Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vizilófia

0 bejegyzést írt és 73 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
         Bevezetés. Tárgyalás. Befejezés.        Az Orbán-mentes rész. A csoport fogalmát nem tudom elmagyarázni egy Vincent-posztban.  Van azonban egy csoport, amelyet mindenki ismer és ez az egész számok csoportja. Az egész számokra gondolhatunk úgy, mint egy gráfra. A három a kettővel és a…..
vizilófia 2019.07.15 15:23:57
@fuhur: S. P. még ún. "kisdoktor" volt, nem vett részt PhD-képzésen és vizsgán. Azért a PhD-nál odaírják, h. melyik egyetem adta ki, s ez némi önmérsékletre inti a bizottságokat.
vizilófia 2019.07.17 18:30:52
@Flageolet: Tulajdonléppen boldog kellene lennem: fiatalságom tér vissza, a 70/80-as évek fordulója. Meddig lehet/kell elmenni. Élni kell.
           "Neve nem hozható kapcsolatba XX. századi önkényuralmi rendszerek működtetésével, ezért nevének használata közterület elnevezésében nem igényel akadémiai állásfoglalást. " (az MTA állásfoglalása Prohászka Ottokárról)         „Igaz, hogy az…..
vizilófia 2019.07.08 14:36:40
@Grrr: "kifelejtettem valakit a Nagyok közül?"
Hát Cecil nénit. Takaró most fogja vele nemzetiesíteni a gyerekek elméjét.
     (Palkovics interjú a Zeitben június végén, a német kutatóintézetek leveléről) Palkovics: .... Megjegyzem, Reimund Neugebauer a Fraunhofer Intézet vezetője nem írta alá a levelet.  ZEIT: A Fraunhofer Intézetnek közös projektjei vannak Önökkel. Palkovics:   Neugebauer úr ismeri a magyar…..
vizilófia 2019.07.04 11:04:16
vizilófia 2019.07.04 16:41:51
@Grrr: Aki olvasta az interjút, láthatta, hogy Palkovits többszörösen úgy hivatkozik Lovász L-ra, mint aki alapjában egyetért vele. Jó, a nyilvánosság számára néha kicsit mást mond, de hát ezt meg lehet érteni.

Például így nem lehetne használni egy lemondott elnököt...
          Egyszerűen nem megy...
vizilófia 2019.07.03 14:54:54
@heptakontanonaéder: Én úgy láttam, az elmúlt egy év az elnök úrnak minden volt, csak nem kényelmes szinekúra.
vizilófia 2019.07.03 16:39:20
@balmoral: Valahogy azt hittem (s az elmúlt egy év erősítette bennem ezt a hitet), hogy az MTA nem egy a verebek közül. pl. az elnöksége tisztában van azzal, hogy ha megalázzák, ha elveszik a tudomány szabadságát, akkor nem szabad tovább ülni a dróton, mert az a többi madárban azt az érzést kelti, hogy "úgyis bármit megtehetnek velünk", hogy "egy kicsit ellenállunk, de ha végül pofán vernek, akkor elsunnyogunk és leülünk a sarokba, kivárjuk, míg majd megint tudunk mosolyogni, s aztán minden megy tovább, mintha mi sem történt volna".
         Az Átlátszó olyan dokumentumokat talált, amelyeket nem lehet megmagyarázni. Orbánékon keresztül fizettek le az azeriek egy belga politikust.        Kurvaélet, ha ezt megússzák, akkor, bocs Big JC, de a papád nem létezik...
vizilófia 2019.05.23 16:48:23
@Kettes: Azért emlékeztetnék a Grippen ügyre, a báróra, a svéd ügyészségre és a "megegyezésre".
           Körösényi András és Mándi Tibor írt egy érdekes cikket a Valaszonline-ra.  Írásukban a konzervativizmus és az Új Jobboldal világnézeti összeegyeztethetetlensége mellett érveltek. Órákon belül rájuk is ugrott egy megadja, a Kommentár ex-szkinhed verőembere Békés Márton. Ma azonban a…..
           Támogasd az Néptestvért ! Ácsorgásmentes Fél-Ázsiát! Ne csak olvasd a hét pontot, de járjad rá a kupornyicát!            1. Az ácsorgás veszélyes!  Ne engedjünk a rejkjaviki ácsorgósimogatóknak!           2. A Néphaza nem kényszeríthető arra, hogy ácsorgóknak rétest adjon! Az a te…..
vizilófia 2019.04.07 12:45:02
vizilófia 2019.04.09 16:15:54
@kemény keleti kommentelő: Itt valami tévedés lesz: a Fideszes polgármester nem megerőszakolja, hanem megvédi a megerőszakolástól a polgárokat:
444.hu/2019/04/09/bajai-roma-vezeto-ha-nem-akarod-hogy-tizen-eroszakoljak-meg-a-gyerekedet-fogj-meg-legalabb-harom-embert-es-vidd-magaddal-szavazni-a-fideszre
        . „Ha angolul elérhető lesz az interneten, akkor semmi nem állítja meg azt, hogy minden a magyar szellemi életről szóljon” – jelentette ki Békés Márton (mandiner.gov)        Ezt a meglehetősen, khmmm, bátor mondat  a Magyar Politikai Enciklopédia megjelenése alkalmából hangzott el a…..
Örülünk, Vincent? Vi coactus 2019.03.09 12:58:47
V.C...
vizilófia 2019.03.12 11:04:00
@seol: Összefoglalva: van "örökbérlet", munka nélkül felvett fizetés, zsarolás, hazudozás. Ha valaki predesztinálva van az MTA megújítására, hát Palkovics az a valaki.
vizilófia 2019.03.13 13:36:24
@furiRosa: Elég alapos (és higgadt) válasz Mezei F. Mandiner-nyilatkozatára. Jó lenne, ha valahol nagyobb olvasottságú felületen is m egjelenne, mert sok tévedést eloszlet az MTA-val kapcsolatban.
        Erről a levélről szól a poszt.        Az aláírók között húsz ERC győztes van, és, ami számomra talán még fontosabb, három olyan kutató, aki írt már közös cikket Vincent-bloggerrel. Én tudom, hogy kik ezek az emberek, mit érnek, mit jelent az ERC-grant, mit jelent a Lendület, az…..
vizilófia 2019.03.04 13:39:39
@velőtanya: Én úgy tudom, jog szerint a székház nem állami tulajdon, s ugyanígy más akadémiai épületek sem. A székház közadakozásból épült, a többi ingatlan az akadémiának Széchenyi nyomán tett fölajánlásokból, ill. hagyatékokból keletkezett. Ha ezeket simán államosítják, akkor lehet perelni (a végtelenségig).
vizilófia 2019.03.04 18:36:03
@Online Távmunkás: Pontosabban: nem tudja megtartani az ingatlanvagyont és az intézeteket együtt állami támogatás nélkül. Önmagában az ingatlanvagyon akár működtethető is lenne (Erdődy palota, Erdőstarcsa, Martonvásár, Tihany).

A bejegyzések, persze, nem erről szóltak, hanem arról, hogy az ingatlanokat nem lehet egyetlen tollvonással elvenni, mert nem az állam a tulajdonos.
Előszó. Hat és fél éves lett a Vincent törvényei. Visszatekintve a NER elmúlt két ciklusára, elmondhatjuk, hogy szépen öregedett a szöveg, de most már ráfér egy kis frissítés. A „Törvények” továbbra is a Vincent blog szerzőinek és törzskommentelőinek kollektív bölcsességén alapulnak. Mi sokat…..
      Szükség van a katolikus egyházra?  Szükség van a kézilabdára? Szükség van a képzőművészetre?     A magyar állam az adófizetők pénzéből finanszírozza a katolikus egyházat, a kézilabdát és a képzőművészetet, és becsszó most vettem észre, hogy alliteráltam egyet, mintha vonzódnék a szekszárdi…..
vizilófia 2019.02.20 16:34:13
@harmadikszem: Persze, nehéz ügy ez a hasznosság, de van egy könnyen felfogható, populista értelmezése, s félő, h. egy pillanat alatt ezt fogják az MTA ellen fordítani. "Tiszteletreméltó" tudósok fognak előállni azzal az "érvvel", h. "mi haszna van az alapkutatásból Mari néninek..."
   Magyarország a nemzetközi rangsorok szerint ma még jelentősen elmarad az innovációs teljesítményben a vezető európai országoktól. Az akadémiai kutatóintézetek elmúlt években beadott szabadalmainak száma elenyésző, miközben évente 17 milliárd forintos támogatást kapnak az államtól. A bővülő…..
vizilófia 2019.02.19 19:43:55
@harmadikszem: "akarnak kiemelten nemzetileg (politikailag) fontos témákat, az pedig a mostani rendszerben nem valósítható meg. ... ha a tudományt az állam finanszírozza akkor ugathasson bele legalább részben a témákba (de szigorúan nem a megvalósítás módjába - pláne nem az eredményekbe)."

Ha így van, akkor nem igaz az, amit Závodszky és Náray is visszatérően hangoztatott, ti. h. azzal, hogy feláll a közalapítvány kuratóriuma, a politika/kormány szerepe véget ér.
Egyébként, ha konkrét megrendeléseik vannak, azokat a mai rendszer is képes fogadni, csak pályázatot kell kiírni x téma kutatására...
vizilófia 2019.02.19 19:46:41
@Kettes: pillanatnyi kétségem sincs, bár a kommunikációs stratégia zavaró. Ahogyan a most bejelentett népesedéspolitikai intézkedéseket is napról-napra értelmezik, majd átértelmezik, ugyanúgy tesznek az akadémiával is. Csak azt tudja az ember, hogy az egész hamis, de a konkrét részleteket bármikor visszavonhatják, mondhatják, h. nem ők mondták, h. félrehallotta az, akinek Palkoviics telefonált stb.
   Parragh László : Abban nagyjából közmegegyezés van Magyarországon, hogy keresztény gyökerű és fehér bőrű munkaerőpótlást keresünk. Lehet, ez egyszerűsítés, sokat is szidtak emiatt a mondat miatt. Azonnali: A keresztény fehér emberek jobban dolgoznak? Parragh László: Más a kultúránk. Amikor a…..
    Megszűnik a CEU-matematika doktori képzése. Ez egy amerikai akkreditációjú képzés volt és nem tudják kivinni Bécsbe. Évekig tanítottam ott funkcionálanalízist. Az MTA matematikai intézete állt a tanszék mögött.  Az az intézet, amelyet einstandolni akarnak az Akadémiától. Mert tehetik.    Ebben…..
vizilófia 2019.02.08 16:31:05
@Inserted Exception: "Hagyjuk már az álmodozást a költőkre meg meseírókra."
Sajnos, az utóbbi majd' egy évtized azzal telt, hogy újabb és újabb határokat véltünk találni: "na, ezt már biztos nem teszik meg", s mindig megtették.
Mai napig nincs válasz vagy bármiféle reakció az Akadémiai Dolgozók Fórumán elfogadott nyilatkozatra.
vizilófia 2019.02.09 12:01:45
@borzzz: Milyen eséllyel fognak pályázni az EU K+F pénzeire a kormány és az egyházak kutatóintézetei? Milyen tudománymetriai mutatókkal büszkélkedhet a MAKI vagy a Nemzetstratégiai Kutatóintézet?
    "A Magyar Tudományos Tanács programmja mindenekelôtt tervszerûséget belevinni a tudományos kutatásba. Ezt az egyes intézmények munkatervének összehangolásával éri el. Ezenkívül biztosítja azt, hogy az egyes elméleti kutatásokat azonnal a gyakorlatra alkalmazzák. Például az összes tudományok…..
       Megalakult az Illiberális Demokrácia Kutatóintézet, derül ki a Magyar Közlöny legutóbbi számából. A Prof. Dr. Rogán Cecília által vezetett intézet célja az, hogy az alapkutatási fázisból az innovációba emelkedve, az elméleti keretekből a gyakorlat mezejére lépve vizsgálja meg, hogy hány…..
"A Soros-egyetem valóban vezet bizonyos rangsorokban, például a Horizon2020 uniós támogatások elnyerési rangsorában, 14 millió euró összeggel. A Corvinus Egyetem 1,2 millió környékén sincsen. Ebből is látszik, ez egy üzleti modell: Magyarországon kiadnak egy amerikai diplomát." (Rétvári…..
vizilófia 2018.10.31 12:17:24
@Grrr: Egyetértek: érzelmek helyett a játszmát kell nézni, az ellenfél "hülyézése" csak önvigasztalás.
A CEU-oldal soha nem tette föl azt a kérdést, hogy milyen racionális indoka van annak, hogy új törvényben megkövetelik, hogy az USA-ban is legyen oktatási tevékenysége. Nem az lenne a magyarok érdeke, hogy itt legyen egy nemzetközi színvonalú, mások által finanszírozott egyetem? Mit segít elő ennek megvalósulásában az, ha ott is tanítanak? A minőségbiztosítást nem az jelenti, hanem az itteni tevékenység, tanári kar, publikációk stb. monitorozása.
vizilófia 2018.10.31 17:55:38
@Jean Claude: "Amennyiben a preferencialistájukon előkelő helyet foglal el az, hogy fenntartható módon hatalomban maradjanak, akkor én nem nagyon látok sikert."
Hát, nem tudom. Ahogy elnézem a tegnapi Závec-listát, elég sikeresnek látszik egyelőre a hatalomban maradás terve. Úgy emlékszem, ilyeneket mondtunk 2010 után, amikor megjelentek az első őrült intézkedések ("így nem lesznek sokáig hatalomban...") aztán lassan eltelt egy évtized, s nincs jele annak, hogy nem maradnak hatalomban.
"Szó sincs mestertervről. Mára mindenki felült a bicskei kisvasútra. Én sínt nem nagyon látok."
Máshogy látom. Az első ciklusban átalakították a sarkalatos törvényeket, majd megszerezték az összes független intézményt, aztán a sajtó nagy részét, s most az értelmiség bázisait fogják. Ez elég tervezettnek látszik. S kicsiben sem látok fejetlenséget: minden ügynek megvan az előre kialakított kommunikációs stratégiája, s ahhoz mindenki fegyelmezetten tartja magát.
vizilófia 2018.10.31 18:01:41
@közösperonos átszállás: " a te (mindegy, hogy előzetes vagy utólagos) elvárásaidról most perpillanat tudjuk, hogy nonszenszek"
Russell csirkéje jut eszembe, akit minden nap etetnek, s előre nincs semmiféle evidenciája arra, hogy egy nap a gazda el fogja vágni a nyakát.
Ez a helyzet a CEU-val és az MTA-val: valóban nem volt/nincs semmi bizonyíték arra, hogy be akarták/akarják zárni, pusztán a rendelkezésünkre álló evidenciákból következtetve az is lehet, hogy végül nem fogják. De ha nem a konkrét evidenciák alapján következtetünk arra, hogy mi fog történni, hanem a gazda eddigi viselkedésében felismerhető mintázatból, akkor levonhatjuk a konklúziót, hogy végül késsel jön.
   Az élet soha nem igazságos     biztonságos  válaszolta piszchotapa badvarom (drága jogi képviselőnk, ez most itt az utolsó ajánlat) Palkovics arra a kérdésre, hogy mi lesz ha tudományos kutatók fogják elhagyni az országot a bizonytalanság miatt. Sok mást is mondott ez a piszchotapa badvarom,…..
      Mint azt nyilván sokan olvasták, Barabási Albert-László, Lovász László és Jarik Nesetril megnyerték az egyik ERC Synergy Grant-et. Itt látható az összes nyertes, kizárólag ebben a pályázatban van reprezentálva Európa keleti része. Matematikai jellegű projekt még sohasem nyert Synergy-t.     …..
vizilófia 2018.10.28 11:32:52
@jotunder: Persze, a magántulajdon biztonságával kapcsolatban is láttunk már érdekes dolgokat. Az, hogy "nem tudják elvenni", az egy másik világból, másik jogrendből származik.
De én is azt hiszem, nem az épületekről van itt szó.
No. No. Never. No. ..
vizilófia 2018.10.03 15:41:46
@Jean Claude: "Ez nem arról szól, hogyan lehet a tudomány autonómiáját megvédeni. Ma semmilyen autonómiát nem lehet OV-től megvédeni."
Megvédeni egy dolog, együttműködni az autonómia megszüntetésében egy másik. Az utóbbi csoporthoz tartoznak a MTÜ-n ezek után előadók.
vizilófia 2018.10.03 16:56:11
@Jean Claude: Való igaz, ilyesmi a helyzet. Csak rezignáltan jelzem, hogy a 70-80-as években pont így beszéltünk (legföljebb kacsintottunk hozzá: itt van 100e orosz...). Most nincsenek itt, így nagyon látszik, hogy a NER azért működik, mert hagyjuk, sőt sokan támogatják.
A konkrét esetben: ha nem mennénk el előadni és hallgatóságnak az MTÜ-re, akkor főtitkárhelyettes asszony nevetségessé válna. Az MTA-t pedig így is, úgy is beszántják: "az elmúlt 30 évben is magánrepülővel jártam meccsre, ezután is így fogok".
vizilófia 2018.10.04 17:08:14
@Érvsebész: Egy fokkal jobb (de nem jó) a helyzet. Lovász arról beszélt, hogy a két előadás nincs (a szó szoros értelmében) betiltva, mert meg lesznek tartva, csak nem a főépületben, hanem a Társadalomtudományi Kutatóközpontban. Sztem az újságíró keverhette össze a mondottakat: nem a rendezvény lesz megtartva, hanem az előadások, így nincs cenzúra, csak a publicitást csökkentettük...
      Palkovics László be akarja záratni a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaság-tudományi Intézetét, mert az szerinte "rosszul teljesít".     Ezzel kapcsolatban a következőket szeretném megjegyezni.     Az IDEAS-REPEC rangsorban, amelyik egy meglehetősen ismert rangsor, a legjobb 20 magyar…..
vizilófia 2018.09.14 16:08:52
@közösperonos átszállás: Az "integráció" szó jelentése a magyar közigazgatásban nem az, hogy "együttműködés", "új munkamegosztás", hanem az, hogy "leépítés". Ha arról van szó, hogy az integráció során a kutatói létszám (min.) felét el kell veszíteni, akkor a dolog megoldható - három hónap sem kell...
vizilófia 2018.09.15 11:41:48
@Imaginace: Az, hogy a kutatókkal valakik szolidárisak-e, egy kérdés. Az, hogy a magyar tudomány egyik fontos kutatóhálózatát szétverik, az egy másik: az ugyanis a most dacosan nem-szolidárisaknak sem lesz jó.
Ámbár, nem lesz itt szétverve semmi: a megyszűnő MTA intézetek helyét egyszerűen átveszik a régóta épülő áltudományos "tükörintézetek": a Történettudományi helyét a Veritas, a Nyelvtudományiét a Nyelvstratégiai Kutatóint, a Politikatudományiét a "20. és 21. századi politikatörténeti int", a Közgazdaságtudományiét a kecskeméti Matolcsy egyetem, a Régészetiét a hun-, türk, párthus stb. kutatók s.í.t.
       Magyarország mindig is figyelemmel kísérte a türk identitású országok együttműködését. A modern világban is megőrzi nyelvét, kultúráját, hagyományait, tiszteli, ápolja türk gyökereit - (Viktor Abdulajevics Orbanbayev , kommentálva a híreket, miszerint lebontják a Bazilikát és a helyén…..
     Bene Márton az MTA TK PTI tudományos segédmunkatársa beperelte a Figyelőt, mert a lap hazudott a tudományos publikációiról. Azt állították, hogy két éve nem írt semmit, nincs semmi feltöltve róla a Magyar Tudományos Művek Tárában. Ez nyilvánvalóan nem igaz. De....  Mozgó Világ, Élet és…..
vizilófia 2018.08.27 14:37:11
@Imaginace: Prof.Dr. Alvincz J. tudományos profiljánaak áttekintéséhez javaslom Kenesei istván cikkét az eheti ÉS-ben.