Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemesiné

26 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gollam, a farkasember, Drakula - mind léteztek a magyar hagyományokban, ráadásul utóbbi nem is Vlad Tepes volt. Forrás: Kapuvár.hu - Hany Istók ábrázolás..
Bandagazda, búzakévék tetejébe ültetett papok és sarlós fehérnép, avagy így arattak régen őseink. Forrás: Fortepan..
A vad gróf, Petőfi Sándor legjobb barátja, aki arisztokrataként is a szegényekért harcolt hol Bem apó, hol pedig Garibaldi oldalán.   Forrás: Wikipedia, Teleki Sándor gróf..
A magyar vidéken igen sokáig szokásban maradtak a különböző fenyítések, melyek pontos koreográfia szerint okoztak fájdalmat vagy szégyent a bűnösöknek.  Forrás: Néprajzi lexikon, deres és botozás..
Színésznőnek állt arisztokrata leány, leszbikus grófkisasszony és politizáló kishölgy botrányai borzolták a főúri társaság kedélyeit az 1800-as években. Hollósy Kornélia, forrás: wikipedia ..
Nem véletlen, hogy az ősi magyar kutyafajták többsége a honfoglalókkal érkezett, és szinte alig változott a több száz év alatt. Forrás: Fortepan/Chuckyeager Tumblr..
A főnemesek igencsak elszigetelt életet éltek, sem vidéki otthonaikban, sem fővárosi palotáikban, sem az utazásaik alatt nem igen érintkeztek a pórnéppel és a polgársággal. Idézzük fel egy főúr hétköznapjait a monarchia idején. Forrás: Fortepan, Zichy kastély (Soponya-Nagyláng)..
Tulajdonképpen az araboknak és a szlovákoknak köszönhetjük, hogy ma pálinkával koccintunk a vidéki lagzikban. Az ital pedig az első masszív alkoholistákat hozta magával. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára ..
Bemutatkozik az első Esterházy herceg, aki Drakula vérét is az ereiben tudta, és aki megalapozta a leggazdagabb magyar nemesi család vagyonát és rangját. Esterházy Pál - forrás: Wikipedia..
A régi időkben sokkal színesebb volt a farsangi időszak: a tuskót a vénlányok húzták, a szalmabábut a falu apraja-nagyja égette, de egy biztos, otthon senki sem maradt! Farsangi mennyasszony és vőlegény - Forrás: Magyar Néprajzi Lexikon, OMSZK.hu ..
Kemény életük volt a vándorszínészeknek, akikért rajongtak az emberek, ám néha még az olyan csillagokat is kifütyülték, mint Déryné. Forrás: sulinet..
Köszvény, szifilisz, vadász és hadász-balesetek, himlő és lepra tizedelte a régmúlt korok lakosságát, ezek pedig a leggazdagabbakat sem kímélték! Sőt némelyik kifejezetten úri betegségnek számított.   Forrás: Fortepan..
Egy milliókba kerülő ínyencség története a vaskarikás malacoktól és pudliktól az ecetes borig, néhány XIX. századi recepttel.   Forrás: Wikipedia..
Szerelmi jóslások, erotikus játékok, jókedv és nótaszó tette izgalmassá egykoron a fonókat, ahol összegyűlt kendert, lent fonni a falu apraja-nagyja. Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár/Magyar Néprajzi Lexikon..
Reggeli a majorság tyúkjainak tojásaiból, utána kellemes séta a kúria melletti halastónál, ebéd a helyben termelt finomságokból, délután pedig egy kellemes kocsikázás vagy lovaglás a birtok erdejében – íme egy főúri nemes hétköznapja a XIX. századból, amit akár manapság is kipróbálhatunk. Zichy…..
Kásából és lepényből lett kenyér, a gazdagok csemegéjéből pedig a legalapvetőbb étel. A kenyér egyidős a magyarsággal. Forrás: FORTEPAN, BUDAPEST FŐVÁROS LEVÉLTÁRA - Klősz György..
A csúcson 6,5 milliós volt az állomány, de jöttek a pisztolyos juhászok, a pestis és a német malacok. Forrás: Fortepan, Baráth Endre..
Bemutatkoznak a pénzeszsákok, akik a kommunista rezsim előtt a magyar gazdaságot uralták.  Herceg Esterházy Pál és felesége Ottrubay Melinda, forrás: www.esterházy.at..
Egy időben a rackák olyan fontosak voltak, hogy még a juh szót is csak rájuk használták, ám legjobb tulajdonságaik lettek a legnagyobb hibáik is egyben. Forrás:wikipedia..
Az erotika még kiváló magyarjaink eszét is elvette: íme a szoknyapecér Wesselényi Miklós báró és a családon belüli, tiltott szerelem bűnébe eső gróf Batthyány Lajos. Wesselényi Miklós, forrás: wikipédia..
A vérben fürdő Báthory Erzsébettől a vérfertőző Báthory Annáig, és más, boszorkánysággal vádolt úrinők – a máglyák a főnemesi asszonyokat sem kímélték! Báthory Erzsébet, forrás: Nemzeti portrétár..
Pontosan meghatározott koreográfia és feladatkörök között folyt a disznó levágása és feldolgozása, de a jókedvet innen sem száműzték.   Forrás: Fortepan/Urbán Tamás..
Az úri családi titkok tudói voltak a komornák, akik sokszor az ártatlanságukkal, máskor az életükkel fizettek a bennfentes munkáért. Így dolgoztak egykor a nemes hölgyek személyes szolgálói, és ezek voltak a legnagyobb komorna-botrányok az elmúlt két évszázadban. Forrás: Fortepan, Smidth Albin..
Kecskecsöcsű mustjával köszöntötték a szüret királyát és királynőjét, miközben a pántlikás dudás versenyt zenélt a vándorcigánnyal. Szüreti megemlékezés az egykori nagybirtokok szőlőtermesztési hagyományairól! Forrás: Fortepan, Székely Márton..
Egy tipikus XIX. századi szegény bérescsalád asztalán ritka vendég volt hús, de vajon akkor mit ettek a szegények az elmúlt századokban? Történelmi ételkalauz nem csak vegáknak... Forrás: Fortepan..