Regisztráció Blogot indítok
Adatok
utazó tanár

16 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Oligarchák, klientúrák, offshore cégek - szavak, amelyeket kénytelenek voltunk megtanulni az utóbbi időben, és csak kapkodjuk a fejünket, úgy repkednek a tíz - és százmilliárdok. De vajon van az a pénz, ami már elégnek számít azoknak, akik a gyors meggazdagodásra tették fel az életüket? És vajon a…..
Ahhoz, hogy megértsük, miért mennek kevesen pedagógusnak, látnunk kell, nem csupán az alacsony fizetések tántorítják el a pályától a fiatalokat. Az elvárások velük szemben rendkívül sokrétűek és ellentmondásosak, ugyanakkor minden tanárjelölt próbálja megfogalmazni magának, mitől lesz tökéletes a…..
A jó emlékezet, a memória, kincset ér. Ám ha filozófiáról van szó, talán nem annyira szerencsés. Egy-egy probléma boncolgatása közben, mindig eszébe jut az embernek, hogy mások mit mondtak róla, így az már nem is annyira filozófia. Miért? Mert nem én magam jövök rá fontos következtetésekre, hanem…..
Niccoló Machiavelli (1469-1527) szerint a legfontosabb dolog egy politikus számára, a hatalom megtartása, ennek érdekében pedig csaknem bármilyen eszköz megengedett. De valóban így van? És mit mond erről a Trónok harca című sorozat?  A Fejedelem című könyv, amelyben kifejti ezt az elméletet,…..
Gyakran nem értjük, mit miért teszünk. Miért vágyunk például valakire annyira, hogy komoly kockázatokra és lemondásokra is készek vagyunk érte? Azt hisszük, mindig mi hozzuk a döntéseket, mi irányítjuk az életünket, valójában azonban motivációinkat, cselekedeteinket sokszor nem tudatos erők…..
Néha jó dolog egy kicsit rossznak lenni. Azt is tudjuk, hogy sok színész számára kifejezetten hálás szerep egy-egy negatív karakter megformálása. De miként lehetséges, milyen ördögi terv része, hogy emberek arra teszik fel életüket, hogy kárt, szomorúságot és fájdalmat okozzanak másoknak? Vagy…..
14 hét vakáció. Olaszországban az iskola szeptember közepétől június első hetéig tart, a tanórák pedig 8 és 13 óra között zajlanak. Sok helyen kettőkor már otthon vannak a gyerekek, hogy jóllakjanak a mamma ebédjével.  Viszont szombaton is van suli, és a tanórák 45-60 percesek - a pedagógusok…..
Egyre mélyül a szakadék a gazdagok és szegények között, ami sok társadalomban növeli az elégedetlenséget. Még olyan helyeken is, ahol progresszív adóztatás van érvényben, azaz a nagyobb jövedelműek magasabb adókulcs szerint adóznak. Van megoldás? Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában a…..
"Hát ez a pokol! Sose hittem volna... Emlékezzetek csak: kén, máglya, rostély... Ó, micsoda tréfa! Nincs szükség rostélyokra, a pokol - az a Többiek"  Jean-Paul Sartre (1905-1980) Sartre 1944-es drámájában (Zárt tárgyalás) nem természetfeletti, démoni erők jelentik az egyén szenvedésének fő…..
Gyakran mondják a győztesek: "veszteni tudni kell", és gondolom, azt is sokan hallották már, hogy nem a győzelem, a részvétel a fontos, és szép számmal vannak olyanok is, akik azzal vigasztalják a veszteseket, hogy a kudarcokból is lehet tanulni. De mi van akkor, ha épp a rendszert találták úgy ki,…..
“A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből.” (Friedrich Hegel)   Mindenről tudni akarunk, és a hírek töménytelen mennyisége kecsegtet is az illúzióval, hogy ez lehetséges. Ám ezzel a tudással többnyire nem kezdünk semmit; egyik cikk után jön a másik,…..
Sok filozófus azt mondja, ne idegeskedjünk olyan dolgok miatt, amin nem tudunk változtatni. Ám elfogadni, beletörődni, sosem könnyű. Maximalisták vagyunk, mindenből a legjobbat akarjuk - mert nekünk jár. Szinte mindenki így gondolja, és ez az ösztön hajtja a legtöbb embert. Márpedig mindenki nem…..
"A ragaszkodás féltékenységhez vezet. És az a kapzsiság ikertestvére. Igyekezz megválni önként mindentől, amit fájna elveszítened.” (Yoda, Star Wars III: A Sith-ek bosszúja)   Valóban ilyen egyszerű volna? Ha nincs semmink, akkor nem is kell aggódnunk afelől, hogy elveszítjük, s így a lelkünk…..
Az ókori görög Pürrhón szerint mindent kétségbe lehet vonni, mindenben kételkedhetünk. De vajon lehet így élni? És mi történne, ha mindig mindenki mindent átgondolna, folyton csak mérlegelnénk? A legszélsőségesebb szkepticizmus tulajdonképpen megspórolja a gondolkodást azzal az egy alapelvvel, hogy…..
"Elragadtatni könnyű magunkat - ez mindnyájunk adottsága -, de az már nem könnyű - és nem is vagyunk mindnyájan képesek rá -, hogy arra haragudjunk, akire kell; annyira, amennyire kell; akkor, amikor kell; azért, amiért kell; és úgy, ahogy kell." (Arisztotelész) Lehetünk e boldogok folyamatosan,…..
Már Szókratész is bebizonyította, hogy az, amire gondolunk és amiről beszélünk, gyakran nem azt fejezik ki, amit valóban mondani akarunk szavainkkal. Nyelvünk, bármilyen gazdag is, sokszor nem elegendő ahhoz, hogy megfogalmazzuk vele érzéseinket, véleményünket, szándékainkat. Látszólag alapvető…..