Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemesiné

60 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Volt idő, amikor Magyarország világelső volt a selyemtermelésben, de azóta már az Epreskertek fái is elszáradtak.  Selyemgubók kézi feldolgozása - Forrás: wikipedia..
Gróf Almásy Miklós és Déry Sári színésznő tragikus szerelme, amely XX. századnak esett áldozatul. Forrás: Fortepan - középen, szemüveggel Eisemann Mihály zeneszerző, balról Rökk Marika, szőkén Déry Sári, Kiss Manyi, Gombaszögi Ella színművésznők..
Valójában mire elkezdtük a morzét használni, már elavultnak számított, mégis 150 évig itt maradt velünk. Forrás: Fortepan, Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, Pölös István Gyűjteménye, Czakó Ferenc felvétele -  Távírász és a távíró..
Esztergom volt az első, de Székesfehérváron koronáztak a legtöbbet, míg a törökök elől Pozsonyba menekültünk.  Esztergom - forrás: Fortepan, Glatz ödön..
Arról a Sina Györgyről mintázta Jókai Mór az arany embert, aki a legnagyobb magyart és a Lánc-hidat is finanszírozta. Sina György - forrás: Wikipedia..
6 érdekesség, amit érdemes tudni a legszebb magyarként számon tartott gróf Andrássy Gyuláról! Gróf Andrássy Gyula - forrás: Wikipedia..
A leszámolás, a titkos viszonyok napja volt régen a busójárás, és nem a vidámságé. Busójárás - forrás: Wikipedia..
Az ősi magyar hitvilág szerint az embereknek két lelke van, erre utal az egyedi magyar névsorrend is. Forrás: Pixabay..
Váratlan halálesetek történtek a Nádasdy kastély építése alatt, amely ma Magyarország egyetlen tudor stílusú kastélya. A kastély 1910-ben forrás: Hungaricana..
Jókai Mór Nopcsa Lászlóról, Hunyad megye főispánjáról mintázta a Szegény gazdagok főszereplőjét, aki rablóként és nemesként kettős életet élt.  Jelenet a Fatia Negra filmből..
Sokban hasonlítottak a marhavásárokra, csak kicsit embertelenebb formában. De vajon hogyan jutott valaki idáig? A kép csak illusztráció - Forrás: Fortepan/ Vargha Zsuzsa..
A sámánokat és a vihar elé harangozást szorították ki a viharágyúk, melyek 150 évig szolgáltak minden haszon nélkül. Jégágyúk kiállítása - forrás: Wikipedia..
  Nem is gondolnánk, hogy a villanyvilágítás előtti időszakban milyen keveset fejlődött a házak világítása.   Forrás: Wikipedia..
Az 1800-as évek második felében olyan szárazság csapott le Magyarországra, hogy a Fertő helyén kukoricát termesztettek. Fertő-tó - forrás. Wikpedia..
Mi köze van Szent Luciának a boszorkányokhoz és a Mikulás krampuszaihoz? A Luca-napi hiedelmek nyomába eredtünk. Luca-széke Forrás: OFI..
Egyszerű köznemesből lett Mária Terézia fő bizalmasa, és persze megszerezte a fél országot. I. Grassalkovich Antal - forrás: Wikipedia..
A postabélyeg és a vidéki levelezés története a kék Mauritiustól kezdve egészen Ferenc József himlőhelyes fejéig. Magyar postabélyeg - forrás: promenad.hu..
Férfiak ezrei rajongtak Zrínyi Ilonáért, aki14 évvel fiatalabb férfihez ment feleségül és nőként a fél országot uralta.  Zrínyi Ilona - forrás. Wikipedia..
Legmesszebbre szakadt hazánk fiai, a núbiai magyarabok története Szulejmántól napjainkig.  A fotó csak illusztráció - forrás: Pixabay..
Húsok, fűszerek, messzi földről érkező egzotikus gyümölcsök tarkították a szezonális bőséget az urak asztalán...
nemesiné 2019.11.11 09:07:25
@osszián: Kedves Osszián a cikk az ADT (Arcanum) adatbázis segítségével készült, ahol rengeteg anyag van fent ebben a témában. A Sisi konyháját taglaló rész például a Hon című újság 1870-es számaiból származik, ahol mindig beszémoltak a gödöllői királyi uradalom konyhájáról. Egyébként a cikkeinkhez több tucat újságcikket olvasunk el különböző forrásokból és a végén összegyúrjuk az információkat. Remélem tudtam segíteni :)
Márton napi libaságok és szokások, avagy az adventi böjt előtt mindenkinek illik még utoljára egyszer jól kirúgni a hámból.  Forrás: Wikipedia..
Az ügyes bábák, a Gellért-hegyen vigadó szépasszonyok és a tehetősebb özvegyek is könnyen boszorkányvád alá kerülhettek a XVIII. század első felében. Vízpróba, Forrás - Wikipedia..
Naspolya, berkenye, som, kármánkörte és leánycsöcsű alma, íme az ősi magyar gyümölcsök! Forrás: Wikipedia - naspolya..
Az egyik legtekintélyesebb magyar családban titkos viszonyokból születtek zabigyerekek örökölték a hatalmat. Mátyás Király Forrás: Wikipedia..
Volt idő, amikor Magyarország adta Európa aranytermelésének 80 százalékát és a nemesfém még ma is a földben van. Aranybányászok - Körmöczbánya, forrás: Fortepan/Magyar Földrajzi Múzeum, Erdélyi Mór cége..