Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Költözünk

17 bejegyzést írt és 11 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eltelt az első fél év a suliban. A tapasztalataink khm... vegyesek. Úgy értem, tényleg. Mert itt is vacak, meg ott is az volt. A nagy különbség, hogy az itteni vackot legalább tudjuk kezelni. Így jöjjön egy skót-magyar suli összehasonlítás, ahogyan mi látjuk. Iskolaválasztás Ez nagyon hasonlít a…..
Hazaköltözünk Az első nap 2019.01.22 23:49:00
A szélkerekekre figyeltem fel először. Az első sorban ültünk a gépen. Hajnalban indultunk, négykor keltettük a gyerekeket. A 3 éves kislány az egész utat végignyöszörögte a stressztől és a kialvatlanságtól. Egyszer csak a felhők alól előbukkantak a hegyek, minden olyan valószínűtlenül zöld volt -…..
Hazaköltözünk Újra itthon 2019.01.13 22:53:19
Nagyon régen nem írtam már. Úgy terveztem, majd szépen lejegyzem, hogyan zajlott a költözés, az ügyintézés, hogyan éltük meg az egészet, de nem lett belőle semmi. Túl sűrű volt az egész, és lelkileg is túl megterhelő. Egyszerűen nem maradt rá kapacitásom. Most, hogy fél éve itthon vagyunk már, és…..
Nem gondoltam volna, hogy valaha ilyesmiről fogok írni. A celebek világa mindig is taszított, két napja olvastam először Kim Kardashianról a nevén túl bármit is. Nem tudom, ki szerepel a Barátok közt-ben, fogalmam sincs, miről híres Sarka Kata (híres egyáltalán valamiről azt leszámítva, hogy valami…..
A következő történet nem rólunk szól. A skóciai élethez is csak annyiban kötődik, hogy itt esett meg, és fogalmam sincs, hogy ebben a formában Magyarországon vagy bárhol máshol a világban megtörténhetne-e. Arra sem vállalhatok garanciát, hogy pontosan így volt minden, ahogy most elmondom, mert csak…..
Tegnap szimbolikus cselekedetet hajtottam végre: bementem a ruhaboltba, amit korábban 9 hónapig takarítottam, és vettem magamnak egy pólót. Nagyjából fél éve próbálkoztam már hasonlóval, akkor végső elkeseredésemben mentem be, mert sehol nem találtam olyan farmert, ami tetszett volna, de néhány…..
Költözünk 2018.05.20 09:23:07
@gabors: Szia! Ebben a posztban írtam részletesen arról, hogyan történt ez az egész: koltozunkhaza.blog.hu/2018/04/17/kik_vagyunk_honnan_jottunk_791
Angolul egyébként elég jól beszélek/beszéltem akkor is, de sajnos a Glasgow-i akcentus legfeljebb nyomokban emlékeztet az angolra. Hosszú idő, amíg rááll az ember füle, még a született angoloknak is.
Költözünk 2018.05.21 14:04:26
@gabors: Nem tudom, milyen a család, amikor a gyereket beírattuk suliba, mi is értettük az igazgató minden szavát. A takarítónő meg gondot okozott, igen. Gondolom, a rokonok a tanultabb rétegből vannak, akik alapból nem beszélnek olyan erős akcentussal, és ha kell, oda is figyelnek, hogy érthetőek maradjanak.
Azt meg, hogy született angoloknak is van gondjuk vele, nem az ujjamból szoptam, hanem ők mondták többen, így elhiszem. Ahogy ez egyébként oda-vissza is működik, panaszkodott már nekem skót, hogy nem szereti Angliát, többek között azért, mert ott olyan idiótán beszélnek, hogy nem ért belőle semmit. :)
Igen, több angol akcentus is van, felteszem, nem a leginkább "posh" réteg az, akivel kölcsönösen nem értik egymást.
Ezt a blogot a Fidesz kétharmados győzelmének másnapján kezdtem írni. Akkor már hónapok óta eldöntöttük, hogy az előzetes terveknek megfelelően három év után visszaköltözünk a családdal Skóciából Magyarországra. A döntésben semmiféle keserűség nem volt: eleve erről volt szó, és bár gondolkoztunk…..
Hétvégén Magyarországon voltam, elintézni a gyerekek útlevelét, mert hamarosan lejárnak. El tudtuk volna intézni innen is, el kellett volna menni Edinburgh-ba, majd ott a tiszteletbeli konzulnál megrendelni. 80 font lett volna a két gyereknek, plusz az útiköltség négyünknek, ez így olyan 120…..
Május közepe van, és metsző hideg. Celsiusban mérve nem olyan rettenetes - 11 fokig is felment ma a hőmérséklet -. de esik az eső és erős szél fúj. Befúj a télikabát alá is, amit eddig alig pár napon tudtam lecserélni farmerdzsekire. Magyarországon élve soha nem értettem, miért panaszkodik valaki…..
Ma egy új helyen voltam - írtam, helyettesítő óvónőként dolgozom - és már reggel, kiszúrtam, hogy a névsorban szerepel egy magyar kislány. Aztán amikor megjelent az anyukájával, kiderült, hogy párszor találkoztunk már korábban, még a Facebookon is ismerősök vagyunk az anyukával, de nem tudtam, hogy…..
Költözünk 2018.05.03 08:44:56
@marczy: A pakisztániaknak szerintem abból a szempontból nehezebb, hogy róluk már messziről látszik a származásuk, ha pedig még fejkendőt is köt magára egy nő, akkor aztán végképp. A legtöbb afrikai is, hiába érkezett olyan országból, ahol az angol a hivatalos nyelv, tehát nagyon jól beszéli, mégis küszködik a beilleszkedéssel, akkor is, ha amúgy teljesen normális.
Mondjuk az is igaz, hogy egy érzékenyebb szemű ember a kelet-európairól is kiszúrja, hogy nem brit, de ez azért mégsem olyan látványos.
Kétnyelvű könyvek pedig az én gyerekeim iskolájában is vannak! Még magyar is, pedig mi vagyunk az első magyarok ott (Most jut eszembe, hogy talán a mi kedvünkért szerezték be, nem tudom.) Sőt, én még be is mentem az oviba meg a suliba is magyarul olvasni, nagyon jó volt.
Költözünk 2018.05.03 08:47:05
@Torokhang: Nem kötözködés, tényleg érdekel: miért nem fognak megtanulni magyarul? Vagy akkor legalább tagalogul? Ilyen nehéz lenne többnyelvű családi életet élni?
Költözünk 2018.05.03 18:41:53
@Torokhang: "Szűkebben a kérdésedre válaszolva: a magyar nyelv zárványnyelv, nem jó "semmire". Az egyetlen nyelv Európában, amelyet egyetlen szomszédos országban sem értenek (csak a nyelvi magyarok). A logikája, struktúrája inkoherens, nincs _csak_ magyarul semmi, és a magyar nyelv nem "él", wittgensteini értelemben. Nincs jövője." Ezzel mondjuk pont nem értek egyet, de egyéni vélemény. :)
Elkezdődött a Westworld második évada, ezért az HBO egy különleges kerekasztallal próbálta körbejárni azt a témát, hogy mit jelent a mesterséges intelligencia, mi a jövője a robotikának és egyébként a Westworld tévésorozat hogyan kapcsolódik ezekhez a témákhoz. Az eseményen Dr. Galambos Péter, az…..
Az előző részben említettem néhány különbséget a skót és a magyar óvodai élet között, de bőven van még mit mondani a témáról, ezért most ezzel folytatnám. Már múltkor is utaltam rá, de számomra a dolog legnagyobb tanulsága, hogy nem is kell kimozdulnunk Európából, hogy egy egészen más…..
Erről a témáról szerintem elég sokat fogok írni, mert egyrészt szülőként is érintett vagyok (voltam), másrészt pedig óvodában dolgozom, nem is egyben, hanem sokban (eddig, ha jól számolom, tízben voltam), így van némi összehasonlítási alapom. Az egész nagyon más, mint otthon. Van, ami kifejezetten…..
A hazaköltözők pontos számáról nincsenek adatok. Nyilván azért, mert a kiköltőzőkéről sem, főleg - mivel egy korábbi posztomban utaltam rá - az sem minden esetben egyértelmű, kivándorlónak lehet-e tekinteni valakit. Azonban ha máshonnan nem, az ismeretségi körömben körülnézve azt látom, hogy a…..
Néhány hete látogatóba jött hozzánk egy nigériai ismerősünk. Többször találkoztunk már, most mégis elcsodálkozott azon, hogy mi stabilan magyarul beszélünk itthon. Mint mondta, ő hiába próbál a saját nyelvén szólni a kamasz gyerekeihez, ők csak az angolt hajlandóak használni. Erre én azt találtam…..
Költözünk 2018.04.19 22:03:55
@Kovi1970: Persze itt is van ez a típus is, aki itt van évek óta, de tízig sem tud elszámolni, és segélyből él, de személyesen egyszer beszéltem csak ilyennel. Az ismeretségi körömben inkább a többé-kevésbé magas szintű nyelvtudás és az ezzel párhuzamos nyelvvesztés a jellemző.
Költözünk 2018.04.19 22:05:52
@Anna Kiraly: Pont ma gondoltam végig, hogy nem is elsősorban a fáradtság az, ami leblokkol, hanem ha zavarban vagyok. Néha együtt kell dolgoznom egy nővel, akivel sajnos nem nagyon bírjuk egymást, na az ő jelenlétében egyetlen helyes mondatot sem bírok kimondani.
A kivándorlás ma már rég nem olyan egyértelmű, életre szóló, és jó eséllyel visszafordíthatatlan döntés, mint néhány évtizeddel ezelőttig volt. Egyáltalán, ki a kivándorló? Annak lehet-e nevezni azt, aki Sopronban lakik, és Ausztriában dolgozik? Vagy aki havi két hetet tölt külföldön és két hetet…..
Költözünk 2018.04.17 08:12:14
@akosmikos: Köszönöm! Ennyi küzdelem szerintem még bőven belefér. :)
Tegnap - legalábbis olyan este tízig - csodálatos volt magyarnak lenni. 70 km-t utaztunk, hogy szavazni tudjunk, de ez semmi azokhoz képest, akik több ezer km-t tettek meg, hogy legalább egy kis esélyt adjanak egy élhetőbb Magyarországnak. A konzulátus körül csupa magyar, a város - és egyben…..
Költözünk 2018.04.16 08:02:41
@trivium: Köszönöm! Reméljük...
Eddig azt hittem, a gyerekek örülnek, hogy megyünk. Olyan lelkesek voltak. Ma este viszont sírtak. Megértem. A kicsi hatéves, élete felét itt töltötte. A nagy is az egyharmadát (nagyjából). Nekünk, felnőtteknek sem egyszerű a helyzet. Íme egy gyors lista arról, ami biztos, hogy nagyon fog…..