Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Battus

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A viskó (The Shack) Keresztény irodalom manapság nemigen szokott sikerlisták élére kerülni. Annál érdekesebb kérdés, hogy miért sikerült ez William P. Young A viskó (eredetiben: The Shack) című könyvének? A mű ugyanis a tengerentúlon bestseller lett, és mióta 2009 őszén…..
Battus 2010.05.16 23:12:21
@Tóth Sára: Köszönöm, hogy kifejtetted a "nem elég kemény"-t. A postból pedig világosan látszik, hogy nem a könyv kritizálása a célod. Az én kommentem pedig az általad "igazi találat"-ként idézett kommentre ("A Viskó népszerűsége részben abból fakad, hogy sok ember a vágyainak megfelelően eltorzított Istent szeretne magának.") volt reakció.
Még egy utolsó "kötözködés", de tényleg csak az élvezet kedvéért. "a "pszichoterápia" tökéletesen sikeres, és ilyen az életben nincsen" hmm... amikor Isten a terapeuta, nincs kommunikációs akadály (mondhatnám "magyarul" face to face megy a lelkigondozás) nehéz elképzelni más kimenetelt, mint a sikert (persze értem én, hogy ilyen face to face nincs). "Az effajta happyend tényleg ifjúsági regény szagú.", giccs és happyend tekintetében akkor az evangélium felülmúlhatatlan: a Teremtő, akinek teremtése "koronái" hátatfordítanak, méltó büntetésüket elszenvedik ugyan, de az Isten sok szolga után (mivel még mindig nem értik az emberek, hogy mit is akar a Főnök) elküldi a Fiát is, akit nemes egyszerűséggel kivégeznek. Persze nem megmérgezik vagy merénylet az túl lightos lenne, hanem a kor legsúlyosabb halálnemét választják számára. Sőt a Fiú mielőtt kileheli lelkét még imádkozik a gyilkosaiért. S mindezt azért, mondja Isten, hogy meg tudjon bocsátani nekünk. Na ez már túlzás! Kiáltanának fel a brazil szappanopera rajongók is. ;)

Amúgy pedig mégegyszer nagyon élvezetes volt ez a poszt sőt tetszett a múltkori is (Antiszemitizmus az egyházakban), köszönöm.

Várszegi Asztrik egyik előadásának zárómondatával fejezem be kommentemet: „Kedveseim, nem ezt és nem mindent így, de ezt akartam elmondani nektek.”
Modern korunkban számos új eszköz teszi lehetővé az evangélium hirdetését. Akkor háztetőkről kürtölték szét a híreket, ma modern módon tehetjük ugyanezt. Az Úrtól kapott üzenetet nyilvánosan kell hirdetni, mint amikor a háztetőkről kürtölik szét a suttogást, hogy…..
Battus 2010.05.14 09:19:01
Tisztelt Cím!

Köszönöm, hogy felrakták a hiányzó napokat is. A következő lehetőséget szeretném a figyelmébe ajánlani. Minden esetben, mielőtt a püspök úr gondolatait olvasnám elolvasom az adott igeszakaszt is. A parokia portálon található online Bibliának van egy szolgáltatása, megfelelő paraméterekkel indítva az adott igeszakaszra lehet ugrani. Például a mai igeszakaszt a következőképp érhető el:
www.parokia.hu/bible/body.php?book=40&chapter=10&verses=26-33.

általános rész: www.parokia.hu/bible/body.php?
könyv: book=40
fejezet: chapter=10
vers: verses=26-33

A könyv és fejezet számokat egyszerűen úgy tudom meg, hogy az egérkurzort az adott fejezet linkje fölé viszem (www.parokia.hu/bible/) és alul a státuszsorban megjelenik (ill. jobb egérgomb 'Parancsikon másolása' menüpont segítségével egy Jegyzettömbbe ki is lehet másolni IE). Ezt a linket esetleg minden bejegyzéshez be lehetne tenni így minden olvasó egy gombnyomásra az adott igeszakaszt olvashatná.

Tisztelettel:
Böröczky Attila
Az özvegyasszony példája elsősorban nem az adakozásra buzdít. Ennél sokkal többről van itt szó. Isten nem életünk egy darabkáját kéri, hanem egész életünket. Ő mindent odaadott érettünk a Jézus Krisztusban. Két fillér nem sok, vagyis Isten nem kér sokat, csak mindent. Mennyi…..
Kedves Bellajazz barátom ma lett 30 azaz harminc éves. Itt, a blogon is köszöntünk nagy szeretettel Bellajazz! Isten áldjon!(Aki a legszebb születésnapi köszöntést írja, annak répatortát küldünk!)..
Új püspökünk, Steinbach József nagyon találóan fogalmaz nemcsak a XXI. századi misszióról, hanem a szerintem/szerintünk legemberibb keresztyénségről.  Várjuk a véleményeket!..
Battus 2009.05.08 23:56:54
Egyetértek mindkettőtökkel és kiemelném azt a gondolatot, ami megfogott a riportban. Az "indirekt evangélizáció", arra mutat rá, hogy az élet nagy kérdéseire MA IS választ tud adni a Biblia. És mindezt az "indirekt evangélizáció" úgy teszi, hogy az szembesíti az embereket az élet nagy kérdéseivel (és ez ami nagyon hiányzik az emberek életéből, a mindennapok taposómalmából). Az pedig hogy mennyire aktuális a missziológiai módszerek újragondolása itt egy erre figyelmeztető cikk: www.hetivalasz.hu/cikk/0904/valsag_ezoteria ([Pisti, az aragorn] hívta fel a figyelmet itt ezen a blogon egy korábbi bejegyzés kommentjében).
A cikkből kiemelnék egy részletet:
"... egyház elveszítette társadalomszervező és "lélekápoló" szerepét. Fabiny Tamás evangélikus püspök nem is tagadja: a misztikus útkeresésipar sikere egyben a keresztény felekezetek kritikája...Ha hosszan tart a gazdasági válság, s nem alakul ki valamilyen társadalomszervező erő ... akkor csak fokozódik az útkeresés..."
A keresztény felekezeteknek újra "társadalomszervező erő"-vé (hitelessé, Isten igazi képviselőivé ...) kell válniuk.
Szerintem itt egy jó példa arra, hogyan adjon választ az egyház az élet nagy kérdéseire (még akkor is ha ez egy nagy speciálisan magyar kérdés): www.majus22.org A logója nagyon találó ezért "magamévá" tettem.
Az első igazi versélményt köszönhetem neki. Prózai kezdet: általános iskola valahányadik osztályában meg kellett tanulni a "Nem tudhatom..." című verset. Nappali, fotel, essünkneki, aztán... aztán megnyilt. A ritmikája, a dallama, a képek, és a tartalom, szép sorban.…..
Van, hogy kifakad belőlem. Hogy gyűlölöm. Ezt az egészet. A cukormázzal nyakonöntött ürességet, ami körülvesz. Ami hazug módon haladást suttog, meg szépséget. Hogy előremegyünk, nem vissza, és minden szép lesz. Hogy választhatsz, gazdagodhatsz. Nincs baj, Baby, relax, csak dőlj…..
Battus 2009.05.04 23:03:15
"És a saját tehetetlenségem." Ez a mondatod indít arra, hogy ismét szóljak. Hangsúlyozom előre, hogy a következő gondolatok első sorban rám érvényesek (és csak remélem, hogy valami általánosság is szorult beléjük) és távol áll tőlem a kioktatás, okoskodás szándéka. Azért vagyok ilyen körülményesen fogalmazó mert a "példamutatás" mellett ez a másik mániám, miszerint az ember-ember közötti kommunikációra szolgáló nyelv óriási korlát (frappánsnak is tartom azt a megállapítást, amit mostanában olvastam, miszerint a nyelv is a bűn hozadéka: Bábel tornya).
Na de e "nyelvi" kitérő után vissza az eredeti mondanivalómhoz. Valóban megrázó ezeket a képeket nézni és együtt érezve veled olvasni a "saját tehetetlenségünkről". El is indul a gondolat, a "szent harag". Hogy tehetik ezt a gyermekekkel! Micsoda aljas, lélektelen kizsákmányolás! A szüleik hogy engedhetik, vagy inkább micsoda szükség viszi őket arra, hogy saját gyermekeiket ilyen sorsra adják? Milyen tehetetlen vagyok én olvasó! Aztán jön a hidegzuhany. Épp almát eszek, miközben nézem a képeket. És tudok enni. Lemegy a falat, sőt élvezem az alma ízét miközben a szerencsétlen sorsú gyermekeket nézem. És beugrik a kép, hogy ugyanígy van ez híradó esetében is, ahol 30 perc alatt több tucat vagy akár több száz halottról szóló híreket nézem. Milyen tehetetlen vagyok én néző? Hát ilyen vagyok, döbbenek rá! És ismét rájövök, hogy Isten jobban engem, mint én saját magamat gyorsan meg is keresem Jézus szavait "Hogyan mondhatod atyádfiának: Atyámfia, hadd vegyem ki szemedből a szálkát! - mikor a saját szemedben nem látod a gerendát? Képmutató, előbb vedd ki a gerendát a saját szemedből, és akkor jól fogsz látni ahhoz, hogy kivehesd a szálkát atyádfia szeméből.’" És ez a sorrend, nem alternatíva, hogy ha már mást nem tudsz tenni, hanem először igazítsd meg magadat, azután folytathatod másokkal! Mióta őszintén elkezdtem Isten segítségével "igazítani" magamon rá kellett jöjjek, hogy a második lépésig nem fogok eljutni. Hú, átolvasva egy kicsit "kegyes"-re sikerült, majd legközelebb jobban álcázom. ;)
Battus 2009.05.05 09:12:07
@Battus: javítás: "hogy Isten jobban engem" = "hogy Isten jobban ismer engem"
Húsvét másodnapjára az emmausi tanítványokról akartam írni. De nem tudtam elvonatkoztatni egy régebbi igehirdetésemtől. Így inkább ideteszem azt.  13Tanítványai közül ketten aznap egy faluba mentek, amely Jeruzsálemtől hatvan futamnyira volt, és amelynek Emmaus a…..
 2007. május 4-én Budapesten E. Zsanett bejelentést tett arról, hogy szolgálatban lévő rendőrök az éjszaka folyamán megerőszakolták. (Lásd E. Zsanett nyilatkozatát az ügyről: http://webcast.tv2.hu/dynamic/index.php?m=video\&video_id=376061) Mit állapított meg E.…..