Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zabalint

18 bejegyzést írt és 4782 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nemrég írtam egy posztot, amelyben Orbán hitvallásának vezérmondatáról értekeztem -- akként, hogy az ellenzéki politikusok képtelenek felfogni és a jelentőségén értékelni azt. A mondat lényege, hogy Orbán úgy kel és úgy fekszik, hogy ha nincs hatalmon, akkor meg akarja szerezni a hatalmat, ha pedig…..
Az átlag utazó számára szinte minden vonat vonat és minden vasút vasút... Csak el szeretne jutni egyik helyről a másikra, és közben kevésbé érdekli, hogy milyen rendszerek is szolgálják ki az igényeit. Sokan azért ettől már egy kicsit jártasabbak a fogalmak között, főleg azok, akik legalább Bécsben…..
Zabalint 2020.04.03 08:42:11
@Ahoj-:
Meg Szófiában is jelentős részben felszínen megy a nemrég épült 2 metróvonal (ami tekinthető 1-nek is, ami 8-as alakban közlekedik), nagyrészt emelt pályán. Ott is vannak a miénkhez hasonló orosz szerelvények, csak későbbi gyártásúak, de akadnak modernebbek is.
Zabalint 2020.04.03 08:58:51
@felucca02:
A Cercanías járatoknak sem mindegyike megy át a városon, és van olyan, ami simán megy olyan messzire, mint a szobi vonal (vagy a fehérvári, esztergomi). Meg van amelyik csak óránként jár. Van Madrid mellett ráadásul egy olyan is, amelyik nem Madridból indul, hanem egy másik vonal végállomásától megy a hegyekbe, és ritkán jár, ilyen alapon még a Vác-Balassagyarmat is ide lenne sorolható. Ezzel annyit akartam mondani, hogy nem annyira egyértelmű ez a besorolás, inkább az van hogy mit minek neveznek, a szobi, fehérvári, esztergomi vonalak határozottan S-Bahn jellegűek, ahogy a hévek is a csepelit leszámítva. Igen, az hiányzik, hogy áthaladjanak a városon, de megjegyzem, Németországban a regionális vonatok egy jelentős része is áthalad.

A csepeli HÉV semennyire sem villamos jellegű, mert a kettő logikus szétválasztása az, hogy része-e a közúti közlekedésnek. A hévnek mindenhol elsőbbsége van a közúttal szemben, a villamosnak nem, ha a keresztező forgalom kap zöldet. Emellett egyébként a Borárostól Csepel belterületéig még szintbeli kereszteződése sincs, gyalogos keresztezése is csak egyetlen helyen, a müpánál van. Ez meg inkább metró jelleget ad neki, meg az is, hogy nem hagyja el a várost, tehát elővárosi vasútként nem értelmezhető.
Zabalint 2020.04.03 09:04:50
@math0:
1. Nem a méret különbözteti meg őket, hanem a pálya zártsága (3 fokozat legalább megkülönböztethető) és a viszonylat.

2. Nem hinném, hogy leáldozik a tömegközlekedésnek. Ha a koronavírus velünk marad, akkor az influenza veszélyességi szintjére fog szelídülni, miután ellenállóbbá válunk, ha meg nem képes annyira gyors mutációkra, akkor a védőoltás vissza fogja szorítani. Egyik eset sem öli meg a tömegközlekedés. A car sharing a mostani formájában semmire nem jóy mert épp oda próbál betörni, ahol a tömegközlekedés fog továbbra is uralkodni. Ami valamennyire visszaszoríthatja, de az más közlekedési formákat is, az a távmunka.
via GIPHY Olvasónk sok sok csata után nyert háborút az iStyle szervizeseivel. Hiába kötött monitort a Mac Mini-re, kép semmi, a megoldás újra és újra semmi, végül 3 szervizelés után kapott egy tanácsot, ami működni látszik. Mellé pedig ajándékként egy átbökött borítást. 2019 márciusában…..
Zabalint 2020.04.02 15:16:48
@DFTT:
A nárcisztikusok gyakran pszichopaták is egyben. A pszichopata része az az, hogy nem érez empátiát, nincsenek igazán érzései, csak tudatosan tanulja őket, hogy felhasználhassa manipulálásra. Nem minden nárcisztikus pszichopata, de az összes nárcisztikus a lehetőségeihez képest igyekszik magát jófiúnak feltűntetni, nem mindegyiknek sikerül, de az ritka, hogy valamelyikből a fröcsögő, érzelmi kitöréses szitkozódást hozd ki, ami Szubrinából hamar előjön.
Zabalint 2020.04.02 15:19:12
@Opportunista mikroba:
Én csak azt akartam mondani, hogy az egymás kiegészítői lehetnek hasonlóak és ellentétesek is. Nem párkapcsolati, de szex példa, a szado és a mazo jók egymással a szexben, de két szado nem, míg más típusú szexuális érdeklődéssel meg lehet, hogy épp kettő nagyon hasonló embernek jó együtt.
Zabalint 2020.04.02 15:20:41
@Opportunista mikroba:
A legtöbben nem kezelik intelligensen, szimplán csak elfojtják. Ez semmivel nem jobb, mint akiből folyton előjön, még nagyobb problémákat is okozhat.
via GIPHY Judit az alza.hu-n vásárolt menő Krups kávovarja sajnos egy hét után vadný. Az ember joggal várja el egy ilyen géptől, hogy az atomvillanás után is rendes habot készítsen, és ha ez mégsem megy, irány a szerviz. Juditék így is tettek, újra és újra, pontosan háromszor. A visszaérkező rossz…..
Zabalint 2020.04.02 14:17:55
@Sluck Ödön:
Ha külön márkaképviselete van Magyarországon, akkor EU-n belül is előfordul a probléma, de ezen webshopoknál az is előfordulhat, hogy eleve nem EU piacra szánt terméket adnak el.

De részletkérdés minek nevezzük, a lényeg, hogy bele kell kalkulálni, hogy csak webshop garancia van, ami problémás esetben olyan, mint ha nem is lenne.
Volt nekem egy sajnálatos módon elfeledett posztom Budapest építészetéről. Kb. tíz éve írtam, ezért arra gondoltam, megint írok a témáról. Mivel a véleményem általánosságban nem változott és Budapest is nagyjából ugyanúgy néz ki, mint tíz éve, ezért ebben a posztban megpróbáltam olyan épületekről…..
Zabalint 2020.04.02 13:30:56
@harakiri:
Milyen látképbe zavar bele? Ha a Gellért hegy irányából nézed, a környék amúgy sem volt műemléki, de táj szempontból sem érdekes, nincsenek mögötte hegyek. A másik irányból meg honnan nézel?
  forrás: yahoo.com Az emberi természet egy roppant érdekes dolog. Amint valamit elfogad tényként, szinte képtelen arról a véleményét megváltoztatni. Ezt persze sokan ki is használják. Elég csak feltévedned valamelyik közösségi oldal random témájú csoportjába, ahol a kollektív agymosás magas…..
Zabalint 2020.04.02 12:43:23
A fő probléma, hogy szubjektív dolgokat is tényként próbálsz beállítani,nilletve csak ebben a cikkben is konkrétan 3 gyakran hangoztatott dogmát leírtal, amely messze nem ennyire egyszerű, egyértelmű, mint ahogy be akarod állítani.

Először is, de, a mennyiség baromi sokat számít. Az emberi test nem csodaszerkezet, nem tudja akármeddig javítani az energiafelhasználas hatékonyságát. Az inzulinszinttel csak a rövidtávot befolyásolod, hosszútávon bizony azon fog múlni, hogy mennyi energiát használ el a szervezeted, és mennyi energiát viszel be.

Másrészt de, a sport és a táplálkozás együtt számít, nem egymásnak alárendelve. Ja, 700 kcal az nem sok, ha valaki túrórudit zabál, de miért meg plusz túrórudit az, aki sportol egy órát, mint az, aki nem? A gyakorlatban épp a mozgásszegény életmód mellett van az embereknek több idejük nassolni.

A sportág-testalkat témakörben sem értek egyet, mert bizony de, eltérő sportágakhoz eltérő testalkat kell. Pl. egy hosszútavúszó nem jó ha totálisan szálkás, mert az enyhe zsírrétegnek szerepe van a hőszigetelésben. Kosárlabdában poszt függő, hogy a totális szálkasítás vagy a nagy izomtömeg melletti mérsékelt zsírtömeg az optimális. És még sorolhatnám.

Az meg hogy mi egészséges, azzal hogy totálisan tagadod az aerob edzés hasznosságát, amely amúgy majdnem minden sportágnál az alapozás része, és bizony az alapozással megszerzett erőnlét az intenzív mozgásokhoz is szükséges, teljesen hiteltelenné válsz a témában.
Zabalint 2020.04.02 12:47:10
@Irbisz:
Az ember bélrendszere leginkább a sertésekére hasonlít.
         Angela Merkel: Miniszterelnök úr, miközben szeretném Önt támogatásunkról biztosítani,  bátorkodom felhívni becses figyelmét arra a tényre, hogy bizonyos alapértékeket minden uniós tagállamnak tiszteletben kell tartania.        Miniszterelnök úr: Tisztelt kancellárasszony, ha az Európai…..
Zabalint 2020.04.02 10:50:16
@kemény keleti kommentelő:
Konkrétan 2011-12 körül is erősödni tudott a Fidesz, amikor az euróválság volt, Magyarországnak is szarul ment, államcsőd közelében jártunk, meg ugye a manyup államosítás, majd az azt követő forint gyengülés is akkor volt.

Emellett mikor (amúgy nagyon helyesen, ez volt az egyetlen értelmes intézkezdésük) bevezették az egykulcsos adózást és eltörölték a minimálbér adójóváírását, épp a vesztes rétegben növekedett a népszerűségük.

Nekem régóta az a véleményem, hogy minél inkább elszegényednek az emberek, annál többen fognak rájuk szavazni, mert a létminimumon élő emberek sokkal könnyebben megvezethetőek, sokkal könnyebben lehet őket kitalált ellenségek ellen uszítani, hogy lám miattuk élsz ilyen szarul.
Az erkélyek eszmei értéke az utóbbi időben erősen felértékelődött, és várhatóan ez még jó darabig így is marad. Most olyan meghökkentő erkély kihasználási módokat gyűjtöttünk össze, amiket már valaki letesztelt, de neked még véletlenül sem ajánljuk. ;)..
Zabalint 2020.04.01 09:30:25
@geegee:
Attól függ hol van az a lakás, pl. Hongkongban ennél szarabb állapotú házak is vannak, ahol egy vagyon egy 25 négyzetméteres lakás is.
A COVID-19 elleni küzdelem mindent felülír és emiatt a közösségi közlekedéssel utazók száma drasztikusan csökken(t). Ennek ellenére egy lassan 4 éve várt, fontos levelet kapott a „Vonattal a belvárosba!” mozgalom. A MÁV START Zrt. Szolgáltatásfejlesztési és értékesítési vezérigazgató-helyettese…..
Zabalint 2020.03.30 19:13:08
@2330:
A belvárosból is szállnak még át jópáran, és ez jóval több embert jelent, mint amennyien a köki felé mennének. Korábban ők szívtak.

Ráadásul a köki felé ez egy meglehetősen logikátlan útvonal volt, mert délről bement Ferencvárosig, majd vissza párhuzamosan kifelé dél-keletre.
Évek óta, mióta divatba jöttek, nem értek egyet a "hibrid rezsim"  elnevezésű kellemkedéssel (mert nem számol a rezsim algoritmusával), nem értek egyet a "fasiszta mutáció" nevű okoskodással (mert üres fecsegés, semmit nem magyaráz meg) és nem értek egyet a "maffiaállammal", mert értelmetlen…..
Zabalint 2020.03.30 15:29:25
@Célkereszt:
Ez attól is függ, hogy mennyire szűk értelemben vesszük a fasizmust, legszűkebben ugye csakis az olasz fasizmus volt fasizmus, tágabb értelemben eljutunk oda, hogy nagyon sok rokon rendszer az volt.

De el tudok képzelni nem fasiszta jobboldali diktatúrát is. Csak annyi kell hozzá, hogy nagyon erős piaci szabadság legyen, leszámítva a sajtót, ami protekcionista vagy állami lenne, valamint az állampárton kívül nem lenne más párt, tiltott is lenne. Ez egyben jobboldali a azabad piac miatt, és diktatúra a diktatórikus hatalmi berendezkedés miatt.

Egyébként demokratikus fasizmust is el tudok képzelni.
via GIPHY Olvasónk még azelőtt elindította a hitelkérelmét, hogy kiderült, december 31--ig nem kell fizetni a lakossági fogyasztási hitelek törlesztőrészleteit. Nem erre alapozott akkor, amikor a felvette a kapcsolatot a Cetelemmel és úgy tűnt, hogy nem is lesz gond a folyósítással. Jó adós, jó…..
Zabalint 2020.03.24 13:17:59
@WatchFun:
Én a bank helyében az ilyen ügyfelet nagyon kockázatosnak tekinteném, hiszen ha most azonnal hitelre van szüksége, akkor az azt jelenti, hogy eddig nulla Ft-ot tudott félretenni havonta, akkor kérdés, hogy miből fogja fizetni a hitelt, ha majd újra munkába áll.
Zabalint 2020.03.25 18:05:42
@WatchFun:
"Emlékeztetlek, hogy a felvenni kívánt hitel THM-je 7.14%, míg a rendeletileg szabályzott maximális THM 5.9%, tehát a különbség 1.24%. Nem hiszem, hogy ezen az ügyleten a bank költsége meghaladta volna az 569.000 Ft-ot, és mindössze az a 120.000 Ft lett volna a nyeresége, amitől a rendelet miatt elesett volna. Inkább az a valószínű számomra, hogy mivel nem keresett volna ELEGET, inkább elengedett."

Tudod mit jelent az, hogy nyereség? Tudod mit jelent az, hogy ügyfélkockázat? Ha adott ügyfél X%-ért kap szabad felhasználású, nem jelzálog alapú hitelt, akkor van olyan Y, ahol már (X-Y)% esetén már nem éri meg hitelt adnia. Mert a banknak is van költsége, és azt is beleárazza, hogy mekkora eséllyel nem fogod visszafizetni. Ugyanis a banknak rengeteg ügyfele van, és egy része tényleg nem fogja fizetni.
Zabalint 2020.03.26 21:59:00
@WatchFun:
Akkor miért nem kaptál piaci alapon annyival olcsóbb hitelt? Ha tényleg csak annyi, hogy a nyereségét csökkentené annyival a banknak az a kamatkülönbözet, akkor eleve kaptál volna olcsóbb hitelt, mert valamelyik banknak megérte volna.

Azt kellene megértened, hogy a bank nem úgy működik, hogy ami kamatot kifizetsz, az neki tiszta nyereség. Vannak költségei, vannak beárazott kockázatai, ezek figyelembevételével határozta meg, hogy az állam által diktált új feltételekkel már nem éri meg neki, hogy neked hitelezzen. Nem véletlen, hogy ezen szabályozás mellett már a legtöbb bank nem kínál személyi kölcsönt, amelyik mégis, az nagyobb összeghatárhoz köti, és hidd el, konolyabb lesz a hitelbírálat is, nem adja majd akárkinek.
Egy történet nőnap alkalmából, idealizált tanulságok nélkül. Happy end, másképp. --------- Folytatva a múltkor elméleti fejtegetéseim a kvótákról (itt és itt), hoztam egy esettanulmány-szerűséget is. Egy huszonéve fennálló munkahelyi férfiközösségbe, ahol fizikai és adminisztratív munka…..
Zabalint 2020.03.23 18:10:36
@jobangel:
De, a kvóta kizár, hiszen a kvóta azt jelenti, hogy előírja, X létszámból legalább mennyi legyen a nő/férfi. Ha ennek a hatása érződik, akkor valakit mindenképpen kizár. Ha nem érződik, akkor meg felesleges volt. A kvóta pontosan ugyanúgy működik, mint az általad említett példák a diszkriminációra, csak ez esetben nem fű alatt történik a diszkrimináció, hanem nyíltan. Ha ezt támogatod, akkor anők diszkriminacióját is támogatod, hiszen azonos természetű jelenségről van szó.
Zabalint 2020.03.23 18:17:54
@jobangel:
Egyébként eleve fordítva ülsz a lovon. A férfi többségű szakmákban úgy lehet a kiegyensúlyozottságra törekedni, ha a lányokat arra bíztatod, hogy bátran válasszák azokat, mert nincs olyan, hogy férfi vagy női szakma, ezek csak sztereotípiák. Ezzel szemben ilyen szakmákban előírni a kvótát súlyos diszkrimináció, hiszen ahol a potenciális munkavállalók (végzettsêg, képzettség alapjan) 90%-a férfi, 10%-a nő (tételezzük fel, hogy az alkalmassági görbéjük azonos) ott egy 20%-os női kvóta nemi alapon zár ki férfiakat a munka lehetőségéből. Az előbbi, egy liberális, feminista, humanista megoldás, a tied meg súlyosan szexista, diszkriminatív, emellett nem csak a férfiaknak, hanem a nőknek is ártalmas, hiszen konzerválja az ostoba nemi sztereotípiákat.
Zabalint 2020.03.26 14:06:47
@jobangel:
"Felelősen hogyan terelhetném őket olyan szakmák felé, ahová aztán nem engedik be őket dolgozni?

Én az IT szektort ismerem valamennyire, itt teljesen mindegy ,hogy férfi vagy nő az illető, egyaránt jók a lehetőségei. Ehhez képest sokkal kevesebb a nő, egyszerűen mert kevesebben mennek ebbe az irányba. Ezen kellene valtoztatni, nem kvótákkal kikényszeríteni.

Egyébként épp a STEM szektorokban a legalacsonyabb a nők aránya, pedig épp ezen a területeken a legritkább a diszkrimináció, mivel könnyebb objektív mércével dönteni a munkavállalók felvételéről, mint humán, gazdasági vagy jogi területen. Ellenben a társadalomban élő sztereotípiák nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy kevés lány választja ezeket az irányokat. Ezen kellene változtatni, ahol kvótákat vezettek be ehelyett, nem változott semmi.

A nem engednek be valakit a neme miatt, az pontosan azonos a kvótával. Te ennek pártolója vagy, csak más előjellel, mint a hímsoviniszták. A nemi alapú diszkriminació teljesen mindegy milyen irányú, akkor is rossz, ha egy másik nemi diszkriminációt kívannak vele kompenzálni.

Ami a bírókat illeti, azt nem veszed figyelembe, hogy eleve több nő végez jogi egyetemet, mint férfi. Meg azt sem úgy általában, nem csak a jogaszokra vonatkoztatva, hogy a nők hatránya leginkább abból fakad a munkaerőpiacon, hogy a társadalmi sztereotípiak szerint nekik kell foglalkozniuk a gyerekekkel és a háztartasvezetéssel, míg a féfiaknak megkeresni a pénzt. Erre kondícionálja a nőket és a féfiakat is a társadalom. A törvényhozás is ezt erőlteti, lásd nálunk egyben elmehet az anyuka a rekord hosszú gyesre, nincs kötelező megosztás bizonyos hossz felett, sőt azalatt is gyűlik a szabi, hogy a cég még inkabb ellenérdekelt legyen a nők foglalkoztatasaban.

De te nem ezeket a problémákat akarod megoldani, hanem egy járulékos problémát akarsz kompenzálni még durvábban diszkrimináló módszerekkel, mint amik az alapproblémát okozzák.
Mit tegyünk akkor, ha a jelenlegi helyzetben otthonról dolgozunk és nem valószínű, hogy egy hónap alatt ki fog fogyni az autónk tankjából az üzemanyag? Megmutatjuk, hogyan előzhető meg, hogy megromoljon az E10-es benzin és mit tölthetünk dízelmotoros autónkba az üzemanyagellátó rendszer védelme…..
Zabalint 2020.03.26 13:20:55
@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Nem, a megújulóknál az a lényeg, hogy nem korlátozott készlet készletet tud belőle felhasználni az emberiség, és akkor kész, vége, elfogyott. Hanem megújul (nyilván valójában az összes visszavezethető végső soron a napenergiára, ami az emberiség léptékében megújuló).. Nyilván a kőolaj is megújul egy idő után, csak ott több száz millió év készletét használjuk fel néhány évtized alatt.

Másrészt ugye fosszilis energiahordozók növelik a természetes körforgásban jelenlévő szén mértékét, addig a megújulók nem, akkor sem, ha elégeted és CO2-t bocsátasz ki.
Zabalint 2020.03.26 13:22:31
@Nagyon_Komoly:
Az üvegházhatáshoz annyi köze van, hogy a kibányászott szén, kőolaj, földgáz elégetése olyan szenet visz a bioszférába, ami már jó ideje nem volt része annak.
A járvány egyik fogyasztóvédelmi slágere következik: a elmaradt eseményekre váltott jegyek árának sorsa. Amióta elhalasztották, vagy egyszerűen törölték a koncerteket, bulikat, színházi előadásokat, vagyis minden rendezvényt, azóta sorra jönnek a levelek ebben a témában is. A megoldások továbbra is…..
Zabalint 2020.03.26 09:25:40
@Cathie83:
Az összefüggés fordítva is igaz, ha nyerészkedőnek nyilvánítjuk azokat, akik a túlkereslet idején árat emelnek, akkor egyszerűen nem fogunk kapni a termékből. Ellenben ha hagyjuk elszállni az árat, akkor egyre több cég áll neki szájmaszkokat gyártani, és ha magasabb is marad az ár, normalizálódik az áruellátás. Még egy ilyen helyzetben is.
Zabalint 2020.03.26 11:43:22
@hátezmilegyen:
Ha úgy érzed, hogy aránytalanul magas az ára, akkor gyárts te is. Minél magasabb az ára, annál több cégnek érdemes ráállnia. Nyilván nem a közgazdaságtani tökéletes verseny szerint, mert a valóság összetettebb és lassabb a piaci reakció, de ettől még a hatósági ár az, ami leginkább hiányhoz vezet. Tudom, hogy mostanában az újkommunista propagandában mind a szabad piac, mind a liberalizmus (ami nem gazdasági, hanem társadalmi ideológia, ezért ehhez semmi köze, nyugaton a legelvetemültebb konzervatívok között is vannak libertariánusok a gazdaságpolitikában) szitokszó lett.
Zabalint 2020.03.26 12:39:02
@hátezmilegyen:
Csakhogy nem pusztán azoknak a cégeknek van tőkéje, akik alapból is ebben utaznak, ilyenkor egy rakás más ágazatban is átalakítják a gyártósorokat arra, amire tömegigény van, gondolhatod hogy Kínában is sokszor annyi dolgos kéz gyártja a szájmaszkokat, mint máskor. És nem néhány szereplő van, hanem rengeteg világszerte. Ha hatóságilag szabályoznád az árat, akkor messze alulmaradna a kapacitás bővülés.
A SARS-CoV-2 (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) vírus és az általa okozott betegség (a COVID-19) terjedési gyorsasága elképesztő adatokat mutat.Az előrejelzések szerint hamarosan a Föld összes országában megjelenik. Míg a szezonális influenza esetében a sokkal rövidebb, vagyis alig…..
Zabalint 2020.03.26 10:40:29
@Ad Dio:
Egyrészt még mindig nem tudjuk a végleges halálozási rátát a diamond princessen, ezek csak becslések, másrészt ez a korrigált ráta még mindig azt feltételezi, hogy ellátták a betegeket. A szabadon átvonuló járvány a mostani olasz helyzetnél 10-20-szor durvább egészségügyi helyzetet okozna, ez esetben már nem számolhatnál ezzel a 0,5%-al, nem beszélve a felgyógyultak szövődményeiről, vagy a más betegségben szenvedők el nem látottságáról.
Zabalint 2020.03.26 10:55:36
@Ad Dio:
Na de a Diamond Princessen, illetve utána mindenkit el tudtak látni, tehát ha reális is a 0,5% ott, a világban szabadon fertőző vírusnál nem ugyanez a helyzet, a lélegeztetőgépen túlélni képes betegek is meghalnak, ha nincs lélegeztetőgép. Ahogy a potenciális fertőződési ráta sem ugyanaz a nagyvilágban, hiszen bármikor érkezhetnek újabb hullámok. Az influenza meg nem igényel ugyanekkora arányban intenzív ellátást.
Zabalint 2020.03.26 10:58:27
@Ad Dio:
Kína pedig még annyiban előnyösebb helyzetben volt Európához képest, hogy egy nagy hátország jutott ahhoz képest kisebb méretű gócpontokhoz. Igen, Vuhanban is volt egy túlterhelt szakasz, amíg nem épültek meg a rögtönzött kórházak, aztán 40 ezer egészségügyist hoztak máshonnan a kórházba, és így kezelték a helyzetet. Amikor egész Európában terjed a járvány, ugyanezt már nem lehet megtenni, vagy legalábbis nem akkora léptékben, mert mindenütt kellenek az erőforrások, nem lehet egy-egy gócpontba koncentrálni mindent.
update: Köszönet mindenkinek, akik kulturáltan és érdemben szóltak hozzá a témához. A kommentelést sajnos éjfél tájban ki kellett kapcsolni, mert egyes kommentelők közt úgy elmérgesedett a "vita", hogy a durva, trágár, személyeskedő hozzászólások már méltatlanok voltak a témához és az egészségügyi…..
Zabalint 2020.03.24 14:49:59
@ngyedhülye:
Az influenza, SARS és MERS esetében sem arról van szó, hogy hő hatására konkrétan elpusztul (nehéz is ezt a szót használni, hiszen a vírus nem él a szabadban, csak van), hanem hogy melegebb időben egy rakás olyan tényező van, ami a terjedése ellen hat. Egyébként a MERS kimondottan meleg, sivatagi országokban fertőzött, mégis kimutatható volt, hogy ezen belül a melegebb helyeken kevésbé tudott terjedni, illetve a melegebb hetekben szintén. Az, hogy megbetegedtek déli országokban is, nem cáfolja az elméletet, amit egyébként nem a semmiből vettek, hanem onnan, hogy a rokonai hidegben jobban terjednek.
Zabalint 2020.03.24 14:51:11
@ngyedhülye:
Nem egybites a kérdés, az ember elpusztul 80 fokban, de nem azonnal.
A szemünk előtt omolhat össze egy nemzetgazdasági ágazat az elkövetkező hónapokban. Azaz nem biztos, hogy csak egyetlen ágazat, de minket speciálisan a vadgazdálkodás foglalkoztat, hiszen ez határozza meg életünket, ez adja sokunk mindennapjainak keretrendszerét...
Zabalint 2020.03.23 09:53:53
@Ad Dio:
Nem igaz. Mennyisiségre nézve a vadgazdálkodásban magasabb a húsra vetített ökológiai lábnyom, hiszen egy állatnak sokkal nagyobb területre, és a hízó állatokhoz képest arányaiban több táplálékra is. Csak attól jobb ökológiai szempontból, hogy mivel az összes terület valahány százalékán amúgy is szükséges az erdősítés, ezért azt a területet vadgazdálkodással amúgy is ki kell használni. De ha lényegesen nagyobb arányban alapoznánk a hússzerzést vadgazdálkodásra, annak sokkal súlyosabb ökológiai lábnyoma lenne.

Emellett a legtisztább sem igaz, épp hogy magasabb kockázatot jelent fertőzések, paraziták szempontjából. Legrosszab természetesen az ami sok harmadik világbeli országban van, mikor az apróvadakat szabályozatlanul vadássza le a paraszt, és kerül minden ellenőrzés nélkül a piacra. Ez általában csak lokális probléma, csak helyben okoz parazita fertőzéseket vagy hasmenéses, hányós betegségeket, ugyanakkor most a koronavírus is valószínűleg egy ilyen piacról indult ki...
Lezárják az ország összes tengerpartját - ez a spanyol kormány legújabb szigorítása. A rendőrség közben egész nap igyekezett betartatni a vasárnap óta érvényes karantént: illegális maszk árusokat, a csirkéihez siető idős hölgyet és medencéző turistákat büntettek meg. ..
Zabalint 2020.03.19 07:34:30
@Vírusbácsi:
Ha ilyen arányban lennének rejtett fertőzöttek, akkor az kibukott volna a teszteken, mikor olyanokat vizsgáltak, akik csak épp hogy érintkeztek az egyik ismert beteggel. Akkor ott sokkal többnek kellett volna arányaiban pozitívnak lennie.
Zabalint 2020.03.20 12:52:37
@Örömhernyó:
"A jövő generációinak szempontjából előny lenne, ha most mindenki átesne ezen a járványon. A lakosság 98%-a egy kis fejfájással, izomfajdalommal, lázzal, köhögéssel átesne ezen. 2% lenne komolyabban beteg. Az életképteleneket meg elintézi ez a vírus."

Nagyon népszerű lett mostanában ez a nézet, de rengeteg probléma van vele:
- Nem 2% komolyan beteg, hanem 8-10% szorul intenzív ápolásra.
- Az is tévhit, hogy csak krónikus betegek és idősek kerülnek be ebbe a 8-10%-ba.
- Ha csak 2% lenne, azt sem tudná kezelni az egészségügy, ha gyorsan zajlana le a járvány.
- Ha nem tudná kezelni, teljesen más okokból is meghalnának betegek.
- Mindezek együtt ugyanúgy leállítanák a gazdaságot, középtávon még súlyosabb következményekkel járnának. Főleg, hogy a nem súlyos esetek többsége is lázas beteg lesz a vírustól.
- Nincs bizonyítva, hogy többször ne lenne elkapható, nincs bizonyítva, hogy nem maradhat meg a szervezetben, nem térhet vissza szezonálisan újabb mutációkkal, amire senki sem lesz immunis. A mutációknak nagyobb elterjedettség mellett nagyobb az esélye, miközben valószínűleg ez a vírus is valószínűleg mutáció eredménye, nagyságrendekkel kisebb állatpolulációban.
- Az életképtelen és az épp rossz állapotban lévő sem azonos fogalom, hiszen időszakosan leteríthet egy csomó embert más betegség, és egy ilyen járvány kivégezheti.

A természetes szelekció pedig nem azt jelenti, hogy ha van lehetőségünk, ne mentsünk meg embereket. Az lenne természetellenes, ha ilyen ál-darwinista elvek alapján szándékosan meg hagynánk halni embereket, hogy pusztuljon a férgese. Csak szólok, hogy a spártaiaknak sem jött be hosszútávon, a "tiszta" gének vezettek a legdurvább genetikai korcsosodáshoz, a tajgetosszal tovább csökkentették az amúgy a belterjes szaporodás miatt amúgy is szűk genetikai változatosságukat.
via GIPHY Na jó. A Homár járványos különkiadása folytatódik, ma remegő ollókkal írjuk le, hogy 2020.03.18-án Budapesten a Lux Magyarország házhoz megy (HAHA) az idős vásárlókhoz (HA!) azért, hogy bemutassa nekik a vírus elleni védelmet nyújtó (HAHAHA) légtisztító berendezést. Ha valaki hallott…..
Zabalint 2020.03.20 11:29:58
@ebella2:
Nem vagyok benne biztos, hogy az öregség. Egyrészt ismerek fiatal diplomásokat is, akik ilyenek, másrészt az idős korosztály teljesen más világban szocializálódott, sajnos 40 év szocializmus kiírtotta az emberekből bizonyos csalás típusok ellen a természetes gyanakvást. De embertípus függő is, pl. én 80 feletti nagymamám teljesen immunis az átverésekre, míg van olyan rokonom, aki egész életében vette a csodaizéket, és nem most kezdődött, mikorra megöregedett.
Speciális körülmények, speciális Homárok. Egy rendvédelmi szervnél dolgozó olvasónk és egy orvos is írt nekünk, mindketten utaztak volna, de a kormányrendelet még napokkal ezelőtt megtiltotta ezt. Mivel a munkáltatójuk tiltotta el őket az utazástól, keresték a lehetőségeket arra, hogy valahogy…..
Zabalint 2020.03.19 10:35:13
@axolotl77:
Nem a foglalásról beszéltem, hanem amikor bejelentették, hogy egészségügyi dolgozók nem hagyhatják el az országot, az ha jól számolom múlt szerdán volt, akkor már eléggé köztudott volt, hogy Spanyolországban nagy bajok vannak. Mindkét posztolónál olyan a megfogalmazás, hogy ha rajtuk múlna, mennének.
Mivel a mostani zűrzavaros időkben sosem lehet tudni, hogy mit hoz a holnap, arra gondoltam, hogy megpróbálok egy kicsivel tisztább vizet önteni a poharakba kijárási tilalom és karantén ügyében. A múltkori poszt kommentjei között voltak olyan hozzászólások, amelyeket olyan kedves olvasók követtek…..
Zabalint 2020.03.18 15:35:43
@Fülig José:
Olvasom, amiket írsz, de tele vagy önellentmondásokkal. Én sem voltam sokszor orvosnál, utoljára 5 éve, azelőtt 16 éve egyszer. Rendszeresen sportolok, nincs rajtam súlyfelesleg, és a harmincas éveim első felében járok. Csakhogy ez önmagában nem jelenti azt, hogy ha elkapnám a vírust, akkor biztosan nem lesz súlyos lefolyású. Az idős, beteg embereknél nagyobb ennek az esélye, de nem csak náluk lehetséges.

Emellett teljesen értelmetlen a Fideszre kihegyezned a mondandódat. Van egy 80 feletti nagymamám, vannak a 60 feletti szüleim, egyikük sem szavazott soha a Fideszre. De ha arra is szavaztak volna, a saját társadalmi felelősségünket nem szabad szembeállítani semmelyik rossz kormányéval sem. Átlagos állampolgárként mások a lehetőségeink, de járvány idején még több múlik az állampolgárokon összességében, mint a kormányon. A kormány így is késve vezette be az intézkedéseket, a kevés teszttel és kontakt vizsgálattal valószínűleg hagyta elszabadulni a járványt. Az az ő saruk, de a te sarod, ha a rendeleteket nem tartod be, és ezzel veszélyeztetsz másokat.
Zabalint 2020.03.18 15:39:20
@Fülig José:
Az pedig kurvára nem működne, hogy a gazdasági károkra hivatkozva ne legyen semmilyen karantén, semmilyen határzár, rendelet. Akkor eljutnánk arra a pontra, amikor a gyors terjedés miatt spontán valósulna meg a bizalmi válság, ami még nagyobb gazdasági válságba torkollna. A halálozási rátát pedig szépen megemeli, ha egyszerre zúdul rá sok súlyos beteg, emellett ugye a nem koronavírusos betegeket sem tudná ellátni. Elmész sportolni, balesetet szenvedsz, nem látnak el. Ezt szeretnéd?
Zabalint 2020.03.18 16:54:35
@Lord_Valdez:
De honnan tudod, hogy mikor jön el az az idő? Ha a karantén bármennyit is lassít, az csak segít, mert nem egyszerre kell ellátnia minden súlyos beteget az egészségügynek. Emellett a kettő nem zárja ki egymást, az időseket a karanténtól függetlenül is el lehetne zárni.
   (Ahhoz, hogy egy járványt le tudjanak győzni, a népnek bíznia  kell a tudomány képviselőiben, a polgároknak bízniuk kell a közhatalomban, az országoknak bízniuk kell egymásban. Az elmúlt években felelőtlen politikusok tudatosan ásták alá a tudományba, a közhatalomba és a nemzetközi…..
Zabalint 2020.03.18 10:42:15
@ha kohen:
Mondjuk a stadionok fűthető zárt részeit és a sportcsarnokokat alap, hogy fel kellene használni karantén céljára, mert mostanában nem lehet rendezvényeket meccseket tartani ott.
Zabalint 2020.03.18 11:07:31
@white999:
A szavazótáborhoz nem jut el, vagy csak libsi hazugságnak tartják, ahogy bármit ami ezidáig negatív hír megjelent a kormánnyal kapcsolatban.
Zabalint 2020.03.18 11:09:43
@white999:
Már az elmúlt hetekben volt egy szokásos szélkakas fordulat, ugyanazok a Fidesz trollok 2 hete még totálisan tagadási fázisban voltak, most meg már Orbán a hős megmentő fázisban.