Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Apkallu

0 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  "   A mutatók folyamatosan romlanak azóta, csak a SOTE van még az első ötszáz egyetemben a Times rangsora szerint. Prága, Varsó, Ljubljana is elhúz a magyar egyetemek mellett. Én nem a politikai haszon felől nézem tehát a kérdést, hanem hogy az átalakítás kimozdíthatja a felsőoktatást a…..
Apkallu 2021.03.02 09:04:33
       Gulácsi Péter, a magyar futballválogatott és az RB Leipzig kapusa kiállt a meleg családok mellett. Emiatt a fasiszta rezsim pogromlapja, a "Vasárnap", megtámadta. Gulácsi nem gyűlölködött, és a nem gyűlölködésre még neki sincs joga.       Semmit nem tudok erre mondani. Ha ő bűnös, én is az…..
      Vajon akkor is a Sandhurst Akadémia növendéke lett volna Orbán Gáspár, ha a kedves papa nem az ország miniszterelnöke? Biztos, hogy játszott volna NB I-es meccsen? Biztos kapott volna X milliót a fura egyháza, Y milliót a diákszervezete?      Orbán Gáspárról még azt sem gondolom, hogy…..
Apkallu 2021.01.16 12:55:34
@kemény keleti kommentelő: az már van neki, elte ájk-n végzett - vagy legalábbis sokat járt oda.
          Tamás Gáspár Miklós a 444.hu-ban közölt cikket Kurta szó a szólásszabadságról címmel. Tézise szerint a rendőrség helytelenül járt el, amikor előállította dr Gődény Györgyöt, akit általában és joggal koronaszkeptikusnak szoktak nevezni.        Nem vagyok jogász, ezért csak nagy vonalakban…..
Apkallu 2020.12.12 13:08:28
@Érvsebész: Gödény már nagyon rég óta nem tagja a kamarának, és nem dolgozik gyógyszerészként. Ő abból él - amikor éppen nem kamupártok által lop el állami pénzt-, hogy ő a Gödény. Nincs honnan kizárni, mert nem tagja a klubnak.
       Az Örülünk Vincent blog szerint az Amerikai Egyesült Államok következő elnöke Joe Biden lesz.      Indoklás: Georgia államban a legtöbb még el nem számolt szavazat az erősen kék Gwynnett megyéből származik, Trumpnak tehát semmi esélye arra, hogy fordítson.  1584 szavazattal vezet Biden.   …..
Apkallu 2020.11.06 20:04:46
@jotunder: köszi, ezt én nem találtam sehol. Szóval így még izgibb... egy kicsit kezdek fáradni, és némileg furcsálom, hogy az usa választáson pörgök, mikor heteken belül összeomlik itthon az eü, és nagyon sokan fognak meghalni.
         Michigan-ben az utolsó tíz poll átlaga 2016-ban 3.8 százalékos Clinton előny volt, tegnap átlagban 8 százalékos Biden előnye. 2016-ban 47.57-47.26-ra nyert Trump Clinton ellen.         Wisconsinban az utolsó tíz poll átlaga 2016-ban 6 százalékos Clinton előny volt, tegnap átlagban 10…..
Apkallu 2020.10.31 19:42:44
@rdos: "Kételkedem, tehát vagyok." - na, ez már legalább ismerős :)
Persze, egy 55 évvel ezelőtti "hír" cenzúrázása nyilván nem ok, de én nem látok bele ennyit.
Apkallu 2020.10.31 20:10:06
@rdos: Értem én, de ahol egy KESMA zavartanul működhet, ott én nem a hvg "hír-eldugásán" akadok fenn.
Apkallu 2020.10.31 21:42:06
@Barkalot: Portland üdítő kivétel.
        Békés  fajtestvér, az egykori szkinhed, ma ideológiai böllérbicska, interjút adományozott  Veszprémy exfajtestvérnek. Ez egy ilyen átlagos nap, itt be is fejezhetném a posztot.      Békés fajtestvér a Kommentár nevű fajlap újabb számát mutatta be, ahol olyan világhírű filozófusok harcolnak…..
Apkallu 2020.09.15 15:37:47
@jotunder: az abszentológia pedig kb Heidegger metafizikájából nőtt ki, s itt a remek gyüjteménye annak, hogy már az sem volt egy könnyen emészthető valami: vilagnezet.blog.hu/2007/05/06/heidegger_a_nagy_semmi?layout=5
Apkallu 2020.09.15 15:59:00
@netukki: www.szaktars.hu/gondolat/view/lovasz-adam-az-erzet-deterritorializacioja-a-kiterjesztett-eszleles-filozofiaja-2018/?pg=0&layout=s

Itt az egész könyv olvasható. Nekem tetszett, de ez nem jelent semmit, meg hát nem is vagyok szakmabeli.
Apkallu 2020.09.15 16:08:09
@netukki: teljesen egyetértek veled, de az is igaz, hogy én gyengébb érvekkel fogom tudni alátámasztani, ha egy költeményt jónak gondolok, mint mondjuk Margócsy István.
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
Apkallu 2019.08.04 10:46:17
@Apkallu: Viszonyításként a 20 évvel fiatalabb Zólyomi Gábor assziriológus adatlapját is érdemes megtekinteni, aki egyetemi oktatóként nyilvánvalóan nem járul hozzá, de valahonnan csak leesett neki egy 14-es Hirsch index. (m2.mtmt.hu/gui2/?type=authors&mode=browse&sel=10000548&view=pubTable)

- más kérdés, hogy én nem látom sok értelmét sem a publikáció-kényszernek (ebből következik az az általánosan, "nyugaton" is megfigyelhető gyakorlat, hogy egy-egy ötletet négy-öt helyen is publikálnak a szerzők a publikációik számát szaporítva ezzel, de érdemi újat nemigen mondva), sem annak, hogy a bölcsészek úgy mérettetnek meg a hivatkozások számával, hogy saját maguknak kell egyenként összegyűjteni és feltölteni a rendszerbe ezeket a hivatkozásokat.
Apkallu 2019.08.05 17:17:09
@harmadikszem: Komoróczy szimplán nem hajlandó feltölteni az MTMT adatbázisba a dolgait, mert nagy ívben tesz rá - ez valahol érthető. Én egy könyvtári kereséssel most 33 idgennyelvű cikkét találtam, zömmel a hetvenes években publikálta őket, kb. a felét az Acta Antiquaban (ez az MTA idegennyelvű ókortudományi folyóirata, ennek a főszerkesztője most Maróth).
Ritoók Zsigmond mtmt adatlapja szintén rendkívül hiányos, legalább háromszor annyit publikált, mint ami ott szerepel.
Mivel az ELTE-n mindenkinek saját magának kell felvinnie az adatait, az emeritusokat pedig nem lehet kirúgással fenyegetni, vagy pályázatokból kizárni - mert már nincs munkaviszonyuk és nincs hová pályázni sem, így egyszerűen próbálják értelmesebb dolgokkal eltölteni napjaikat, mint egy adatbázisba felpötyögni a munkásságukat.
Apkallu 2019.08.05 17:20:53
@harmadikszem: De 2003-ig itt egy teljesebb listája a műveinek:

hebraisztika.hu/site/pageprocess.htm?id=281
Most már hivatalos: Magyarország rendszerváltás utáni történelmének öt legkártékonyabb figurája: 1. Orbán 2. Simicska 3. Sólyom 4. Tölgyessy 5. Schiffer Miután véget ért a küldetése az ellenzéki egység szabotálására, amire ráment az LMP, Schiffer még mindig nem vonulhat vissza. Most épp a…..
Apkallu 2019.06.22 18:25:18
@kemény keleti kommentelő: Én inkább úgy látom, hogy már semmiféle kormányzati szándék ellen nem lesz tüntetés. Tényleg, teljesen atomizálódott a társadalom, a paksi beruházásnál a mindennapi életet lényegesen jobban befolyásoló és ellehetetlenítő intézkedések ellen sincs. Tulajdonképpen azt csinálhatnak, amit csak akarnak. A hatalom intézkedéseivel szembeni tömegtüntetések korának már jó ideje vége.
    Platón: Az állam (nyolcadik könyv)     Szókratész:  Csűrjük-csavarjuk szavunk, de Zeuszra mondom, nem lelénk senki mást, ki úgy játszana a néppel mint a Scythiai nagyúr. Mert démoszunk nagynak képzelé magát, de oly kicsi, mint Hegürmion, Thelasszusz fia, ki azt hitte, hogy ő az úr a városában,…..
"Akár 50 százalékkal emelkedhet egy kezdő audis dolgozó bére két év alatt a cég béremelési ajánlata alapján – ezt állítja az Audi Hungária személyügyi osztálya által készített dokumentum. A tájékoztató néhány példát sorol audis dolgozók keresetére, illetve annak változására. E szerint egy 24 éves…..
Apkallu 2019.01.30 23:37:34
@jotunder: Azért az ELTE-n sem megugorhatatlan a feladat. Ha az alábbit teljesíted, az új értékelés szerint rendben vagy. Igaz, ezek itt darabszámok, ami nem igazán jelent semmit, és igaz, hogy ha csak ennyit teljesítesz, egyáltalán nem biztos, hogy bármilyen olyan ösztöndíjat el tudsz nyerni, ami segítené a kutatásaidat, de az állásod valamelyest biztonságban tudhatod (???)

"A publikációs indikátor lényege, hogy a magyar és idegen nyelvű publikációk éves átlagain alapul, ahol az idegen nyelvű publikációk nagyobb súllyal számítanak. A munkaköri szorzók meghatározásának alapja az MTA doktora cím megszerzéséhez meghatározott publikációs követelményeken alapul, ez legalább 48-50 publikáció, amiből az egyes tudományterületekhez tartozó bizottságok 10-15 idegen nyelvű publikációt határoznak meg. Ez a publikációs tevékenység megkezdésétől az egyetemi tanári kinevezésig 25 évvel számolva az alábbi elvárt éves átlagokat jelenti az egyes tudományterületekre lebontva (doktori iskolák szerint):
Történettudományi: 41 magyar, 9 idegennyelvű
Irodalomtudományi: 33 magyar, 15 idegennyelvű
Nyelvtudományi: 36 magyar, 12 idegennyelvű
Filozófiatudományi: 40 magyar, 12 idegennyelvű
Mivel a tudományterületi átlagok nagyon közel esnek egymáshoz, nem szükséges a
tudományterületi differenciálás, ezért megállapítható, hogy átlagosan évi 1.5 magyar nyelvű és 0.5 idegen nyelvű publikáció szükséges az MTA elvárásának teljesítéséhez."
Uff.
Apkallu 2019.01.31 01:08:05
@jotunder: Teljesen egyetértek. Én csak azt másoltam be ide, ami alapján az ELTE-n mérni szeretnék az oktatókat (legalábbis a publikációs kategóriában). Ha ennek a követelménynek megfelelsz (elvileg) nem rúgnak ki - aminek azért van aktualitása, mert néhány kollégát azért most kirúgtak.
Apkallu 2019.01.31 22:47:36
@Online Távmunkás: Ennél egy picit szofisztikáltabb a mostani mérő-rendszer: az odt (országos doktori tanács) elvárásainak megfelelően az utóbbi öt év publikációs tevékenységét mérik, és a különböző szinteken álló oktatók a szintjüknek megfelelő szorzókat kapnak, tehát elvileg egy egyetemi tanár és egy adjunktus is összemérhető... De való igaz, hogy még az ELTE top karokon is sok olyan oktató akad, aki nem végez érdemi publikációs tevékenységet. Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy egy nyelvtanár miért publikáljon, miközben az oktató tevékenységére nagyon is szükség van.