Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Anyamma

41 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Digitális világunkban mindennapivá vált a pillanatok megörökítése. Nem számít, hogy különleges alkalom, vagy egy teljesen átlagos hétköznap, bármiről készíthetünk fényképet vagy videót. Ha pedig igazán maradandó emléket szeretnénk, felkérhetünk egy szakembert...
Gyermekünket várva természetes, hogy a pici életterének, alvóhelyének kialakítása központi kérdés. A hormonok is segítenek, legtöbben megtapasztaljuk a fészekrakó ösztön hatását. Sokan a babaváráskor választanak maguknak új otthont, akár éppen azért, hogy az újszülöttnek saját birodalmat tudjanak…..
Előre is elnézést kérek a gondolataimért, az írásban az őszinteség vezérel. Amikor szeptember közepén először szembejött velem a felhívás, hogy keresnek egymillió embert, aki utalna 700 Ft-ot, csak továbbgörgettem. Megint valami pénzgyűjtés. Biztos van mögötte egy megható történet. A cuki babás kép…..
Van egy dolog, amiről még soha senkinek nem beszéltem. Aztán megfordult a fejemben, hogy talán sok-sok kismama jár ugyanebben a cipőben. Így hát erőt vettem magamon, és eldöntöttem, hogy megírom, amit eddig kimondani se mertem. Mindkét terhességemnél újra és újra foglalkoztatott a halál gondolata,…..
Közkedveltek az olyan információs portálok és alkalmazások, amik segítenek nyomon követni a terhességi heteket és a születendő babánk fejlődését. Nem kívánok konkrét oldalakat vagy appokat ajánlani, csak elmesélem, hogy milyen rendszerességgel követ(t)em ezeket az első, illetve a második babavárasom…..
Apránként ökológiai lábnyom 2019.01.21 23:26:23
Annyiszor hallottam, olvastam már ezt a kifejezést, hozzávetőlegesen tudom is, hogy mit értünk alatta, de mindig érdekelt, hogy pontosan hogy is van ez, hogyan lehet, egyáltalán ki lehet-e számolni az egyes emberek ökológiai lábnyomát. Amolyan tipikus, felkapott, környezetvédő körökben divatos…..
2016. szeptember (33. hét) Hetek óta azon a mondaton rágtam magam, amit az utolsó nagy ultrahangon mondott az orvos: „Barátkozzon a császár gondolatával, mert lehet, hogy nem fog befordulni. Ilyenkor már fejvégű fekvésben szoktak lenni a babák.” Először nagyon elkeseredtem, hiszen folyton…..
Amikor nyilvános lesz, hogy valaki babát vár, sőt, már látványos pocak is társul ehhez az információhoz, valahogy megváltozik a környezet viszonyulása a nőhöz, a nő testéhez. Konkrétan hajlamosak az emberek úgy tenni, mintha egy baba érkezése közös ügy, és így a pocak valamiféle közös tulajdon…..
A várandósság során sok változáson megy át a nő testileg és lelkileg is. Ez a változás nekem majdnem 3 évvel ezelőtt kezdődött, a kisfiam megfoganásával. Az ő szoptatása kitartott a mostani babavárásom feléig, így azóta vissza se nyertem a régi önmagam...
Amikor kistesó érkezik a családba, már másképp várják a szülők, mint az első babát. Legalábbis mi másképp várjuk. Nem csak magunkat és az életteret, de a nagyobb gyerkőcöt is fel kell készíteni a várható változásokra. Hogyan tegyük ezt meg? Hogyan és mennyit beszéljünk arról, hogy mit is jelent a…..
Nagyon különleges megfigyelni gyermekünk fejlődését. Eleinte a mozgásfejlődés, később a beszédfejlődés ejthet minket újabb és újabb ámulatba. Kisfiunk másfél éves korától rohamléptekben növeli a szókincsét, és egyre komplexebben fejezi ki magát. Ennek viszont van árnyoldala is, legalábbis ha az…..
Szülőként az egyik legnehezebb, amikor betegen látjuk a csemeténket. Szerencsére súlyos betegséggel nincs személyes tapasztalatunk, de az első láz, az első nátha, az első vírusos megbetegedés is embert próbáló. És persze a továbbiak is. 2018. december (30. hét) Zozi másfél éves koráig csak a…..
Előfordult Veled, hogy pénteken, munkából hazafelé menet semmi másra nem vágytál, mint elheveredni a kanapén? És hogy ez valamiért meghiúsult? 2016. augusztus (28. hét) Ez a történet nem kapcsolódik szervesen a várandóssághoz, egy egyszerű anekdota egy délutánról, ami másképp alakult, mint…..
Anyamma 2019.03.08 09:29:15
@John Doe3: Köszönjük a tippet! Mindenképp fontolóra vesszük. :)
Azt szokták mondani, hogy a második harmad a legfelhőtlenebb időszaka a babavárásnak. Általában túl van az ember a rosszulléteken, a kritikusnak mondott első szakaszon, az első genetikai vizsgálaton. A nők többsége energikus, a pocak még nem akkora, hogy nagyon megnehezítse a mindennapi feladatokat,…..
Ma már egészen elképesztő technológia áll rendelkezésre, amivel megleshetjük a szívünk alatt hordott kis életet. 3, 4 sőt 5D-s ultrahanggal ígérnek életre szóló élményt, a baba születése előtti találkozást gyermekünkkel. Bepillantást nyerhetünk a magzati életbe, láthatjuk a pici mozdulatait,…..
A legtöbben egyetértenek abban, hogy a magzati korban a babát érő hatások, ingerek befolyásolják a fejlődését. Ebből kiindulva egyre tudatosabban jelenik meg az igény a kismamákban, hogy kapcsolatot teremtsenek a bennük növekvő élettel. Hogyan alakult ez a mi esetünkben?..
Vannak sztenderd kérdések, amiket szinte mindenki feltesz, amikor kiderül, hogy babát várunk. A két leggyakoribb, hogy tudjuk-e már a nemét és választottunk-e már nevet. Hogyan alakult ez a két babavárásnál? Mikor, milyen szempontok szerint választottuk ki a gyermekeink keresztnevét? Elmesélem!..
Az új év sokaknak szól az újrakezdésről, változásról, fogadalmakról. Az óév értékelése és az új évre való felkészülés apropóján összeszedtem a gondolataimat a terhességgel kapcsolatos fogadalmaimról. Mivel már a második babavárásnak is az utolsó harmadát taposom, talán az értékeléshez sincs túl…..
Kedves Olvasó!Békés, boldog ünnepeket kívánunk Neked és családodnak! Két karácsonyi ebéd megfőzése után azt mondom, hogy sok szupergyors étel elkészítése még mindig sokáig tart. Segítség nélkül nehezen oldottam volna meg, hogy ebédidőben vendégül lássam a családot. De szerencsére nem voltam…..
Ha van nagytestvér a családban, valószínűleg terítékre kerül a kérdés, hogy mikor, hogyan avassuk be a babavárás hírébe. A válasz nyilván sok mindentől függ, pl. mennyi idős, hol tart a beszédfejlődésben, milyen a temperamentuma stb. Ha már beavattuk, akkor jönnek az újabb kérdések. Hogyan készítsük…..
Ha valaki megtudja, hogy babát várunk, az első kérdések között szerepel, hogy tudjuk-e már a nemét. Az utóbbi évtizedekben rengeteget fejlődött a magzati diagnosztika és természetessé vált, hogy legkésőbb félidőben pontosan tudjuk, hogy fiút vagy lányt hordunk a szívünk alatt. Hogyan gondolkodtam…..
Anyamma 2018.11.10 20:19:36
@kunzoo: köszönöm a visszajelzést.
Anyamma 2018.12.12 14:33:51
@R.Brigi: igazából az elengedés segített szerintem. Amikor nem feszültem rá hónapról hónapra, hogy megjön-e végre, vagy hogy lesz ebből kis korkülönbség a gyerekek között, akkor sikerült. Amikor nem is számítottam rá :)
Azt nem meséltem, de épp azon a héten, amikor összehoztuk a kistesót, egy éjszakát kórházban töltöttem Zozival, és így is megmaradt a kicsilány. Pedig elég durva stressz volt, nagyon nem ideális fizikális állapotban voltam azokban a napokban, amikor befészkelte magát. Emiatt is gondolom, hogy ő is nagyon akar jönni hozzánk, így nem is féltem, hogy elveszítjük őt az elején.
Ha Facebookozol, mindenképp ajánlom a Szoptatás melletti fogantatás és várandósság csoportot, nagyon sok tapasztalat cserél ott gazdát. Nem írtad, hogy a ciklusod visszaállt-e, de sok olyan példa is van, akinek sikerült elcsípni az első peteérést vérzés nélkül. Ha pedig visszaállt a ciklusod, számos módszer segíthet megtalálni az idális időpontot a fogantatásra. Ebben a csoportban tényleg mindenféle esetet megtalálsz, vagy felteheted a saját kérdésedet is, fognak/fogunk segíteni és támogatni.
Az életben sokszor kerülhetünk olyan helyzetbe, amikor költözni kell. Sokan gyermekvállalás környékén vadásznak nagyobb lakást/házat, hogy kényelmesebben elférjen az új taggal bővülő család. Mi is a babavárás híre kapcsán vetettük bele magunkat gőzerővel új otthonunk keresésébe...
Anyamma 2018.12.12 14:16:58
@Klown: :) Dávid nekem még most is kolléga, habár én bő 2 éve itthon vagyok ;) Ricsivel a munkahelyről ismerjük egymást.
Kétségtelenül vannak előnyei Érdnek, főleg, ha ennyi segítség van a környéken.
Mi Biatorbágyon kötöttünk ki, gyakorlatilag a hónapokig áhított lakással szemközti házban. A lakás 100 nm-es, szintén 4 szobás (nappali+1+2 fél), kétszintes. Nagyon szeretjük! Amúgy ez egy 24 lakásos társasház, minden lakásnak van saját kiskertje, és van egy nagy, közös, zárt udvar. Olyan bandázás megy az udvaron kora tavasztól késő őszig, hogy öröm nézni. És már az egyéves gyerekkel is tök jól be tudtunk kapcsolódni ebbe. Mostmár nem is Zozi a legfiatalabb az udvarban, de hamarosan megint hozzánk kerül ez a szerep :)
Nagyon jó a közösség, sok hasonló család él itt. Ma például közös mézeskalács sütést rendezünk a szomszédokkal.
A környezet és hangulat egy amerikai kertvárosra emlékeztet. Nagyon tiszta, rendezett.
Nekünk anyósomék segítenek a legtöbbet, akár autóval, akár vonattal bő 40 perc alatt megjárható a Kecskéd-Bia útvonal. Bp sincs messze, Ricsi is sokszor vonattal jár be. Én is szinte mindent tudok tömegközlekedéssel intézni. Szóval szeretjük nagyon :)
Anyamma 2018.12.12 14:21:57
@Klown: Jó kis karácsonyi ajándék akkor, hogy a nevetekre kerül a lakás. Drukkolok, hogy a Q1-es költözés teljesüljön :)
Maga a költözés nálunk nem volt olyan vészes, inkább a minimál felújítással akadtak kalandjaink. Gyakorlatilag minden nálunk dolgozó szakember és minden vásárlásunk kapcsán volt valamilyen probléma. Egyszer majd erről is mesélek talán. De kívánom, hogy Nektek ne legyen kalandos, minél zökkenőmentesebben költözhessetek az új otthonotokba!
Az anyatej a legtermészetesebb táplálék az újszülöttek számára. A nemzetközi ajánlások szerint az a legjobb, ha a picik hat hónapos korukig kizárólag anyatejet kapnak. A WHO azt javasolja, hogy féléves kor urán, a szilárd táplálékok bevezetése mellett is folytassuk a szoptatást a babánk kétéves…..
Anyamma 2018.12.11 23:11:34
@Ugyan Nemár: köszönöm a hozzászólást :)
Néha nehéz elkülöníteni a gyerek akaratát és szükségletét. Amikor már láttam, hogy nem az érzelmi szükségletről szól, tudtam lépni. Előtte úgy éreztem, hogy nagy törés lenne neki az elválasztás, ezért nem is szorgalmaztam, csak bizonyos korlátokkal terelgettem.
A manuálterápia szót hallva talán van ötletünk, hogy mi is lehet az. Nekem sikerült leélnem 30 évet anélkül, hogy találkoztam volna vele. Bár utólag azt mondhatom, hogy korábban is sokat segíthetett volna egy ilyen szakember. A manuálterápia laikusként valahol a masszázs és a csontkovácsolás (meg…..
Az ember hajlamos azt gondolni, amikor jó fizikai állapotban van, hogy ez így is marad. Kismamaként azért egy kicsit óvatosabban próbálom intézni a dolgokat, jobban figyelek a testem jelzéseire. Persze amennyire a majdnem kétéves örökmozgóm ezt engedi. De vajon elég ez? Tudom hol a határ és mit bír…..