Regisztráció Blogot indítok
Adatok
RnD

0 bejegyzést írt és 31 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Két év szünet után 2022-ben ismét megrendezték, méghozzá a korábbi időszak terveit követve, mint a négy nagy nemzetközi kézilabdás utánpótlás-tornát.  Időrendben legelőször a nők U20 világbajnokságát. A helyszín a szlovéniai Celje volt. Mivel egy éve az U19, ill. három éve az U17 EB-t is itt…..
Bár már évek óta repedeztek az alapok, a Ferencváros női kézilabdacsapatánál sokáig, nagyon sokáig tartotta magát egy illúzió. Annál jobban fájt, amikor tavaly ősszel mindenki számára világossá vált, vagy legalábbis válhatott volna: ez az út nem járható. Sokan ezzel máig nem tudtak, vagy akartak…..
Évek óta zajló polémia, hogy a magyar-e a világ legerősebb bajnoksága női kézilabdában. Három éve magam is állást foglaltam a témában. A helyzet viszont folyamatosan változik - ezúttal nem előnyünkre. Jelenet a Viborg - Vác EL-mérkőzésről. Fotó: EHF..
A magyar női kézilabda-válogatott csalódást keltően szerepelt a decemberi világbajnokságon Spanyolországban. Ha megfogjuk ezt a mondatot, Spanyolország helyére behelyettesítjük az elmúlt VB-k helyszíneit, mondjuk 2007-től kezdődően, akkor csupa ismerős mondatot kapunk (és ma a 2007-ben komoly…..
RnD 2021.12.28 20:10:36
A szokottnál indulatosabbra és felületesebbre sikerült ez az írásmű.

Először is a szurkolók várakozásai már hosszú évek óta igencsak visszafogottak. Senki nem számít arra h női kéziben hipp-hopp visszakerülünk a legjobb hatba. Olvasva a különböző fórumokat, a szurkolók felettébb reálisan ítélték meg a válogatott esélyeit - ahogy egyébként a szövetségi kapitány Golovin is - és nagyjából a 8-10. helyre sorolták be a csapatot. Kíváncsi lennék a blog írója hol látott 'hagymázos álmokat kergető' szurkolókat....talán idézhetne ilyen mondatokat. Ez egyáltalán nem volt jellemző ugyanis. Már a vb előtt sem, sőt több éve nem ez a hozzáállás a kézifanok részéről.

Az egy másik, teljesen külön kérdés - és külön téma - h ezen a vb-n a nagyon kedvező sorslásunknak köszönhetően mégis lehetett volna esélyünk a nyolc közé kerülni. (Tovább már nem.) De ez a szerencsének köszönhető, nem a válogatott jelenlegi tudásának.

Ezt a két dolgot nem kellene keverni (bár szerzőnk keveri őket...) Pálinger és Kirsner a sorsolás ismeretében mondta amit mondott (persze egyértelműen PR volt ez és a médiának szólt főleg...) De a realitásokkal ők is tisztában vannak, 'hagymázas álmokat' aligha kergetnek.

És miért nem értük el a kitűzött célt, a nyolc közé jutást, amire a szerencsés sorsolás lehetőséget adott...? Egyrészt elpártolt mellőlünk a szerencse, két játékosunk is lesérült és ezért a sorsdöntő meccset GER ellen összesen négy játékossal kellett végigjátszanunk a három belső poszton. (Közülük is egyikük, Tóth Eszter csak korlátozott mértékben volt alkalmas a feladatra, védekezésben ugyanis komoly kockázat volt őt pályán hagyni...) Ezzel a négy játékossal is hatvan percen át versenyben tudtunk maradni a németekkel, akik velünk ellentétben tudtak rotálni a belső posztokon. Utána viszont két nap nem volt elég ahhoz h regeneráljuk magunkat a DEN elleni meccsre: mentálisan nem tudtuk újratölteni magunkat. Kácsor visszatért, de Háfra és Zácsik kevesebb mint 48 órával azután h végigjátszották a németek elleni meccset, nem tudtak még egyszer 45-50 percen át jól teljesíteni.

Ez van, emiatt nem kell sopánkodni. A világ egyik legjobb válogatottja, a franciák ugyanígy nem bírták a döntő második félidejét és ugyanilyen látványosan összeomlottak (mint mi DEN ellen a szünet után). Ők nehezebb ágon, egy sokkal komolyabb elődöntő után találkoztak a norvégokkal és csak egy félidőig tartott náluk a szufla. Van ilyen.

Persze felmerül a kérdés miért volt csak ilyen kevés bevethető játékosunk a három belső posztra...? Itt viszont egyértelmű a szövetségi kapitány felelőssége. Golovin a keret kialakításánál egymás után hozta a rossz döntéseket: a 21-es keretbe összesen két irányítót válogatott be, nem többet (viszont három-három szélsőt, teljesen fölöslegesen). Átlövőbe kivitt egy fiatal és teljesen kipróbálatlan játékost Valenciába, Zácsikról úgy látszik nem tudta h összesen egy, azaz egy meccsen lesz képes hozni a tőle elvárt teljesítményt. Tomori meg ugye visszamondta a válogatottságot, amire azért számítani lehetett (egyedül Golovinnak volt ez meglepetés....)

Komoly hibák a keret összeállításánál + két sérült játékos pluszban a sorsdöntő GER meccsen: ez el is döntötte a válogatott szereplését a vb-n. (Tegyük hozzá, utána DEN ellen holtfáradtan is jobban játszottunk és jóval tovább bírtuk mint két nappal később a németek, akik már a tizenötödik percben padlóra kerültek és onnét föl sem álltak. Mi azért egy félidőt több sérülttel is tisztességgel lehoztunk a dánok ellen.)

Ez dicséretes, de végülis mellékes. Szerencsével valóban ott lehettünk volna a nyolc között ezzel a sorsolással. Ez persze nem változtatott volna azon h komoly gondok vannak - és már régóta - a női kézilabda válogatott körül. Amit valamiért az MKSz képtelen orvosolni. Ideje lenne már a szembenézésnek...
A Covid-19-világjárvány második hullámának felfutásakor, 2020. novemberében, több más európai ország mellett Magyarországon is erősen korlátozták az amatőr sportot. Bár a vonatkozó jogszabály csak néhány órával a hatályba lépése előtt jelent meg, így sok egyesületnél még az esti órákban se tudták,…..
Ebben a cikkben az Alba Fehérvár kézilabdacsapatának idei kupaszereplését tekintjük át. Rögtön az elején lelövöm a poént: a fehérvári játékosok és a szakmai stáb az egészhez pont annyit tettek hozzá, mint én, vagy, mint a Kedves Olvasó. A Fehérvár idei kerete (Forrás: Alba Fehérvár KC)..
RnD 2020.12.06 22:40:30
Pontosítsuk, legalábbis a történet végét: az egész hercehurca azzal kezdődött h a Storhamar felajánlotta, legyen mindkét kupamérkőzés Norvégiában, a november 14-15-i hétvégén. Ezt a Fehérvár elfogadta (mondjuk erről a szurkolókat nem tájékoztatta, feltételezem kínos lett volna elismerni hogy egy magyar kézicsapat feladta a hazai pálya jelentette előnyt és ezzel gyakorlatilag feladta a továbbjutást is, ilyenre az utóbbi húsz évben nemzetközi kupában nem is emlékszem…)

Közben a norvégok szigorítottak a beutazási szabályokon, az országba belépő minden utasnak – függetlenül attól h külföldi vagy hazai állampolgár – tíz napos karantént írtak elő. Ez persze teljesen lehetetlenné tette volna az EL-meccs megrendezését. Ezért a norvég kézilabda szövetség külön elbírálást kért a meccsre a hatóságoktól, addig is a Storhamar kérésére a két mérkőzés időpontját egy héttel későbbre tették, november 21-22-re.

Az új szabályokat végül csak néhány nappal előtte, november 17-én kedden küldték meg Fehérvárra. Eszerint először itthon, majd utána az országba belépés után is kötelező PCR-tesztet elvégezni és meccs csak akkor lesz, ha egyik tesztelésnél sem találnak pozitív esetét. Mert ha igen, a pozitívan teszteltek helyben karanténba kerülnek, a többiek meg utazhatnak haza. (Ez az ’új’ szabályozás gyakorlatilag megegyezett azzal amit a Fradi játékosoknak kellett (volna) teljesíteniük szeptemberben, amikor Norvégiáéba utaztak BL-meccset játszani, amiből aztán nem lett semmi mert kint pozitív esetek is lettek…).

Ahhoz hogy ennek a protokollnak meg lehessen felelni, a Fehérvárnak a Norvégiából érkezett értesítést követően másfél nappal, csütörtökön már el is kellett volna utaznia, azután hogy előtte Magyarországon is átesnek egy PCR-tesztelésen (amire egy napjuk lett volna, mármint h az eredményt is megtudják, ez nem lehetetlen de alapesetben nem túl valószínű).

Erre hivatkozva a Fehérvár még aznap lemondta a hétvégi két mérkőzést, mondván túl szoros ez az időrend. A norvégok elkeseredése nem ismert határt: ők már több napja készültek erre a két meccsre, ráköltöttek rengeteg pénzt a megfelelő mérkőzéskörnyezet kialakítására és minden másra amit a helyi hatóságok és az EHF előírt nekik erre a hétvégére. A Fehérvár értesítését arról h lemondják a meccset a honlapjuk szerint csak 19-én, csütörtökön kapták meg. „A magyar klub rendjén valónak találta hogy a huszonnegyedik órában lemondja a részvételét” írták némileg felháborodottan Facebook-oldalukon.

De most jön a csavar a történetben: a Fehérvár november 10/11-e után itthon is karanténban volt, miután több játékos és stábtag tesztje pozitív lett. Ez a karantén november 19-ig tartott, azaz éppen azon a napon lett volna vége amikor a csapatnak útnak kellett volna indulnia Norvégiába hogy még azon a hétvégén lejátssza a két kupameccset. Méghozzá úgy hogy előtte tíz napig nem is tudtak együtt edzeni a játékosok. Teljesen elképzelhetetlen h ilyen körülmények között a Fehérvár bevállalt volna egy amúgyis viszontagságos norvégiai utazást, és ezt szerintem már az előző héten is tudták. De erről úgy tűnik nem értesítették a Storhamart, ők még most is abban a hitben vannak hogy mi az új beutazási protokollt nem tudtuk vállalni, és csak ezért maradt el a hétvégi kupaforduló. És nem is értik miért, mert ők mindent megtettek amit csak lehetett….
RnD 2020.12.27 21:53:47
@11110000: a norvégiai utazás azért lett volna "viszontagságos" mert ott helyben azonnal lett volna egy PCR-teszt, utána izoláció a hotelben és a teszteredményektől függően akár karantén is néhány játékosnak tíz napig. Természetesen nem arra gondoltam h Norvégiába eljutni közlekedési eszközzel olyan bonyolult lenne.

Máskor inkább kérdezz rá az ilyesmire, nem kell rögtön hajnali háromkor ökörségeket írni emiatt......
Miután a kora esti meccsen a torna eddigi meglepetéscsapata, Horvátország, a harmadik győzelmét is behúzta, és megverte a szerbeket, a csoportkört záró magyar-holland meccs előtt világos volt a képlet: a magyar válogatott csak extrém súlyos vereség esetén tud kiesni, azaz szinte biztos továbbjutónak…..
Nyár elején mi is beszámoltunk a 2020/21-es bajnoki szezonra kiadott versenykiírásról. Akkor azzal a végkövetkeztetéssel zártuk sorainkat: a Szövetség azt szeretné, ha a járvány a 2020/21-es szezonban már nem éreztetné a hatását. Hát, november közepére a valós helyzet ettől az elképzeléstől…..
Női kézilabdázóink azzal a céllal utaztak ki a Japánban rendezett világbajnokságra, hogy ott kivívják az olimpiai selejtezőn való részvétel jogát. Ehhez legrosszabb esetben a 7. helyen lett volna szabad végeznünk, a tényleges helyezési számunk ennek pont a duplája lett. A vigaszágon végül mégis…..
RnD 2019.12.28 18:29:47
@objektív3: Én többször megnéztem a meccset, azaz tudom miről beszélek. Veled ellentétben.
RnD 2019.12.29 00:55:20
@objektív3: 17'50" állt be Klujber az első félidőben, utána tizenkét perc játékidő van még nem tizenhárom, és a második félidőben Kovács Anna tíz perccel hosszabb ideig volt fent támadásban két részletben, így a kettőjük játékideje között a különbség összesen tizenkét perc (és nem négy, amit az IHF stat írt). Ez alapján a hivatalos stat még 'nagyjából' sem korrekt.
RnD 2019.12.29 14:30:52
@objektív3: nem használtam stoppert, elég volt ehhez megnézni a meccs felvételét, ahhoz meg h 30-18=12 elég volt befejezni az általános iskola harmadik osztályát....; a második félidőben természetesen nem mértem le másodpercre pontosan h a támadások után ki mikor futott le védekezni és mikor jött vissza, de erre nincs is szükség: Kovács Anna és Klujber is csak támadásban volt fent, előbbi pont kétszer annyit mint utóbbi, ezért ha kettőjük közül valaki többet maradt fenn esetleg védekezésben, az is Kovács Anna, nem Klujber, mert húsz perc alatt nagyobb ennek a valószínűsége. Ergo továbbra is tévedés az h ('objektívet' idézem) 'Kovács Anna 23 percet volt pályán Klujber meg 19 percet'.

Ami a téma érdemi részét illeti: valószínűtlen h Rasmussen a magyar-spanyol meccsen meg akarta felezni a játékidőt a két jobblövő között. Ha ezt akarta volna akkor az első félidőben nem Háfrát küldi át Kovács Anna helyére tizennégy perc után, hanem rögtön Klujbert cseréli be (de ő csak akkor került pályára amikor kiderült hogy jobbkettőben Háfra sem megoldás). És a második félidőben is jóval hosszabb ideig tolerálta Kovács Anna gyengébb játékát mint Klujberét. Inkább lehet azt mondani h már az első meccsen vannak jelei Rasmussen bizalmatlanságának Klujber felé, ami aztán a vb alatt az idő múltával egyre markánsabb lett.

Azt persze nem hiszem h Kovács Anna azért volt pályán a spanyolok ellen - a hibái ellenére - ilyen hosszan, mert Rasmussen demonstrálni akarta h milyen gyenge is ez a 'rákényszerített' játékos. Ez életszerűtlen és teljesen kizárhatjuk. Valószínűleg abban bízott h elkapja a fonalat, és egy jó meccs után már nem görcsöl be. Azaz várta h Kovács Anna egyszer csak beindul végre.
Az Elnöki Kupát Hasszán Musztafa, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnöke eredetileg azért alapította, hogy az amúgy teljesen reménytelen csapatok számára is kínáljon a világbajnokságokon valami motivációt, elérendő, elérhető célt.  Fotó: MKSZ/Kovács Anikó..
A magyar válogatott második fellépése, Ausztria ellen, egy tisztességes EB-n joggal pályázhatna a nap legkomolytalanabb mérkőzésének címére. Hogy ezúttal ebben a versenyben esélytelenek volnánk, az nem rajtunk és a sógornőkön, hanem a román-svéd és az orosz-szlovák mérkőzéseken múlt. mindkettő úgy…..
Sok éve ott volt a magyar női kézilbda-utánpótlás mindig a mezőny elején. Döntőt is játszott a csapat, többször is. De nyernünk sosem sikerült. Az utolsó elvesztett döntőről blogunk is beszámolt. Fotó: Ricsováry Takács László..
RnD 2018.07.28 13:46:57
@ételizésítő:

Ezeket a franciákat az előző években többször megvertük, és most is néhány héttel a vb előtt döntetlent játszottunk velük (Háfra nélkül). Mi voltunk az egyetlen csapat a felkészülési meccseken akik erre képesek voltak, a többieket a franciák mind nagyon megverték. És akkor júniusban jobb formában voltak, mint aztán a vb második hetében.

Az oroszok legjobb játékosai idén vagy sérülés után rehaboltak, vagy doppingügy miatt éppen az eltiltásukat töltötték. De a doppingolt játékosokkal felálló csapatukat tavaly az U19-es EB-n már magabiztosan vertük. Ezek után idén - amikor gyengébb kerettel érkeztek eleve - sem kellett tőlük tartani.