevi 2020.06.30 22:19:44
@AdvocatusDiaboli: Orbánnak lényege, hogy nincs lelkiismereti problémája. Mindegy mit szed rá, nincs terápia ami neki lelkiismeretet tudna okozni.

(átlagembernek hihetetlen, és 'alien' dolog - ezért értik meg a problémát és Orbán lényegét oly kevesen)
       Orvos kommentelőinket kérem, hogy nézzenek bele ebbe a preprintbe.      NEHOGY NEKEM VALAKI NYAKLÓ NÉLKÜL ELKEZDJEN D-VITAMINT SZEDNI, EZ CSAK EGY PREPRINT, AMIT ÓRÁKKAL EZELŐTT RAKTAK FEL A MEDRXIV-RE!        Elképzelhető az, hogy ebben van valami igazság? A szerzők amerikai orvosok és…..
rikitikitevi 2020.06.29 22:50:03
@rikitikitevi: hm, lehet megint nem lett egyértelmű a mondanivalóm, ti. hogy
mindkettőre közel 0 a bizonyíték.

Az evidence-based evidence logikája alapján legalábbis, mert amúgy természetesen, az ember, no meg az orvosok, józan belátással kell éljen, gyakorta többre visz.
rikitikitevi 2020.06.29 22:53:03
@jotunder: a kutatások nem is a megelőzésről szólnak, hanem légúti fertőzésről szélesebb ívben, de a D-vitamin hatásmechanizmusaiból (azokból, amiket már értünk), megelőzés is következik. A hatásfok kérdéses, de feltehetően nem 0.
rikitikitevi 2020.06.30 14:50:19
@lüke: remélem nem arról van szó, hogy félreérthető lettem volna :)

hasonló kedvenc a maszkviselés, EBM na meg WHO szerint hülyeség sőt káros, azért mostanra már csak gyűlnek kísérletek, tesztek stb hogy khm...

Én már csak röhögök, az ortopéd műtőben rácsapnak az emberre, hogy hogy gondolja hogy maszk nélkül...minden egyéb műtőben rácsapnak az emberre hogy hogy gondolja, hogy maszkkal...
fene gondolta volna hogy az evidence ennyire műtéti szakterület függő
      Tamás Gáspár Miklós írt ma egy cikket "Churchill, a rasszista" címmel, amiből nyilván lesz majd mandinerista dörgedelem. A professzor úr egyik főérve Churchill ellen (ha Tamás Gáspár Miklós TGM, akkor Winston Churchill... inkább kíírom a nevét) az 1943-44-es bengáli éhinséggel…..
rikitikitevi 2020.06.23 14:53:57
@jotunder: másként gondolkodók mindig vannak, lesznek

egyszer több, másszor kevesebb, egyszer erre gondolkodik másként, másszor arra

erről szól minden szobor téma
     Pár napja feltettek egy cikket a netre, amelyben van"Covid-19"," lockdown", "vaccination policies" és gráflimesz.  "....argue that this general setting is flexible enough to take into account not only thetopology of the social network, or the disparities between different subgroups ofthe…..
rikitikitevi 2020.06.20 23:57:44
@dr Brcskzf Gröőő: Maszkviselés, hőmérőzés, social distancing, nagy létszámú társas helyek regisztrációhoz kötött beléptetése (hogy a kontaktkutatás szükség esetén könnyebben menjen). Ezek a kötelező, és országos lépések Koreában.
Szöülban néhány nagy társas helyet bezártak. Szándékos, kitűzött céljuk a 'national lockdown' intézkedések elkerülése, és ezt meg is tették eddig.

Ezen kívül, ha a tesztelésre és kontaktkutatásra fókuszálsz, nemhogy nem győzik, hanem egyre jobban megy, míg az elején 9000 fő lekutatásához és teszteléséhez két hét kellett, most 5000-et megoldottak 3 nap alatt. Egy ember 6 napot vett igénybe, ma 1-et lekövetnek 20 perc alatt.

Hangsúlyoznám, hogy ezek a valódi klasszikus epidemiológiai lépések. Azt helyezed karanténba, aki fertőző, vagy gyanú alatt áll. És vizsgálod a kontaktokat.

Persze, megint az én hülye kérdésem, de miért van az, hogy a UK epidemiológusainak ezek, mint lehetséges megoldások, május legvégén jutnak eszébe, és akkor is csak miután Koreára néznek, hogy jé?

Ami az alap, klasszikus epidemiológia.

Korea és Svédország tudatosan kerüli a nemzeti méretű, szigorú lockdownt.
Mert hülyék? Sakkoznak életekkel? Gazdaságot védenek? Kockáznak?

Azt gondolják, hogy nem megoldás. Nem járható út.

Ha nem járható út, akkor keresel másikat. És megoldod. (És elfogadod az esetleges korlátait)

Ha járható útnak gondolod, és egyedül ezt, akkor nem is keresel más megoldást, nem is fogod tudni a másik megoldásokat bevezetni, és majd utólag reménykedsz, hogy hátha mégis járható út.
És ha egyszer bevezetted, akkor valahogy majd mégis ki tudod vezetni (nem megy, ugye?)
Persze hogy nem megy, mert nincs is alternatíva, ugyebár.

És ha nem megy a kivezetés, akkor csendben reménykedsz hogy nem esik szét az egész társadalom attól hogy hónapokra be van zárva és le van állva.

Sem Korea, sem Svédország nem esett szét, attól hogy nem zárta be magát. Nem jött el a világvége, és excuse me, de 280 halottba az 50 millióból, meg 5000 halottba a 10 millióból, nem fog beleremegni egyik se.

Mi lesz az USA-val? Mi lesz a UK-vel? Franciákkal, spanyolokkal? Mint társadalom?

Lerázzák magukról a lockdown-t érintetlenül? Nem lesz mentális, szociális hatása? Nem fog a munkanélküli, jövőjét elvesztett, feszültségét sehol levezetni nem tudó fiatal bekattanni, feszültebb lenni, aggresszívebb lenni? Szó nélkül nézi a Netflixet a végtelenségig?
rikitikitevi 2020.06.21 10:15:18
@dr Brcskzf Gröőő: nem is a magyarok miatt aggódok. (A svédek miatt se)
Ahogy a magyarok kezelték a helyzetet, hálát adhatnak Szent Máriának, hogy a vírus mégsem egy komoly világvége vírus.
rikitikitevi 2020.06.21 10:46:11
@látjátok feleim szümtükkel: azt sem fogod soha megtudni, a covid -nak tulajdonított halálozások nagy részéről, hogy tényleg covid-ban haltak-e meg...
          Dominic Cummings, Boris Johnson főtanácsadója, a Brexit egyik atyja, a miniszterelnöki hivatal kertjében találkozott újságírókkal és beszámolt arról, hogy egészen pontosan miért és milyen körülmények között utazott Durhamba Londonból március harmincadikán késő este. A BBC élőben…..
rikitikitevi 2020.06.19 17:33:45
@ámbátor: a szimbólumok, és szimbolikus dolgok fontosak. Uprising esetén nem kevésbé.

A negro szó használatának ügye ugyanannyira érthetetlen dolog mint a blackface. Vagy az Uncle Ben's

Mégis, így átmegy mindenkinek az üzenet, hogy valami nem oké, és valamin változtatni kell.

Nagyon nagy a nem tudatos ellenállás az új gondolatok iránt. Át kell törni az üvegfalat, sokkot kell okozni, hogy a lesokkolt rendszer, gondolatvilág, megálljon és rebootoljon és képes legyen befogadni, a sokkhatásnál jóval enyhébb gondolatot, ami a sokk nélkül csak zajként elveszne.
Majd újra létrejön az üvegfal, de már egy más szinten, egy más status quo-val.

(schumpeteri megfogalmazásban, ami igazán előrevisz, az a creative destruction)

Pl metoo...
rikitikitevi 2020.06.19 17:36:35
@Muad\\\'Dib: a mostani 50% körüli munkanélküliséggel?
          Nyolc perc negyvenhat másodperc. Ennyi ideig térdelt Derek Chauvin minneapolisi rendőr George Floyd nyakán.           1857-ben az amerikai Legfelső Bíróság a Dred Scott kontra Sanford ügyben kimondta, hogy a feketéknek sohasem lehetnek állampolgári jogai, őket az Alkotmány alávetett és…..
rikitikitevi 2020.06.18 16:35:15
@capacete: ha úgy gondolnád hogy alapvető, talán jobban menne az a skill :)

nem a bombázásról beszéltem, hanem a terrorbombázásról.
Így olvass újra mindent.

De egy példával is próbálok segíteni:
a hiedelmeddel ellentétben egyáltalán nem volt a korban könnyű megoldani bárminek a bombázását. Nem létezett precíziós bombázás, több kilométeres sugárral szórt a bombázás, mivel nagy magasságból, többnyire éjszaka, nagy szélben végezték. Egy hagyományos bombázásnak minimális volt az esélye hogy eltalálja a kijelölt célpontot.

Ezzel szemben, ha egy tűzvihar létrehozása a cél, ami a teljes várost felgyújtja, akkor annak a stratégiai célpontok is áldozatául esnek.

Ezért a gyárak elpusztításában eredményesebb a terrorbombázás, mint a hagyományos.

A többi pontoddal Churchillt, meg mindent, illetően egyetértek továbbra is.

A terrorbombázások viszont nem voltak eredménytelenek hadászatilag. Ettől nem lesznek kevésbé elítélhetőek. De nem logika nélküli embertelenségek voltak.
(Ami a terrort illeti, mint elsődleges cél, a morálra a németek esetében talán kevésbé hatottak, de a japánok ellen nagyon is, meg is adták magukat. Ahogy pl a hollandok is.)
rikitikitevi 2020.06.18 17:18:53
@capacete: írd le nyugodtan akárhányszor :)
én ugyanis ezzel nem vitatkozom, azzal szálltam vitába, hogy ez a meg sem próbáltak különbséget tenni taktika felesleges és eredménytelen lett volna.

az pedig nem tévhit, hanem tény, hogy a britek csak Rotterdam bombázása után kezdtek terrorbombázásokba.

Hogy a stratégia mikor hogy alakult, az egy másik kérdés. Nem akarok egyébként kalendáriumon sza.ozni, amivel vitába szálltam,
-a civil objektumokat célzó bombázások hadászatilag feleslegesek és eredménytelenek lettek volna
-a németek Churchillre válaszul terrorbombáztak volna csak

Egyik sem igaz.
A részleteken nem szőrözök tovább :)