Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vizilófia

0 bejegyzést írt és 109 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
   "A kutatási tevékenységgel is felzárkóznánk a világszínvonalhoz. Mennyiségi és minőségi szempontból is el kell érni a nemzetközileg kívánatos szintet, meg kell duplázni a Q1-es és Q2-es publikációink számát. (Szabó Lajos György, a Corvinus oktatási rektorhelyettese)"         A Scimago nevű…..
vizilófia 2019.12.01 14:36:56
@Flageolet: Elég sok szó esik ezek a blogon arról, hogy kinek hány Q1-Q2-es publikációja van. Ez akkor igazán fontos, ha ezek a számok folyóiratok, s a bennük megjelenő cikkek hozzávetőleg objektív értékét jelzik. Ha azonban a hivatkozások kiválasztása, majd lecserélése úgy történik, ahogy itt olvassuk, akkor az egész nem ér semmit.
vizilófia 2019.12.01 18:34:23
@Flageolet: Amit leír, az pont az, amit a impact factor és az arra alapozott rangsor és teljesítményértékelés kritikusai elő szoktak adni: az idézettség nem tiszta tudományos értéket reprezentál, hanem nyílt vagy tacit alkukat, érdekeket, kölcsönös szívességeket. Az iskola tagjai kötelezően hivatkoznak egymásra; ha be akarok kerülni egy folyóiratba, veszek onnan néhány cikket, s azt meghivatkozom; ha érdekeim, érzelmeim ellen való, akkor X folyóiratra v. Y szerzőre akkor sem hivatkozom, ha egyébként szívem mélyén tudom, hogy fontos dologra jött rá stb. "Nincs ebben semmi rendkívüli, a tudósok is emberek" szokták mondani a rendszer védelmezői. OK - mondják a kritikusok - csak ne csináljatok úgy, mintha a két tizedesjegyig kiszámolt impact factorok objektív mércét adnának, mintha készpénznek lehetne venni, hogy a Q1-es folyóiratban megjelent cikk biztosan sokkal jobb, mint a Q4-es-ben megjelent.
         Frank Richards, a Forradalmi Kommunista Párt elnöke, az IRA nevű terrorszervezet támogatója, ma Orbán Viktor egyik ideológusa Frank Furedi néven. Éppen most írt róla a Mandiner nevű rezsimlap.  Amikor az IRA gyerekeket gyilkolt, az RCP közleményt adott ki arról, hogy minden eszköz…..
vizilófia 2019.11.02 14:16:01
@Kettes: És külön Semjén Zsolt
        „a kormányt folyamatosan kritizáló, gyengén teljesítő társadalomtudományi kutatócsoportok, intézetek munkatársai – akiktől szerettünk volna megszabadulni – itt fognak maradni a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon akkor is túl fognak…..
vizilófia 2019.10.28 16:45:49
@OoOoOo: "az ifjúság mételyezése" patinás vád, mely egyszer már jól bevált: ezzel a váddal küldték börtönbe Szókratészt, s végül ezért itta ki a bürök-poharat. Közgazdászok, szociológusok, készüljetek!
   Tudom, hogy rendes liberális ember nem ír olyat Kun Miklós baromi ciki komcsi történészről, hogy Kun Béla unokája, de 1. nem vagyok rendes liberális ember 2. Kun Miklós a hetvenes években feljelentett egy történészt, mert nem pártszerűen írt Kun elvtársról, és az illető könyvét be is zúzták.…..
vizilófia 2019.09.08 09:05:28
@Dárnok: Hát, ha egyszer ez a nemzet színe-virága....
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
vizilófia 2019.02.20 16:34:13
@harmadikszem: Persze, nehéz ügy ez a hasznosság, de van egy könnyen felfogható, populista értelmezése, s félő, h. egy pillanat alatt ezt fogják az MTA ellen fordítani. "Tiszteletreméltó" tudósok fognak előállni azzal az "érvvel", h. "mi haszna van az alapkutatásból Mari néninek..."
vizilófia 2019.09.01 09:22:02
@jotunder: A gondolat, hogy gyűjtsünk minden K+F pénzt egy kalapba, s afölött egyetlen (persze fideszes) ember diszponáljon (NKFI), Pálinkástól jön. A mai helyzet részben úgy állt elő, hogy ötletét elvitték a szélsőségig, az ő helyébe meg egy gátlástalan kiszolgálót tettek (Pálinkásnak volt halvány sejtelme, arról, hogy mi a tudomány, s a pénzek elosztásában még valódi tudósok vettek részt).
No. No. Never. No. ..
vizilófia 2018.10.03 16:56:11
@Jean Claude: Való igaz, ilyesmi a helyzet. Csak rezignáltan jelzem, hogy a 70-80-as években pont így beszéltünk (legföljebb kacsintottunk hozzá: itt van 100e orosz...). Most nincsenek itt, így nagyon látszik, hogy a NER azért működik, mert hagyjuk, sőt sokan támogatják.
A konkrét esetben: ha nem mennénk el előadni és hallgatóságnak az MTÜ-re, akkor főtitkárhelyettes asszony nevetségessé válna. Az MTA-t pedig így is, úgy is beszántják: "az elmúlt 30 évben is magánrepülővel jártam meccsre, ezután is így fogok".
vizilófia 2018.10.04 17:08:14
@Érvsebész: Egy fokkal jobb (de nem jó) a helyzet. Lovász arról beszélt, hogy a két előadás nincs (a szó szoros értelmében) betiltva, mert meg lesznek tartva, csak nem a főépületben, hanem a Társadalomtudományi Kutatóközpontban. Sztem az újságíró keverhette össze a mondottakat: nem a rendezvény lesz megtartva, hanem az előadások, így nincs cenzúra, csak a publicitást csökkentettük...
       Palkovics László azzal indokolta a Corvinus átalakítását, hogy így az egyetem bekerülhet a világ kétszáz legjobb társadalom slash közgazdaságtudományi képzései közé. Matolcsy György egyenesen arról beszélt, hogy tíz éven belül egy magyar egyetemnek a világ száz legjobb felsőoktatási…..
       A nemsokára a rezsim nyomtatott ideológiai folyóiratává való Mandiner vezércikkben támadt meg valakiket, valamiért. A szerző Orbán egyik önjelölt ökle és fogalmam sincs, hogy miről beszél. Azzal vádol meg bizonyos jobboldaliakat, hogy tudományos intézetekben engednek dolgozni, illetve…..
vizilófia 2019.08.26 12:36:46
@komment1: Szerintem is botrány. Ezek szerint nemcsak régész diploma nélkül vezet ásatást, hanem megfelelő PhD nélkül tanít egyiptológiát a Pázmányon.

Ha valaki elég látomásos, eszerint taníthat, mondjuk, anatómiát a Semmelweisen, ha van egy szociológiai PhD-je?
vizilófia 2019.08.26 12:40:45
@dvhr: Az mi, hogy valaki az MMA-nak is csak "tiszteletbeli" tagja?
vizilófia 2019.08.27 09:06:44
@flort: "PhD nélkül meg egy csomóan tartanak kurzusokat, nem csak a Pázmányon"

Ez így van, s önmagában ezzel nem is lenne baj. A baj az, hogy van a tudományos teljesítmény értékelésének egy kialakult intézményrendszere, s ezt szisztematikusan megkerüli személyes kapcsolatok felhasználásával. Ebben az összefüggésben problematikus, hogy nincs PhD-ja, de taníthat a PPKE-n, mert jóban van Maróth-tal; nem tagja az MTA, nak de akadémikus, mert tiszteletbeli tagja az MMA-nak; nem professzor, de mégis, mert a ferencesek kiküldik Jeruzsálembe professzorkodni; nem régész, de mégis, mert Kákosy nevén áshatott, mert az MMA 2029-ig ásatási lehetőséget biztosít neki a Szentföldön s.í.t.
     "   A félelem szociológiája, a kockázati társadalom működése, illetve a generációk közötti kapcsolatok témakörébenfolytatott, nemzetközileg is elismert kutatásai, nagy hatású oktatói és publikációs életműve elismerésekéntFüredi Frank író, szociológus, a University of Kent emeritus professzora…..
         Szép lesz, amikor majd megint jön a párttitkár. A munkahelyekről ki vannak tiltva a pártok. De legalább a főnök járjon körbe, hogy az illető kutató mire jutott a terveihez képest, megírta-e az elvárható számú cikket. Aki nem teljesít, repül? Szükség van fegyelemre. (interjú a 24.hu-n…..
vizilófia 2019.08.03 16:20:48
@Dr. Gy. Dr. Fűegér: "próbál valami olyan kompromisszumot kisakkozni, ami viszonylag még a legkevésbé rossz"

Tud valaki említeni egy esetet az elmúlt egy évből, amikor sikerült ilyen kompromisszumot elérni?
És az MTA-ügyön kívül? Talán a Microsoft-ügy lesz az...
vizilófia 2019.08.03 17:03:22
@wulfer: Hát, ha könyékig, akkor persze nehéz is lenne ellenállónak lenni.
       A HVG szerint Maróth Miklós lesz az Akadémiától elrabolt intézethálózat irányítótestületének vezetője.     Maróth Miklós tudományos munkásságáról jogi képviselőnk kifejezett kérésére nem nyilatkozhatok.  Gondolom Tatár és Bodnár professzor urak recenziójának linkeléséért nem járunk még úgy,…..
vizilófia 2019.08.04 16:20:49
@kemény keleti kommentelő: A válasz egyértelmű, de épp erről szól a komment: a tisztesség hiányáról. Arról, hogy ha megerőszakolnak, utána nem beszélünk "konszenzusról".
Az nyilván nem érv a maradás mellett, hogy "nálam csak rosszabb jöhet".
vizilófia 2019.08.04 17:22:18
@incze: "akik álmatlanul forgolódnak az ágyban, mert meg akarják menten"
Teljesen egyetértek: itt a hatalom szétrúgta az intézményt, a tárgyalás kereteit, s az elnöknek nem maradt semmi védenivalója.
Az hősies volt, hogy amíg az intézetek megmentése még nem volt kizárva, kitartott (noha látszott rajta, hogy ez nem az ő világa), de most már kicsúsztak a kezéből a dolgok, s a hatalom elkezdte őt is használni (ld. Pesti Srácok: Maróth Palkovics és Lovász "konszenzusos jelöltje"). Amikor ő "diktátumot" mond, de ezt "konszenzusként" interpretálják, nem marad más, mint kilépni a szerepből.
vizilófia 2019.08.05 13:51:57
@kemény keleti kommentelő: Hát nem tudom. A vége nekem túlgondoltnak látszik. A "méregpohár kiürítése" a következő fél - egy év ben ilyesmiket jelent:

- a megcsonkított akadémia további csonkítása (intézetek bezárása, áltudományos intézetek inkorporálása)
- MTA - MMA egyesítés (a vele járó tagrevízióval, hisz mindenki nem juthat át a tű fokán)
- bosszúhadjárat "a tudomány legfőbb kártevői ellen"

Nem hiszem, hogy Lovász akár közvetve is részese akarna lenni ennek.
  – Még az első polgári kormány idején vettem részt az oktatás és a kutatás kapcsolatát áttekintő fehér könyv kialakításában, ami sok tanulsággal járó munka volt. Kiderült, a felsőoktatás nem járul hozzá igazán a tudományos kutatásokhoz, részben azért, mert az oktatókat leköti a tanítás. Azt…..
vizilófia 2019.08.04 17:41:14
@Apkallu: Komoly irodalma kezd támadni annak a kérdésnek, hogy a PoP milyen károkat okoz a tudománynak (a publikációk inflációja, a valóban értékes gondolatok elveszése a hatalmas hangzavarban, a publikációs kényszer által ösztönzött csalások, az adatok ellenőrzésére, a koncepciók kiérlelésére szánható idő csökkenése, s az ebből származó színvonalcsökkenés).
         Bevezetés. Tárgyalás. Befejezés.        Az Orbán-mentes rész. A csoport fogalmát nem tudom elmagyarázni egy Vincent-posztban.  Van azonban egy csoport, amelyet mindenki ismer és ez az egész számok csoportja. Az egész számokra gondolhatunk úgy, mint egy gráfra. A három a kettővel és a…..
vizilófia 2019.07.17 18:30:52
@Flageolet: Tulajdonléppen boldog kellene lennem: fiatalságom tér vissza, a 70/80-as évek fordulója. Meddig lehet/kell elmenni. Élni kell.
vizilófia 2019.07.22 15:27:41
@Flageolet: Én úgy értesültem, a legutóbbi elnökségi ülés alaphangulata messze volt attól, amit "rebellisnek" szokás nevezni, s a kompromisszum-kereső alaphang egyáltalán nem volt idegen Lovásztól. Mondhatni, épp ő adta meg ezt az alaphangot.

Sajnos úgy látszik, hogy a márciusi (?) szándéknyilatkozat egyáltalán nem egy sokak által félreértett gesztus volt, hanem nagyon is arról szólt, hogy a minisztériummal még ezen az áron is meg kell egyezni. Utólag ugyanígy értelmeződik a "majd ha megszavazzák a törvényt, vigyázzba állunk". Úgy látszik, tényleg...

Amúgy az akadémikusok aggódásának legfőbb tárgya ebben a pillanatban a kiváltságok, a kedélyes nyugdíjas klub megtarthatósága.
vizilófia 2019.07.23 15:57:15
@kemény keleti kommentelő: Szerintem ne vessük el ennyire a sulykot. MTA-elnöknek az utóbbi 20 évben igyekeztek olyan embert választani, akitől azt remélték, az aktuális hatalommal való kapcsolata révén biztosítani tudja a status quot (MSZP-kormány idején Glatzot, Fidesz-kormány idején Pálimkást). Elégedettek voltak az akadémikusok, hogy megadták a császárnak, ami a császáré, s így a jövő bbiztosított. Még akkor sem szóltak semmit, amikor Pálinkás kivitte a pénzesládikát az általa létrehozott hivatalba. Azt hitték, ezzel elégedett lesz Orbán, ők meg ülhetnek tovább nyugodtan a tudósklubban. Gondolták, most már akár tudóst is választhatnak elnöknek. A terv ott borult, h. Palkovics the Liar a CEU kinyírásában mutatott arroganciájának köszönhetően megerősödött, s sikeres támadást indított Pálinkás intézetéért. Orbán meg úgy gondolta: miért lenne egymástól két villamosmegállónyira két akadémia, pláne, hogy az egyik még néha azt is játssza, hogy független.
Szerintem szó sincs arról, hogy Lovászt az MTA beszántásának szerepére szemelték volna ki, vagy hogy ő ilyesmit vállalt volna. Az történik, ami mindig: az akadémikus urakban a régi gondolkodási séma indult be: működjünk együtt az épp fennállóval, jelöljünk tagokat az Eötvös Cirkusz Vezetőségébe, hisz "még mindig jobb, ha mi jelölünk..."
Viccországban (még) mindig bejelentenek.....
vizilófia 2019.07.22 15:34:20
@közösperonos átszállás: Amikor Schmidt Pál Budapest főpolgármesteri posztjáért indulva "felajánlotta függetlenségét" a Fidesznek, programjában még e két HÉV összekötését nevezte 5-ös metrónak.
           "Neve nem hozható kapcsolatba XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésével, ezért nevének használata közterület elnevezésében nem igényel akadémiai állásfoglalást. " (az MTA állásfoglalása Prohászka Ottokárról)         „Igaz, hogy az…..
vizilófia 2019.07.08 14:36:40
@Grrr: "kifelejtettem valakit a Nagyok közül?"
Hát Cecil nénit. Takaró most fogja vele nemzetiesíteni a gyerekek elméjét.
     (Palkovics interjú a Zeitben június végén, a német kutatóintézetek leveléről) Palkovics: .... Megjegyzem, Reimund Neugebauer a Fraunhofer Intézet vezetője nem írta alá a levelet.  ZEIT: A Fraunhofer Intézetnek közös projektjei vannak Önökkel. Palkovics:   Neugebauer úr ismeri a magyar…..
vizilófia 2019.07.04 11:04:16
vizilófia 2019.07.04 16:41:51
@Grrr: Aki olvasta az interjút, láthatta, hogy Palkovits többszörösen úgy hivatkozik Lovász L-ra, mint aki alapjában egyetért vele. Jó, a nyilvánosság számára néha kicsit mást mond, de hát ezt meg lehet érteni.

Például így nem lehetne használni egy lemondott elnököt...
          Egyszerűen nem megy...
vizilófia 2019.07.03 14:54:54
@heptakontanonaéder: Én úgy láttam, az elmúlt egy év az elnök úrnak minden volt, csak nem kényelmes szinekúra.
vizilófia 2019.07.03 16:39:20
@balmoral: Valahogy azt hittem (s az elmúlt egy év erősítette bennem ezt a hitet), hogy az MTA nem egy a verebek közül. pl. az elnöksége tisztában van azzal, hogy ha megalázzák, ha elveszik a tudomány szabadságát, akkor nem szabad tovább ülni a dróton, mert az a többi madárban azt az érzést kelti, hogy "úgyis bármit megtehetnek velünk", hogy "egy kicsit ellenállunk, de ha végül pofán vernek, akkor elsunnyogunk és leülünk a sarokba, kivárjuk, míg majd megint tudunk mosolyogni, s aztán minden megy tovább, mintha mi sem történt volna".
         Az Átlátszó olyan dokumentumokat talált, amelyeket nem lehet megmagyarázni. Orbánékon keresztül fizettek le az azeriek egy belga politikust.        Kurvaélet, ha ezt megússzák, akkor, bocs Big JC, de a papád nem létezik...
vizilófia 2019.05.23 16:48:23
@Kettes: Azért emlékeztetnék a Grippen ügyre, a báróra, a svéd ügyészségre és a "megegyezésre".
           Körösényi András és Mándi Tibor írt egy érdekes cikket a Valaszonline-ra.  Írásukban a konzervativizmus és az Új Jobboldal világnézeti összeegyeztethetetlensége mellett érveltek. Órákon belül rájuk is ugrott egy megadja, a Kommentár ex-szkinhed verőembere Békés Márton. Ma azonban a…..
           Támogasd az Néptestvért ! Ácsorgásmentes Fél-Ázsiát! Ne csak olvasd a hét pontot, de járjad rá a kupornyicát!            1. Az ácsorgás veszélyes!  Ne engedjünk a rejkjaviki ácsorgósimogatóknak!           2. A Néphaza nem kényszeríthető arra, hogy ácsorgóknak rétest adjon! Az a te…..
vizilófia 2019.04.07 12:45:02
vizilófia 2019.04.09 16:15:54
@kemény keleti kommentelő: Itt valami tévedés lesz: a Fideszes polgármester nem megerőszakolja, hanem megvédi a megerőszakolástól a polgárokat:
444.hu/2019/04/09/bajai-roma-vezeto-ha-nem-akarod-hogy-tizen-eroszakoljak-meg-a-gyerekedet-fogj-meg-legalabb-harom-embert-es-vidd-magaddal-szavazni-a-fideszre
        . „Ha angolul elérhető lesz az interneten, akkor semmi nem állítja meg azt, hogy minden a magyar szellemi életről szóljon” – jelentette ki Békés Márton (mandiner.gov)        Ezt a meglehetősen, khmmm, bátor mondat  a Magyar Politikai Enciklopédia megjelenése alkalmából hangzott el a…..
Örülünk, Vincent? Vi coactus 2019.03.09 12:58:47
V.C...
vizilófia 2019.03.12 11:04:00
@seol: Összefoglalva: van "örökbérlet", munka nélkül felvett fizetés, zsarolás, hazudozás. Ha valaki predesztinálva van az MTA megújítására, hát Palkovics az a valaki.
vizilófia 2019.03.13 13:36:24
@furiRosa: Elég alapos (és higgadt) válasz Mezei F. Mandiner-nyilatkozatára. Jó lenne, ha valahol nagyobb olvasottságú felületen is m egjelenne, mert sok tévedést eloszlet az MTA-val kapcsolatban.
        Erről a levélről szól a poszt.        Az aláírók között húsz ERC győztes van, és, ami számomra talán még fontosabb, három olyan kutató, aki írt már közös cikket Vincent-bloggerrel. Én tudom, hogy kik ezek az emberek, mit érnek, mit jelent az ERC-grant, mit jelent a Lendület, az…..
vizilófia 2019.03.04 13:39:39
@velőtanya: Én úgy tudom, jog szerint a székház nem állami tulajdon, s ugyanígy más akadémiai épületek sem. A székház közadakozásból épült, a többi ingatlan az akadémiának Széchenyi nyomán tett fölajánlásokból, ill. hagyatékokból keletkezett. Ha ezeket simán államosítják, akkor lehet perelni (a végtelenségig).
vizilófia 2019.03.04 18:36:03
@Online Távmunkás: Pontosabban: nem tudja megtartani az ingatlanvagyont és az intézeteket együtt állami támogatás nélkül. Önmagában az ingatlanvagyon akár működtethető is lenne (Erdődy palota, Erdőstarcsa, Martonvásár, Tihany).

A bejegyzések, persze, nem erről szóltak, hanem arról, hogy az ingatlanokat nem lehet egyetlen tollvonással elvenni, mert nem az állam a tulajdonos.
Előszó. Hat és fél éves lett a Vincent törvényei. Visszatekintve a NER elmúlt két ciklusára, elmondhatjuk, hogy szépen öregedett a szöveg, de most már ráfér egy kis frissítés. A „Törvények” továbbra is a Vincent blog szerzőinek és törzskommentelőinek kollektív bölcsességén alapulnak. Mi sokat…..
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
vizilófia 2019.02.19 19:43:55
@harmadikszem: "akarnak kiemelten nemzetileg (politikailag) fontos témákat, az pedig a mostani rendszerben nem valósítható meg. ... ha a tudományt az állam finanszírozza akkor ugathasson bele legalább részben a témákba (de szigorúan nem a megvalósítás módjába - pláne nem az eredményekbe)."

Ha így van, akkor nem igaz az, amit Závodszky és Náray is visszatérően hangoztatott, ti. h. azzal, hogy feláll a közalapítvány kuratóriuma, a politika/kormány szerepe véget ér.
Egyébként, ha konkrét megrendeléseik vannak, azokat a mai rendszer is képes fogadni, csak pályázatot kell kiírni x téma kutatására...
vizilófia 2019.02.19 19:46:41
@Kettes: pillanatnyi kétségem sincs, bár a kommunikációs stratégia zavaró. Ahogyan a most bejelentett népesedéspolitikai intézkedéseket is napról-napra értelmezik, majd átértelmezik, ugyanúgy tesznek az akadémiával is. Csak azt tudja az ember, hogy az egész hamis, de a konkrét részleteket bármikor visszavonhatják, mondhatják, h. nem ők mondták, h. félrehallotta az, akinek Palkoviics telefonált stb.