Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mohácsi Árpád

51 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Manapság örvendetes módon egyre több nő vállalkozik szépírásra, és egyre több férfi és nő ír meg olyan témákat, amiket jellemzően női témáknak szokás gondolni. De őszintén szólva pusztán a női szerző vagy a női téma nem kelti fel az érdeklődésemet. Aztán meghallottam a szerzőt felolvasni az egyik…..
Karakter Örömtanya 2020.06.19 10:00:00
A karantén lecsengésével lassan megnyílnak a játszóterek, amelyek hiánya az elmúlt hónapokban alaposan megnehezítette a gyerekek és a szülők mindennapjait. De mióta vannak egyáltalán játszóterek, miért jók, és milyen, még kiaknázatlan lehetőség rejlik bennük? Götz Eszter írása A nyugati kultúrában…..
Németh Endre, a Karakter blog rendkívüli és meghatalmazott ősmagyar referense, áttekintést nyújt az elmúlt évek legfontosabb kutatási eredményeiről az őshaza és eleink kutatása területén. Mit tudunk az Árpádok eredetéről? Lépjünk egyet vissza, és kezdjük azzal, hogy miért fontosak az Árpádok a…..
Mohácsi Árpád 2020.06.08 12:14:47
Németh Endre reagált a fórumon elhangzott véleményekre. Idemásolom a levelét. Egyúttal szeretnék minden kedves véleményformálót megkérni arra, hogy udvariasan beszéljünk egymással. Minden vélemény fontos.

- Természetesen lehet, hogy az Árpádok Attila leszármazottai, de szigorúan tudományosan ez még nincs bizonyítva. Most, hogy meg van az Árpád-vonal a kérdés egy új szinten vizsgálható. Már csak Attila sírjára van szükség....

- Ha a szkíta nem is, de az iráni többször előfordul a szövegben. Való igaz, hogy az iráni kérdéssel többet kellene foglalkozni.

- Az új fogalmak elfogadása, elterjedése időbe telik. Szabados György ír érdekes dolgokat a korai magyar politikai közösségről.
eda.eme.ro/bitstream/handle/10598/28694/EME_DOLG2011-2012_SzabadosGyorgy.pdf?sequence=1&isAllowed=y

- Az akbash-kuvasz-maremma-pireneusi-kaj és az akhal kérdés vizsgálható lenne a modern tudomány eszköztárával. Nincs nálunk a varázsgömb, nem tudjuk mi jön ki, de érdemes lenne megvizsgálni.

-Érdekes, hogy Ópusztaszeren is van egy akhal ménes. www.opusztaszerimenes.hu/ Ennek alapítása még jóval a genetikai eredmények kijövetele előtt volt. A ménes vezetője azt mondta, hogy a leírások alapján ő az akhal-t tudta elképzelni a magyarok egyik lovának.

- Szerintem van újdonság kövéren a felsoroltakban, de a történet tényleg nagyon van a lezárttól. Mivel nem voltunk ott, ezért valahol természetes.

- Például a Jenő, a Gyarmat és a Nyék földrajzi elhelyezkedése Németh Gyula térképén félelmetesen egybecseng a genetikai adatokkal.

- A genetikai az ÉS tudománya és nem a VAGY-é. Békésen megférnek az onogurok, irániak és ugorok egymás mellett egy törzsszövetségben.

- A fizikai madárábrázolások nem biztos, hogy azonosak a szövegben leírt Turul-lal.

- Komoly emberek mondják, hogy az adott sírban III. Béla fekszik. De ha esetleg mégsem, akkor is szinte biztosan egy másik Árpád leszármazott fekszik a sírban. Ezen a felbontási szinten pedig lényegtelen, hogy Béla vagy másik apai vonalú leszármazott van a sírban.

Németh úr küldött tovább egy térképet is, ezt viszont nem tudom idemásolni a hozzászólásokhoz, ezért beteszem a poszt végére.
Vendégszerzőnk, Dukkon Péter, a sci-fi világába visz minket. Vajon a Galaktika alkalmas arra, hogy ifjabb nemzedékeket rászoktasson az olvasásra? Célbenőkör hédereg, Mácsul gondorásznak. Hibra gindő... Léderek Szunnya ferte nyászlag.(Stanislaw Lem: Keberiáda. Fordította: Murányi Beatrix)   A…..
Karakter Elvonón 2020.05.08 10:00:00
Götz Eszter, állandó vendégszerzőnk írása a folytonos otthonülés miatt már-már elvonási tüneteket produkáló otthon bujdosók lehetséges túlélési praktikáiról. Két hónap karantén után az ember már bármire kíváncsi, ami nem a négy fal között van. Az élmény utáni éhség egyes fázisai tökéletesen…..
Karakter Népünnepély a romokon 2020.04.24 10:00:00
Tavaly ősszel volt 30 éve, hogy leomlott a Berlini Fal. Valami elképesztő népünnepély volt Berlinben, de nemcsak ott, hanem mindenütt a rosszemlékű keleti blokkban, mert kortársként éreztük, hogy vége van egy történelmi korszaknak, tudtuk, hogy itt a szabadság. Nem elhittük, nem gondoltuk, hanem…..
Karakter Párizs Budapesten 2020.04.10 10:00:00
Götz Eszter írása a Nemzeti Múzeum kiállításáról. A divat hirtelen kiment a divatból, a karanténba vonult világ hatályon kívül helyezte a társasági élet minden formáját. Mackónadrág, póló, bugyi, nagyjából erre korlátozódik a reggeli szekrénydézsma. A múzeumok is zárva vannak, úgyhogy aki a…..
Karakter Hogy tartsam a lelkem? 2020.03.27 10:00:00
Ha tanácstalan vagyok vagy elbizonytalanodom, akkor a versolvasás szokott a menedékem lenni. Mondanom sem kell, hogy ezekben a vészterhes napokban letáboroztam a könyvesszekrény előtt, és próbáltam egy kicsit megszabadulni a mindennapok rémes híreitől. Kerestem magamnak egy olyan teret, ahol…..
Karakter Kik azok a magyarok? 2020.03.13 10:00:00
Vendégszerzőnk, Götz Eszter ajánl elgondolkodtató olvasnivalót a vírusokban gazdag időkben potenciális vírusgazdáknak. Kik azok a magyarok? Kilenc éve jelent meg Csaplár Vilmos esszékötete, a Magyarok, aminek alcíme így szól: „Az államalapítástól a 2010-es választásokig”. Ily módon már a borító is…..
Karakter Velázquez keresztje 2020.02.28 10:00:00
Diego Velázquez Las Meninas című képe – sok egyéb mellett – híres önarckép is egyúttal. Csak úgy sugárzik a képről az ereje teljében lévő mester önbizalma: olyan ember benyomását akarja kelteni, mint aki teljesen tisztában van a saját értékeivel, és tudja, hogy hol a helye a világban. Állítólag a…..
Karakter Nem Lope de Vega 2020.02.14 10:00:00
A rendszerváltás előtti magyar irodalmi élet egyik legígéretesebb költője volt Sziveri János, akinek az emlékét sokan ápolják, mégis talán kevesebben olvassák, mint kellene. Egyéni humora, különleges formaérzéke és impulzív személyisége ugyanakkor fontos és megkerülhetetlen költővé teszik. Sziveri…..
Mi történt azóta, hogy megjelent az észtekkel közös publikáció? Van újabb eredmény?  Karosi hajfonatkorong Megpróbáltuk a magyar olvasóhoz is eljuttatni az észtekkel közös tanulmány legfőbb eredményeit, amely most januárban jelent meg az Anthropológiai Közleményekben. Az angol nyelvű tanulmányon…..
Folytatódik a Karakter különleges szakmákat bemutató sorozata, amelynek a keretében olyan embereket igyekszünk bemutatni, akiknek a munkája sokaknak talán egy kicsit titokzatosnak tűnik, mert ritkán lépnek a nyilvánosság elé. Ezúttal Mácsai Boglárkával beszélgetünk arról, hogy mi fán terem a…..
Az elmúlt évtizedben a magyar film elkezdte rendezni történelmi tartozását a Kádár-rendszer alatt ki nem beszélt közelmúltról. Vagyis végre elkezdtek játékfilmeket és dokumentumfilmeket forgatni, regényeket írni és visszaemlékezéséket közölni a szocialista rezsim alatt mindenáron titkolni akart…..
Karakter A nyomor poétikája 2019.12.06 10:00:00
Lehetséges irodalmi csúcsteljesítmény a politika árnyékában? Éppenséggel akad rá történelmi példa... A látogató, A városalapító vagy A cinkos a legújabb magyar próza legjavához tartozik, mind a három igazi remekmű, de ezt az esztétikai csúcsteljesítményt sajnálatos módon beárnyékolja az…..
A Gyalog galoppot mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy ez a színházi előadás és film voltaképpen egy irodalmi szövegnek, egy regénynek, vagy inkább egy regényciklusnak a paródiája. Most olvasható először magyar fordításban ez az ”eredeti”. Az Artúr királyhoz kapcsolódó regények a középkorban…..
Mohácsi Árpád 2019.11.23 12:15:17
@Puller István: Jaj, köszönöm az észrevételt, javítom.
Mohácsi Árpád 2019.12.03 20:46:45
@megamovieboy: Kedves megamovieboy, a "hölgy" neve nem a Perceval, hanem a Lancelot első soraiban szerepel, amit Chrétien jóval korábban írt. Egyébként ezt a Lancelot nevet valóban összefüggésbe hozzák Szent László királlyal. De Lancelot és Perceval között csak annyi az összefüggés, hogy mindketten Artúr király lovagjai voltak. RG
Örvendetesen élénkülnek a kapcsolataink Kínával, de van néhány fogalom, amely magyarázatra szorul. Néhány kérdés, amit sosem mertél megkérdezni Kínával kapcsolatban, bár gyakran előkerülnek. A beszélgetés apropóját egy különleges tudományos eredmény adja: magyar kutatók is hozzájárultak egy eleddig…..
Megint teherautók. Megint háború. Mit akarnak a katonák? — A Karakter immár negyedszer ír ki pályázatot középiskolásoknak kortárs magyar irodalomra vonatkozó kérdésekkel. Ezúttal Jászberényi Sándor Az első című novelláját választottuk, keretes írásunkban olvashatók a kérdések. A válaszokat…..
Karakter De mi is az a koprofág? 2019.10.11 10:00:00
Új sorozatot indítunk, amelyben újraolvasunk fontos könyveket. Megkértük Bánki Évát, hogy mondja el, miért tartja különösen fontosnak Tar Sándor 1996-ban megjelent bűnregényét, a Szürke galambot. Hol itt a bűn?  „Egy tiszta férfihang mondott valamit, amit a kezelő először nem értett, aztán…..
Magyar szemmel nem könnyű megérteni az Ibériai-félsziget nyelvi sokszínűségét. És különösen nehéz megértenünk ezeknek az ibériai nyelveknek az ottaniaknak magától értetődő egymás közötti átjárhatóságát. Talán ezért is van, hogy a magyar közönség figyelme mintha elsiklott volna Lorca galego nyelven…..
Talán nem költözött ki teljesen Egyiptomba, de nagyon sok időt tölt kint. Mennyire befogadó az ottani közeg? Milyen ott külföldinek lenni? Jobban érzem magam, mint Magyarországon. Az arabok alapvetően nagyon barátságosak és vendégszeretők. Nyilván vannak vörös vonalak, amiket érdemes betartani az…..
A Karakter blog középiskolásoknak kiírt harmadik pályázatának témája A Nibelung-ének volt. Márton László fordításában nemsokára megjelenik az egész mű, a kérdéseink az általunk közölt részre vonatkoztak. A győztes pályázó Kőhegyi András (Pannonhalmi Bencés Gimnázium), a pályázatát itt olvashatják...
Sorozatunk első részében arról írtunk, hogy milyen érdekes középkori költészet virágozott a híres zarándokút célállomásán, Santiagóban. Most a XX. sz. egyik legérdekesebb költőjét mutatjuk be a magyar olvasóknak, akinek hamarosan megjelenik verseskötete magyarul. A fordító (Mohácsi Árpád) ajánlását…..
Egyre többen indulnak el a híres El Camino elnevezésű zarándokútra, de vajon tudják-e a jókedvű vándorok, hogy az ismert kegyhelyen milyen nyelvészeti és irodalmi érdekességeket találnak? Az El Camino célállomása Santiago de Compostela városa, amit a magyarok inkább Compostelaként emlegetnek, bár…..
Karakter Vaskalaptalan 2019.08.02 10:00:00
A dolgok valahogy mindig összeérnek. Anyám egy életen át tanított egy gimiben, mindig voltak olyan diákjai, akikkel egészen kivételes módon tudtak hatni egymásra. Gallai Zsófia az egyik utolsó ilyen tanítványa volt. Aztán úgy alakult, hogy nekem meg Zsófi lett a magyartanárom. Most őt kérdezem a…..