Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Eke B.

3 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
2020. december 31. fontos dátum lesz az építkezők számára, ugyanis az ezután használtba vett épületeknek eleget kell tennie a hazai épületenergetikai szabályozás legújabb követelményének, a 7/2006 TNM rendelet 6. mellékletének, azaz legalább ”közel nulla energiaigényű”-nek kell lenniük. Ez alapján…..
Az épület légállapotának beállítása a legtöbb háztartásban kimerül a levegő hőmérsékletének szabályozásával. Természetesen ez a legfontosabb tényező komfortérzetünk szempontjából, viszont ha a levegő további paraméterei nem megfelelőek, akkor az általunk kedvelt…..
Magyarország végenergia-felhasználásának több, mint harmadát az épületek fogyasztása teszi ki, emiatt kiemelkedően fontos feltérképezni a megtakarítási és hatásfoknövelési lehetőségeket. Mivel épületeink jó része még 1980 előtt épült, rengeteg (elsősorban fűtési) energiát lehetne megtakarítani ezek…..
Eke B. 2018.11.17 19:42:48
@Acmee: Van igazság abban, amit mond, maguk a kötelezettségek nem járnak megtakarítással mindaddig, amíg a szolgáltatásokat igénybe vevő cég nem akar megtakarításokat elérni, mert akkor valóban csak papírgyártásról beszélünk. Az nem igaz, hogy nincsenek hozzáértő mérnökök, inkább az igaz, hogy sokszor nem akarják igénybe venni a munkájukat és a kötelező körökön túl lépni az energiahatékonyság felé. Az sem igaz, hogy a multik vagy bármely cégek nem lennének érdekeltek, hiszen egy profitorientált vállalat esetében épp cél a megtakarítási lehetőségek fellelése.
Eke B. 2018.11.18 14:58:54
@Acmee: Nem szerettem volna a cikkel semmilyen fennkölt dolgot belemagyarázni a tanúsításba vagy a szakreferensi tevékenységbe, a cél csupán annyi volt, hogy tisztázzuk az ezek közötti különbségeket. Köszönjük, hogy leírta gyakorlati tapasztalatait, és sajnálatos, hogy a hazai döntéshozók (legyenek multik élén vagy sem) sokszor nem megfelelően kezelik ezeket a problémákat. A tanúsításnak pedig tudtommal nem az a lényege, hogy 100%-ban a valóságot tükröző eredményt adjon a várható fogyasztás tekintetében, hanem hogy standardizált számítási módszerekkel összehasonlíthatóvá, besorolhatóvá váljanak az épületek. Ennek megfelelően nyilván pontatlan és javításra szoruló eljárásról van szó, de még mindig jobb, mintha nem lenne semmi.