Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Posztmodem

144 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2021. szeptember 14-i műsorunkban foglalkoztunk a '70-es évek diagonális (átlósan, elhelyezett mechanikájú) magnódeckjeinek rejtélyével. (A műsorunk alapján készül blogposztunk itt olvasható.) A képen a Pioneer CT-F2121 típusjelű diagonális deckje: jól látszik a ferdén behelyezett kazetta,…..
Űrturizmus és kockaműholdas szolgáltatás oké - de mi van még? Miből lehet pénzt csinálni? Évek óta halljuk, hogy hamarosan beindul az űrturizmus időszaka (de hiszen már beindult, mivel Charles Simonyi is így utazott az űrbe 2007-be - na jó, de nagyon sok millió dollárért, és űrturizmus alatt inkább…..
A '70-es évek közepén volt egy nagyon furcsa próbálkozás a Hi-Fi világban, amikor a kazettás magnódeckeket még javában fejlesztették. A kazettát 30 fokos szögben kellett behelyezni e magnókategória készülékeibe, ahogy a fenti képen is látszik. Mára szinte nyoma veszett ennek az irányzatnak, de azért…..
Újjáéledni látszik a magnókazettás világ! Hihetetlen csere-bere élet folyik a világhálón az apróhirdetési oldalakon, ahol magnókat és kazettákat is lehet eladni, illetve vásárolni. Három éve számoltunk be először arról, hogy manapság is készülnek új gyártású kazettás magnódeck készülékek és azóta is…..
Igen! Tényleg arra kaptunk lehetőséget, hogy körülnézzünk abban a magyar műhelyben, ahol már most, 2021-ben szolgáltatásként tekintenek a kockaműholdakra. A C3S nevű cég központja olyan, mintha egy "kicsi NASA" lenne: mérnökök dolgoznak a szatelitek konstrukcióján (benézhettünk, de be nem léphettünk…..
Posztmodem 2021.09.21 14:56:21
@steery: A kérdéseidet továbbítottuk Pál Bernadett marskutatónak, aki a következő választ adta (konzultálva Pál András tudományos főmunkatárssal):
"A műhold valóban az antennán keresztül kommunikál, mérésre viszont a műhold belsejében elhelyezett, más műszereket használ. A mérések során összegyűjtött adatokat csak továbbítja az antennával, magát a mérést nem azzal végzi. Hajtómű nincsen a kockaműholdakban, viszont leggyakrabban olyan permanens mágnesekkel vannak felszerelve, amelyek a Föld mágneses terével kölcsönhatva pozícionálják be a műholdat. A GRBAlpha műhold így például néhány keringés alatt stabilizálja magát."
Ismerkedjünk meg a jelenleg is az űrben működő magyar kockaműholdakkal! A GRBAlpha nevű kocka már szolgáltatja az adatokat az űrből: az elsődleges cél az, hogy az ún. gamma-felvillanásokat képes legyen detektálni. Pál András tudományos főmunkatárs avat be bennünket a GRBAlpha műholddal kapcsolatos…..
  Honnan jönnek a kockaműholdak? Pál Bernadett bemutató csillagász utánanézett, hogy miért éppen ekkorák a cubesat-szabványnak megfelelő műholdak, és arról is beszél, hogy a miniatürizálás nem állt le, mert egyre kisebb kockák várhatók. Pál András, a magyar GRBAlpha kockaműhold egyik fejlesztője,…..
Az X generációsok '80-as évekbeli alapélményei közé tartozik a magnókazetta. Az akkori viszonyok miatt sokan vettünk fel zenét a rádióból kazettára, vagy éppen másoltunk át nagylemezeket, sőt ha nem volt más lehetőség, akkor átjátszottuk egyik kazetta tartalmát a másikra. Egyébként ez utóbbi…..
A magnókazetta egy önmagán túlmutató társadalmi jelenség. Túlhaladott technológia, hiszen a gyártás évekkel ezelőtt leállt és dominánssá vált a digitális hangrögzítés és zenehallgatás. Mégis a kazetta manapság is sok ember (főleg az X generációsok és esetleg az ő szüleik) szívét dobogtatja meg. A…..
Feliratkozhatsz az alábbi listában az egyikre, vagy másikra, de akár az összesre is. Nincs akadálya! Csak egy-két kattintás és kész.   1.) Iratkozz fel a PosztmodeM YouTube csatornájára!Nyomd meg az alábbi piros gombot! (Ha nem vagy bejelentkezve a Gmail fiókodba, akkor kérni fogja, hogy…..
A '80-as évekre sokan a mi X generációnkból részben úgy gondolnak, mint a "Mariahilferstrasse"-beszerzések kora, amikor - mondjuk úgy - szürke importtal behozhatott a magyar Bécsből olyan nyugati árukat, amiket még a Kádár-korszak utolsó harmadában sem lehetett itthon kapni. Vagy lehetett, csak…..
Posztmodem 2021.05.14 13:11:51
@Enit: Figyelmedbe: a ZX81 40. szülinapjára készített összeállításunk elején feltűnik egy ZX80-as is :)
youtu.be/ZX4H0F4g_20
Volt nekünk már podcast szolgáltatásunk, sőt, annak idején magáról a podcast lehetőség elindulásáról is beszámoltunk valamelyik rádióműsorunkban (jó régen)... Az elmúlt év(tized)ekben többször is felmerült, hogy nekünk tényleg egy ilyen csatorna lenne a jó, de őszintén szólva sokáig az volt az egyik…..
E hónapban lenne 85 éves Papp Tibor avantgárd költő, a magyar számítógépes irodalom úttörője. Neki köszönhetjük azt az 1993-ban megjelent Apple Macintosh szoftvert, ami egymás után készíti a magyar nyelvű disztichonokat.  Ha szeretnéd megnézni működés közben az első magyar versgenerátort, a…..
Posztmodem 2021.04.20 13:33:40
@frikazojd: Érdemes fókuszálni a posztunk elején olvasható 1993-as évszámra. Akkor készült a Disztichon Alfa. Fejszámolással segítünk: 28 éve.
Kérheti-e a pedagógus, hogy a gyerek videófelvételt küldjön be az általa elvégzett fizikai aktivitásról (futás, torna)? Égető téma újra vagy még mindig? A közel egy éve az életünkbe "berobbant" digitális oktatás első heteiben a szülők és a gyerekek nagyfokú belső konfliktust és nagyfokú…..
A jövő iskolája a virtuális-, a kiterjesztett- és a holografikus oktatásról szól - részben már ma is. Sőt, talán mindig is erről szólt! Van abban valami kellemesen bizsergető misztikum, hogy egyes ősi eszközök modern megfelelői mennyire hasonlítanak egymásra - gondoljunk csak a jó száz- százötven…..
Lassan elkezdhetjük levonni az elmúlt egy év tanulságait a koronavírusos járványról. Számomra például az az egyik nyilvánvaló összefüggés, hogy a közoktatás tananyagában van egy óriási hézag, amikor a vírusokhoz és a járványok témájához érünk. Tartsa fel a kezét az, aki emlékszik arra, hogy tanult…..
Feloldhatatlan ellentmondásnak tűnik, de mégis sikerült egyensúlyt kialakítani a fizikai világ, és annak digitális leképeződése között,méghozzá az alkotó pedagógia nevű módszerrel. Horváth Ádám, a Makerspace szakmai vezetője beszélt erről a digitális oktatásról szóló PosztmodeM műsorban. Kattints…..
Március 9-én számoltunk be a Clubhouse felpezsdüléséről, és két héttel később már mi magunk is jelentkeztünk ezen az új közösségi platformon élő adással. Ez gyors indulás volt! Érthetően, hiszen a PosztmodeM műsor elevenjébe vág, hogy ilyen csatornán jelen legyen, akkor is, ha jelenleg csak iPhone…..
A maga két és fél milliárd dolláros árával minden idők egyik legdrágább tudományos műszeregyüttesét üdvözölhetjük a Marson nemrég landolt Perseverance-ben, amely sok szempontból világelső. Például ez az első rover, amely egy mini helikoptert (Ingenuity) is magával vitt. A repülő eszközt a napokban…..
Tegyük egy kicsit megfoghatóbbá a kvantumszámítógépek témáját! Először is: a lézerfény, az elektronmikroszkóp, a félvezetők (tehát lényegében minden jelenlegi elektronikai eszközünk) annak köszönheti a létét, hogy a modern technológia átültette a gyakorlatba a kvantumfizika felismeréseit. Ebbe a…..
A csodálatos '80-as évek egyik legjobb fejezete az a sikersztori sorozat, ami a számítógép (lásd még: mikroszámítógép, házi számítógép, iskolai számítógép) tömeges elterjedését jellemezte az évtized elejétől kezdődően. Egyre több családnál jelent meg a lakásban valamilyen számítógép. E sorok…..
Posztmodem 2021.03.15 04:58:54
@indanick: Ajánljuk figyelmedbe a magyar háziszámítóépekről készített műsorunkat (2021.01.19.), benne megszólaltattuk a Primo számítógép egyik konstruktőrét, Manno Sándort is:
youtu.be/eeebKcU5pF0
Azért a tömegkommunikáció világa időnként képes meglepetéseket okozni. Évtizedek óta sulykolják a tévések, hogy csak a televízió az igazán tömeges média – ennek ellenére a rádió töretlenül népszerű platform Magyarországon is. Sőt, tizensok év után idehaza is érzékelhető valami igényféleség a rádiós…..
Közeleg az igazi űrturizmus korszaka! De azért bennünket is meglepett, hogy éppen a svéd klímaaktivista készít a marsturizmushoz reklámot... Egyelőre persze a nagyon gazdag és nagyon bátor űrturisták kalandja ez sok pénzért - de az ismert svéd klímavédő aktivista, a még idén is csak 18 éves Greta…..
Mondhatjuk, hogy szimatot fogott az űrkutyus, mivel a magyar Puli Space Technologies elindult a NASA műszerfejlesztési pályázatán és nyert!   Legutóbbi, magyar és nemzetközi űrtechnológiákkal foglalkozó különkiadásunk világszinten is legsikeresebb magyar vendége Pacher Tibor, a Puli Space…..
Különös módon sikerült műsorunk szakértő vendégét megismerni. Szerkesztőnk, Réz Betyár Gábor egy közösségi oldalon figyelt fel a Genesis Sustainable Future Ltd. marsi terraformálásról szóló posztjára, ám mivel nem nagyon hitt a dologban, savanyúan odaszúrt egy cinikus megjegyzést ("a Marson a…..